zaterdag 26 oktober 2013

Update zwerfkat

Voor wie net komt hier: vandaag kattenpraat, maandag staat er hier weer een aflosverhaal. Vandaag de laatste aflevering van een verhaal dat sinds mei verscheen in vele delen: de officiële adoptie van de zwerfkat....

Sinds mei geven wij een zwerfkat te eten, Dibbes. Het beest was uitgehongerd en verwaarloosd en had - zo leek het - flink ontstoken ogen. Hij was ook extreem schuw dus het duurde maanden voordat het lukte om zijn vertrouwen te winnen. Regelmatig eten doet wonderen, evenals een probiotica- en een antibioticakuur. We zagen na maanden geduld eindelijk normaal kattengedrag: zichzelf lekker rekken en strekken na het eten en dan uitgebreid poetsen en vooral veel dutjes doen. Ook werden de rondes dat hij op stap ging steeds beperkter en kleiner en nam hij zijn intrek in de voortuin.

Vorige maand kwam de doorbraak, we mochten hem aaien. Daarna ging het snel. Binnen een week lag hij binnen op het kleed, toen op de bank en toen op schoot. Al zijn de voeten van M. ook erg fijn om op te liggen. Door het net geïnstalleerde kattenluik kon hij komen en gaan wanneer hij wou. Vorige week maakten we voor het eerst mee dat hij al in de keuken zat toen we in de ochtend naar beneden kwamen.

Tijd voor de volgende stap: castratie! Want Dibbes had flinke ballen en om hier te mogen wonen moet hij een je-weet-wel-kater zijn. Dit om te dominant gedrag naar onze andere reeds gecastreerde katers te voorkomen. En natuurlijk ook vanwege het niet meer mogelijk maken om poezen te bezwangeren.

Vorige week dinsdag hadden wij een afspraak voor een kattenaids-test, een enting, gechipt worden en een castratie. Dibbes in de mand krijgen was een drama, en dat is nog zacht uitgedrukt. Afijn, drie uur later dan afgesproken brachten wij een gedrogeerde kat naar de dierenarts en had ik zelf ook enorme behoefte aan kalmerende middelen. Thuis zaten we daarna vol spanning te wachten op het nieuws over wel of geen aids. Veel zwerfkatten hebben kattenaids. Na twee uur kwam het verlossende telefoontje: geen kattenaids! Tot zover het goede nieuws. Het slechte nieuws was dat Dibbes een zeer ernstige oogaandoening had, entropion, waarbij de oogleden  en wimpers naar binnen groeien. De dierenarts had nog nooit zo'n ernstig geval gezien, het beest moet helse pijnen hebben geleden. Verder vond ze hem in goede conditie, ze schatte hem op 5, 6 jaar oud.

Gelukkig is entropion te verhelpen met een operatie waarbij de onderoogleden worden ingesneden en naar buiten worden gerold en vastgezet met hechtingen. We konden eind van de middag een zwaar toegetakelde kat zonder ballen en vol met hechtingen ophalen. Normaal krijgt een kat dan een kap om zijn kop om te voorkomen dat hij gaat krabbelen, maar dat is bij hem niet gelukt. Zonder kap dus. De oplossing was hem 9 dagen versuft te houden in een aparte kamer, totdat de hechtingen eruit konden.

Wat volgde was een helse week met veel spanning en stress, vooral van onze kant. Voor de kat was de situatie niet eens zo slecht: hij lag warm, beschut, droog, werd veel geknuffeld, kreeg veel eten en lekkere hapjes en de pijn aan zijn ogen werd aangepakt met pijnstillers. Waarschijnlijk was deze situatie een enorme verbetering in vergelijking met wat hij gewend was. Voor ons was het behoorlijk heftig. Ik kreeg buikgriep en sliep niet goed van de stress. Wat zeker niet meehielp was dat na een paar dagen zijn ogen begonnen te ontsteken. Naast de kalmeringsmiddelen en pijnstillers moesten we nu ook een paar keer per dag zijn ogen druppelen. Een hels karwei want het beest is bang voor veel en vooral voor mensen die hem stevig vastpakken en dan iets in zijn ogen druppelen. Ik was erg bang dat zijn fragiele vertrouwen in ons een flinke deuk zou oplopen. Het ontroerde me dan ook enorm dat hij toch weer keer op keer naar ons toekwam en zich overgaf aan knuffels.

