zaterdag 23 november 2013

Zaterdag

Deze week ging ik voor de verlenging: net toen ik dacht dat de verkoudheid over was, kon ik die emmer weer onder mijn neus hangen. Balen! Jammer genoeg heb ik daardoor de schaatswedstrijden van S. gemist. Twee uur in een ijskoude schaatshal leek me geen goed idee met zo'n verkouden hoofd.

Het was dus een rustige week. Ik deed weinig, af en toe een wasje draaien en verder vooral bankhangen. Wel gingen we even met onze kat Dibbes naar de dierenarts voor nacontrole. Zijn oogoperatie is nu 5 weken geleden en we wilden graag zeker weten dat alles goed geneest. Zijn rechter ooglid hangt soms wat. De dierenarts was meer dan tevreden en vertelde dat het een paar maanden kan duren voordat het helemaal genezen zal zijn. Ook kan zijn rechteroog altijd wat meer blijven hangen, gezien de ernst van de aandoening. Het weefsel was daar zo verdikt dat het snijwerk moeilijk ging. De kat zelf wekt overigens een zeer tevreden indruk, los van de dag dat we naar de dierenarts moesten, toen heb ik hem weer gedrogeerd. Het blijft een straatkat met een verleden en zonder drugs laat hij zich niet in een mand stoppen. In de avond moest hij even afreageren en zagen we wat mepwerk tussen de katten maar later kroop hij lekker tegen me aan in bed en was alles weer goed.

Ik deed een grote bestelling bij de biologische toko deze week. Ze werken daar met staffelkorting en ik kocht voor een half jaar vooruit (schat ik zo in). Ik weet niet of ik de berichten over de horrorwinter moet geloven. Wel is het zo dat als er sneeuw ligt, ik moeilijk in de stad kan komen. En juist daar komt al het biospul vandaan. Ook is het zo dat ik - omdat ik geen brood meer mag eten -  echt genoeg alternatieven in huis moet hebben, een goede voorraad geeft me een rustiger gevoel.

Deze week heeft M. samen met zijn vader de achterkant van het huis geverfd. In eerste instantie zou dit in het voorjaar gaan gebeuren. De toestand van het schilderwerk was aan de achterzijde op de eerste verdieping echter zó slecht dat er als de sodemieter verf is gekocht en hulp is geronseld. Nu merken we de gevolgen van het feit dat we de afgelopen jaren door mijn ziekzijn wel wat anders aan ons hoofd hadden. Onderhoud heeft niet de prioriteit als het normale huishouden al nauwelijks lukt. Op sommige plekken zag je het kale hout zitten. En dat zie je niet omdat we daar vrijwel nooit komen, we zijn geen regelmatige ramenlappers. Met het verhaal van Henderina in gedachten besloten we dat dit prioriteit had. Alle kozijnen vervangen kost een bom duiten! Gelukkig was het net een paar dagen droog achter elkaar en de temperatuur nog voldoende (weliswaar op 't randje) om te kunnen schilderen. Zaterdag in de namiddag begon M., zondag en maandag had hij hulp van zijn vader en in de middag was het klaar.

We gaan dit weekend even zitten en een lijst maken van wat er de komende jaren moet gaan gebeuren. Er moet in ieder geval een trap worden geschilderd en de vloer beneden moet opnieuw in de lak worden gezet. Maar er zijn wel meer klussen te verzinnen, zoals bijvoorbeeld het voegwerk van het huis. De basisbegroting voor volgend jaar is klaar, nu eens kijken wat de verschillende klussen gaan kosten, wat we zelf kunnen doen (ik schrijf dit wel zo makkelijk maar t is M. die het zal moeten gaan doen) en wat we niet kunnen doen en vooral in welke volgorde alles moet worden gedaan en wat we daarvoor aan geld opzij moeten gaan zetten.

