zaterdag 16 november 2013

Zaterdag

Deze week had ik een keelontsteking en was ik ook zo verkouden dat ik zo'n beetje met een emmer onder mijn neus zat om het snot op te vangen. Bleh! Maar nu ben ik weer aardig opgeknapt. Misschien dat ik me daarom al een tijdje niet zo lekker voelde.... Ondanks een prutgestel heb ik veel gedaan. Boven heb ik flink opgeruimd en zo veel uitgezocht en weggedaan dat er een hele kast weg kon! Alle boeken zijn nu uit de slaapkamer weg, dat scheelt veel stof.

Ik heb me flink bezig gehouden met de zorgverzekering. Het is een uitdaging om een zorgverzekeraar te vinden die fysio 100 % vergoedt.  Ze zijn er wel: PNO, Avero Achmea, Aevitae en Zilveren Kruis en Delta Loyd vergoeden 100 %. Misschien nog wel meer verzekeraars maar ik kon ze niet zo snel vinden.... Alleen werken ze bijna allemaal met medische acceptatie, behalve Delta Loyd. Maar daar is de premie dan ook naar. Ik zou alleen al voor mezelf bij Delta Loyd € 213 gaan betalen (of € 196,13 als ik het via independer doe). Dat is een stijging van € 800 per jaar in vergelijking met wat ik dit jaar betaalde bij Menzis. Net toen ik dacht 'wat moet dat moet' (de andere optie is € 1800 aan fysiokosten zelf betalen) hoorde ik van een lezer die mij wees op de mogelijkheid van je verzekeren via FNV. Bedankt voor de tip! Als je lid bent, kun je je via (taadaa!) Menzis zeer gunstig verzekeren. En wonderlijk genoeg heeft het meest uitgebreide pakket van de FNV/Menzisverzekering nog wel 100% dekking voor fysiotherapie.

Ik heb me dus als de wiedeweerga aangemeld. Ik moest het omzetten van de verzekering via mijn Menzisaccount regelen. Op zich ging dat prima, alleen ik heb nog geen lidmaatschapsnummer en liep daarom vast in het omzetten. Dus belde ik en kon ik telefonisch al mijn wensen opgeven. Ook heb ik M. meteen op mijn polis laten zetten. Afgelopen jaar waren we verdeeld over twee verzekeraars waarbij we samen € 200 kwijt waren. Komend jaar staan we weer op één polis voor in totaal  € 5 meer en is M. nu iets uitgebreider verzekerd dan afgelopen jaar. Toch een fijn idee!

Verder ben ik druk bezig geweest met de begroting van volgend jaar. Er moest het één en ander worden vervangen (kapotte dvd speler), er gaat worden geschilderd (buitenkant) en zo zijn er hier en daar nog wat klussen waarvoor ik even goed moest gaan zitten rekenen. De resultaten hiervan lezen jullie komende week.

Deze ochtend hebben wij een gesprek met de meester van S. over het schooladvies. Gisteren kregen we dit advies mee in een gesloten envelop en het gesprek is bedoeld als toelichting op hoe ze tot dit advies zijn gekomen. Ons zonnekind heeft VWO-advies gekregen. Dat was niet onverwacht maar toch is het natuurlijk hartstikke goed nieuws. Het is fijn te merken dat ons kind zo makkelijk kan leren en tot nu toe lachend alle uitdagingen aangaat.

Tot slot: Dibbes! Hij wordt steeds meer ontspannen en we hebben dagelijks veel lol omdat hij steeds  speelse aanvallen heeft. Als een gek rent hij de trappen op en neer, kruipt onder de kleden, mept de nep-hamster door de kamer en weet soms van gekkigheid niet wat hij moet doen. Speelt hij niet dan ligt hij lekker te pitten of loopt hij al miauwend achter me aan. Deze ex-zwerver geniet met volle teugen en er komt steeds meer ontspanning in zijn lijf. En wij genieten met hem mee. Wat een aanwinst.

