zaterdag 5 oktober 2013

Zaterdag

De afgelopen week was een drukke week voor mij. De overgang naar zuivelvrij en glutenvrij eten liet me mentaal niet onberoerd. Ook was het wel even uitzoeken wat nog kan en wat niet meer kan. Ik kwam er achter dat er een hele commercie achter glutenvrij schuilt. Als je niet uitkijkt ben je daar enorm veel geld aan kwijt. Natuurlijk trap ik niet in die valkuil! Later deze week volgt hierover een blogje. Wel was ik enorm verheugd dat ik glutenvrije en zuivelvrije chocolade vond, want een wereld zonder is voor mij moeilijk voor te stellen. Ik hoef het niet dagelijks in mijn mond te stoppen maar zo één keer per week in het weekend draagt het wel bij tot enorme tevredenheid.


Op maandagavond liep ik collecte voor de Dierenbescherming. Natuurlijk omdat het doel mij aanspreekt maar zeker ook omdat ik wou weten waar ik sta. Hoe was het om een verplichting aan te gaan? Conditioneel was het oké, maar mijn hoofd kon het nog niet goed händelen. Nog uren nadat ik in bed was gaan liggen, zag ik alle gezichten voor me van de mensen die de deur hadden opengedaan. Op het gebied van prikkelverwerking is nog wel een flinke slag te maken. Ook fysiek leverde het wat problemen op. Ik heb last van de spiertjes in mijn linkerhand en mijn rechterschouder en arm spelen al een jaar op. De fysio verdient goed aan mij! De collectebus was zwaar - zo gevuld als ie was - dus dat werd na een uur lopen best wel pijnlijk. Maar al met al ben ik niet ontevreden, ik weet wat kan en wat niet kan en deze ervaring leert mij dat het nog geen tijd is om een vaste verplichting aan te gaan in de vorm van vrijwilligerswerk.

Met zwerfkat Dibbes maakten we grote sprongen. Mocht ik hem zaterdag voor t eerst aaien, op dinsdag zat hij op schoot. Elke dag kwam hij vaker en langer naar binnen, ook nadat de deur werd dichtgedaan. In de nacht van donderdag op vrijdag bleef hij ook in de nacht binnen, een megastap! Wel is hij nog enorm schrikkerig en kunnen we alleen zeer rustig en behoedzaam door het huis wandelen. Elk onverwachte geluidje doet hem wegschieten door het kattenluik.

De warmtewisselaar van de heteluchtverwarming is vervangen en wij zijn weer € 500 lichter. De ketel blijkt 21 jaar oud te zijn maar kan nog jaren mee, zo lang de firma de onderdelen blijft leveren.
Deze maand gaven we al € 300 uit aan de auto, kochten we een boor, een schuurmachine en een kattenluik en verwacht ik nog meer uitgaven. Dibbes gaat zo snel als mogelijk - afhankelijk van het tempo dat hij aankan - naar de dierenarts voor onderzoek en castratie. Ook moet er worden gekeken of hij is gechipt en zo niet, worden gechipt. In geval van chip wordt dat nog wat. Dan kunnen we geen aanspraak op hem maken als zijn oude baas hem terug wil nemen. Is er geen baasje dan wordt hij na een jaar opvang door ons officieel van ons. Zo is dat geregeld in Nederland.

Fijn weekend!

vrijdag 4 oktober 2013

Vergelijkingssite voor onderhoud auto

De V-snaar van onze Ford Focus moest worden vervangen. M. hoorde een vreemd piepgeluid en aangezien het eerder negeren van vreemde geluiden in onze oude Volkswagen ons uiteindelijk € 2000 kostte, zijn we tegenwoordig erg zorgvuldig met het op tijd vervangen van onderdelen. Zo voorkomen we een herhaling die toen toch wel een financieel traumaatje heeft veroorzaakt...Officieel moet een V-snaar bij een kilometerstand van 200.000 worden vervangen (heb ik me laten vertellen, heb er zelf echt de balle verstand van) en onze teller stond nu op 109.000, maar piepgeluid dus...

Omdat ook de warmtewisselaar van onze heteluchtketel moet worden vervangen, was ik dit keer erg gespitst op niet meer betalen dan noodzakelijk. Het vervelende met garagehouders is dat ze mij echt alles wijs kunnen maken. En hoewel M. bij een grote autofabrikant werkt, is dat niet op een afdeling waar ze de auto's in en uit elkaar schroeven. Er is wel wat kennis aanwezig, maar niet veel.

