zaterdag 31 augustus 2013

De komende tijd

Deze week was het erg druk. Ik ging naar een boekpresentatie en zag daar veel mensen uit mijn jeugd. Samen met S. ging ik M. uitzwaaien op Schiphol die voor zijn werk naar Engeland moest. Het was mijn eerste treinreis in jaren. Ik had twee revalidatieafspraken bij de fysio en een eerste gesprek met een orthomoleculair voedingstherapeut. Daarnaast ben ik mij aan het oriënteren op een traject in een centrum voor slaapstoornissen. Jullie merken het: deze bijna ex-ME patiënt heeft het druk met de restanten van 5 jaar ziek zijn overboord te zetten en maakt grote sprongen. Het zwemmen sloeg ik maar een keer over want de tong hing op mijn knieën.

Het blog neemt best veel tijd in beslag, ik schrijf bijna dagelijks een stukje. Maar ik wil ook aandacht aan andere dingen kunnen geven zoals het revalidatieproces. Daarom ben ik heel blij dat Pennie Wijs voortaan om de week op woensdag een gastblog zal schrijven. Deze week kunnen jullie voor het eerst 'Wijs op woensdag' lezen!

Helemaal te gek vind ik het dat Marieke Henselmans in gaat op mijn uitnodiging om binnenkort ook een keer een gastblog te schrijven. Marieke schreef al veel boeken (waaronder Vrolijk besparen en Eigenwijs je hypotheek aflossen) en is volgens mij de bekendste besparingsdeskundige van Nederland. Haar nieuwste boek Sta financieel sterk.Train je koopkracht in 10 eenvoudige stappen is vanaf 23 september verkrijgbaar.

De hypotheekaflosverhalen gaan gewoon door en worden zo veel mogelijk op maandag geplaatst. Ik heb nog 13 verhalen op voorraad, dus als je zin hebt om je verhaal hier te doen, mail dan naar consuminderenmetspaarcentje at gmail punt com. Ik stuur je dan de vragenlijst.

J. van het blog je geld of je leven liet zich pas geleden door mij interviewen over de schuld die zij momenteel aan het aflossen is. Ze vertelde hoe deze is ontstaan en wat ze er nu aan doet om het op te lossen. Ik ben heel blij dat naar aanleiding van dit interview opnieuw mensen contact met mij hebben opgenomen omdat zij hun verhaal hier willen doen. Wordt vervolgd dus....

Fijn weekend allemaal!

ps. Gisteren werd mijn blog langs de meetlat gelegd door Bloggen en Loggen. Leuk om te lezen wat een ander van mijn blog vindt.

vrijdag 30 augustus 2013

Terug naar de basis

De afgelopen maanden gleed ik een beetje weg van mijn eigen principes. In plaats van boodschappen doen met cash geld, pinde ik meestal. Omdat ik het strak bij hield, had ik even goed overzicht vond ik. Inderdaad, ik ben kampioen overzichten maar toch gaf ik zo meer geld uit. De bodem van de portemonnee zien maakt blijkbaar meer indruk dan getallen in exel. Ik wist het al maar ontdek het toch weer telkens opnieuw en ga dan weer met goede moed verder.

Boodschappen worden steeds duurder en het lukte niet goed om met ons budget uit te komen.  Zeker in de zomermaanden word ik altijd wat losser en makkelijker. De zon doet zaken blijkbaar heel ruim zien. Om dit af te remmen kocht ik wat minder biologisch en wat meer in de gewone winkel. Ook daar kun je als je goed etiketten leest, prima spullen kopen. Mijn eisen zijn wel dat het suikervrij moet zijn als het iets is dat ik eet. De mannen eet soms wel broodbeleg met suiker, zoals hagelslag of chocopasta. Een aantal zaken koop ik wel bij voorkeur biologisch: vlees, zuivel, eieren en die groente- en fruitsoorten die erg bespoten worden.  Het is vaak even uitzoeken. Aardappelen, appelen, paprika's, aardbeien, druiven en zo worden erg bespoten maar vrijwel alle koolsoorten zijn heel schoon. Kijk ook hier maar eens.

Mijn manier van eten is best prijzig. Amandelmeel, kokos & kokosolie, gojibessen, noten, het is allemaal verschrikkelijk duur. Maar ik reageer er veel beter op dan op mijn vroegere broodje met kaas.  Vaak ging ik aan het begin van de week naar de biowinkel en dan sloegen de uitgaven daar een enorm gat in het budget voor de rest van de week. Daarom draaide ik het om. Ik doe de biologische boodschappen nu aan het eind van de week en de gewone boodschappen aan het begin van de week. Curieus genoeg kom ik nu wel uit. De wetenschap dat ik nog meer spullen moet kopen aan het eind van de week die ik nodig heb voor mijn manier van eten, maakt dat ik me in de gewone winkel meer inhoud en me vooral netter aan lijstjes houd. Al een paar weken op rij kom ik uit met het budget en houd ik zelfs soms iets over. Dat gooi ik in een potje voor de weken dat het niet lukt.