Fijn weekend allemaal!

vrijdag 15 november 2013

Uit de oude doos: Inzicht door overzicht

Uit de oude doos maar nog steeds actueel. Want er zijn nog steeds mensen die niet weten wat ze aan vaste lasten uitgeven. En of dit in evenwicht is met wat er binnenkomt.

dus:
 • Zorg dat je weet wat er inkomt en wat er uitgaat. Maak een overzicht gebaseerd op je afschriften en kijk waar ruimte is om te besparen;
 • Hou vanaf nu van al je uitgaven een kasboek bij, doe dat gewoon in een schriftje of via de computer;
 • Maak elk jaar een begroting en houd je daar aan. Kijk halverwege het jaar of deze nog klopt en pas zo nodig aan naar aanleiding van stijgende tarieven of consuminderplannen;
 • Kies per periode of jaar telkens een een paar bespaarobjecten en voer je reorganisatie door. Bijvoorbeeld goedkoper boodschappen doen, besparen op energie/overstappen naar een andere energieleverancier of zorgverzekeraar, opzeggen van abonnementen. Als iets afgehandeld is, ga je door naar de volgende actie. Beetje bij beetje aanpakken werkt meestal beter dan alles tegelijk op zijn kop zetten. Dit is wel afhankelijk van je financiële situatie;
Hoe pak je dat aan? Heel simpel: ga aan de slag! Pak je afschriften van het afgelopen jaar, trek de stekker van de telefoon er uit, zet je mobiel uit en doe niet open als er wordt aangebeld. Dit is ff een klusje, maar het levert wel veel op. 

Noteren
Neem je afschriften door en noteer alle uitgaven en inkomsten die je hebt. Bijvoorbeeld links op de pagina de inkomsten en rechts de uitgaven. Verdeel dit meteen onder in categorieën door uitgaven een code of cijfer te geven. Je kunt dit natuurlijk in een schriftje doen maar in excel werkt het een stuk sneller en krijg je sneller overzicht. Zo kun je uiteindelijk uitgaven als hypotheek/huur, energie, onderhoude cv-ketel bijvoorbeeld onderbrengen in de categorie 'Wonen'.

Bijvoorbeeld:
Inkomsten: Salaris; Kinderbijslag; Huursubsidie of Renteaftrek; Toeslagen; Vakantiegeld; 13e maand
Uitgaven: Wonen (hypotheek, huur, gemeentebelastingen, water, energie); Verzekeren; Abonnementen & Contributie; Vervoer (benzine, auto/openbaar vervoer; onderhoud); Huishouden; Persoonlijke verzorging (kleding, kapper); Recreatie; Medisch; Divers;Etc. 

Optellen en aftrekken
Tel alles bij elkaar op en trek het totaalbedrag van je uitgaven af van je inkomsten. Je ziet nu meteen of je problemen hebt of niet. Hou je elke maand geld over en kun je gaan sparen of moet je nu echt serieus aan de slag?

Omrekenen van je periodieke uitgaven die niet maandelijks komen
Niet alle uitgaven komen maandelijks terug. Zo betaal je het ANWB-lidmaatschap of de TV-gids waarschijnlijk maar één keer per jaar. Reken dat om naar een maandbedrag en noteer het in het overzicht. Noteer ook in een apart overzicht wanneer de rekening komt. Zo weet je altijd wanneer je wat kunt verwachten. 

Weet wat je vaste lasten zijn
Geef op je overzicht aan of een uitgave vast of variabel is. Je huur zal niet zomaar veranderen maar de post Recreatie, Medisch of Divers wisselt natuurlijk. Concentreer je op de vaste uitgaven die onvermijdelijk zijn. Hoeveel is dat?  Je krantenabonnement is dus geen vaste last die onvermijdelijk is maar luxe. Vast is: huur, energie, kosten zorgverzekering en vervoerskosten om naar werk of studie te komen. Het bedrag dat je overhoudt na het optellen van de vaste uitgaven kun je uitgeven (afhankelijk van je situatie) aan aflossen, reserveringen en sparen en tot slot aan variabele uitgaven. 

