Aflosverhalen (Schulden)

Onlangs maakten de lezers van dit blog kennis met Luccy, een vrouw van 48 jaar die haar aflosverhaal met ons deelde. Ze heeft haar hypotheek volledig afgelost, iets waar velen van ons over dromen. In haar aflosverhaal kwam zijdelings ter sprake dat zij jaren geleden na het verbreken van haar relatie geconfronteerd werd met een schuld van in totaal 50.000 gulden van haar toenmalige vriend. Ook die schuld werd volledig door haar afgelost. Gefascineerd als ik werd door deze vrouw met blijkbaar een enorm doorzettingsvermogen, vroeg ik haar of ze ons ook het verhaal over het aflossen van die schuld wilde vertellen. Het wordt een verhaal in drie delen. Het eerste deel gaat over de periode van het ontstaan van de schuld en haar relatie. In deel 2 wordt duidelijk hoe ze de schuld heeft afgelost en in deel 3 kijkt ze op deze periode terug.  Lees mee en laat je verbazen over hoe krachtig mensen kunnen zijn. 
Luccy, deel 1
Luccy, deel 2
Luccy, deel 3

Na het lezen van het verhaal van Luccy nam J. contact met mij op. Ze schreef me dat ze ook haar verhaal wil doen ‘al is het maar om andere mensen te waarschuwen of de ogen te doen openen’. Wat me trof in het verhaal van J. is de herkenbaarheid er van. J. is een slimme vrouw met een goede baan en haar pech of makke is dat kopen op krediet niet altijd voelde als een uitgave. En dat is herkenbaar. Met deze zienswijze werden in dit land immers massaal huizen met een beleggingshypotheek gekocht en zijn hypotheken die 120 % van de verkoopwaarde van het huis bedragen heel lang normaal geweest. Wie keek er nog vreemd op dat van de fictieve overwaarde van een huis een keuken werd gekocht, of een caravan? Zo is betalen met de creditcard ook ‘normaal’ geworden, om noodzakelijk spullen te kopen maar ook zaken/dingen die het leven tijdelijk leuker maakten. Echt als schulden hebben werd dit door veel mensen niet gevoeld, want de schuld werd ook meestal weer redelijk snel afbetaald.

Het probleem is dat er door het totaal ontbreken van reserves snel problemen kunnen ontstaan als de maandlasten stijgen. En dat is wat J. overkwam. J. heeft een kind van 4 jaar oud en woont samen met haar vriend. Op haar eigen blog doet ze regelmatig verslag van het aflossen van haar schuld waar ze sinds 2011 serieus mee aan de slag is gegaan. Maar hoe is het zo gekomen? 
Het verhaal van J. (1)
Het verhaal van J. (2)
Het verhaal van J. (3)

Een tijdje geleden mailde Krappe Kas mij, een getrouwde vrouw van 50 jaar met een WAO-uitkering en een grote schuld. Haar ziek zijn is de reden dat zij financiële problemen heeft gekregen. Krappe Kas is iemand die veel mee heeft gemaakt in haar leven. Op jonge leeftijd is ze jarenlang misbruikt en als gevolg hiervan ontwikkelde ze een zeer ernstige eetstoornis. Ook kreeg zij zware psychische problemen. Toen ze 32 was ontmoette zij tijdens een opname haar man, die op dat moment ook ziek was. Ze trouwden vrij snel en haar man knapte snel op maar met Krappe Kas ging het nog lang erg slecht. Ze kwam in een rolstoel terecht en haar man bezat op dat moment niet de capaciteiten om de financiën goed te beheren. De aandacht van het stel ging vooral naar overleven in plaats van goed met geld omgaan. Toen ze iets opknapte drong het tot haar door dat ze er financieel heel slecht voor stonden.  Sommigen van jullie kennen Krappe Kas misschien, ze heeft een blog waarop ze verslag doet van het aflossen van haar schulden. Op dit moment staat dat even stil omdat ze oververmoeid is, psychisch gaat het weer naar wens nu ze weer gezonder is gaan eten en minder streng is in het bezuinigen. Op Spaarcentje vertelt ze nu haar verhaal. Hoe is ze zo in de problemen geraakt en wat doet ze om eruit te komen?
Het verhaal van Krappe Kas (1)
Het verhaal van Krappe Kas (2)


Nadat ik op het blog een paar verhalen heb geplaatst over mensen die een grote schuld - anders dan een hypotheek- aflossen, stuurde Mirjam mij een mail. Ze herkende zich in de verhalen.  "Wat ik herken in de verhalen: de schaamte, het gebeurt ‘gewoon’, ook ik was niet alert genoeg, had onvoldoende grip op emoties en mede daardoor ook op mijn uitgaven, dat realiseer ik me steeds meer."  Van het één kwam het ander en Mirjam bleek bereid haar verhaal hier te vertellen. Ze is 50 jaar en heeft jaren als verpleegkundige gewerkt. Op dit moment werkt ze 32 uur per week als teamleider bij een thuiszorgorganisatie. Ze heeft een grote schuld uitstaan. Na een huwelijk met een man die veel geld uitgaf aan gokken heeft ze een nieuwe start in het leven gemaakt. Door bedreigingen van haar ex-man moest ze met hun twee kinderen een leven opbouwen in een andere stad. Zonder te beschikken over een buffer moest er wel een nieuw huis worden ingericht. Daar werd een lening voor aangegaan. Daarna nog één, om haar rijbewijs te halen, om zo haar kans op werk te vergroten. Maar er zijn geleidelijk aan ook schulden aangegaan voor minder noodzakelijke spullen.

In juni van dit jaar werd Mirjam een spiegel voor gehouden. Ze werd ziek en moest worden geopereerd. Dat was voor haar een belangrijk omslagpunt.
"Ik werd met mijn neus op de feiten gedrukt dat ik niet door kan gaan met dit uitstelgedrag. Ik wilde het ook niet, omdat ik me realiseerde dat ik met deze schulden nooit zou kunnen verhuizen, niet een auto kan aanschaffen, het is altijd een fysieke en mentale last om mijn nek. Zoals ik emotioneel mijn verleden heb verwerkt en meer in het nu leef, zo wil ik dat ook doen met de schulden."  Tijd voor een plan dus, om af te lossen. Hoe het zo is gekomen en hoe ze haar schulden aflost, vertelt Mirjam in drie delen:

Het verhaal van Mirjam (1) 
Het verhaal van Mirjam (2) 
Het verhaal van Mirjam (3) 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...