Heb jij ook trucjes om met je boodschappengeld uit te komen?


donderdag 29 augustus 2013

Potjes: 'de spaarcentjemethode'

Wie mij al langer volgt weet dat ik potjes met geld heb. Echte potjes en digitale potjes met geld. Onlangs las ik op een blog dat iemand dit de Spaarcentjemethode noemt.Veel mensen kiezen ervoor om gewoon 1 spaarrekening te hebben en dan bij te houden waar het allemaal voor is. Dat kan ik niet. Ik moet het geld echt verdelen over verschillende rekeningen/potjes anders 'voelt het niet goed'. Dat slaat nergens op, ik weet het. Aan de andere kant is het enige systeem dat het beste is, het systeem dat het meeste overzicht geeft. Voor mij is werken met verschillende rekeningen en potjes overzichtelijker.

Wij hebben een rekening voor de dagelijkse uitgaven en een aantal spaarrekeningen voor reserveringsuitgaven en een buffer. Maar daarnaast zijn er nog wat andere potjes. Ik heb wat echte potjes in de kast staan waarin kleingeld zit, zakgeld van de mannen en een potje met wat overblijft van het boodschappengeld. Sinds ik kennis maakte met Moneyou heb ik ook digitale potjes. Inmiddels zijn er overigens meer banken die die mogelijkheid bieden. Maar goed, ik heb die potjes dus bij Moneyou. Het zijn er 5 inmiddels: twee rekeningen met kleedgeld (één voor M en één voor mij, de kleding van S wordt van de kinderbijslag betaald, dat op een andere rekening staat). Dan nog één rekening met mijn zakgeld. Ik heb gemerkt dat ik beduidend minder geld uitgeef als ik mijn zakgeld uitbetaal op een rekening in plaats van cash...en tot slot een rekening voor de vakantie.

Enige tijd geleden besloten wij om te gaan sparen voor zonnepanelen. Maar niet lang na dit besluit gingen we twijfelen. Er verschijnen regelmatig berichten in de krant dat zonnepanelen binnenkort veel duurder gaan worden en dat je misschien wel beter je geld kunt investeren in windenergie. Of misschien moeten we het geld wel stoppen in de extra hypotheekaflossingen. Aan de andere kant, onze auto voldoet prima, maar ooit moet er een andere komen en dat kost ook veel geld. Ik heb weinig zin om in één klap van de buffer af te zijn na aanschaf van een andere auto.

Een auto is voor ons een bewuste keus. Als M. met het openbaar vervoer naar zijn werk gaat moet hij twee keer overstappen en daarna nog twintig minuten lopen. Hij is dan twee keer zo lang onderweg.  Aangezien de familie ook ver weg woont en niet echt in de buurt van openbaar vervoer, is de keus voor een auto toch al snel gemaakt. Drie jaar geleden kochten we een nieuwe tweedehands auto (van op dat moment een klein jaar oud). Die is natuurlijk op een gegeven moment op. Of eerder als we besluiten een zuinigere auto te kopen, want het heen en weer rijden naar het werk kost per maand voor gemiddeld € 200 aan benzine.

Dus, we gaan sparen voor een andere auto in plaats van voor zonnepanelen. Zo zijn de spaardoelen weer eens gewijzigd na wat nadenken.  Dat betekende een uurtje schuiven en puzzelen in exel. Meteen greep ik de gelegenheid aan om de rest van de begroting te bekijken: klopt het bedrag van het huishoudgeld nog? Van de uitjes? Moeten we als we gaan sparen voor een andere auto, een andere post schrappen? Zijn er nog andere grote uitgaven die we binnenkort kunnen verwachten?

Na een uur is de wereld weer duidelijk voor mij, althans, op papier. Nu nog even zien of het allemaal gaat lukken! Ons geld wordt verdeeld over deze potjes:

Betaalrekeningen: hier betalen we alle lopende zaken van die maandelijks worden afgeschreven.
Buffer: voor nood, onvoorziene rampen en ter vervanging van huishoudelijke apparaten, onderhoud aan het huis
Reserveringsrekening: voor alle periodieke uitgaven (feest- en verjaardagen, abonnementsgeld en contributies, onderhoud auto, route mobiel, onderhoud cv ketel, dierenarts, kapper, North Sea Jazz)
Autorekening: sparen voor een andere auto
Kledingrekening: één voor M en één voor mij
Kinderbijslagrekening: hier betalen we alles mee dat voor S is bedoeld (kleding, school, sport).
Vakantierekening: lijkt me duidelijk
Studierekening: we sparen voor de eventuele studie van S. en leggen maandelijks een vast bedrag in
Zakgeld: fysieke potjes voor de mannen en een digitaal potje voor mij
Huishoudpotje: fysiek potje waar we restjes huishoudgeld in gooien, bedoeld voor weken dat we niet uitkomt.