Fijn weekend allemaal!

vrijdag 22 november 2013

Interview met een ontwoekerspecialist

Net als heel veel anderen hadden wij een woekerpolis. Wat zeg ik, niet één, maar twee woekerpolissen! Hoewel ik het woord regelmatig in de krant tegenkwam, zei het me niets. Iets moeilijks en ergs dat anderen aangaat dacht ik. Niet dus. De ene woekerpolis was bedoeld om aan het eind van de looptijd onze beleggingshypotheek af te lossen, de andere was ons appeltje voor de dorst. Beiden polissen leverden echter niets op dan stress en fikse tekorten.

Een woekerpolis is een beleggingsverzekering die vaak gekoppeld is aan een hypotheek en bedoeld om vermogen op te bouwen. Maar vaak is het ook bedoeld voor de studie van je kind of een aanvulling op je pensioen. Gedurende langere tijd leg je op regelmatige basis een vast bedrag in. Bij woekerpolissen valt de opbrengst vies tegen. Dat komt omdat enerzijds het ingelegde vermogen niet altijd gebruikt is om te beleggen. Veel geld is opgegaan aan administratiekosten en de kosten voor een adviseur maar ook bijvoorbeeld risicokosten.  Deze kosten zijn lange tijd niet zichtbaar geweest voor de eigenaar van de polis. Anderzijds is het natuurlijk crisis. Het geld dat in beleggingen is gestopt, is vaak verdampt. Zo kwam het dat onze polis niet de beloofde € 100.000 zou gaan opleveren, maar slechts € 40.000, in het meest positieve geval. Voor je nu denkt dat dit verhaal jou niet aan gaat: als jij tussen eind jaren '90 en 2008 een beleggingsverzekering hebt afgesloten, dan heb je grote kans dat dit een woekerpolis is.

Wij kwamen in actie en met succes. Onze beleggingshypotheek is omgezet naar een annuïteitenhypotheek, de polissen zijn afgekocht en de opbrengst gebruikten we als extra hypotheekaflossing. Wij zijn dus woekerpolisvrij. Het is ook mogelijk om je beleggingsverzekering om te zetten naar een ander product, dat wel rendement oplevert. Wij hebben die optie niet overwogen, te veel gedoe. Ik wou gewoon van die bende af, het liefst zonder adviseur. Want die werkte in ons geval alleen maar tegen. Voor sommigen kan omzetten naar een ander en goedkoper product wel de beste optie zijn. Maar hoe doe je dat? En alleen omzetten is niet altijd genoeg. Je situatie is misschien in de loop van de tijd veranderd en je nieuwe polis moet daarmee matchen.

Ik ben iemand die graag de touwtjes in handen houdt en zo ook M.. Wij zijn dus zelf aan het ontwoekeren gegaan. Dat is mogelijk maar wat een stress hadden we! Alles moesten we zelf uitzoeken. In deze tijd stuitte ik op financieel adviseur Hubrien Meijaard die van ontwoekeren zijn specialisme heeft gemaakt. Hij viel me op door zijn opwekkende tweets en doordat hij regelmatig gratis ontwoekerworkshops geeft.  Ik heb hem een paar keer een vraag gesteld en kreeg dan een belangeloos antwoord dat ons nét een duwtje in de goede richting gaf.  Daarom vind ik het dan ook super dat Meijaard samen met een paar anderen een online cursus heeft opgezet waarbij je kunt ontwoekeren volgens een stappenplan dat door experts is uitgezet. Hoog tijd voor wat vragen aan Hubrien Meijaard:

Om maar met de deur in huis te vallen: waarom dit initiatief?
Het kortste antwoord bestaat uit een paar veelzeggende getallen. 2 miljoen: dat is het aantal huishoudens dat nog steeds één of meer veel te dure beleggingsverzekeringen heeft. € 10.000: dat is het bedrag dat gemiddeld per polis bespaard kan worden door ‘m om te zetten. En omdat verzekeringsmaatschappijen geen vinger uitsteken naar deze mensen, vond ik dat daar wat aan moest gebeuren.

Als financial life planner help ik mensen met ‘ontwoekeren’, de laatste jaren ook met workshops. Ik merkte dat er behoefte is aan échte hulp: iemand die ze kunnen vertrouwen, die zoekt naar de beste oplossing voor de consument. Mensen hebben (vaak terecht) geen vertrouwen meer in verzekeraars en adviseurs die voornamelijk op hun eigen belang uit zijn.