Zoekend op internet stuitte ik op een vergelijkingssite voor auto-onderhoud. Echt heel handig. Je geeft aan welk onderhoud er moet worden gedaan, voert een kenteken in en de kilometerstand en je krijgt een zeer algemene opgave van de kosten. Die opgave komt niet altijd te voorschijn, wel met het vervangen van een distributieriem of remmen, maar natuurlijk net niet met een V-snaar. Dat maakt op zich niet uit, want je kunt via dezelfde site meteen drie BOVAG erkende garages bij jou in de buurt selecteren en daar een offerte aanvragen. Dat deed ik dus en binnen twee uur had ik drie offertes in de mail. In de tussentijd stuurde ik ook een mail naar 'onze' garage (die niet in de lijst stond) en kon ik meteen prijzen vergelijken.

Wat vind ik van deze vergelijkingssite? Helemaal top! Sommige mensen weten natuurlijk alles van hun eigen auto of sleutelen er zelf aan maar in die categorie vallen wij niet. Carsom.nl is een overzichtelijke site, die met een paar muisklikken op een rij zet wat je aan kosten kwijt kunt zijn bij allerlei onderhoudsbeurten en reparaties. Je kunt meteen op een heel makkelijke manier offertes aanvragen en zo kosten vergelijken. Een aanrader! De site is sinds november 2012 in de lucht en biedt de service gratis aan consumenten aan. Op de site vind je ook artikelen als 'het nut van winterbanden' of 'hoe lees je een offerte'. Voor een auto-nitwit als ik best een uitkomst.

www.carsom.nl

donderdag 3 oktober 2013

Kun je leven zonder geld?

Het is bijna niet voor te stellen maar ooit bestond er geen geld. Mensen waren meer zelfvoorzienend dan nu en wilde je iets dat je niet had, dan had je dorpsgenoot dat misschien wel en ging je ruilen. Dat ruilen was niet altijd succesvol, wou jij je eieren ruilen voor meel, zag de molenaar dat niet zitten en daar zat je dan....Geld loste dit op. Je ruilt iets wat je hebt voor geld en op een later moment kun je met dat geld weer iets anders kopen wat je dan nodig hebt. Je kunt zo behoeften uitstellen, meer vooruitzien en anticiperen op andere tijden.

Geld is zo normaal geworden dat we niet zonder kunnen. Toch zijn er mensen die zonder geld door het leven proberen te gaan. Kijk maar eens op de site van Robin van geldloos.nl. Helemaal zonder geld leven lukt niet, maar hij komt een heel eind. Op zijn site vind je inspirerende verhalen en voorbeelden. En Robin is niet de enige. Zo leefde econoom Mark Boyle een jaar zonder geld en noemde dat de gelukkigste periode van zijn leven. Ook bankier Robbert Vesseur leeft zonder geld en deed daar op zijn blog een tijd verslag van. Beiden benoemen dat zonder geld leven het vertrouwen tussen mensen onderling bevordert en de bereidheid tot geven vergroot wordt.

Lezen over leven zonder geld brengt iets in mij op gang. Naast dat het inspirerend is, voel ik ook veel angst. Geld is voor mij vaak een doel om iets te bereiken, besef ik me. Alles kost geld. Als ik ga leven zonder geld, hoe moet mijn kind dan een studie volgen, hoe kunnen de katten dan naar de dierenarts als er iets is? Dat ratelt door mijn hoofd. Niemand dwingt mij natuurlijk om zonder geld te leven maar het is wel goed om na te denken over de rol die geld speelt in ons leven. Want in deze crisistijd hebben we nu eenmaal minder geld tot onze beschikking en dat terwijl we er zo afhankelijk van zijn.

Om me nog wat meer te laten inspireren, reserveerde ik bij de bieb het boek 'Een rijk leven zonder geld' van Heidemarie Schwermer. Deze vrouw gaf - nog voor de crisis begon - alles wat ze bezat weg en gooide haar hele leven daarmee drastisch om. In dit boek doet zij verslag van het proces dat zij doormaakte en de rijke ervaringen die zij opdeed.

Kan jij je voorstellen zonder geld door het leven te gaan?

woensdag 2 oktober 2013

Wijs op woensdag: Consuminderhype

Om de week op woensdag is Pennie Wijs te gast op Spaarcentje:

Consuminderhype
Van mezelf ben ik nogal sober. Vind ik. Ik ben geen feestbeest en ik ga niet vaak uit eten. Eerder zou ik mezelf een huismus noemen dan een wereldreizigster. Dure kleding vind ik onzin. Dure auto’s ook. Dus ja, wat blijft er dan eigenlijk over? Dure huizen, ja daar ben ik dan weer wél van gecharmeerd. Dat is echter een verhaal voor een andere keer.