Afgelopen donderdag - tien dagen na de operatie - gingen we opnieuw naar de dierenarts, nu om de hechtingen eruit te laten halen. Ik had me op het ergste voorbereid maar dit keer stapte hij zo in de mand nadat ik een lekkere-brokjes-spoor had gemaakt. Wat een verschil met de week ervoor! Bij de dierenarts hoefde hij geen roesje, hij bleef keurig zitten terwijl de hechtingen werden verwijderd. De wonden zijn goed genezen al is de binnenkant van de oogleden nog wat lobbig. Komende maandag maken wij foto's van zijn ogen en die mailen we naar de dierenarts. Zij zal dan verder adviseren. Voor nu was het advies om door te gaan met de ogenzalf, de pijnstillers en de antibiotica. De kalmeringsmiddelen mogen worden afgebouwd. Wel moet hij nog een paar dagen binnen blijven.

Tussen Dibbes en de andere twee katten gaat het wisselend. De afgelopen maanden zagen we dat ze veel van elkaar kunnen hebben. Maar een kat tolereren die regelmatig in de tuin zit, is iets heel anders dan een kat accepteren die ineens in het huis woont. Vooral Moos heeft het er moeilijk mee, iets wat Dibbes feilloos aanvoelt en uitspeelt. Er is dus wat geblaas en gegrom waar ik me zo min mogelijk mee probeer te bemoeien, ze zullen het zelf moeten uitzoeken. Wel hebben ze allemaal hun eigen plekje zodat ze zich kunnen terugtrekken.

Tot zover. Dibbes hoort nu officieel bij ons, met chip en dierenpaspoort en al. Binnenkort gaat hij weer naar buiten en kan hij zijn prachtige zeegroene ogen aan de buurt laten zien.

voor de operatietwee dagen na de operatie

 nu

vrijdag 25 oktober 2013

Recensie: Mijn hypotheek. Hoe nu, hoe verder?

Het zal niemand verbazen dat in tijden van crisis mensen meer moeite hebben om hun hypotheek te betalen. Het Bureau Kredietregistratie meldde deze week dat er steeds meer huiseigenaren een betalingsachterstand hebben. Waren er in 2008 - het begin van de crisis - nog maar 31.500 huishoudens met een betalingsachterstand, tegenwoordig zijn dat er iets meer dan 91.000. Er is sprake van een achterstand als je meer dan 120 dagen achterloopt met betalingen.

Mensen worden ontslagen, krijgen een chronische aandoening, gaan scheiden. Er kan van alles gebeuren in het leven en dat heeft financiële gevolgen. Die gevolgen zijn in tijden van crisis ernstiger. Meer huizen staan onder water en als je moet overgaan tot verkoop omdat je de hypotheek niet meer kunt opbrengen, blijf je in veel gevallen zitten met een restschuld. Niet alleen een situatie nu hoeft te zorgen voor financiële onrust. Ook later kan er van alles gebeuren. Bijvoorbeeld omdat de woekerpolis niet voldoende oplevert of omdat je - en dat kan ook positief zijn natuurlijk - anders, groter wilt gaan wonen omdat je een kind krijgt.

Omstandigheden veranderen maar je hypotheek verandert natuurlijk niet zomaar met je mee. Toch kun je wel wat aan je situatie doen. Moet je wel weten wát je situatie is. Veel mensen weten niet goed hoe hun hypotheek in elkaar steekt. Om die mensen op weg te helpen verscheen er onlangs bij het Nibud 'Mijn hypotheek. Hoe nu, hoe verder?'.

Het boek helpt je op weg om je situatie rond je hypotheek te analyseren en zo nodig aan te pakken. Aan de hand van heel veel vragen en rekenvoorbeelden wordt je situatie gekoppeld aan nu en later. Wat zijn je wensen voor de toekomst en is dat mogelijk?Of staat je huis onder water en loop je risico's bij een eventueel verlies van inkomsten?  Is je conclusie dat je iets aan je situatie moet veranderen, dan helpt het boek je ook daarmee op weg.