Omdat ik in mijn eentje natuurlijk niet iedereen kan helpen, heb ik Woekerpolisvrij ontwikkeld: een online stappenplan (‘e-learning’) waarmee je als consument zelf van je woekerpolis af kunt komen. Dus niet meer afhankelijk van adviseurs, banken of verzekeraars, maar zelf weer aan het financiële roer zitten: eindelijk weer grip op je eigen geld.

Wanneer hoorde jij voor t eerst van woekerpolissen? Heb jij bijvoorbeeld zelf ook een woekerpolis gehad?
De naam ‘woekerpolis’ stamt uit 2006 toen tv-programma TROS Radar deze naam ging gebruiken. Maar dat de meeste beleggingsverzekeringen structureel veel te hoge kosten kenden, was al veel langer bekend in de branche.

Ik ben al ruim 25 jaar werkzaam als financieel adviseur en heb ook beleggingsverzekeringen afgesloten voor klanten. Ik had het geluk dat ik een heel transparant product verkocht, waarin alle kosten zichtbaar waren - dat dus ook nooit een groot succes is geworden onder adviseurs. Daardoor heb ik (bijna) nooit echte woekerpolissen gesloten. En waar dat (gelukkig dus maar af en toe) wel is gebeurd, heb ik die de afgelopen jaren uiteraard helpen ontwoekeren.

Wat ik ook veel heb gesloten, zijn hypotheekpolissen met een risicoverzekering er in, wat een goed product is als beleggingen stijgen. Vanaf 2001 hebben we echter te maken met een langdurige periode van gedaalde koersen, waardoor de kosten voor de verzekering in dit product sterk zijn gestegen, en nog veel meer zullen gaan stijgen. Deze hypotheekpolissen hebben dus hoge prioriteit om te ontwoekeren. Dat vindt gelukkig ook de AFM. Gelukkig kan dat door afspraken best goed tegenwoordig, al zijn er nog wel een paar dwarsliggende maatschappijen…

En als privépersoon heb ik zelf wel een aantal beleggingsverzekeringen, bijvoorbeeld voor mijn pensioen. Zonder de hoge kosten die woekerpolissen kenmerken, kunnen dat nog steeds prima vermogensopbouwproducten zijn. Helaas is de naam beleggingsverzekering wel besmet door de hele affaire.

Er zijn volgens jullie nog 2 miljoen niet ontwoekerde huishoudens. Waarom laten mensen die polissen op de plank liggen?
Het is bijna niet te bevatten inderdaad, want in totaal gaat het om ongeveer 4 miljoen polissen (bij bijna 2 miljoen huishoudens) waar mensen veel te veel kosten voor betalen. Waarmee uiteindelijk níet de hypotheek kan worden afbetaald of niet je pensioen wordt aangevuld omdat je lijfrente amper wat oplevert.

De belangrijkste reden dat mensen niks doen is het feit dat ze niet geloven dat ze zelf zo’n polis hebben. Er staat natuurlijk ook niet met grote letters ‘woekerpolis’ op gedrukt. Zolang je je beleggingsverzekering in een la laat liggen en niet controleert – dat kan gratis op onze site WoekerpolisVrij.nl - zul je er ook nooit achter komen. Dan is er nog het feit dat mensen er zich voor schamen. Of dat ze verwachten dat – als het écht zo erg is als ik nu zeg - dat de overheid het voor ze oplost. Maar dat gebeurt dus, helaas, ook niet.

En dan zijn er nog veel mensen die, heel begrijpelijk, denken dat ze doordat ze compensatie krijgen geen woekerpolis meer hebben. Terwijl die slechte compensatieregeling vaak maar een fractie is van het bedrag dat ze kunnen besparen door over te stappen naar een ander product. Mensen vergelijken wel hun zorgverzekering, maar zijn niet gewend om ook hun beleggingsverzekering eens tegen het licht te houden.

