zaterdag 4 januari 2014

Zaterdag

Zo zeg wat knapt een mens op van twee weken nietsdoen. Normaal doe ik als bijna ex-ME patiënt trouwens ook niet echt veel. Toch gaapt er altijd een gat tussen dat wat moet en dat wat kan. En dat veroorzaakt ruis in de kop. Deze vakantie viel me echt op hoe zeer ik meer mijn hoofd uit kan zetten en kan genieten. Dagen kabbelden voort, strekten zich eindeloos uit en dat terwijl we vaak pas om een uur uur 11 opstonden, heerlijk!

Dit weekend doe ik wel iets: ik ga de kerstboom aftuigen en naar buiten werken en morgen krijg ik bezoek. Een oud-collega (van zeker 20 jaar geleden) komt lunchen. Ik heb haar overigens alleen maar ingewerkt, want zij nam mijn baan bij de uitgeverij over waar ik toen werkte. Ik had ontslag genomen om me te laten omscholen tot kok. Toen ik haar inwerkte kwamen we erachter dat ons beider toenmalige vriendjes neven van elkaar waren. En zo zaten we ineens een maand later bij het verjaardagsfeest van mijn ex-schoonmoeder, als collega's en soort van familie. Best vreemd. We hebben nog heel lang contact gehouden totdat het verwaterde omdat het leven er tussen kwam. Via FB vonden we elkaar weer en nu gaan we in ieder geval eens goed bijpraten!

De jaarwisseling was rustig hier. Er werd even flink geknald en Dibbes schoot onder de bank. Dat is overigens best een prestatie want de bank staat laag op de poten en Dibbes is vrij fors (een nette omschrijving  voor 'aanleg tot blubberkat').  Voor wat lekkere brokjes overwon hij zijn angsten dus dat viel reuze mee. De ontspanning kwam weer snel terug.

Met een nieuw jaar is ook weer een nieuwe begroting begonnen en voel ik me toch weer meer gemotiveerd. Ik heb hier en daar wat bedragen aangepast en sommige budgetten wat realistischer gemaakt. Ik had even flink de pest in dat ik voor het eerst meer heb uitgegeven aan boodschappen dan in de jaren ervoor. Maar dat was geen verrassing natuurlijk, want dat had ik maandelijks al gezien. Ik hoop nu wel uit te komen met het budget.

Ook merk ik dat beter worden inhoud dat ik meer doe en soms ook meer uitgeef. Gaf ik jaren niets uit, nu wel. Zo ben ik van plan dit jaar meer zelf opstap te gaan en met de trein naar vriendinnen toe te gaan. Dus waar we aan zorgkosten meer uitgeven, wordt er op andere plekken in de begroting meer ruimte in genomen. Ik vind het dan een sport te zorgen dat onderaan de streep alles op 0 uitkomt en we toch kunnen blijven sparen en aflossen. Het zijn dus alleen accenten die verschuiven.

Tot zover! Maandag gaan we weer over op 'normaal' met een aflosverhaal. Woensdag legt Pennie Wijs uit hoe bufferen haar in het bloed zit en tussendoor tik ik wat zin en onzin over geld uitgeven, begroten, buffers en het leven en zo.

Ik stort me nu op de kerstboom, fijn weekend allemaal!

vrijdag 3 januari 2014

Uit de oude doos: ken je grenzen

Hoeveel je consumindert wordt in veel gevallen voor een groot deel bepaald door je budget. Maar als je eerdere tips van mij hebt gelezen en misschien zelfs hebt opgevolgd dan weet je nu precies wat je inkomsten en uitgaven zijn en heb je inmiddels door wat je per maand opzij kunt zetten om te sparen.

Consuminderen of bewust consumeren is iets dat levenlang mee kan gaan. Misschien ben je op een gegeven moment zo fortuinlijk dat je weer meer inkomen hebt, maar dan ben je waarschijnlijk zo consuminderdoorwinterd dat je niet eens meer terug wil gaan naar een situatie van verspilling en niet opletten en spullen kopen die je eigenlijk niet nodig hebt en waar je vooral niet blij van wordt. Hoe je het consuminderen aanpakt is toch ook deels afhankelijk van het beschikbare budget. Als je van de bijstand leeft maak je andere keuzes dan iemand die consumindert uit ideële motieven. Maar in beide gevallen is het belangrijk dat je voor ogen hebt wat de reden is dat je consumindert. Dat bepaalt ook je keuzes, of je overgaat tot hele drastische maatregelen of dat het een kwestie is van hier en daar wat snoeien.