Heel prettig is de uitleg over welke maandlasten je volgens de nieuwe hypotheekregels met jouw inkomen moet kunnen dragen, met een tabel en rekenvoorbeelden zodat je het zelf kunt uitrekenen. Dat geldt ook voor de situatie waarin je zit als je inkomen lager wordt door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid, ook dat kun je omrekenen. Of wanneer je AOW ontvangt, want dan gelden andere belastingtarieven en dat heeft natuurlijk ook invloed op de hypotheeklasten die je kunt dragen. Dit zijn typisch gevallen waarvan je weet dat ze invloed hebben, maar je hebt geen flauw idee hoe en wat. Het boek bevat tevens uitleg van de verschillende hypotheekvormen, gaat in op de rol van adviseurs en bemiddelaars en gaat kort in op wat fiscale regels. 

Het is boek is een uitgave van het Nibud en Hypsotech, een onafhankelijk adviesbureau en geschreven door meerdere auteurs. Waarschijnlijk daardoor ontbreekt er een persoonlijke noot en juist die persoonlijke noot maakt boeken voor mij speciaal of prettig leesbaar. De tekst is heel duidelijk maar gortdroog. Er wordt geen enkele poging gedaan om je als lezer enthousiast te maken. Terwijl het juist zo fijn is als je gaandeweg steeds meer gaat begrijpen hoe je hypotheek in elkaar steekt. Ik heb zelf ervaren dat ik veel meer rust kreeg door onze hypotheek om te zetten naar een vorm die beter bij ons past. Een ander nadeel is de prijs. € 17,50 vind ik een behoorlijk pittige prijs voor een heel dun boekje. Wel een dun boekje dat je enorm op weg kan helpen...

Mijn hypotheek is zeker en aanrader voor mensen die weten dát ze ergens moeten beginnen, maar geen flauw idee hebben waar. Met dit boek begin je gewoon braaf op pagina 7 en volg je de instructies op. Ik zou het zeker niet verkeerd hebben gevonden als ik dit boek had kunnen lezen voor mijn omzet- en ontwoekeravonturen. Dat had me veel tijd gescheeld.

Mijn hypotheek. Hoe nu, hoe verder?
te bestellen via het Nibud / € 17,50

donderdag 24 oktober 2013

Niet overstappen

Vorige week schreef ik dat ik wat overvallen werd door de verlenging van onze inboedel- en woonverzekering. Die was vele malen duurder geworden, enerzijds door de gestegen assurantiebelasting en anderzijds door een premieverhoging. Even navragen leverde de wetenschap op dat ik er nog gewoon onderuit kon. Een premieverhoging van 1/3, dat moet toch elders te voorkomen zijn? Ook ging ik meteen naar de autoverzekering kijken.

Ik gebruikte twee vergelijkingssites: Bespaarwijzer en Independer. De laatste gebruik ik al jaren. De eerste is redelijk nieuw op de markt van vergelijkingssites en roept in advertenties dat een gezin gemiddeld € 1621 kan besparen door over te stappen naar andere aanbieders en verzekeraars. Of dat zo is gaan we zien.

Het voordeel van de Bespaarwijzer is dat je maar één keer je gegevens hoeft in te vullen en dat er dan meteen 12 gebieden worden doorberekend voor je, variërend van zorg, autoverzekering, woon- en inboedelverzekering tot rechtsbijstand. Dat is handig. Bij Independer kun je 'maar' één soort per keer bekijken en vergelijken. Volgens de Bespaarwijzer kunnen wij - na één druk op de knop - gemiddeld € 500 per jaar besparen. Het grote nadeel is dat dit advies met een grote natte vinger wordt gegeven. Ze gaan uit van de goedkoopste zorgverzekeraar, zonder aanvullende verzekeringen. Of bij de autoverzekering van de eenvoudigste verzekering. Ja, zo kan ik het ook!

Waar ik dit najaar vooral naar wil kijken zijn de autoverzekering, de woon- en inboedelverzekering & aansprakelijkheidsverzekering. De overstap naar een andere energieleverancier regelde ik vorige week al. Ik vulde onze gegevens in bij beide sites en een half uur later kom ik tot de ontdekking dat overstappen naar een andere autoverzekeraar helemaal niet zinvol is. Onna Onna - waar we nu zitten  is voor ons al de goedkoopste. Op de andere verzekeringen kan ik totaal € 1,20 per maand besparen. Dat is voor mij niet de moeite van het overstappen, want ik betaal extra poliskosten bij een overstap.