Ook geloven ze het fabeltje van adviseurs en verzekeraars dat ze kunnen wachten tot de koersen weer omhoog gaan. Helaas: de koers zal nooit zo hoog komen dat je verlies wordt goedgemaakt. Of dat ze denken: het is te ingewikkeld, het zal wel weer geld kosten dus laat maar. En helaas: al die argumenten en emoties gaan alleen maar ten koste van hun eigen financiële toekomst, want je snapt dat de meeste verzekeraars het zo wel best vinden.

 Ik heb zelf ontwoekerd en stuitte op veel tegenwerking. Waarom is ontwoekeren zo moeilijk?
 Dat komt door een aantal zaken:
  • Verzekeraars willen niet van hun winstgevende producten af en maken het met onduidelijke informatie en lange ontwoekertrajecten zo lastig mogelijk, waardoor de afhaakkans van consumenten toeneemt.
  • Adviseurs willen de klanten niet gratis helpen, ook al moeten ze zich houden aan de regels voor kosteloos hersteladvies.
  • Banken werken niet altijd mee bij hypotheekpolissen. 
  • Door de belastingwetgeving kan het soms ook best ingewikkeld zijn, waardoor alle partijen (meestal onterecht) huiverig zijn om veranderingen aan te brengen.
Hoe werkt jullie stappenplan?
In 7 stappen krijg je alle informatie om te beslissen wat je met je polis wilt doen. We kijken bijvoorbeeld naar de belastingsituatie, we kijken naar de mogelijkheden bij de risicodekkingen, we kijken naar de keuze voor sparen of beleggen. In het stappenplan zitten rekenmodules van Moneyview (*), waardoor je onafhankelijke berekeningen krijgt van mogelijke alternatieve producten.

Je moet dus in principe alles zelf doen, maar dat hóéft niet, je kunt natuurlijk ook vragen of een goede adviseur je helpt. In het stappenplan van WoekerpolisVrij krijg je ook conceptbrieven waarin je precies die informatie opvraagt die je nodig hebt. Daarnaast zijn er nog allerlei filmpjes die op eenvoudige wijze moeilijke onderdelen uitleggen.

(*) Noot Spaarcentje: Moneyview levert informatie aan over de financiële markten. Niet alleen aan adviseurs, banken en verzekeraars maar ook aan diverse media, de consumentenbond en dus vergelijkingssites die voor de consument zijn bedoeld.

Veel polissen zijn gekoppeld aan een hypotheek. Omzetten van de polis kan ook gevolgen hebben voor de hypotheek. Komt dat ook aan de orde in de e-learning?
Jazeker. We zijn de uitdaging aangegaan om juist deze lastige ontwoekerklus te klaren. En dat is gelukt. Er staat dus veel informatie in over de koppeling van polis en hypotheek, de (on)mogelijkheden van omzetting enzovoort. Realiseer je wel dat banken en verzekeraars bij zo’n polis meestal eisen dat je ook een adviseur inschakelt. Maar doordat je zelf de e-learning hebt gedaan gaat dat traject veel soepeler en efficiënter, dus dat bespaart je tijd, energie en geld. Dat moet jou natuurlijk aanspreken :-)

Elke situatie is anders is mijn ervaring. Wat als ik als ontwoekeraar vastloop tijdens jullie stappenplan. Kan ik dan hulp vragen en kost dat extra geld?
We hebben in de e-learning veelvoorkomende vragen al beantwoord bij de ‘veelgestelde vragen’. Daarnaast hebben we een online helpdesk waar mensen hun vragen kunnen stellen.

En heel belangrijk: vanaf het pluspakket (dat € 10,- meer kost dan het basispakket van € 79) kunnen mensen gebruik maken van webinars (online workshops) waarin we allerlei onderwerpen bespreken waar mensen vragen over hebben.
~
Natuurlijk heb ik woekerpolisvrij.nl bekeken! Lees komende dinsdag wat ik van de site vind.

Heb jij een woekerpolis? Ben je al in actie gekomen om er van af te komen?

donderdag 21 november 2013

Begroting volgend jaar

De afgelopen twee jaar hielden we een buffer van € 10.000 aan en losten we € 500 per maand af aan de hypotheek. Dat beviel redelijk. Vooral het aflossen is stimulerend en voelt goed. Alleen moet er soms natuurlijk ook iets in en om het huis gebeuren. We gaven wat geld uit dat uit de buffer kwam en dan was het weer sparen tot het gewenste niveau. Dus in de praktijk kwam het neer op minimaal € 5000 per jaar aflossen, gemiddeld zo'n € 500 per maand, maar soms sloegen we een maandje over om de buffer aan te vullen.

