zaterdag 21 september 2013

Zaterdag

Zo de boekhoudkundige maand zit er bijna op voor ons. Ik kwam goed uit met het boodschappenbudget en kocht ook nog flink wat voorraden in het groot in. Fijn!
De komende maand hebben wij veel kosten. Naast de geplande apk-keuring en vervanging van de V-snaar van de auto, hebben wij ook onverwachte kosten aan de ketel. Wij hebben hete-luchtverwarming en afgelopen week kwam er iemand voor de jaarlijkse servicebeurt. Helaas zit er een grote scheur in de warmtewisselaar. Dat betekent dat stoken gevaarlijk is. Blij dat dit ontdekt wordt voordat we hier de kachel hebben aangezet! De vervanging is een dure grap: € 470. Dat is wel even slikken. Wel klopt dat bedrag. Ik zocht op internet op wat de prijs is van het type warmtewisselaar dat wij nodig hebben, dat is € 449,-. Zo bezien valt de prijs om hem te vervangen dus nog mee, want de monteur is er ook wel wat tijd mee kwijt. Een hete luchtketel kan lang meegaan en daar gok ik dan ook maar op want een nieuwe kost tussen de €5 en € 6000!

De verwarming gaat dus nog even niet aan hier. Dat komt goed uit want de voordeur staat veel wagenwijd open. Dibbes de zwerfkat komt steeds vaker met zijn kop om de hoek kijken. Gisteren hadden we een doorbraak. Ik riep hem omdat ik eten ging geven en liep naar de keuken. Normaal vul ik daar zijn bak en zet deze dan in de voortuin neer, maar nu liep hij achter me aan naar binnen en at zijn eten in de keuken op. Dat gaat goed! Komende week krijgen onze eigen katten hun entingen en wil ik met de dierenarts bespreken hoe nu verder met Dibbes te gaan.

Nog meer pech te melden, M. wou wat spullen ophangen in de kamer van S. en nu blijkt de boor het niet meer te doen. Eerst maar even de boor van de buren lenen, nog meer kosten deze maand zie ik even niet zitten!

Voor de V-snaar bedacht ik me dat ik maar eens wat offertes ging opvragen bij 4 garages. Het blijkt dat de garage die altijd het onderhoud doet van onze auto bijna € 60 meer vraagt voor precies hetzelfde dan de andere drie. We kunnen nu twee dingen doen: naar de goedkoopste garage gaan of de ander confronteren met de lagere prijs. Wat zouden jullie doen?


vrijdag 20 september 2013

Mode volgens De Volkskrant

Afgelopen weekend verscheen bij De Volkskrant het magazine als modebijlage. Voor mij is dat teleurstellend. Ik heb er niet zo veel mee. Met mode an sich niet en zeker niet met artikelen over mode. Dat zette me aan het denken. Waarom eigenlijk? Omdat ik geen geld heb om er veel aan te uit te geven? Hoewel ik niet iemand ben die uren kan (of wil) shoppen of voor de spiegel van alles uitprobeert, vind ik het wel bij tijd en wijle leuk om aandacht aan mijn uiterlijk te besteden. Tegenwoordig heb ik zelfs een vast jaarbudget voor mijn kleding. Deze maand heb ik mijn kast doorgewerkt en gekeken wat weg moet omdat de gaten erin vallen, wat mag blijven en wat er ontbreekt. Wat ontbreekt ga ik zorgvuldig zoeken. Ik kijk naar aanbiedingen, kijk op internet maar ga ook langs bij de kringloopwinkel. Zo had ik een donkerbruin vest nodig (omdat de vorige in de wasmachine te heet werd gewassen) en vond ik deze bij de kringloop, voor het enorme bedrag van € 3,-. Ook laat ik kleding oplappen: een wollen winterjas  waar de wind dwars doorheen gaat wordt op dit moment voorzien van een voering en mijn leren jas krijgt nieuwe knopen...

Mijn irritatie over het modenummer heeft te maken met de budgetten die daar om je oren vliegen. Ik stel me zo voor dat de gemiddelde Volkskrantlezer best hoog opgeleid is. Maar ook aan hoog opgeleiden is de crisis niet voorbij gegaan. Bovendien hoeft hoog opgeleid niet synoniem te staan voor het normaal vinden dat je tijdens een middag winkelen € 8000 uitgeeft, zoals de New Yorkse Philippe Lim op pagina 77 van het magazine vertelt. Een dergelijk bedrag maakt mij boos.