Maar als je nou vraagt ben je ooit bewust met besparen en consuminderen bezig geweest, dan zeg ik: nee. Niet bewust. Misschien deed ik het een beetje vanzelf. Van huis uit meegekregen, zeg maar. Ik had gewoon uit mezelf nooit het gevoel dat ik een lamp aan wilde steken in een kamer waar ik niet was. Ook kreeg ik nooit de aanvechting om op een doordeweekse avond aan de champagne te gaan. Ik was doodeenvoudig een geboren atheïstische calvinist.

En toen begon de hype van besparen en consuminderen. Je kon er niet omheen. En ik vond het wel wat hebben. Iets sympathieks. Ik wilde meedoen. Voor de gezelligheid. En ook om de wereld te redden natuurlijk, want dat was dringend nodig, dat zag ik ook wel. Dus ik ging van alles lezen op websites en blogs en ook columns van verstandige mensen in dagbladen. Jemig! Ik kwam mezelf tegen, zoals dat heet. In wezen had ik er altijd als een onbesuisde wildebrasserige losbol op los geleefd, dat werd me nu wel duidelijk.

Nooit had ik op koopjes gelet of gebruik gemaakt van Marktplaats. Ik wist niet dat je dure en goedkope groente had, ik kocht eenvoudigweg waar ik trek in had. Nu ik eens oplette, bleek het tarief van mijn kapper beslist bovengemiddeld te zijn. En ik kwam erachter dat ik al vijfendertig jaar doodgemoedereerd de duurste krant van Nederland zat te lezen! Lekker elitair bezig zeg. Dat moest anders.

Dus ik begon me in de materie te verdiepen. Gatsiepietje. Dat viel nog niet mee. Ik vond het soms best eng, ik beken het ronduit. Je moet bijvoorbeeld zelf je wasmiddel fabrieken, wisten jullie dat? Alle research en technologie van de ingenieurs bij grote zeepmiddelenfabrikanten: onzin. In feite kan een kind de was doen. Stukkie zeep in een fles met water, even schudden, klaar. Dat doet wel wat met je wereldbeeld hoor! Vooral als je zo’n ingenieur in je kennissenkring hebt. Beetje pijnlijk voor zo’n jongen. Heb je zes jaar scheikunde gestudeerd en dan... nou ja, hij moet zich er maar overheen zetten, de waarheid is soms hard.

Ook leerde ik dat we onder de douche moeten piesen en niet op het toilet. Trouwens, iedere dag douchen is volkomen overbodig. (Wanneer dan te piesen? Wellicht een detail, maar toch...) De computer moet uiteraard de hele dag uit. En de tv ook, daar kijkt al helemaal geen zinnig mens meer naar. Een kamertemperatuur van twaalf graden noemt de heer Hormann –opperhypotheekaflosser van Nederland – nog broeierig. Kan gerust tien graden lager; dan wél even al je truien aantrekken, die heb je tenslotte niet voor niks in de kast liggen. Als de kachel aanstaat – let wel: áls – dan zet je daar een ketel water op. Een mooie oudhollandse traditie, goed om in ere te houden. Altijd makkelijk voor allerhande klusjes. Of als er iemand spontaan begint te bevallen, je weet maar niet.

Boodschappen doen, daar kan ik kort over zijn. Kun je helemaal schrappen. Je eet gewoon de vriezer leeg. Want die ging je toch al uitzetten. Waarvoor dacht jij dan dat er een uitknop aanzat, hè? En vergeet de buren niet. Daar kun je van alles lenen: de krant of een grasmaaier of een boormachine. Nee, had je die al zelf gekocht? Lekker slim bezig dan; in dat geval heb je kans dat de buren van joú willen lenen. Geen nood, prima aanleiding om een wederdienst te vragen. Misschien willen ze je wel geld lenen? Of nog beter: schenken. Er zijn heel gunstige belastingregelingen voor, geneer je niet om ze daarop te wijzen. We zijn allemaal gewoon maar mensen. Ja toch? En een goede buur is beter dan een verre vriend.

Over vrienden gesproken. Kappen ermee. Met allemaal, ja! Die komen maar langs, mee-eten en -drinken en allerhande activiteiten met je ondernemen. Of je moet ernaar toe. Reiskosten. Cadeautjes. Vergeet niet de energie die het je kost. Moet je weer meer eten. Alleen al de CO2-uitstoot van al dat gedoe. Je vervuilt de aardbol, suffie! Houd je nou gewoon rustig. Met je twintig truien op je bank onder tien dekens in je onverlichte, onverwarmde huis. Oeps, wat zeg ik daar: huis? Je zit toch niet meer domweg in een huís, mag ik hopen? Voor je het weet moet je een hypotheek aflossen of huur betalen. Het lijkt misschien leuk, maar reken eens na hoe dat er maandelijks in hakt.