Komend jaar wil ik het iets anders aanpakken. Ik wil naast het aflossen meer gaan sparen. Zodat een grotere onverwachte uitgave niet meteen er voor zorgt dat we een tijd moeten stoppen met aflossen. Ik verwacht zorgkosten, er wachten wat klussen in huis, de auto moet ooit worden vervangen en dat geld moet ergens vandaan komen.....Komend jaar gaan we € 400 per maand aflossen. Het doel is nog steeds € 5000 per jaar. Die ontbrekende € 200 weet ik vast wel ergens vandaan te peuteren. Die € 100 die nu niet naar het aflossen gaat, gaat dan naar de spaarrekening. Dan sparen we in totaal € 300 per maand, los van het sparen dat we voor een eventuele studie van S. doen of de reserveringen voor periodieke uitgaven. Het is maar wat geschuif met getallen maar dit voelt net iets beter.

Verder zijn er geen grote wijzigingen. Was het doel de afgelopen jaren vooral het met minder te doen dan de voorgaande jaren, nu is het uitgangspunt anders. Ik ben al blij als we niet meer uitgeven dan voorgaand jaar. Had ik in 2013 bijvoorbeeld mijn boodschappenbudget naar beneden geschroefd, een kleine 3 maanden later moest ik dat terugdraaien. Het lijkt me uitdaging genoeg om te kunnen uitkomen ondanks de stijgende prijzen.

Is jouw begroting al klaar?

woensdag 20 november 2013

Andere energieleverancier

Vorige maand heb ik ons bij Energiedirect aangemeld. We zaten bij Greenchoice de afgelopen twee jaar. Op zich naar tevredenheid. Alleen, er is nu eenmaal geld te verdienen met overstappen. Kom je ergens nieuw binnen als klant, dan krijg je een instapbonus of een aan-het-eind-van-het-jaar-geld-terug-bonus. Ik heb lang getwijfeld of ik hier aan mee wil doen. Steeds meer krijg ik het gevoel dat zaken onder de normale prijs worden aangeboden en dat het dus ooit mis moet gaan. Of alles wordt kunstmatig hoog gehouden en zo kunnen ze grote aanbiedingen doen. Het is dat óf we betalen allemaal al jaren veel te veel. Het zal wel het laatste zijn.

Afijn, ik doe er toch aan mee. Ook al vind ik Greenchoice een sympathiek bedrijf met de groene stroom en zo. En weet ik niet goed welke bedrijven wel of niet te vertrouwen zijn op dit gebied. Want je wordt belazerd bij het leven, het schijnt normaal te zijn groencertificaten in te kopen via het buitenland. Met groene stroom heeft dat niets te maken. Zoek je daar naar op internet, dan heb je ineens voor jaaaaaren leesvoer. Daar word ik alleen maar onzekerder van. En hé, ik wil gewoon ook eens een voordeeltje.

Overstappen dus. We krijgen aan het eind van het jaar een korting van € 268 op het totale jaarbedrag. Dat is best een pittig bedrag. Toen we twee jaar geleden overstapten van Nuon naar Greenchoice heeft Nuon werkelijk waar enorm zijn best gedaan om ons als klant te houden. We zijn een paar keer gebeld, we kregen diverse mails én brieven met aanbiedingen. Hoe anders nu. Ik mailde naar Greenchoice dat ik elders goedkoper uit kon zijn. Sterker nog, dat dit ongeveer dezelfde soort aanbieding was als die zij nu bieden aan nieuwe klanten. Ik schreef dat we overwogen over te stappen tenzij ze met een aanbod kwamen. Niks, nada, geen reactie.

