Consuminder ABC

Op deze pagina wil ik tips in alfabetische volgorde verzamelen die helpen geld te besparen. Van zelf wasmiddel maken tot minder stroom verbruiken. Rondom deze tips zijn natuurlijk stukjes geschreven, maar zo zijn de tips niet altijd even goed vindbaar. Het is niet fijn als je wil weten wat ook al weer het recept voor zelf wasmiddel maken is, en je moet de hele site doorzoeken.
Ook krijg ik soms hele waardevolle consumindertips in reactie op mijn stukjes en die wil ik graag met jullie delen.

Heb geduld, want dit vullen kost tijd!
Hieronder tref je tips aan en géén voorschriften. Iedereen maakt zijn eigen keuzes, ook op consumindergebied, afhankelijk van je situatie, je overtuigingen en je budget.

BEGROTING
Maak één keer per jaar (of meer) een begroting. Kijk op de site van het Nibud voor voorbeelden. Het is handig om je afschriften van één jaar bij de hand te houden als je een begroting maakt. Zo kun je snel bedragen opzoeken. Het grote voordeel van een begroting is dat je voor jezelf overzichtelijk maakt hoeveel er op gaat aan de vaste lasten en hoeveel erover blijft voor meer luxe uitgaven als uitjes of abonnementen. Bepaal eerst welke uitgaven onvermijdelijk zijn en maak dan met wat overblijft budgetten voor bijvoorbeeld kleding, boodschappen en tot slot luxe uitgaven.
Heb je problemen om zelf een begroting te maken, gebruik dan deze: de geldplanner van de vrekkenpagina


BEHOEFTEN:
  • Je hebt minder nodig dan je denkt. Dit geldt voor alles en kun je in het oneindige doortrekken
  • Gebruik de helft van de hoeveelheid shampoo, wasmiddel of schoonmaakmiddelen
  • Schep minder op, grote kans dat je evengoed verzadigd bent
  • Zeg alle abonnementen en onnodige financiële verplichtingen op. Kijk wat je echt mist, dan kun je later – als er financiële ruimte voor is – alsnog een abonnement overwegen of een goed doel steunen. Je kunt echter ook tijdschriften en kranten met vrienden en buren delen, als je dezelfde leesvoorkeuren hebt of één keer per week naar de bibliotheek fietsen en daar de tijdschriften die je echt niet kunt missen lenen
  • Lees geen reclame, plak een ‘nee’ sticker op je deur, negeer advertenties. Wat je niet weet, wekt ook geen behoefte op en wordt niet gemist
  • Meestal is een behoefte eigenlijk gewoon een impuls die vanzelf (verbazingwekkend snel) wegtrekt. Zoals de trek in een sigaret ook verdwijnt, zo wordt ook de koopneiging steeds minder.
  • Soms hebben koopimpulsen – net als eetimpulsen – eigenlijk een emotionele oorzaak. Je vindt dat je recht hebt op nieuwe schoenen, een reep chocolade omdat je een slechte bui hebt en je behoefte is dat dit gevoel weggaat. Je behoefte is dus een ander gevoel en niet iets wat je koopt. Aandacht aan jezelf geven kost niets, terwijl een koopimpuls een aanslag op je portemonnee is. Neem gewoon eens een warme douche - natuurlijk wel van maximaal 5 minuten ;-) - of zet eens mooie muziek op als je dit zo voelt. Gewoon eens lekker huilen werkt ook goed!
  • Laat je niet gek maken door anderen.
  • Leef in het NU. De behoefte aan spullen wordt veroorzaakt door wat je denkt dat de beloning is: als ik dit koop dan voel ik me straks zo. Je bent voortdurend bezig met later, met dat wat er nog niet is en wat nog moet komen. Gewoon mee stoppen. Kijk om je heen, zie wat er is en wees daar blij mee.
  • Ga eens na wat je in huis hebt staan aan apparaten die energie verbruiken. Bedenk of de kosten opwegen tegen de voordelen. Zo hebben wij de vaatwasser in de ban gedaan, zonder dat we hem missen. Heb je echt de droger nodig, de magnetron. Wat voegt iets toe aan je leven en wat niet?
  • Loop op dezelfde manier eens door je huis heen en kijk of er spullen zijn die weg kunnen. Stop eens wat zaken in een doos en kijk een maand later of je het hebt gemist. Nee? Weg ermee! Maak van minimalisme een hobby en schep zo een opgeruimd huis. Meer spullen leiden alleen maar af. Dat is prima als je er geen last van hebt. Maar knap vervelend als je thuis komt met een boek dat al in je kast blijkt te staan.
  • Geef minder geld en tijd uit aan impulsen en dingen die je eigenlijk niet nodig hebt en je houdt meer (geld en tijd) over voor de zaken die er echt toe doen voor jou.
  • Schroef heel langzaam je uitgaven terug. Begin bijvoorbeeld met je boodschappenbudget. Kijk wat je normaal uitgeeft en ga daar eens 5 euro per week onder zitten. Dan € 10, en dan € 15. Wanneer heb je het gevoel dat je iets tekort komt? Waar ligt de grens? Grote kans dat die heel erg anders ligt dan dat jij dacht!
  • Oké, je staat per ongeluk opeens toch in de winkel of je bezoekt die webshop en je voelt een onweerstaanbare koopdrang. Stel jezelf de loodzware vraag:  Word ik hier gelukkig van? Brengt de aanschaf van dit boek, deze broek, deze belachelijk dure voorgesneden en gemarineerde feta- en olijvenblokjes me dichter bij mijn doel? Heb ik dit echt nodig?
  •  Als het antwoord op bovenstaande vraag volmondig JA! is, dan stel je de aankoop alsnog 24 uur uit. Ben je na 24 uur nog steeds hyper en ervan overtuigd dat deze aankoop iets aan je leven toevoegt en is je bankrekening gecontroleerd of er voldoende saldo opstaat dan…….visualiseer je wat er gebeurt na de aanschaf van het fel begeerde. Gewoon je ogen dicht doen en er in gedachten van genieten. Wist je dat je door visualisatie geluksgevoelens kunt opwekken? En daar gaat het toch vaak om, om je beter te voelen. Dus voilà: ogen dicht en visualiseren maar!