Als ik het magazine lees dan tref ik onder meer aandacht aan voor mevrouw Prada, onbetaalbare tassen van Hermès, wie er wat koopt in de duurste straat van Parijs en een supermodel dat samen met haar verse baby kleren toont waarvan een groot deel een prijs op aanvraag heeft.

Waarom niet eens een andere opzet, met aandacht voor duurzaamheid en recycling? Waarom geen leuke interviews met mensen die erin slagen voor een habbekrats er wel goed gekleed bij te lopen? Waarom is de norm blijkbaar Vuitton, Hermès en Prada, in een tijd waarin zoveel mensen zoveel minder geld tot hun beschikking hebben? Waarom geen reportage over kringloopwinkels waar je toch echt wel hele mooie, soms echt prachtige dingen kunt kopen. Of als kringloopwinkels niet hip genoeg zijn: aandacht voor vintage....

De bedoeling van het modemagazine zal ongetwijfeld zijn om mensen te inspireren (en om geld te verdienen aan de mode-advertenties), maar is dat alleen maar mogelijk door te pronken met merken en artikelen die voor 'gewone' mensen onbereikbaar zijn? Dat moet toch beter kunnen Volkskrant!

donderdag 19 september 2013

Wat kunnen we verwachten?

Prinsjesdag is weer voorbij. De koning las zonder al te veel gehaper zijn tekst, we hebben een nieuw woord geleerd - participatiesamenleving - en nu gaan we weer over tot de orde van de dag, wetend dat er veel boven ons hoofd hangt en dat de regering vooral veel zelfredzaamheid van ons verwacht. Meer bezuinigingen maar toch gaat de economie aantrekken. Hoe, dat weet niemand behalve Rutte en Samsom.

Het goede nieuws is dat de basisverzekering vrijwel gelijk blijft en dat het eigen risico 'maar' met een tientje stijgt. Ook wordt psychologische zorg meer vergoed dan nu. Voor de rest blijft het gissen en afwachten wat de maatregelen precies betekenen in de portemonnee. Voor sommigen kan het - ondanks dat het deels gissen blijft - verstandig zijn om alvast de begroting van volgend jaar aan te gaan passen. Tweeverdieners zonder kinderen en met een inkomen beneden modaal zitten goed, die gaan er zelfs iets op vooruit maar verder gaat zo'n beetje iedereen inleveren. Het meest getroffen worden mensen met een inkomen boven modaal, 65-plussers en  chronisch zieken en gehandicapten. Natuurlijk is ook hier weer een stapel-effect mogelijk. Een chronisch zieke alleenstaande moeder in de bijstand met kinderen gaat zware tijden tegemoet, als ze daar al niet midden in zat.

Het Nibud heeft de regeringsplannen doorgerekend voor 100 verschillende soorten huishoudens. Zo kun je kijken wat jij kunt verwachten. Wil je meer weten, kijk dan hier.

Natuurlijk staat onze specifieke situatie er net niet tussen. Daarom doe ik het op mijn manier. De begroting van volgend jaar is voor een groot deel klaar en ik heb die posten waar nog ruimte zit gemarkeerd. Mocht het nodig zijn dan kunnen daar de nodige maatregelen worden getroffen. Vanzelfsprekend bezuinigen we dan op de luxe zaken voor zover die er nog zijn (de krant bijvoorbeeld) maar toch zal het ook onontkoombaar zijn om te kijken naar bijvoorbeeld het boodschappenbudget.

Hoe ga jij hier mee om?

woensdag 18 september 2013

'Wijs op woensdag': Wedden?


Om de week is Pennie Wijs te gast op Spaarcentje in de serie 'Wijs op Woensdag'

Wedden?
Wij werden vroeger opgevoed met het idee dat wedden niet netjes was. En wedden om geld al helemaal niet. Dat werd je als kind ten strengste verboden. Dat dééd je gewoon niet. Mijn ervaring met het sluiten van weddenschappen was dan ook nihil toen ik naar de middelbare school ging.

Op een zonnige middag zaten we daar genoeglijk te soezebollen tijdens een les maatschappijleer. De leraar bromde voor het bord een monoloog over het belang van cultuur en dat we er allemaal mee in aanraking moesten komen. Dat er elementaire cultuurdingen waren die iedereen gewoon standaard moest weten. Zoals bijvoorbeeld het feit dat Beethovens negende symfonie onvoltooid was gebleven. Ter illustratie floot hij een deuntje.