Vervolgens heb ik ons aangemeld bij Energiedirect. Als snel kregen we daar de bevestigingsmails en het verzoek om de meterstanden door de te geven en een voorstel voor het te betalen voorschotbedrag. Gisteren stuurde Greenchoice de eindafrekening per mail. Inloggen op ons account kan nog wel maar gegevens bekijken niet meer. Geen één opmerking over: jammer-dat-u-weggaat-bedankt-voor-uw-klandizie. Best vreemd.

Ook vreemd is dat we moeten bij betalen. Niet veel, het gaat om een bedrag van € 65. Wel eigenaardig, aangezien ik zeer regelmatig het afgelopen jaar heb gecontroleerd of het voorschotbedrag voldoende was, gezien de afgelopen strenge winter en zo.

We leven in een vreemde wereld. Banken lokken je naar binnen met een rente om die vervolgens te verlagen. Zorgverzekeraars verhogen de tarieven maar bieden wel sluiproutes voor groepen mensen (lid worden van de FNV en dan je bij Menzis verzekeren en toch 100% fysio vergoed krijgen, heel vreemd), Energiebedrijven buitelen over elkaar heen om je binnen te krijgen met mooie aanbiedingen en instapbonussen maar er wordt geen energie gestopt om jouw klandizie te houden. En ik, ik ga daar in mee door elk jaar als een slaafse geit energie te stoppen in vergelijkingssites.....

Ben jij wel eens van energieleverancier veranderd?

dinsdag 19 november 2013

Inkopen

Omdat drie katten voeren in plaats van twee toch echt een stuk duurder is, besloot ik te kijken of ik via internet goedkoper premium kattenvoeding kon inslaan. En het viel me weer eens op hoeveel je hiermee kunt besparen. Moet je wel zin hebben om even flink te zoeken. Ik kocht 8 pakken met 12 zakjes royal canin natvoer, waarbij ik €15 bespaarde op de reguliere prijs die ik betaal bij de dierenzaak. Je moet wel bereid zijn ineens een groter bedrag neer te tellen (of dat kunnen ophoesten). Hetzelfde deed ik met rijstmelk die ik 20 cent per pak goedkoper op de kop wist te tikken, glutenvrije havermout scheelde 50 cent op 500 gram en boekweitmeel 20 cent op een kilo. Als je dan zoveel koopt dat je geen verzendkosten meer hoeft te betalen (meestal ligt de grens op € 40/ €50) ben je echt goedkoper uit.

Dit soort koopjes jagen op mijn luie gat vanaf de bank ligt mij beter dan op de fiets naar de L.idl springen als bijvoorbeeld de vaatwastabletten in de aanbieding zijn. Waarom? Omdat ik meestal voor niets kom, dan zijn de tabletten net uitverkocht. Of ze staan er nog wel en ik koop te weinig pakken om echt een slag te kunnen slaan, want ik ben op de fiets en wil niet als een pakezel de weg op.

Je moet alleen wel bereid zijn ruimte te maken (of überhaupt ruimte hebben) om voorraad op te slaan en tijd te investeren om vooruit te denken. Met de voorraad kattenvoer moet ik twee maanden kunnen doen, ik wissel de zakjes nat voer af met gekookte vis. Ik ga het wel bijhouden, zodat ik het financieel ook wat beter kan plannen. Nu kocht ik droogvoer, nat voer én wat eetvoorraad voor ons in de afgelopen weken en overschreed daarmee ruim het boodschappen budget. Ik wil het zo plannen dat ik bijvoorbeeld de ene maand een dierenvoerbestelling doe en de andere maand een mensenvoerbestelling.

Ik ben geen trouwe klant. Ik heb de afgelopen jaren accounts aangemaakt bij zo'n beetje alle biologische webshops en dierenwebshops die er zijn en ga echt voor diegene die me per keer het goedkoopst kan leveren. Ik voer dus soms drie keer dezelfde bestelling bij verschillende winkels in om te kijken waar ik het goedkoopst uit ben. En verbaas me elke keer weer over de verschillen....'t is niet het leukste om te doen, maar ik bespaar er zo veel geld mee dat het vanzelf leuk wordt....