BOODSCHAPPEN
  • Koop alleen aanbiedingen van producten/levensmiddelen die je regelmatig gebruikt.
  • Noteer alle prijzen in een overzicht, zo weet je zeker wanneer iets een aanbieding is (of eigenlijk een verkapte prijsverhoging.
  • Werk met een vast week- of maandbudget en stop wat je overhebt in een potje, dat kun je gebruiken voor aanbiedingen.
  • Maak een weekmenu, dat voorkomt ongecontroleerd eten in een winkelwagen gooien (dat je later misschien moet weggooien).
  • Weet waar je geld aan opgaat. Hou eens een tijd de uitgaven bij van de verschillende categoriën zoals: groente/zuivel/snoep/drinken etc.. Bedenk voor jezelf of er posten zijn waar je veel geld aan uitgeeft, waarvan je het niet waard vind. Bespaar op die posten die je minder belangrijk vindt.
  • Hou een goeie basisvoorraad aan.
  • Koop groot in van wat in de aanbieding is en bewerk het (jam, groenteschotels, sauzen), je kunt indien je een vriezer hebt zo een grote voorraad aanleggen.
  • Koop zo veel mogelijk van het seizoen en lokaal, dat scheelt geld. Kijk voor seizoensproducten hier.
  • Eet minder vlees en vervang het voor eiwitrijke en goedkopere producten als bonen en champignons.
  • Koop vooral basisproducten en maak daar al het eten van.
  • Koop geen voorgesneden groenten en kant en klare kruidenmixen.
  • Maak indien mogelijk je eigen wasmiddel (zie elders op de site).
  • Met soda, azijn en Marseillezeep heb je eigenlijk al alles in huis om schoon te kunnen maken
  • Check de aanbiedingen op Biologische aanbiedingen.nl en De wekelijkse boodschappen.nl

ENERGIELEVERANCIER
Vergelijk de prijzen van de verschillende energieleveranciers eens op een vergelijkingssite als
http://www.independer.nl/. Overstappen leverde ons toch € 160 per jaar op.