Die € 1621 besparing volgens de Bespaarwijzer gaat voor ons dus bij lange niet op. Voor veel mensen niet denk ik. Want de adviezen die worden gegeven zijn heel algemeen. In eerste instantie dacht ik dat de autoverzekering € 10 per maand goedkoper kon. Totdat ik zag dat de Bespaarwijzer de bedragen zonder assurantiebelasting meerekent. Ook ontbraken nog de inzittendenverzekering, de rechtsbijstandsverzekering en de WA volledig casco, want redelijk nieuwe auto. Vulde ik die in, dan kwam ik op precies het bedrag uit wat we toch al betalen.

Geen overstap dit keer dus. Wel ga ik natuurlijk volgende maand de zorgverzekeraars met elkaar vergelijken. Voor wat betreft de Bespaarwijzer: ik ben er niet zo enthousiast over. Roepen dat er zulke grote bedragen bespaard worden terwijl die besparing fictief is, want gebaseerd op aannames en een bedrag noemen dat niet het te betalen bedrag wordt (want zonder assurantiebelasting), vind ik mensen op het verkeerde been zetten. Ik vind Independer veel overzichtelijker en het is vooral prettig dat de maandbedragen die je daar ziet in het vergelijkingsoverzicht, inclusief assurantiebelasting zijn.

Uiteindelijk blijft het veel uitzoekwerk wat je toch zelf moet doen. Wat daarbij helpt is een administratie die goed op orde is.  Het scheelt veel irritatie en uitzoekgedoe als je alle relevante gegevens bij de hand hebt als je gaat overstappen.


woensdag 23 oktober 2013

Wijs op Woensdag: Zwart-wit (of de angst voor een voetenbankje)


Deze week een extra bijdrage van gastblogger Pennie Wijs in de serie 'Wijs op Woensdag' omdat Spaarcentje wat gammel is en veel aan haar hoofd heeft. Dank je wel Pennie!

Zwart-Wit (of de angst voor een voetenbankje)
Dit weekend was de tweedeling in consumentengedrag duidelijk zichtbaar in bijlagen van de NRC. De glossy-achtige De Luxe was zoals gewoonlijk niet te lezen zonder vuile handen te maken. De voorzijde van de omslag werd voor zevenachtste bedekt met zwarte inkt, de achterzijde totaal. Op de voorzijde een afbeelding van een fotograaf, op de achterzijde een reclame voor een apparaatje dat nog het meest weg had van een horloge, maar het volgens mij toch niet helemaal was. Ook binnenin nog eens veel zwart: dubbele pagina met dame flanerend langs de Eiffeltoren, die ons lekker moet maken voor een kledingmerk – of gaat het om de tas, de zonnebril, haar parfum? Joost mag het weten, maar ík wil het niet weten – dubbele pagina met auto, dubbele pagina met horloge en dan op pagina 9 eindelijk de inhoudsopgave.

Ben je bij de inhoud aanbeland, dan ben je trouwens nog niet verlost van pikzwarte pagina’s die luxe hebbedingen aan je opdringen. Zo’n bijlage heeft altijd extra zaterdagse wasbeurten tot gevolg, want voor je het weet is je hele huis zwartbeduimeld. En iedere keer als ik mijn handen sta te wassen vraag ik me af: hoeveel liters inkt worden er met deze bijlage het milieu ingepompt en wie wordt hier eigenlijk blij van? Nu heeft de hoofdredacteur ons lezers – in antwoord op de storm van protest die eerder over deze ‘advertentie-bijlage’ opstak – wel uitgelegd dat dit de enige manier is om de krant betaalbaar te houden, maar het maakt de prijs in een ander opzicht toch wel erg hoog.

Dit keer werden ook de consuminderaars en minimalisten op hun wenken bediend. In de bijlage LUX, op gewoon krantenpapier, werd aandacht besteed aan het leven ‘met zonder spullen’. Leven met een minimum aan bezit wordt een hype. Dat idee zag je mooi terug in de vormgeving: witte omslag en het genoemde artikel werd voor driekwart omlijst met onbedrukt papier. Ja, dat hoeft voor mij nou ook weer niet, daar had gerust gewoon tekst mogen staan. Heel eerlijk gezegd betaal ik gewoon om iets te lezen en niet om naar wit (of zwart) papier te koekeloeren. Afijn, genoeg gemopperd.