Neem nou gewoon een kartonnen doos. Beetje handig vouwen, je slaapzak strategisch plooien en klaar. Wat? Waarom je dan eigenlijk geboren bent? Goed punt. Had ook beter niet kunnen gebeuren. Maar ja, niet jouw fout, niks meer aan te doen nu. Je moet roeien met de riemen die je hebt. Maak er maar het beste van. Het gaat je lukken! Als ik het kan, kan iedereen het.

dinsdag 1 oktober 2013

Recensie: Genoeg

Sinds ik consuminder heb ik minder abonnementen op tijdschriften. Hier en daar iets opzeggen leverde heel makkelijk een flinke besparing op. Toch werd niet alles op gezegd, ik nam zelfs een abonnement op Genoeg. Het eerste jaar kreeg ik het als kerstcadeau, het jaar erop betaalde ik het zelf. Dat doe ik van mijn zakgeld.

Genoeg is natuurlijk best bekend. De voorloper van Genoeg was de Vrekkenkrant, een begrip in de consuminderwereld. Genoeg ziet er 'gelikter' uit dan zijn voorganger en mikt op veel meer dan het vrekkenleven alleen. Het is een tijdschrift met aandacht voor een zuinige levensstijl, waarbij zuinig ook kan staan voor duurzaam. Veel aandacht voor repareren, hergebruik, natuur. Kortom voor iedereen die meer wil doen met minder en op zoek is naar inspiratie.

Tegenwoordig bestaat elke aflevering uit vier vaste onderdelen:
Gelukkig: inspiratieverhalen
Genoeg: wat is dan genoeg, waar ligt de grens?
Geld genoeg: over keuzes en besparen
Praktisch genoeg: zelf doen

Onlangs verscheen het herfstnummer. Wat vinden we daar onder meer in?
  • een interview met Marijke Helwegen die over mij totaal onbekende eigenschappen en interesses bleek te beschikken. Ik moest mijn beeld van haar na lezing van het artikel grondig herzien
  • een verschrikkelijk inspirerend interview met Robert Skidelsky, één van de auteurs van het boek 'Hoeveel is genoeg' dat een alternatief voor de onvermijdelijke economische groei probeert te geven. Ik heb meteen een recensie-exemplaar van het boek aangevraagd, hopen dat ik er binnenkort meer over kan schrijven
  • een portret van Jan van Arkel die ooit landelijke bekendheid kreeg doordat hij de aanleg van een snelweg wist tegen te houden. Tegenwoordig geeft de voormalige actievoerder boeken uit, vaak over klimaatverandering of energie
  • Één van de leukste onderdelen van Genoeg: Het Huishoudboekje! Met dit keer een fascinerend en voor mij onbegrijpelijk huishoudboekje van Stefan en Simone die volgens het verhaal opkrabbelen van wat tegenslagen, die volgens mij zijn veroorzaakt doordat ze gewoon op te grote voet leven en te weinig buffer hadden. Niet te begrijpen vind ik ook de rekensom waarmee Stefan uitlegt hoe hij spaart voor de studie van zijn kind. De benodigde € 50.000 voor studeren wil hij bij elkaar sparen door € 40.000 in te leggen en dat wordt 'door rente op rente vanzelf een halve ton'. Kijkend in het huishoudboekje zie ik dat er slechts €216 over blijft om te sparen. Daarmee gaan ze het niet redden! Al zijn er heel makkelijk slagen te maken in de financiële huishouding: maandelijks € 1000 aan kleding en cadeaus uitgeven, € 500 voor vakantie, nog een € 100 voor uitgaan? Ik zie wel bezuinigingsmogelijkheden. Kunnen ze makkelijker sparen en ook nog minder werken volgens mij!
  • aandacht voor gezondheid want niet ziek worden is beter door de steeds meer onbetaalbare gezondheidszorg. Met tips over geestelijke gezondheid, het nut van bewegen en gezond eten
  • een goed artikel over hoe je mobiel bellen zo goedkoop mogelijk kunt houden
Zo maar een greep uit het laatste nummer. Genoeg verschijnt 4 keer per jaar en elk nummer is goed voor een flink aantal uren leesplezier. Dit laatste nummer bevat bijvoorbeeld 75 pagina's. Een abonnement kost € 24,50 per jaar, voor België is dat € 29,50.  Je kunt ook een proefabonnement nemen, dat stopt na twee nummers automatisch.

maandag 30 september 2013

Het aflosverhaal van Erik

Erik is 34 jaar en afkomstig uit een dorpje onder de rook van Gouda. Hij woont samen met zijn vrouw in een praktisch rijtjeshuis met een kleintje van vier maanden.