- ‘Wat een domkop is het toch’, fluisterde ik tegen mijn vriendin die naast me in de bank hing. ‘Dit is van Schubert. En Beethoven heeft die negende al lang voltooid hoor.’
- ‘Wat zeg jij daar, Pennie?’ vroeg de maatschappijman geïnteresseerd.
- ‘Niks’, deed ik nukkig.
Maar mijn vriendin had wel zin in een verzetje.
- ‘Pennie zegt dat wat u floot van Schubert is. En die van Beethoven is gewoon af.’
- ‘Dat heeft Pennie dan mis’, glimlachte onze docent minzaam.
- ‘Ik weet het zeker’, geeuwde ik achter mijn hand.
- ‘Wát zegt ze?’ Hij klonk nu een beetje geïrriteerd. De klas ontwaakte, de belangstelling was gewekt.’
- ‘Ze weet het zeker’, tolkte mijn vriendin.
- ‘’t is Beethoven’, zei hij gedecideerd en hij floot zijn deuntje nog eens.
Berustend haalde ik mijn schouders op. En toen gebeurde het.

- ‘Wédden?’, vroeg hij uitdagend. Op dat toontje dat bij ons thuis verboden was. Net wilde ik gaan zeggen dat mijn moeder dat niet netjes vond, toen een jongen uit de raamrij zich ermee bemoeide.
- ‘Ja, wedden! En voor hoeveel dan?’
- ‘Vijfentwintig gulden’. Hij hoefde er geen tel over na te denken.
- ‘Nee’, zei de jongen. ‘Dat is voor Pennie misschien wel het geld voor een hele maand. En voor u is dat niks. Het moet zijn uw maandsalaris tegen haar zakgeld.’
- ‘Ja, da’s waar, dan is het pas eerlijk’,  vond mijn vriendin,  ‘hoeveel verdient u eigenlijk?’

Toen begon de hele klas door elkaar te roepen wat schappelijke bedragen zouden zijn voor een weddenschap, wat veel en wat weinig zakgeld was en er werden inschattingen gedaan over de hoogte van docentensalarissen in het algemeen en die van de maatschappijleraar in het bijzonder. Het eind van het liedje was echter dat hij gewoon voor vijfentwintig gulden wilde wedden en niet anders. En om me schappelijk te behandelen, wilde hij dan nog eens nadrukkelijk waarschuwen dat hij honderd procent zeker was van zijn zaak.

Om misverstanden te voorkomen vroeg ik of hij het melodietje nog een paar keer wilde fluiten, zodat iedereen het goed in zijn oren kon knopen. Dat deed hij maar al te graag; op het laatst neuriede iedereen gezellig mee. Dat had onze muziekleraar nog nooit voor elkaar gekregen! Goed dan. We bekrachtigden onze weddenschap met een handdruk.

Tijdens de geschiedenisles erna zat ik net te piekeren hoe ik mijn gelijk moest gaan bewijzen – cassettebandje meenemen? – toen de deur zonder kloppen werd opengegooid en de maatschappijleraar met een rode kop naar binnen stormde. Met zijn ene hand maakte hij een sorry-gebaar naar de verbaasde geschiedenisleraar, met de andere wurmde hij zijn portemonnee uit zijn binnenzak. Hij liep dwars door de klas, stopte voor mijn bank, en haalde met veel geritsel een bankbiljet van vijfentwintig gulden tevoorschijn.
- ‘Ik weet het al. Ik heb me vergist! Jij had gelijk. Alsjeblieft.’ En weg was hij weer.

De geschiedenisleraar wilde nu wel graag eventjes weten wat dit allemaal te betekenen had. Een wéddenschap? Tussen een leraar en een leerling? Onder schóóltijd? Om géld? Wat kregen we nou? De jongen uit de raamrij suste de boel en legde uit dat het slechts om een cultuurdingetje ging dat iedereen gewoon wel wist. De klas zong het deuntje.
- ‘Schubert’, zei de leraar, ‘de achtste.’
- ‘Dat zei ik dus’, mompelde ik.
- ‘Wat zeg je Pennie?’
- ‘Ze zegt niks’, zei mijn vriendin.

Heb je ook wel eens gewed om geld?

dinsdag 17 september 2013

Goedkoop kattenmandje

Jullie hebben het vast al gemerkt: ik ben een watje. Zeker als het om dieren gaat. Onze zwerver Dibbes wordt door mij gepamperd en vertroeteld als was het een prins, in plaats van een vlooienbaal zonder huis. Eerder schreef ik al dat wij een hok voor hem maakten van een oud tv-kastje, dat we bij de kringloop kochten.