ENERGIEVERBRUIK
Energie: Algemeen
  • Noteer wekelijks de meterstanden. Zo krijg je inzicht in je verbruik en kun je gericht acties ondernemen om het omlaag te brengen
  • Doe voor de grap eens een test op de energielastenverlager of op de energiebespaarwijzer.
Energie: Apparaten
  • Laat apparaten niet op stand by staan, dat gebruikt evengoed stroom. Schaf stekkerblokken met aan/uit knoppen aan.
  • Plaats de koelkast en de vriezer niet op een warme plek of naast een verwarmingsketel/fornuis.
  • Als je geen flauw idee hebt hoeveel energie verschillende apparaten verbruiken maar je hebt behoefte aan meer grip op je energiekosten, overweeg dan de aanschaf van een energiemeter.  Die laat zien hoeveel stroom een apparaat verbruikt. De kosten bedragen rond de € 25 en over het algemeen levert het een besparing van € 50 op.
  • Ontdooi bevroren producten in de koelkast. Het kost meer tijd maar je koelkast hoeft minder hard te werken.
  • Zet de koelkast tenminste 10 cm van de muur af, zo kan de warmte die de koelkast afvoert, makkelijker weg.
  • Zet de koelkast en vriezer uit als je met vakantie gaat.
  • Koelkasten en vriezers zijn zuiniger als je ze regelmatig ontdooit (1 x per 2 maanden).
  • Vervang apparaten die de geest geven voor apparaten met het A-label.
  • Laat je vooraf informeren over hoeveel stroom een apparaat verbruikt. Er zijn onderling grote verschillen.
  • Zet je laptop tussendoor op sluimerstand. Dat is energiezuiniger dan de slaapstand.
Energie: Douchen en Badderen
  • Een minuut minder douchen per dag levert op jaarbasis € 40 op.
  • Een bad kost 2 keer zoveel energie dan een douche.
Energie: Koken
  • Kook met het deksel op de pan.
  • Doe tijdens het koken niet teveel water in de pan.
  • Denk vooruit: kook vandaag voor 2 dagen aardappelen, omdat je morgen ook iets met aardappels maakt.
  • Denk in combinaties: als je toch de oven aanzet omdat je een quiche bakt, kun je misschien ook iets anders tegelijkertijd bakken.
Energie: Water
  • Van alle energie die je verbruikt wordt 17 % veroorzaakt door het opwarmen van kraanwater. Spoel daarom eens wat vaker met koud water af.
  • Kranen en douchekoppen met het  ‘kiwa-keurmerk laag verbruik’, zijn zuiniger.
Energie: Wassen en drogen
  • Was op lage temperaturen.
  • Laat de was aan de lucht drogen.
Energie:Verbruik
Zorg dat je weet wat verschillende apparaten in huis verbruiken, zo kom je niet voor verassingen te staan. Om je een indicatie te geven:

apparaten
toelichting
kWh jaar
kWh week
verlichting
geschat nav gemiddeld verbruik
550
10
koelkast
geschat nav gemiddeld verbruik
500
9,6
Koken
glaskeramische inductieplaat
500
9,6
wasmachine
gemiddeld 4 x pw op 40 graden
135
2,6
Vriezer
A label
204
3,9
computer
30 uur per week (10 uur schijnt gemiddeld te zijn)
540
10,38
Tv
geschat nav gemiddeld verbruik
156
2,8
magnetron
geschat nav gemiddeld verbruik
100
1,9
stofzuigen
geschat nav gemiddeld verbruik
50
0,96
Audio
geschat nav gemiddeld verbruik
30
0,57