Aflossen, reserveren en sparen
Bepaal als je schulden hebt, allereerst een bedrag per maand dat je gebruikt om zo snel mogelijk af te lossen. Heb je geen schulden dan begin je met sparen. Bepaal een percentage dat voor jou reëel is en zet dat meteen opzij op een spaarrekening zodra je salaris binnen is. Of liever: regel een automatische overschrijving.

Vervolgens houden we ons bezig met de reserveringen voor kosten die niet maandelijks zijn maar wel regelmatig terugkeren en waar je niet onderuit kunt komen: zoals onderhoud van je cv-ketel, ANWB-lidmaatschap, cadeautjes voor familie, dierenartsbezoek… tel al die bedragen op en zet het totaalbedrag bijvoorbeeld maandelijks op een aparte betaalrekening. Sinds ik dit doe, kom ik nooit meer tekort.

Hou bij de reserveringen ook rekening met een vast bedrag per maand voor vervanging van kapotte apparaten, eigen risico zorgkosten, kleding. Kijk wat past binnen jullie budget. Wil je als je vaatwasser kapot gaat meteen een nieuwe, ben je blij met een 2ehands van de kringloopwinkel of ga je met de hand afwassen? In dat geval hoef je daar minder voor te reserveren. Koop je regelmatig kleding? Werk met een vast budget en zet dat apart. 

Boodschappenbudget
Nu er geld is gereserveerd voor vaste lasten, aflossen, sparen en periodieke uitgaven kun je kijken naar de variabele uitgaven. Bepaal een boodschappenbudget, een vast bedrag per maand of per week waarmee je boodschappen doet. Zet niet te laag in. Het is makkelijker om uitgaven langzaam naar beneden te schroeven. 

Recreatie, pret en andere niet echt noodzakelijke uitgaven
Wat nu nog overblijft (als er nog iets overblijft) is voor recreatie, film, vakantie, pret, divers, “verspilling”. In ieder geval voor de niet noodzakelijke uitgaven.

Het kan zijn dat je even bezig bent. Misschien heb je een bedrag ingevuld bij sparen en zie je nu dat je te weinig overhoudt voor de boodschappen. Het is dus even schuiven met de bedragen tot het klopt.

Nu heb je een begroting gemaakt die de basis vormt van je financiële huishouden. Je houdt je uitgaven en inkomsten bij, liefst per maand en zo krijg je steeds meer inzicht. Het voordeel van dit overzicht is dat je nu precies weet waar je het geld aan uitgeeft en of dit wel wenselijk is. Als je voldoende overhoudt aan het eind van de maand, maakt het niet uit. Maar als je moet besparen om wát voor reden dan ook, dan kun je nu gericht bepaalde posten naar beneden brengen.

Begin met de open deuren: het is heel verhelderend als je er achter komt dat je bijvoorbeeld omgerekend maandelijks € 50 aan contributie betaald voor allerlei tijdschriften die je eigenlijk toch niet leest.  Start consuminderacties met uitgaven die variabel zijn, dus de categorieën boodschappen, kleding, recreatie, impulsaankopen. Verleg dan langzaam je grenzen en aandachtsgebieden naar de vaste lasten en kijk wat je kunt doen om die omlaag te brengen. Je huis verkopen is ook weer meteen zo drastisch, maar misschien kun je wel je energiekosten flink omlaag brengen of van verzekeraar wisselen.

Tot slot,  iedereen maakt zijn eigen keuzes op basis van wat hij zelf belangrijk vindt. Bespaar op dat wat je niet zo belangrijk vindt of wat je makkelijk kunt missen. Misschien komen zo zaken binnen handbereik die nu nog onbereikbaar lijken (een reis, aflossen van schulden, een huis, een nieuwe keuken, gemoedsrust).