Omdat Dibbes wegens omstandigheden alleen nog maar in de voortuin komt, werd het tijd het hok te verplaatsen van achter naar voor. Gelukkig heeft het wieltjes dus dat ging redelijk soepel. Nu staat het te pronken maar niet heus. We hebben het hok overdwars neergezet zodat we vanuit ons huis kunnen zien of hij erin zit, maar echt mooi staat dat natuurlijk niet. Alsof dat trouwens belangrijk is.

Afijn, het hok stond er maar ik wilde ook nog een mandje voor hem hebben. Binnenkort is het een stuk kouder en ik wil graag dat hij warm en beschut ligt, zolang hij nog niet in huis durft te komen. Ik was op zoek naar een betaalbare kattenmand die makkelijk schoon te maken is, maar schrok van de prijzen. Dat moet toch goedkoper kunnen! Het schoot me te binnen dat ik het oude kleuterdekbed hier goed voor kan gebruiken. Ik verleg dat dekbed al jaren van kast naar kast, onder het motto van ooit en misschien (voor als er een klein kindje een keer blijft logeren of wie weet, een kleinkind over pak em beet 20 jaar). Tja, in opruimen en dingen wegdoen ben ik niet zo goed. En dat komt nu van pas.

Dus dekbed in het hok, deken erover heen en Meneer Dibbes ligt warm en zacht en heel tevreden in zijn hok, ondanks dat ik de eerste nacht per ongeluk in plaats van een bak kattenbrokken een bakje gojibessen voor hem neerzette (ontdekte ik de volgende morgen). Ter verdediging kan ik zeggen dat het donker was, verder ben ik niet verstrooid of zo. Dibbes maakte het niet uit, negeerde de bessen en kwam later op de dag terug voor het echte werk. Het is nu zo'n fijn plekje dat alle katten uit de straat regelmatig komen kijken....moet ik nog wat op verzinnen. Hoe maak je katten duidelijk dat deze plek gereserveerd is?

maandag 16 september 2013

Het aflosverhaal van Loes

Loes woont sinds 2006 in een topappartement in Den Haag, samen met haar man. Tot eind vorig jaar had ze nog een huis, een eensgezinswoning, waar haar ex-man in woonde. Dat was haar alimentatie. Vorig jaar is hij overleden en kon ze het huis in de verkoop zetten. Het huis is eerst opgeknapt en met 10.000 hits en 4 echte kijkers heeft ze het huis snel weten te verkopen.

Waarom ben jij gaan aflossen?
Ik ben nu 59 jaar en ik bouw geen volledig pensioen op. Ik heb een aantal jaren los-vast gewerkt in combinatie met het opvoeden van mijn kinderen en het volgen van een universitaire studie in de avonduren. En in mijn jonge jaren had ik als getrouwde vrouw geen recht om een pensioen op te bouwen in het bedrijf waar ik werkte. Mijn man heeft eigen bedrijven gehad en die heeft hij door omstandigheden moeten verkopen. Nu werkt hij in loondienst, daardoor bouwt hij een klein pensioen op. Wij hebben nu de financiële ruimte om af te lossen en later ook over voldoende middelen te beschikken.

Wat voor hypotheek heb jij?
Ik heb een aflossingsvrije hypotheek van € 136.500,- en een spaarhypotheek van € 75.000,-. De aflossingsvrije hypotheek verlengde ik tot voor kort op jaarbasis en de spaarhypotheek heb ik vastgesteld op 5 jaar (gelijk aan de afloopdatum van deze hypotheek). Dit ook om grote schommelingen in de spaarpremie tegen te gaan. De maximale looptijd van de hypotheek is 25 jaar (2031).

Wil je alles aflossen/ Heb je de hele som afgelost?
De spaarhypotheek loopt juni 2017 af (is meegenomen van het andere huis). Ik heb de afgelopen jaren twee stortingen gedaan in deze hypotheek omdat de rente 5,2% was. Na verlenging is deze nu 4,45%. Om de hoogte van de maandelijkse spaarpremie gelijk te houden, heb ik onlangs een extra storting in de spaarhypotheek gedaan.
Op de aflossingsvrije hypotheek heb ik vorig jaar 20% afgelost (overgehouden van de verkoop van het huis) en los ik nu maandelijks € 1.000,- af. Zodra de spaarhypotheek volledig is afgelost, zal ik het aflosbedrag van de aflossingsvrije hypotheek verhogen tot en met mijn pensioen. Mocht ik dan nog niet helemaal klaar zijn met aflossen dan zal ik doorgaan. Alleen zal dan het maandelijkse af te lossen bedrag veel lager worden.

