dinsdag 21 januari 2014

Afschrijvingen

Nu we onlangs geld uitgaven aan een nieuwe koelvriescombinatie was dat een mooi moment om eens te kijken naar wat we nog meer kunnen verwachten de komende jaren. Ik heb al eens eerder geschreven dat een buffer noodzaak is om bijvoorbeeld spullen te vervangen die uit elkaar vallen en hun langste tijd hebben gehad. Mijn advies was toen: maak eens een rondje door je huis en noteer wat je hebt staan en wat ooit moet worden vervangen. Voor de hand liggende zaken zijn: tv's, wasmachine, droger, vaatwasser, auto, fietsen, maar ook meubilair, een keuken of groot onderhoud aan je huis.

Afhankelijk van je situatie en voorkeuren maak je keuzes om iets wel of niet te vervangen als het kapot gaat. Zo verving ik niet de droger, ik hang de was op. Dat bevalt prima en zo spaar ik energie uit. Ook hoef je natuurlijk niet meteen over te gaan tot nieuwkoop als iets kapot gaat. Misschien kan het nog worden gerepareerd en anders tweedehands gekocht. Alle muziekapparatuur, dvd-spelers, cd-spelers etc, zijn hier tweedehands via Marktplaats aangeschaft. Zo kunnen we ons een kwaliteit veroorloven die anders buiten bereik is en waarvan de kwaliteit zodanig is dat de levensduur ook aanzienlijk is.

Goed, een rondje door het huis dus. Maak een overzicht van wat je hebt staan en zoek later op wat het heeft gekost. Schat de levensduur in, hoe lang het al in je huis staat en wanneer het zou moeten worden vervangen. Zo schat ik in dat onze heteluchtverwarming (die al in het huis zat toen we het kochten) binnen nu en 5 jaar moet worden vervangen. Zo'n ketel kan zomaar meer dan 20 jaar meegaan (langere levensduur dan een CV ketel) maar daar moet je natuurlijk niet op rekenen. Hij is nu 15 jaar oud. Als er straks iets kapot gaat en de onderdelen zijn bijvoorbeeld niet meer verkrijgbaar omdat het model verouderd is, zal er een nieuwe ketel moeten komen. Een heteluchtketel is duurder dan CV. Als we het model dat wij nu hebben staan laten vervangen, kost dat € 4400.  Concreet betekent dit dat wij € 75 per maand opzij moeten zetten als we de ketel over 5 jaar willen vervangen.

Zo ga je een lijst maken. Noteer dus niet alleen de verwachte levensduur, maar ook het moment wanneer je moet gaan vervangen. Want als je niet eerder geld spaarde en je koelkast bijvoorbeeld al 5 jaar oud is, zal je in de komende 5 jaar versneld moeten gaan sparen.

Uiteindelijk komt er een totaal bedrag aan afschrijvingen uitrollen. Dat is even schrikken! Het goede nieuws is dat bijna nooit alles tegelijk kapot gaat of moeten worden vervangen (hele nare uitzonderingen daar gelaten). Het slechte nieuws is dat sommige apparaten eerder kapot gaan dan verwacht en natuurlijk net nadat de garantie is verlopen.

Mijn tactiek is per 5 jaar kijken wat we kunnen verwachten en dit eens per jaar te herhalen. Daarnaast houd ik rekening met pech en tegenvallers en het bedrag dat onder de streep verschijnt hoort beschikbaar te zijn op de buffer. Dit geeft veel rust.

Natuurlijk is het wel zo dat wensen en verlangens soms ondergesneeuwd raken aan de realiteit. Zo kan ik wel berekenen dat onze keuken binnenkort moet worden vervangen (hij stort nu al half in, het folie laat overal los, het werkblad hangt scheef) maar de realiteit van een huis dat onder water staat voelt urgenter. Dus lossen we af in plaats van dat we geld opzij zetten voor een andere keuken.

Zet jij geld opzij voor afschrijvingen?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...