Wat is jouw tip om voordelig in te kopen?


ps: teken je ook de petitie om te voorkomen dat de 8 jarige Dennis ons land uit wordt gezet? Hier geboren, hier opgegroeid en nu moet hij weg. Begrijp jij het? Klink rechts bovenaan de link op deze pagina voor meer informatie.

maandag 18 november 2013

het aflosverhaal van I.

I. is een alleenstaande vrouw van 51 jaar uit de provincie Utrecht. Ze is meer dan 15 jaar geleden gescheiden en heeft drie volwassen, uitwonende kinderen. Ze woont in een eengezinswoning en verhuurt een kamer aan een student. I. werkt parttime in vaste loondienst.

Waarom ben jij gaan aflossen?
Ik ben gaan aflossen omdat het kan en ik me veel prettiger en veiliger voel als mijn hypotheekschuld lager wordt.

Wat voor hypotheek heb jij?
Ik heb een aflossingsvrije hypotheek van nu nog € 56.000, ik heb dan al flink wat afgelost.

Wil je alles aflossen/ Heb je de hele som afgelost?
Ik weet niet of ik alles wil aflossen, in ieder geval tot net onder mijn eigenwoningforfait zodat het mij een flinke belastingbesparing oplevert. Soms is het moeilijk om vol te houden.

Hoe reageerde je hypotheekverstrekker op je aflosplannen?
Mijn hypotheekverstrekker heeft me alleen uitgelegd hoe ik het geld kan storten en ik hoef het niet aan te kondigen verder.

Ben je helemaal vrij om af te lossen wat je wilt, of moet je je aan een minimaal aflosbedrag houden van de bank? Is het aflossen een ingewikkeld administratief proces?
Ik mag 10% per jaar aflossen van de hoofdsom, deze is € 70.000. De extra aflossing is geen ingewikkeld proces, ik stort het gewoon op de rekening van de verstrekker.

Maakte je van te voren een aflosplan en lukt het je om je daaraan te houden?
Ja, ik heb een aflosplan, ik spaar elk jaar precies € 7000 bij elkaar, ik heb een jaarbegroting en een maandbegroting. Zodra mijn salaris komt stort ik daar een deel van op de spaarrekening. Vrijwel meestal lukt dit. Ik leef heel zuinig en koop geen luxe dingen, vergelijk verzekeringen en energieleveranciers en stap dan ook bijna jaarlijks over als het goedkoper kan. Ik hou een buffer aan van € 10.000 voor eventuele tegenvallers. Heel soms ben ik het zat, dat zuinige gedoe en wil ik echt even GROF gaan shoppen maar doe het nooit. Het sterkt me dan enorm om andere aflosverhalen te lezen en kan ik er weer met frisse moed tegenaan. Vooral de boeken van Gerhard Hormann vind ik kicken!

Hoever ben je met aflossen?
Mijn hypotheekbedrag was oorspronkelijk € 90.000, daar heb ik toen € 20.000 van afgelost en toen ben ik overgestapt, na het einde van het contract naar mijn huidige verstrekker voor € 70.000 dus. Sindsdien heb ik nog eens € 14.000 afgelost,  in totaal dus € 34.000.

Hoe reageerde je omgeving dat je ging aflossen?
Alleen mijn kinderen weten het en ze zijn ook altijd blij voor me als ik weer afgelost heb maar vinden ook dat ik wel wat scheutiger zou mogen leven. Maar ik weet waar ik het voor doe: gemoedsrust. Verder weet niemand het, dat vind ik niet nodig.

Hoe houd je het vol? Hoe ga je om met tegenvallers?
Als ik tegenvallers heb baal ik daar wel van maar daar is de buffer voor die ik vervolgens weer aanvul en probeer dan gewoon mijn spaartarget te halen. Ik besteed mijn vakantiegeld ook soms aan tegenvallers.

Wat is jouw tip voor mensen die nog niet aflossen en twijfelen of ze het moeten gaan doen?
Het aflossen van je hypotheek is een persoonlijke keuze, zelf zie ik het als een enorme geruststelling dat je steeds minder afhankelijk wordt van banken die toch een zekere macht over je hebben. En ik zie een hypotheek als een echte schuld en daar wil iedereen toch vanaf?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...