Energie: Verlichting
  • Lampen met dimmers gebruiken meer stroom dan gewone lampen en verbruiken ook stroom als de lamp uit is. Haal daarom de stekker uit het stopcontact.
  • Doe je buitenverlichting uit. Ik fiets regelmatig langs een huis waar continue de buitenlamp aan is, wat een verspilling!
  • Aan verlichting verbruiken we jaarlijks gemiddeld 600 kWh per huishouden. Bespaar door spaar- en ledlampen te gebruiken en zo min mogelijk halogeenlampen en dimmers. Halogeenlampen kunnen over het algemeen meestal probleemloos worden vervangen door ledlampen.
Energie: Verwarming
  • Zet de verwarming uit als je weggaat, ook als is het maar voor een uurtje. En laat hem niet aan staan tijdens de vakantie in het buitenland omdat het dan zo lekker warm is als je terug komt….
  • Zet de verwarming ruim voor je gaat slapen uit.
  • Als je net als wij heteluchtverwarming hebt, kun je de verwarming helemaal uitzetten ‘s nachts. Het huis is binnen 5 minuten warm na het aanzetten.
  • Ventileer je huis dagelijks, dat scheelt in de stookkosten. Een goed geventileerd huis bevat drogere lucht en dat is beter te verwarmen dan vochtige lucht. Daarnaast wordt met ventilatie ook nog schadelijke vervuilde lucht afgevoerd en dat is beter voor je gezondheid.
  • Zet de thermostaat 1 graad lager dan je gewend bent, het scheelt 7 % in de stookkosten.
  • Zet de verwarming alleen aan in kamers die gebruikt worden.
  • Is de verwarming in de badkamer noodzakelijk? Zet hem bijvoorbeeld alleen aan vlak voor het douchen. Bij ons staat de verwarming in de badkamer nu al 2 maanden uit en niemand die het merkte.
  • Doe de gordijnen ‘s avonds dicht.
  • Laat je cv-ketel goed onderhouden, een goed afgestelde ketel verbruikt minder energie.
Energie: TV
  • Hoe groter het scherm, hoe hoger het verbruik.
  • LCD verbruikt minder dan plasma.


ETEN
  • Maak alles zelf, ook indien mogelijk je beleg zoals tonijnsalade of humus of groentespread.
  • Gebruik geen kant en klare kruidenmixen.
  • Maak zelf je tussendoortjes dat is veel goedkoper dan al die dure evergreens en sultana;s. Kijk voor inspiratie eens op: Echt eten, puur koken, de bakparade en natuurlijk zuinig.
  • Gooi niets weg, plan eens in de week een restjesdag.
  • Eet groenten van het seizoen.
  • Vaker vegetarisch eten scheelt geld.
  • Maak elke week een weekmenu gebaseerd op de inhoud van je koelkast en vriezer, aanbiedingen en de groenten van het seizoen. Zo gooi je minder weg.
  • Snij zelf al je groenten. Een pak gesneden bamigroenten is bijna net zo duur als een prei, een kool, een ui en een pepertje maar je eet er minder vaak van!
  • Kies je uit tijdgebrek voor voorgesneden groenten en kruidenmixen kies dan voor étappekoken. Ik heb weliswaar wel veel tijd maar bijna geen energie. Ik verdeel het koken daarom in stukjes en dat werkt ook goed als je werkt en daardoor geen zin heb na thuiskomst nog een uur in de keuken te staan terwijl er een jengelende kleuter aandacht en eten wil. Kook bijvoorbeeld in het weekend wat extra rijst en pasta af en vries de extra porties in. Snij ’s avonds na het eten alvast de groenten van de volgende dag of draai alvast de ballen gehakt of marineer de kipfilet. Haal in de ochtend de al afgekookte rijst uit de vriezer en als je thuiskomt bak je de groenten met het vlees, doe je de rijst erbij en ben je binnen 15 minuten klaar.
  • Let op de data van producten die bijna over tijd zijn. Zet deze producten desnoods in het zicht op je aanrecht, zodat je niet vergeet dat dit het eerste op moet. Of als ze koel bewaard moeten worden: hou een lijstje bij met dat wat op moet.
  • Hou bij wat je open maakt aan verswaren. Plak het desnoods op een briefje op de koelkast. Zo van: zondag salami opengemaakt. Dan hoef je niet in vertwijfeling je neus ergens in te duwen om aan de hand van ruiken te analyseren of je kans loopt op een voedselvergiftiging.
  • Veel weggooien wordt voorkomen door minder in te kopen.
  • Eet dat wat op moet. Dat hoeft niet hetzelfde te zijn als dat waar je trek in hebt.
  • Als je een weekmenu maakt, plan dan voor 6 dagen in plaats van voor 7 dagen. De week loopt altijd anders dan je denkt en zo gooi je minder weg.
  • Bewaar alle eetrestjes en vries die in, ook al zijn het maar een paar hapjes.
  • Las regelmatig een restjesdag in of nog mooier, een restjesweek. Je eet misschien soms wat wonderlijke combinaties maar wat maakt dat uit?
  • Verwerk eetrestjes tot lekkere hapjes. Oude sneden brood worden heerlijke knoflookcroutons, die bewaard in een plastic bakje weken goed blijven. Ieniemienie restjes groenten kunnen met wat geraspte kaas in een plakje bladerdeeg worden gestopt en afgebakken.
  • Verwerk groenten die aan het verleppen zijn als eerste in een gerecht. Heb je echt geen trek in die aardappelen omdat je dat deze week al 3 keer at maar lopen ze wel bijna je kast uit? Afkoken, pureren en in de vriezer stoppen.
  • Groenteresten die liggen te verpieteren in de groentelade smaken prima in de soep. Gewoon erbij mieteren!
  • Koop een likker, die lege pakken vla en yoghurt leeg schraapt. Het zal je verbazen hoeveel er nog uit komt!

