maandag 6 januari 2014

Het aflosverhaal van Lieneke


Lieneke is bijna 45, 23 jaar getrouwd en heeft drie dochters in de puberleeftijd. Haar man werkt fulltime en zij 20 uur per week in wisselende diensten.


Waarom ben jij gaan aflossen?
Wij zijn gaan aflossen om de maandlasten te verlagen, de overheid trekt zich steeds verder terug, dus het is belangrijk om zo veel mogelijk besteedbaar inkomen te hebben.

Wat voor hypotheek heb jij?
Onze hypotheek bestaat uit knip- en plak werk. Bijna de helft van het bedrag, € 56.000, is een spaarhypotheek. Daarnaast is er een annuïteiten hypotheek van € 9000,- en nog drie aflossingsvrije hypotheekjes van respectievelijk € 15.000, € 37.000 en €40.000 bij gekomen. Met elke stukje hypotheek werd ons huis een stukje mooier en groter moet je maar denken.

Wat was het oorspronkelijke hypotheekbedrag?
We zijn ooit begonnen met een hypotheek bedrag van € 56.000. Inmiddels is de resterende totale hypotheeksom €148.000.

Wil je alles aflossen/ Heb je de hele som afgelost?
De annuïteiten hypotheek zal in januari afgelost zijn. Daarna gaan we beginnen met het aflossen van de aflossingsvrije hypotheek met de hoogste rente. De spaarhypotheek loopt nog maar 13 jaar, die zitten we gewoon uit, we hebben nog genoeg af te lossen aan de andere hypotheekdelen.

Hoe reageerde je hypotheekverstrekker op je aflosplannen?
Niet.

Ben je helemaal vrij om af te lossen wat je wilt, of moet je je aan een minimaal aflosbedrag houden van de bank? Is het aflossen een ingewikkeld administratief proces?
Er mag per jaar per hypotheekdeel 20% afgelost worden. Je moet middels een formulier toestemming vragen, maar dat gaat eigenlijk altijd goed.

Maakte je van te voren een aflosplan en lukt het je om je daaraan te houden?
Ik heb een meerjaren planning gemaakt maar ben daarin heel flexibel, onder het mom van alle beetjes helpen. Ons oudste kind gaat volgend jaar studeren en die kosten gaan natuurlijk voor. Over ongeveer 10 jaar zal ook de jongste klaar zijn met haar studie en dan gaat alle aandacht naar het resterende af te lossen bedrag. Tot die tijd lossen we af maar is er geen strakke planning. Momenteel gaat er € 180 per maand naar de aflosspaarrekening. Als er weer een bedrag is afgelost en de maandlasten omlaag gaan, wordt dit extra gespaard op deze rekening.

Hoever ben je met aflossen?
We lossen eigenlijk pas sinds een jaar extra af. We zijn begonnen met het aflossen van de annuïteiten hypotheek omdat dat het meeste effect op de maandlasten heeft. We hebben zo'n € 4000 extra afgelost.


Hoe reageerde je omgeving dat je ging aflossen?
We hebben het er eigenlijk niet zo over in onze omgeving.

Hoe houd je het vol? Hoe ga je om met tegenvallers?
Omdat we er van uit gaan dat alle beetjes helpen hebben we geen harde eisen aan ons zelf gesteld, dus valt er ook niet veel tegen.

Wat is jouw tip voor mensen die nog niet aflossen en twijfelen of ze het moeten gaan doen?
Veel kleine bedragen maken één groot bedrag. Als je vervolgens ook je besparingen (uitgespaarde rente) apart wegzet, krijg je een sneeuwbaleffect.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...