Bovenstaande manier is natuurlijk maar één manier. Zoveel mensen, zoveel manieren om overzicht te krijgen. Maar je hoeft niet zelf het wiel uit te vinden. Een zetje nodig? Ik kan je een exelbestand sturen om je wat op weg te helpen. 

donderdag 14 november 2013

Feestdagen: begin nu al met nadenken

Hoewel we pas net Sint Maarten achter de rug hebben, is het Kerstmis voor je het weet. Misschien is jouw situatie wel compleet anders dan vorig jaar en heb je nu een uitkering in plaats van een goed betaalde baan. Of nog steeds een uitkering. Laat je niet overvallen door de feestdagen en denk goed na. Wat kun jij je veroorloven en wat wil jij je veroorloven?

Sociale druk kan enorm zijn en het doorbreken van gewoonten in een familie ook. Doe je niet groter en rijker voor dan je bent en spreek met je familie een haalbaar budget af, waar iedereen zich prettig bij voelt. Of bespreek alternatieven voor cadeaus: schenk elkaar tijd in plaats van geld of spullen. Ga met zijn allen wandelen in plaats van je volvreten. Organiseer een spelletjesmiddag of een dvd-marathon, of iets anders waar jullie vrolijk van worden.

Hier een paar tips:

 • Zet door het hele jaar heen wat geld opzij. (Vind je dit een goede tip, begin daar dan in januari mee. Voor dit jaar heb je er niets meer aan...) Omdat ik het hele jaar maandelijks een klein bedrag opzij zet, heb ik straks voldoende om te kunnen besteden. Als ik nu een mooie aanbieding voorbij zie komen van een felbegeerd iets, dan koop ik het alvast. Maar cadeaus geven is geen must. Kom jij nauwelijks uit, sla het dan over of maak zelf kleinigheidjes. Veel tradities worden stilzwijgend verlengd. Wil je dat niet, maak dit dan bespreekbaar. Wie weet hoe opgelucht mensen zijn als je erover begint;
 • Met kinderen is het natuurlijk anders. Ze hebben misschien hoog gespannen verwachtingen en zijn misschien nog te klein om weet te hebben van de financiële nood. Maar ook dan hoeft het geen handen vol met geld te kosten. Koop meerdere kleinigheidjes, bijvoorbeeld bij de kringloop. Zoek op Marktplaats naar aanbiedingen, Wij kochten vorig jaar voor € 15 skeelers waarvan de nieuwwaarde meer dan € 100 was, ze waren ongebruikt! En het is ook maar net hoe je het brengt. Maak het feestelijk met wat lekkers, leuke muziek, een goede sfeer en een paar pakjes en klaar. En hoe kleiner het kind, hoe makkelijker het is. Een kind van twee hoeft echt geen 10 pakjes te krijgen!;
 • Werk met vaste budgetten per persoon. Maak een overzicht van wie wat krijgt en kijk of je uitkomt. Ga niet, dus niet!! zomaar de stad in zonder plan;
 • Denk in alternatieven. Misschien heb je geen geld maar wel tijd. Maak tegoedbonnen voor oppassen, strijken, een maaltijd bereiden, helpen met opruimen en klussen, spelletjes doen....waar ben jij goed in?;
 • Geen geld maar wel veel cd's in de kast? Koop wat lege cd's en neem muziek op waarvan je weet dat mensen het mooi vinden;
 • Geef een ervaring cadeau. Neem je moeder mee naar haar geboortestad waar ze misschien al jaren niet meer is geweest. Neem iemand die heel weinig buiten komt mee naar het bos, het strand;
 • Door in de weken in aanloop naar kerst bij het boodschappen doen alvast iets lekkers mee te nemen, spreid je de uitgaven en de moeite. Als je vroeg nadenkt over wat je wilt gaan eten, kun je het inslaan als het in de aanbieding is. Of je draait het om: je ziet dat er iets in de aanbieding is en past daar het menu op aan. Zo maakte ik al heerlijke pompoensoep omdat die nu in de aanbieding was. Dat scheelt me dus straks tijd en geld, want met kerst hoef ik die soep alleen maar uit de vriezer te plukken;
 • Deel de kosten van de maaltijd: spreek af dat iedereen iets te eten mee neemt;
Hoe bereid jij je voor?