Vast onderdeel is de rubriek Binnenkijken met een interieurfoto. Wat is er leuker dan bij anderen achter de voordeur loeren? Deze week natuurlijk een ‘opgeruimd’ inkijkje, passend bij het thema. Twee mannen – met ‘stevige’ banen, zoals mijn oma dat altijd noemde – delen een doosachtige woonruimte van 100 vierkante meter. Met-zonder spullen leven deden mijn grootouders uit armoede en noodzaak, maar nu is het hot en trendy. Daarom wilden deze mannen de leegte van de ruimte niet breken. De aankoop van een voetenbankje was zelfs uitgesteld omdat ze niet zeker wisten of dat wel in de lege doos mocht.

Zelf houd ik ook niet van zooi in huis dus ik bekeek de foto aandachtig. Kon ik hier nog inspiratie opdoen? Uiteraard is de definitie van rotzooi voor iedereen anders. Bij deze term denk ik aan stapels oude kranten, stoffige boekenkasten, aangekoekt vaatwerk, meubilair bedekt met sleutels, sjaals, pakjes zakdoeken, notitieblokjes, brillen, agenda’s, telefoons en daartussen plastic vazen met kunstbloemen. O ja, en in de vensterbank de vrolijke jaren tachtig gans met strik om de hals. Niets van dat alles was op deze foto te bespeuren. Toch was er iets mis (voor mij dan hè, want over smaak valt niet te twisten, weet ik, weet ik...). Maar wat?

Opeens zag ik het. Geen gordijnen voor de ramen. Geen kussens op de bank. Nergens kaarsen, planten, bloemen. Voor mij onmisbare rekwisieten voor gezelligheid. Voor de mannen in kwestie wellicht rotzooi. Intrigerend. Wat zegt een interieur over je? Wie je bent? Lastig. Het zou heel goed kunnen dat deze mannen in de praktijk enorme gezelligheidsdieren zijn, die bezoek gastvrij onthalen op overheerlijke maaltijden met een goed glas wijn en een nog beter gesprek. Waarom zou dat niet kunnen in een leeg huis? Toch gaf de foto mij een raar gevoel. Een leeg gevoel. Dat kan natuurlijk ook komen omdat ik eerst de tekst gelezen had. Want zeg nou zelf. Twee intelligente, hoogopgeleide mannen met angst voor een voetenbankje... Dit zijn de momenten waarop ik mijn oma zo mis. Wat zou ik graag nog eens met haar praten over zo’n wonderlijk fenomeen als dit.

Houd je zelf van de zwarte of de witte kant van consumeren? En ben je ook wel eens bang geweest voor een voetenbankje?

dinsdag 22 oktober 2013

Rustige vakantie

Deze week heeft S. herfstvakantie. Van te voren had ik bedacht de we wat uitjes zouden gaan doen: een keer naar de film, misschien een keer met de trein naar Amsterdam, lekker wandelen. Het loopt anders dan gepland. Door de best intensieve verzorging van onze geopereerde geadopteerde zwerfkat ben ik elke 2 uur te vinden in de ziekenboeg. Dat betekent dat een middagje weggaan geen optie is. Dus vieren we vakantie in huis. We ontbijten in bed, lopen lekker lang in pyjama rond, gaan spelletjes doen en gewoon alle dvd's die in huis zijn voor de 10e keer bekijken. Eigenlijk wel heel erg prettig zo!

maandag 21 oktober 2013

Het aflosverhaal van LLMM

Soms loopt het in het leven anders dan we willen of plannen en dat kan grote gevolgen hebben, ook op financieel gebied. Blogger Lekker Leven Met Minder beantwoordde een paar maanden geleden mijn aflosvragen. Haar situatie is onlangs drastisch veranderd. In overleg met haar is besloten haar eerder gegeven antwoorden nu wel te publiceren, ook al gaat er veel veranderen. In een later stadium interview ik haar nog eens over haar situatie dan.

Lekker Leven Met Minder is 28 jaar oud en woont met haar vriend in een vrijstaande boerderij in Friesland. Ze zijn daar in 2009 komen wonen, zonder kinderen, maar wel met flink wat dieren.