Het zal altijd helpen als je voor jezelf een lijst maakt van dingen die je belangrijk vindt in het leven en die geld kosten. Op nummer 1 staat het belangrijkste voor jou en op nummer 10 bijvoorbeeld de zaken die je het minste belangrijk vindt. De besparingen voer je dan bijvoorbeeld door in de nummers 7 tot en met 10 van de lijst, dus de dingen waar je makkelijker zonder kunt. En je kijkt of dat afdoende is.

Wat je niet moet doen is wat ik helemaal in het begin deed: als een kip zonder kop overal op besparen. Want misschien is dat helemaal niet nodig en de kans is groot dat je zover doorslaat dat je een afkeer van je eigen gedrag krijgt of dat je wrokkig wordt omdat je moet consuminderen.

Ken daarom je ondergrens en weet met welk doel je spaart en consumindert. Tot waar is (be)sparen en consuminderen comfortabel en waar voelt het niet meer prettig? Heb je zin om het water in de douche in een emmer op te vangen en hiermee de wc schoon te maken of gaat dit je te ver en is dat ook helemaal niet nodig? Eten korter koken en na laten garen in een hooikist lijkt misschien heel energiezuinig maar ik vind het best veel gedoe. De verwarming een graadje lager zetten bespaart echter 7 % op je stookkosten en levert volgens mij meer op. Natuurlijk kun je het hele gezin op een doucherantsoen zetten van 4 minuten per keer en waarschijnlijk werkt dat voor heel veel mensen prima, maar als jij nu toevallig iemand bent die heel moeilijk ontspant en dat wel wordt van de douche, dan moet je daar niet op bezuinigen.

Omdat ik inmiddels weet waar onze grenzen liggen, kunnen we keuzes maken. Ik heb een afkeer van verspilling dus we gooien niets weg. Maar we houden wel van kwaliteit en spullen met een eerlijk verhaal, dus we bewegen ons binnen die grenzen. Dat is heel persoonlijk. Zo zal de één vinden dat wij heel veel geld uitgeven aan eten, terwijl ik van een ander zal vinden dat hij heel veel geld uitgeeft aan kleding, maar onder de streep geven we misschien net zo veel (of net zo weinig) uit.

Ik vang dus geen douchewater op, dat is me te veel gedoe. Ik hergebruik wel plastic diepvrieszakken, dat vind ik geen gedoe. Consuminderen is net zo persoonlijk als je huis inrichten naar je eigen smaak.

Waar ligt jouw grens?

woensdag 1 januari 2014

Een 2014 met rek en veerkracht

Dag lief mens. Was het afgelopen jaar financieel zwaar? Had je tegenvallers? Viel het tegen? Een nieuw jaar is als een open boek. Je kunt weer opnieuw beginnen, ook al slaat dat natuurlijk nergens op als je erover nadenkt. De wereld is nog precies hetzelfde als gisteren, maar toch voelt het alsof je vandaag met een schone lei kunt beginnen,

Vroeger was ik altijd van de goede voornemens en de lijstjes. Totdat ik erachter kwam dat ik in de tweede week van januari altijd al weer rookte en het lijstje uit het zicht was gelegd. Goede voornemens werken meestal niet bij mij. Ze maken het leven zwaar, met meer kans op falen. Want nooit meer roken, nooit meer snoepen, nooit meer iets kopen wat je niet nodig hebt, klinkt heel heftig. Veel beter voor mij werkt de methode van kleine stapjes. Je kunt elke dag opnieuw beginnen, om het even met waar je opnieuw mee wilt beginnen. Elke dag is een schone lei. Ook dit jaar ga je vast weer onderuit maar daar gaat het niet om. Het gaat om het weer overeind krabbelen na het vallen. Het gaat erom dat je geen conclusies verbindt aan een uitglijder. Kijk alleen achterom om te leren van de weg die je nam, niet om jezelf af te straffen.

Mijn wens voor 2014 is een jaar vol vertraging, rust, ruimte, ontspanning en zinloos nietsdoen zodat ik grote stappen kan zetten in mijn herstel. Mijn wens voor jou, lieve lezer van dit blog, is dat je voldoende voorstellingsvermogen hebt om van 2014 een prachtjaar te maken, ook al zijn de omstandigheden waarschijnlijk niet zoals je kiest en haalt het leven vervelende fratsen uit. Stap over hobbels, veer mee met tegenslag en maak van flexibel zijn je beste eigenschap. Uiteindelijk bepaal jij hoe je met dingen omgaat en hoeveel ruimte je geeft aan teleurstelling.


dinsdag 31 december 2013

2013

Wat was het een goed jaar! Niet omdat we veel spaarden, de buffer daalde nogal. Maar omdat we dankzij de buffer konden anticiperen op dat wat voorbij kwam en dat wat er gebeurde. Natuurlijk hadden we bepaalde doelen dit jaar. Het belangrijkste doel - € 5000 aflossen - werd gehaald. Maar er kwam ook pech voorbij in de vorm van een  kapotte heteluchketel en grote onverwachte uitgaven, zoals de operatie van een kat.