woensdag 13 november 2013

Wijs op woensdag: Roze bril

Vandaag weer een bijdrage van gastblogger Pennie Wijs:

Roze bril
Je hebt allemaal wel eens een miskoop. Ach, als het om een kleinigheid gaat... Pech gehad, denk je, en daar laat je het bij. Een relaxte houding, maar weinig lucratief. Van een collega leerde ik dat het ook anders kan. Zij was bijvoorbeeld niet te beroerd om een grote chipsfabrikant er op te wijzen dat een door haar aangeschaft zakje bij nadere beschouwing niet goed gevuld bleek te zijn. En wat denk je? Een briefje met excuses? Ja, ook. Dat zat gevoegd bij een enorme kartonnen doos vol XL-chipszakken die met een vrachtwagen aan haar deur werd afgeleverd. De hele straat heeft nog een jaar lang van haar voorraad mogen meegenieten.

Haar verhaal schoot me te binnen toen ik – jaren geleden alweer – een brief ontving van de fabrikant van mijn autootje. Eigenlijk was het een klein pakje. Er zat een grote bril in met roze glazen. Dat was omdat alle R.-rijders het leven voortaan door een roze bril zouden bekijken, zeker als ze het allernieuwste type R. zouden aanschaffen dat in bijgaande brief werd aangekondigd. Aha, nu was het duidelijk míjn beurt om in de pen te klimmen.

Ik schreef de firma R. dat ik bijzonder blij was met het cadeautje. De roze bril kwam als geroepen, hij had mijn bestaan aanmerkelijk opgefleurd. Mijn rode R.’tje vertoonde namelijk intens lelijke roestplekken en het werden er met de dag meer. Dat was me vies tegengevallen van R.! Maar met de roze bril op mijn neus zag ik ze nauwelijks meer en kon ik rustig de tijd nemen om te overwegen of ik zo’n nieuw R.-model ooit nog wel zou aandurven. Dank voor de sympathieke geste en een hartelijke groet.

En wat denk je? Natuurlijk! Een keurige reactie. Wat was dat nou? Roestplekken? Dat was helemaal niet goed! Ik moest me als de wiedeweerga bij de dealer vervoegen en die zou de zaak zorgvuldig bekijken. Dat was uiteraard niet aan dovevrouwsoren gezegd. Binnen vijf tellen zat ik in mijn R.’tje en onderweg bedacht ik al hoe breed ik mijn succesverhaal zou uitmeten op kantoor.

Bij de R.-dealer werd ik ontvangen door een norse man. Ik liet hem de brief zien. Nou, hij wist van niks. En hij hoefde ook helemaal niet te lachen toen ik de roze bril opzette bij onze inspectie van de bruine plekken. Roest? Ja, kon gebeuren. Dat had je nou eenmaal wel eens, hè? Maar waren dit dan eigenlijk niet heel véél, heel gróte plekken voor zo’n jong R.’tje, sputterde ik? Mmm, hij zou eens kijken. Hij prikte eens hier en hij porde eens daar. En toen wist hij het. ’t Was roest van buitenaf. Ja en? Werd het daar minder erg van dan? Nee dat niet, maar dit viel gewoon niet onder de garantie. Was ’t nou van binnenuit gekomen, ja dán. Maar van buitenaf, dat was gewoon het risico van het vak.

Ik plukte de roze bril van mijn neus en begon te stampvoeten. Kom op zeg, roest is toch zeker gewoon roest? Daar was hij het wel mee eens, maar regels zijn gewoon regels. Ik deponeerde de bril voor zijn voeten en beloofde plechtig dat ik dit verhaal tot in lengte van jaren aan iedereen zou vertellen die het maar horen wilde.
‘U doet maar’, zei hij.
Nou, bij deze dan.