Om de maandelijkse aflosruimte te verhogen heb ik onlangs een brief gestuurd naar de bank om de Top risico-opslag (*) eraf te halen. Door een verbouwing aan het huis (dakterras) is het huis behoorlijk in waarde gestegen. Het hypotheekbedrag moet dan lager dan 80% van de marktwaarde zijn. Recentelijk kreeg ik mijn verlengingsaanbod van de ING. Omdat er een tijdelijke actie kreeg ik een korting van 0,6%. Deze bestond uit een korting op de Extra risico-opslag en een korting voor het hebben van een betalingsrekening. De hypotheek wordt daarmee 3,3% voor 5 jaar. Een mooie scherpe rente en hierdoor ontstaat er meer ruimte om af te lossen.

(*) Opmerking van Spaarcentje over risico opslag:  'door u geld te lenen loopt de bank het risico dat dit geld niet terugbetaald wordt. Daarom rekent de bank een percentage aan risico opslag. Bij een hypotheek is het percentage aan risico-opslag relatief laag. Dit komt omdat uw huis het onderpand van de lening is. Heeft u een hoge hypotheek in verhouding tot de waarde van het onderpand, dan zal het percentage risico opslag relatief hoog zijn' (citaat afkomstig van deze site).

Hoe reageerde je hypotheekverstrekker op je aflosplannen?
Eigenlijk reageert de bank helemaal niet. Ik heb vorig jaar nog overwogen om de aflossingsvrije hypotheek om te zetten in een annuïteitenhypotheek. In een gesprek met de hypotheekadviseur vroeg zij mij of ik de discipline had om zelf af te lossen. Aangezien ik al jaren met excel-lijstjes en begrotingen werk heb ik toen besloten om de aflossingen helemaal zelf te organiseren en op die manier per maand te kunnen bepalen welk bedrag ik aflos.

Ben je helemaal vrij om af te lossen wat je wilt, of moet je je aan een minimaal aflosbedrag houden van de bank? Is het aflossen een ingewikkeld administratief proces?
Ik mag 20% per jaar aflossen met een minimumbedrag van € 500,- per keer. Na de aflossing krijg ik een geautomatiseerd briefje waarin staat wat ik heb afgelost en wat de nieuwe maandrente wordt. Gek genoeg krijg je in die brief nooit te zien wat het nieuwe hypotheekbedrag is. Ik heb een standaard overschrijving klaarstaan in mijn adresboek en kopieer de omschrijving van mijn hypotheeknummer in de overschrijving en klaar is kees.

Maakte je van te voren een aflosplan en lukt het je om je daaraan te houden?
Ja, tot juni 2017 minimaal € 1.000,- per maand. Daarna ga ik meer aflossen totdat ik stop met werken. Eerlijk gezegd zou ik liever nog meer willen aflossen. Ik constateer bij mezelf dat als je hier eenmaal mee begint, je steeds meer en sneller wilt aflossen. Maar ik wil mezelf zo nu en dan geen leuke dingen ontzeggen.

Hoever ben je met aflossen?
De spaarhypotheek staat nu op € 57.046,-. En de aflossingsvrije hypotheek € 98.190,-

Hoe reageerde je omgeving dat je ging aflossen?
Er zijn weinig mensen met een hypotheek die zich er echt mee bezig houden, slechts een collega tot nu toe. En wat me ook opvalt is dat veel mensen weinig weten van wat wel en wat niet kan. Bij een spaarhypotheek denken veel mensen dat je helemaal niet kunt aflossen. Dat klopt, je lost niet af, maar stort (extra) in de spaarhypotheek waardoor de maandpremie verlaagt.

Hoe houd je het vol? Hoe ga je om met tegenvallers?
Door het hebben van overzicht en het stellen van doelen (vakantie/sparen/jaarlijkse kosten etc), aanbiedingen napluizen. Tegenvallers kan ik goed opvangen omdat ik van de verkoop van het andere huis nog een klein spaarpotje heb.

Wat is jouw tip voor mensen die nog niet aflossen en twijfelen of ze het moeten gaan doen? 
Als je wilt aflossen zorg dan dat je inzicht hebt in je financiële situatie, nu en later. Stel je zelf doelen, maak een realistische begroting en beloon jezelf als je je doelen haalt.

Mocht binnenkort de rentevaste periode van je spaarhypotheek aflopen en je betaalt nu een hoge rente, dan ga je waarschijnlijk voor je spaarhypotheek meer spaarpremie betalen. Om dit op te vangen kun je nu alvast een storting doen om je vaste lasten laag te houden.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...