Waarom ben jij gaan aflossen?
We zijn gaan aflossen omdat we graag op één salaris de vaste lasten willen kunnen betalen. Nu werken we nog allebei, in de toekomst zou dat zomaar kunnen veranderen. Verder vinden we het een hele fijne gedachte om minder van de bank afhankelijk te zijn en zelf te kunnen bepalen waar het geld naar toe gaat. Mocht de overheid ook ooit nog eens de hypotheekrenteaftrek afschaffen, wat mij helemaal niet zou verbazen, dan ben ik er klaar voor.
Als laatste levert geld in het huis stoppen meer op dan op een spaarrekening en heb ik het gevoel verantwoordelijk bezig te zijn " voor later" .

Wat voor hypotheek heb jij?
We hebben een spaarhypotheek van €180.000,- en een aflossingsvrij gedeelte van €69.000,-.

Wil je alles aflossen/ Heb je de hele som afgelost?
Op dit moment is ons streven om het aflossingsvrije gedeelte weg te werken. We zijn in 2010 begonnen en hebben €35000,- af kunnen lossen. Ik hoop de rest in nog eens drie jaar weg te kunnen werken. Tussendoor proberen we ook af en toe wat in de spaarpolis te stoppen.
Daarna willen we de spaarhypotheek wegwerken. Daar hebben we nu een saldo opgebouwd van €35000,-. De rentevast periode verloopt over twee jaar.

Hoe reageerde je hypotheekverstrekker op je aflosplannen?
Geen enkel probleem! Zelfs niet toen ik de gekoppelde overlijdensrisicoverzekering loskoppelde en ergens anders voordeliger afsloot. Die zijn in de loop der tijd een stuk goedkoper geworden.

Ben je helemaal vrij om af te lossen wat je wilt, of moet je je aan een minimaal aflosbedrag houden van de bank? Is het aflossen een ingewikkeld administratief proces?
We mogen maximaal 10% per jaar aflossen.
Omdat begin dit jaar de rente op een gelijkwaardige lening met dezelfde looptijd hoger was, konden  we boetevrij een hoger bedrag aflossen. Dat was gunstig voor ons.
In het begin belde ik de bank, voordat ik een bedrag overmaakte. Nu doe ik dat niet meer, omdat het geen verschil maakte. Nu bel ik alleen nog achteraf, als ze een betaling niet verwerkt hebben voor de nieuwe maand. Soms hebben ze een beetje aansporing nodig...

Maakte je van te voren een aflosplan en lukt het je om je daaraan te houden?
Nee, we maken geen plan. Ik kijk hoeveel ik overhoud boven een minimum bedrag van €15.000,-. Dat houden we achter de hand voor onvoorziene uitgaven. Na verloop van tijd los ik dan weer een stukje af. Laatst hebben we diverse kozijnen vervangen in huis, dat moest gewoon gebeuren. Dan denk je wel heel even aan een grote storting die je ook daarvan had kunnen doen, maar ja, je kan niet alles hebben.


Hoever ben je met aflossen?
Nog niet ver genoeg! Op een gegeven moment merk je dat je geld overhoudt, ondanks dat de voorlopige teruggaaf minder wordt. Dat kun je dan weer gebruiken voor volgende aflossingen. Of in mijn geval pakken luiers...

Hoe reageerde je omgeving dat je ging aflossen?
In het begin vertelde ik het nog wel eens. Nu niet meer. Ik wacht tot het moment dat ik glimlachend kan zeggen dat het huis "vrij" is.

Hoe houd je het vol? Hoe ga je om met tegenvallers?

We laten er nog niets voor, alhoewel dat kan veranderen binnenkort. Ik ben heel makkelijk daarin, lukt het niet, dan gaat het niet. Misschien een andere keer dan. Tegenvallers probeer ik te vermijden, lukt het rechtsom niet, dan misschien wel linksom.

Wat is jouw tip voor mensen die nog niet aflossen en twijfelen of ze het moeten gaan doen?
Als je de mogelijkheid hebt, lekker doen. Als je twijfelt, kan je het proberen met een proefstorting. Kijk of dat bevalt maar pas op, het kan verslavend werken...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...