Heb je ook wel eens pech gehad bij de aanschaf van een auto?

dinsdag 12 november 2013

Kinderen en geld

Volgens mij ben ik best streng. Dat valt me op. S. is 11 jaar en wordt steeds zelfstandiger. Dat betekent dat hij niet alleen zelf overal naar toe gaat in plaats van te worden gebracht, maar ook dat hij steeds meer zijn eigen agenda bepaalt. Zo ging hij laatst zwemmen met een aantal kinderen uit zijn klas. Hij had een heerlijke middag. Naderhand vertelde hij dat alle ouders geld hadden meegegeven om patatjes te kopen of iets anders lekkers. Ook hadden de andere ouders allemaal het geld meegegeven voor het toegangskaartje. Tja.

Hoe anders gaat het bij ons.  Een toegangskaartje voor het zwembad kost € 4,70. Met kluisjesgeld erbij € 5. Vooraf besprak ik met hem wat hij een redelijk bedrag vond om zelf te betalen. Hij stelde € 2,50 voor en ik ging akkoord. Zo gaat het hier. Dat doen we ook met bijvoorbeeld dvd's huren in de bibliotheek. Soms betaal ik dat, soms hij en soms delen we.

Natuurlijk geef ik hem heus wel eens wat geld mee om een ijsje te kopen, maar heel vaak ook niet. Ik wil hem leren dat iets doen en iets lekkers kopen geld kost en dat je dus keuzes moet maken. En die keuzes betaalt hij van zijn zakgeld. Ook heb ik gemerkt dat het voor een kind meteen duidelijk is hoe graag het iets wil, als er zelf voor betaald moet worden. Omdat we dit al heel lang zo doen, vind hij het vanzelfsprekend dat hij bijdraagt.Ik hoor hem er niet over mopperen. Toch voel ik me wel erg streng als ik hoor hoe het er bij anderen aan toegaat, ook al sta ik achter mijn eigen beleid.

Laat jij je kind zelf betalen voor uitjes die hij op eigen initiatief onderneemt?

maandag 11 november 2013

Het aflosverhaal van John

John woont met zijn vrouw en kind van 20 sinds 1997 in zijn huidige woning, een eengezinswoning. De rest is al het huis uit. Ze werken allebei fulltime en hebben het niet slecht, ongeveer € 3800 netto per maand te besteden. Ze leven 'best wel makkelijk met 2 auto's maar letten ook op de centen hoor'. Wat niet gaat, gaat niet. Schulden zijn er niet,  behalve die voor het huis. Ze hebben het niet slecht en  kunnen naar eigen zeggen zeer goed met geld omgaan.

Waarom ben jij gaan aflossen?
Mijn ogen gingen open na het boek van Gerhard Hormann en divers weblogs. Ik dacht als zoveel anderen natuurlijk. Ik heb een oude vriend en die leeft bijna in armoede omdat hij alleen AOW heeft. Ik heb weinig pensioen opgebouwd en wil niet in armoede leven als ik oud en wijs ben. Er is maar één manier, je huis aflossen..

Wat voor hypotheek heb jij?
We hadden een aflossingsvrije hypotheek van € 184.600,- met een leven- cq beleggingshypotheek daarnaast. We betaalden € 753 per maand aan alleen rente. De hypotheek hebben we dit jaar aangepast naar een aflossingvrij deel van € 124.680,- en de rest is een spaarbankhypotheek. We zitten nu op ongeveer € 670 per maand aan bruto lasten, dat is € 330 voor de aflossingsvrije en € 337 voor het spaardeel. De belastingteruggave tel ik niet mee, dat is leuk maar niet noodzakelijk.