FEESTDAGEN
Stel vooraf een budget vast wat je uit wilt geven aan een kerstboom, eten en cadeautjes. Doe bijvoorbeeld elke week een paar euro in een potje, dan kom je al een heel eind!

GRIP OP JE FINANCIEN
Krijg inzicht door overzicht:
  • Zorg dat je weet wat er inkomt en uitgaat. Maak een overzicht gebaseerd op je afschriften en kijk waar ruimte is om te besparen.
  • Hou vanaf nu van al je uitgaven een kasboek bij, doe dat gewoon in een schriftje of via de computer. Een voorbeeld van een huishoudboekje vind je hier.
  • Maak elk jaar een begroting en hou je daar aan. Werk met budgetten voor boodschappen, kleding, abonnementen, recreatie, etc. Kijk halverwege het jaar of de begroting nog klopt en pas zo nodig aan naar aanleiding van stijgende tarieven of de consuminderplannen. Kom je niet uit, snij dan in de budgetten van luxe zaken als recreatie. Geef vaste lasten en sparen altijd de prioriteit.
  • Kies per periode of jaar telkens een bespaarobject en voer je reorganisatie door. Bijvoorbeeld goedkoper boodschappen doen, besparen op energie, opzeggen van abonnementen. Als iets afgehandeld is, ga je door naar het volgende plan. Beetje bij beetje aanpakken werkt beter dan alles tegelijk op zijn kop zetten.

HUISHOUDBOEKJE
Noteer al je inkomsten en uitgaven in een huishoudboekje. Zo krijg je grip op je financiën.

MARSEILLEZEEP
Te gebruiken als:
  • Shampoo
  • Zeep voor het lichaam
  • Schoonmaakmiddel
  • Toiletreiniger
  • Wasmiddel
  • Wc-verfrisser (stukje zeep in houdertje stoppen)

MOBIELE TELEFOON
Vergelijk de prijzen als je abonnement afloopt, op een vergelijkingssite als independer.

ONTSLAGEN
  • 10 tip voor mensen die ontslagen worden
  • een uitkering bedraagt 2 maanden 75 % van het laatst verdiende loon en daarna 70 %. Maar let op er geldt een grens van een maximaal dagloon van € 195. Verdien je meer dan dat, dan ontvang je maximaal 70% van € 195, bij een werkweek van 40 uur is dat iets meer dan € 2700 bruto per 4 weken (uwv keert ww per 4 weken uit). Je ontvangt dus 13 keer per jaar een salaris. Bij de berekening van wat je overhoudt moet je ook rekening houden met vakantiegeld dat van de bruto uitkering wordt afgetrokken (-8%).
  • Verdiende je minder dan het maximum dagloon, ga dan uit van 70% van je laatst verdiende salaris.
  • Let ook op de Belastingaangifte. Wie werkt krijgt arbeidskorting. Wie WW ontvangt niet. In het jaar na je ontslag kan dit voor een vervelende naheffing van de Belastingdienst zorgen. Geef dus zodra je weet wat je uitkering wordt, door aan de Belastingdienst wat je nieuwe inkomen is, zodat je voorlopige teruggave direct wordt aangepast. Hier vind je meer informatie.
  • De lengte van een WW uitkering varieert van 3 maanden tot 38 maanden en is afhankelijk van je arbeidsverleden. Je moet dan wel in de 36 weken voordat je werkloos werd minimaal 26 weken aaneengesloten hebben gewerkt.
  • Als ondernemer kom je niet in aanmerking voor een WW uitkering, tenzij je je daar vrijwillig voor hebt verzekerd, zie hier voor meer informatie. Tegenwoordig zijn er initiatieven van ondernemers om elkaar te steunen bij arbeidsongeschiktheid in de vorm van broodfondsen

SCHOONMAAKMIDDELEN
Je hebt echt al die dure troep niet nodig. Azijn, Soda en Marseillezeep, daar kom je een heel eind mee.