Waarom ben jij gaan aflossen?
In de eerste instantie wilde ik graag de lasten verlagen en aflossen was een mooie manier om dat te doen. Daarnaast begonnen de lasten ook steeds zwaarder te wegen toen onze financiële situatie veranderde. Zo begonnen we aan dit avontuur met 2 loondienstsalarissen en 1 fors ondernemerssalaris en zitten we inmiddels op 1 toch wat minder fors ondernemerssalaris en geen loondienstsalarissen meer. De hypotheeklasten vormen nu ongeveer 50% van onze totale vaste lasten.

Wat voor hypotheek heb jij?
Een combinatie van een spaarhypotheek en aflossingsvrije hypotheek. 

Wil je alles aflossen/ Heb je de hele som afgelost?
Nog lang niet! Maar dat is wat mij betreft uiteindelijk wel de bedoeling. Ik wil hier gewoon vanaf zijn, iets overlaten omdat dat fiscaal aantrekkelijk is, is op dit moment niet iets dat me aanspreekt. 

Hoe reageerde je hypotheekverstrekker op je aflosplannen?
Niet speciaal. Ik kreeg gewoon instructies en dat was het. 

Ben je helemaal vrij om af te lossen wat je wilt, of moet je je aan een minimaal aflosbedrag houden van de bank? Is het aflossen een ingewikkeld administratief proces?
Op het aflossingsvrije deel mogen we jaarlijks boetevrij 20% aflossen. In ons geval is dat zo'n € 40.000,- en daar komen we voorlopig echt niet aan, dus dat gaat makkelijk. Er geldt geen minimum, maar we kiezen zelf voor een minimum van € 500,-. Op het spaardeel mogen we inleggen en/of de maandelijkse inleg verhogen. In de eerste instantie hebben we een aantal keer ingelegd, maar in 2011 hebben we de maandelijkse inleg fiks verhoogd. Nu doen we daar niets extra's mee, omdat we liever direct rendement zien. 

Maakte je van te voren een aflosplan en lukt het je om je daaraan te houden?
Ik heb verschillende plannen gemaakt, maar steeds veranderde de situatie en dus ook de mogelijkheden. Wel zet ik nu 'vast' 30% van mijn extra inkomen apart voor de hypotheek en dat lukt goed. 

Hoever ben je met aflossen?
We hebben inmiddels bijna € 18.000,- afgelost op het aflossingsvrije deel en bijna € 25.000,- gespaard binnen de Spaarhypotheek. Onze totale hypotheeksom was ruim € 412.000,-, dus al met al zitten we nu op zo'n 10%. 

Hoe reageerde je omgeving dat je ging aflossen?
Het komt niet echt ter sprake en het leeft ook wat minder, omdat mensen in mijn omgeving óf nog geen (koop)huis hebben, óf hun huis al hypotheekvrij hebben. 

Hoe houd je het vol? Hoe ga je om met tegenvallers?
Door er aan de ene kant bewust mee bezig te zijn en er aan de andere kant maar niet te veel over na te denken. Elke keer dat we € 500,- storten is dat mooi, maar als ik het vervolgens weer aftrek van de hoofdsom, dan lijkt het geen enkel verschil te maken. Ik houd mezelf maar voor dat de tijd uiteindelijk onze vriend is en dat het mooi is dat we er tijdig mee begonnen zijn, maar als er eens fikse tegenvallers zijn, dan zakt mij de moed ook wel in de schoenen. Wel vind ik het vooral fijn dat ik er apart voor spaar. Aan dat geld zit ik dus ook niet voor iets anders, dus het is niet zo dat ik bij elke tegenvaller weer de afweging moet maken of ik het in de hypotheek stop, met een vrij onzichtbaar resultaat, of dat er een belangrijk actueel probleem mee opgelost gaat worden. 

Wat is jouw tip voor mensen die nog niet aflossen en twijfelen of ze het moeten gaan doen?
Zeker doen! Bekijk je hypotheekpapieren en zorg ervoor dat je weet wat je hebt. Dat motiveert al en is ook gewoon verstandig. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat de hypotheekrenteaftrek bijvoorbeeld maar 30 jaar aanhoudt. Daarna moet je het volledige rentebedrag helemaal zelf betalen. Bij veel mensen valt het einde van die 30-jarige periode ook nog eens redelijk samen met de pensioenleeftijd, dus zit je met een enorm probleem: minder inkomen en hogere lasten. Dan kun je beter voorbereid zijn. Ook lekker dat je dan niet wakker hoeft te liggen van beslissingen van de overheid met betrekking tot hypotheken e.d.!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...