Wil je alles aflossen/ Heb je de hele som afgelost?
Het aflossingsvrije gedeelte staat dankzij spaargeld nu op € 95.000, mede door een woekerpolis. Dat is een mooi verhaal trouwens. Vijftien jaar  hebben wij € 130,00 per maand ingelegd, ruim € 23.000 dus. Een gedeelte beleggingen en een gedeelte levensverzekering. Nu kon ik op de website van Reaal kijken wat deze waard zouden zijn na 30 jaar. Ik sloeg steil achterover, daar stond € 6750!!!! Na een inleg van € 46.000!!!!

Gelukkig was er de telefoon nog om uitleg te vragen. 'Ehh ja, dat klopt, dat gaat op aan de premie voor de levensverzekering. Van de inleg van € 1500 in het afgelopen jaar, is er € 300 belegd. Het goede nieuws is dat ik deze polis kon afkopen na 15 jaar en dat heb ik natuurlijk gelijk gedaan. Ik kreeg toch nog € 12.880 terug, want dat was de polis nu waard. Nou, dat ging lekker het huis in. Een losse verzekering van € 30,00 per maand scheelt nog eens € 100,00 per maand die we nu niet meer betalen.

Tevens hebben we  € 14.000 ingelegd in de spaarhypotheek, deze loopt 15 jaar. Mijn streven is om de komende 15 jaar zoveel mogelijk af te lossen. Of het lukt om het aflossingsvrije gedeelte naar € 0 te brengen? We zien het wel. In ieder geval naar € 30.000. Maar minder is beter. Ik ken mezelf en ga er alles aan doen. Alleen niet ten koste van alles, zoals Hormann. Dat vind ik knap hoor maar het gaat wel erg ver. Mocht ik geen baan meer hebben, dan kan ik altijd nog minderen.

Hoe reageerde je hypotheekverstrekker op je aflosplannen?
Was wel soepel.  Bij Florius mag je aflossen wat je wil.

Ben je helemaal vrij om af te lossen wat je wilt, of moet je je aan een minimaal aflosbedrag houden van de bank? Is het aflossen een ingewikkeld administratief proces?
Gewoon storten onder vermelding van je gegevens en het komt voor elkaar.

Maakte je van te voren een aflosplan en lukt het je om je daaraan te houden?
 Ik maakte in overleg een plan en verander soms, maar dat is meer van hoe of wat ik aflos.

Hoever ben je met aflossen?
De aflossingsvrije staat nu  op € 95.000. Ik probeer vanaf nu € 500 per maand te storten. Daarnaast probeer ik ook nog € 300 te sparen,  maar of dat lukt? Ik heb dus in totaal ongeveer € 45.000 afgelost.

Hoe reageerde je omgeving dat je ging aflossen?
Weinig mensen weten dit. De één vindt het prachtig, de ander vindt het dom in verband met de aftrek die je misloopt.

Hoe houd je het vol? Hoe ga je om met tegenvallers?
Ik hou het vol door het minder afhankelijk te zijn en het vooruitzicht dat bij ontslag, ziekte of wat dan ook we het met één salaris ook redden. We hebben nog een reserve van ongeveer € 20.000 voor tegenslag maar ik denk er over om de helft toch te gebruiken om af te lossen. Het lijkt wel een verslaving hoor. Ik heb ook de  krant opgezegd alhoewel ik deze wel mis en soms een proefabonnement neem.

Wat is jouw tip voor mensen die nog niet aflossen en twijfelen of ze het moeten gaan doen?
Lees het boek, volg de blogs, erg leuk hoor. Alleen sommige mensen gaan wel heel ver. Ik wilde dat ik 15 jaar geleden al was gaan aflossen. Spaargeld levert niks op en dit geeft zoveel rust in je ziel. Ik ken iemand met € 1200 in de maand aan hypotheeklasten. Die zegt dan doodleuk, 'ja ik heb nationale hypotheek garantie. Dus mocht het mis gaan vangen die het op.' Ik zou niet meer slapen!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...