dinsdag 14 januari 2014

Zorgkosten

In 2013 gaf ik het vrolijkmakende bedrag van iets meer dan € 300 uit aan zorgkosten. Vrolijkmakend, want in de jaren ervoor was dit regelmatig het bedrag dat ik in een maand uitgaf aan zorg. Beter worden betekent vooral ook véél minder geld uitgeven aan zorg die vaak niet vergoed werd door verzekeraars. En nee, ik gaf niet alleen mijn geld uit aan alternatieve zorg, hoewel ik in mijn wanhoop ook wel een rondje door die wereld heb gemaakt.

ME/CVS wordt door de Nederlandse overheid niet als een chronische aandoening beschouwd. En dus sluit de overheid de ogen voor het feit dat veel ME-patiënten enorm veel geld moeten uitgeven aan hun aandoening die dus zogenaamd niet bestaat. Vreemd genoeg erkent de overheid wel de ME-behandelcentra, die vervolgens sloten met geld kost omdat diezelfde behandeling deels zelf betaald moet worden. Want de medicatie die wordt voorgeschreven, is niet te declareren. Heel krom.

Komend jaar geef ik denk ik wel weer iets meer uit aan zorgkosten. Ik ben nu onder behandeling bij een orthomoleculair voedingstherapeut. De eerste € 360 betaal ik natuurlijk zelf, dat is het eigen risico. Daarbuiten houdt de behandeling ook in dat ik voedingssupplementen slik en daar betaal je fors voor. Omdat ik heel tevreden ben over tot nu toe behaalde resultaten, zie ik dat als een goede investering.

Een daling van de zorgkosten betekent meer lucht. We kunnen makkelijker sparen en aflossen en ook makkelijker eens een uitje doen. Na zoveel jaren van veel zorgkosten en weinig kunnen doen, kan ik daar enorm van genieten!

De zorgkosten waren gemiddeld ca. € 200 tot € 300 per maand, het ene jaar wat meer dan het andere jaar. Keek je naar de maanden afzonderlijk, dan gaf ik de ene maand € 85 uit, de andere maand € 150 maar ook wel eens €400. Om te zorgen dat ik  de rekeningen kon betalen, zette ik elke maand flink wat opzij op een aparte rekening.  Zo greep ik vrijwel nooit mis. Dat kun je ook doen met andere uitgaven die inhakken op je budget. Dat kan met periodieke uitgaven, waarvan de kosten vastliggen (contributies, onderhoud CV-ketel, entingen huisdieren) maar dus ook voor uitgaven die niet vastliggen. Ga dan gewoon uit van de gemiddelden die je eerder er aan uitgaf en tel er 10% bij op, voor extra pech.

Soms word je overvallen door een rekening. Daar heb je een buffer voor. En ziet het er naar uit dat er meer rekeningen in die categorie komen? Begin dan zo snel mogelijk met het maken van een potje.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...