SCHULDEN
Schulden gemaakt: zelf oplossen 
Schulden gemaakt:: hulp zoeken 

SPAREN
De ‘spaarnorm’ is 10 % van je inkomen. Zet dit opzij en spaar voor een buffer. Reken eens op de site van het NIBUD uit met de bufferberekenaar hoeveel jouw buffer zou moeten zijn met jouw inkomen. Lukt het je niet om te sparen, kijk dan op welke zaken je kunt bezuinigen zodat sparen wel haalbaar wordt. Ben je door schulden niet in de gelegenheid om te sparen, los deze dan zo snel mogelijk af, de lening met de hoogste rente als eerste. Zoek desnoods hulp of regel het zelf. Als je zover bent om te gaan sparen dan loont het de moeite om rentetarieven goed te vergelijken. Op de Sparen Startpagina van Hanneke van Veen tref je actuele informatie aan.


VERJAARDAGEN
Noteer alle verjaardagen en de bedragen die je uitgeeft in een jaar. Deel dit door 12 en zet dit bedrag maandelijks opzij. Zo grijp je nooit mis en is een dure maand met verjaardagen niet een ramp die maakt dat je andere zaken niet kunt betalen. Bedenk ook dat als je met minder geld dan voorheen moet rondkomen, dit ook gevolgen heeft voor de cadeautjes die je je kunt veroorloven. Wees creatief. Koop een kleinigheidje en geef daar een eigen gebakken taart bij of bied aan dat je komt helpen klussen of geef een tegoedbon voor een avondje oppassen.

WASMIDDEL, ZELF MAKEN:
Nodig voor 5 liter wasmiddel:
80 gram geraspte Marseillezeep
Een emmer
Lege flessen met de dop afsluitbaar
Een garde
Een schenktuit

Gooi 80 gram geraspte zeep in een schone emmer en doe daar 5 liter kokendheet water bij. Roer het flink door met een garde en laat 24 uur staan. Het wordt wat lobbig.
Giet het over in de flessen.

Per was gebruik ik 50 ml wasmiddel. Bij hele vuile was en de witte was doe ik er ook een el schoonmaaksoda bij. Marseillezeep is te koop via internet of op de markt of bij natuurwinkels, ik betaal € 4 voor 500 gram en daar was ik héél lang mee.

WASMIDDEL
Als je geen zin hebt om wasmiddel te maken, kun je er evengoed op besparen door het wasmiddel dat je gebruikt (mits het poeder is) te mengen met schoonmaaksoda. Gewoon je pak mengen met een pak soda.

WASVERZACHTER
Azijn is een uitstekende wasverzachter en het verwijdert ook nog eens goed de zeepresten uit je kleding en de wasmachine. Een scheutje azijn is voldoende (50 ml) en je was ruikt er echt niet naar!

WEEKMENU
Maak een weekmenu gebaseerd op de aanbiedingen en je voorraad. Dat scheelt geld en je gooit minder weg.

ZORGVERZEKERAAR
Vergelijk eens kosten op http://www.independer.nl/ en kijk of je bij een andere verzekeraar goedkoper uit kunt zijn. Je kunt ook overwegen om de aanvullende verzekering op te zeggen aangezien dat duur is en je dan evengoed maar tot een bepaald percentage bent verzekerd. Misschien is het wel goedkoper voor jou om het bedrag dat je normaal voor de aanvulling betaalt, opzij te zetten op een eigen spaarrekening en daar je extra medische kosten van te betalen. Heb je dan een jaar met weinig medische kosten, dan heb je een lekker bedragje gespaard.

ZWEETGEUR VERWIJDEREN UIT TSHIRTS
Laat t-shirts een uur weken in lauw water met een kopje azijn, gele vlekken en zweetgeurtjes verdwijnen hierdoor.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...