Niet de hoogte of groei van de spaarrekening bepaalt het financiële succes van dit jaar, maar de rust in mijn hoofd. We maken vooraf een begroting en hebben de ruimte om deze aan te passen in geval van pech. Wat een rijkdom! Na jaren van consuminderen is er rust gekomen en het gaat gewoon hartstikke goed.

Ook op persoonlijk vlak was het een goed jaar. Het herstel - hoewel gekmakend traag - zet door. Komende februari vier ik mijn 6-jarig jubileum van thuis zitten met een aandoening. Had ik vorig jaar voorzichtig hoop, nu weet ik dat die hoop terecht is. Heel langzaam ben ik beter aan het worden!

Tot slot is het jaar 2013 natuurlijk het jaar dat Dibbes zijn entree maakte! Van dit:
goed kijken, hij zit achter de struik verstopt...   Naar dit:


Dat dit gelukt is, geeft extreem veel voldoening! En wat Dibbes er van vindt, lijkt me duidelijk....

Maak er een mooie avond van! Wij doen weinig, zijn thuis en gaan lekker naar de top 2000 kijken en daarna naar 'Life of Pi'. Een glaasje bubbels om 12 uur en dan hop weer naar bed, een nieuw jaar tegemoet!

maandag 30 december 2013

Uit de oude doos: accepteer niets zomaar

Gewenning is niet goed voor je portemonnee en je spaarpot. Neem geen enkele uitgave voor lief of vanzelfsprekend en zoek naar goedkope alternatieven. De tijd is voorbij dat we accepteren dat bepaalde uitgaven er nu eenmaal bij horen. Maak voor jezelf duidelijk wat jouw prioriteiten zijn en waar jij je geld aan uitgeeft. Zorg vervolgens dat je op de hoogte bent van het aanbod en de prijzen. Wen jezelf aan om op vergelijkingssites te kijken of een product of dienst goedkoper kan. Dit kan met zorg, energie, mobiele telefoons, de autoverzekering of met cadeaus die je wilt kopen. Het loont echt de moeite!

Plan eens per jaar een middag die je besteedt aan de financiën. Kijk waar je staat op financieel gebied. Hoe doe je het? Liggen de accenten daar waar ze horen? Of glipt het geld nog steeds door je vingers? Misschien zijn er uitgaven waar je niet bij stil staat, maar die helemaal niet nodig zijn. Zo hebben wij twee jaar geleden de TVgids opgezegd en nog geen moment gemist. En kreeg ik rond diezelfde tijd een brainwave dat een doorlopende reisverzekering voor een gezin van drie personen dat één keer per jaar op vakantie gaat, totale onzin is. Dat was nu bij uitstek een uitgave die er altijd was en waar we niet bij nadachten. Totdat ik me afvroeg of het een zinnige uitgave was en of die nu nog wel noodzakelijk was. Je leefpatroon verandert door de omstandigheden waarin je verkeert en het is de kunst te zorgen dat je uitgavenpatroon daar mee in de pas loopt. Onze doorlopende reisverzekering dateert nog uit de tijd dat wij allebei werkten en drie keer per jaar op vakantie gingen.

Veel besparingen bereik je door met een frisse bril naar je eigen uitgavenpatroon te kijken. Net zoals je in de supermarkt een gewoontedier bent en vaak zonder nadenken hetzelfde merk koffie pakt, zo gedraag jij je waarschijnlijk ook met uitgaven die je al jaren doet en waar je misschien niet meer bij nadenkt, zoals de TVgids, de energieleverancier, de cadeautjes die je voor familie en vrienden koopt. Dat je tot nu toe voor mensen bijvoorbeeld een cadeautje van € 25 kocht, wil niet zeggen dat je dat altijd moet blijven doen. Als jouw inkomen verandert, dan verandert je budget ook. Maar vaak kom ik juist dan tegen dat mensen koste wat kost  evenveel blijven uitgeven aan cadeaus en feestdagen. Waarom zou je? Wie verwacht dat van je?

Blijf je verwonderen over de keuzes die je maakt. Dat is de beste manier om er het meeste uit te halen. Alleen jij bepaalt de prioriteiten, samen met je huisgenoten en passend bij de hoogte van je budget. Als je die prioriteiten goed in het snotje hebt en er niet van uitgaat dat sommige uitgaven onvermijdelijk zijn, dan krijg je meer speelruimte binnen het beschikbare budget. En heb je misschien de vrijheid om te kiezen voor zaken waar je echt blij van wordt.

Heb jij blinde vlekken waardoor er geld weglekt?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...