En jij? Werk jij ook met potjes of zou je gek worden van zo'n systeem?

woensdag 28 augustus 2013

Geef ik nu meer geld uit?

Toen ik in januari een blogpost maakte over wat 5 jaar ziekzijn mij had gekost, kwam ik op een groot bedrag uit. Minder inkomsten en meer zorgkosten leverden een bedrag van iets meer dat €30.000 op dat het ziekzijn mij heeft gekost. Omgerekend was dat € 17 per dag. De strekking van mijn verhaal was dat ziekzijn je altijd overvalt en dat veel mensen misschien wel rekening houden met een eventueel ontslag, maar nooit met ziek worden. Ziek zijn kost veel geld en een goede buffer hebben is dan een groot goed. Die hadden wij toentertijd niet en dat leverde veel stress op.

In de reacties die volgden schreef Julia:  
Wat ik me al een tijdje afvraag Spaarcentje, en ik hoop dat je dit niet verkeerd opvat, was het door jouw ziekte ook niet makkelijker om te consuminderen? Ik bedoel daarmee dat je al aan een heleboel sociale, dure zaken toch niet mee kon doen, je schreef bijv.zelf al eens dat je veel vrienden bent kwijt geraakt, uiteten, kleding kopen, dit raakt allemaal op de achtergrond als je ziek op de bank ligt. En ben je niet bang dat nu je je beter voelt, je ook het gemiste op dat gebied wilt inhalen? 

Wat antwoordde ik haar toen?
Dat mag je vragen hoor Julia: ja en nee is het antwoord.
Ja het was makkelijker om zuinig te zijn omdat ik inderdaad niet zomaar uitstapjes maakte met gezin of vrienden en ook niet veel geld aan kleding uitgaf. Dus de kosten op het sociale vlak zijn beduidend lager geworden.
Maar er is ook een andere kant: ziekzijn betekende ook geen energie hebben om op koopjes te jagen, achter boodschappenaanbiedingen aan te gaan. Met een man die ft werkt, heb ik vaak het boodschappen doen en koken moeten uitbesteden aan anderen als het M. niet lukte (die was ook permanent overbezet doordat ik niets kon doen) En dat was bepaald niet goedkoper.

Ik weet niet of ik nu het gevoel heb dat ik iets moet inhalen. Ik wil wel gaan genieten van wat er nu kan, maar dat hoeft niet veel geld te kosten. Na 5 jaar op de bank liggen is 5 minuten schaatsen al iets waar ik helemaal van uit mijn dak ga, zoals je dit weekend kon lezen.
En de financiële situatie verandert natuurlijk niet 1-2-3 met me mee nu ik me iets beter begin te voelen, dus we zullen zeker moeten blijven oppassen.
Maar wie weet wat er gebeurt als ik ooit weer aan het werk ben? Misschien sla ik helemaal door. Ik hoop het niet. Ik zou wel graag in de toekomst meer naar theater en concerten willen gaan, ervaringen op doen dus. Maar van spullen ben ik wel afgekickt geloof ik.

 
Wat is inmiddels nu (een half jaar later) de realiteit? Geven we inderdaad meer geld uit aan uitjes? Het leek me leuk dat eens uit te zoeken. Ik nam de de periode van januari tot 15 augustus 2012 en vergeleek dat met onze uitgaven in dezelfde periode dit jaar. De vakantie heb ik buiten beschouwing gelaten.


maand
2012
2013
jan
0
        85,79
feb
6,5
        27,50
maart
54
        65,00
april
60,5
        20,60
mei
0
        61,85
juni
40
     119,70
juli
90
        44,90
aug
22,9
        55,00
totaal
273,9
     480,34
gemiddeld
34,2375
        60,04Er is dus zeker een verschil. Niet alleen in bedragen, we zijn meer gaan uitgeven maar ook in soort uitjes. Wat niet terugkomt in het staatje maar wat ik wel zie in ons uitgavenoverzicht is dat de uitgaven in 2012 vooral zijn gedaan door M. omdat hij bijvoorbeeld naar North Sea Jazz ging of met een vriend ging stappen, en dat dit jaar de uitjes zijn gedaan door ons 3tjes. Ik zie nu ook meteen dat het budget van € 25 per maand om een uitje te doen, inderdaad niet meer voldoet. Tijdens de vakantie hadden we al met elkaar gepraat of dit budget omhoog zou kunnen.

Is een budgetoverschrijding erg? Waarom hebben we dit eerder niet zo gemerkt? Blijft er ergens anders geld over dan? Kijk even mee met de gemaakte zorgkosten:
maand
2012
2013


jan
123,12
     180,92


feb
130,5
          3,00


maart
323,85
          3,00


april
88
        16,94


mei
163,12
        44,82


juni
91
          8,99


juli
194,1
        20,25


aug
627,53
          3,00


totaal
1741,22
     280,92


gemiddeld
217,6525
        35,12Dit is natuurlijk een enorm verschil! Ook gaf ik op een ander gebied meer geld uit. Kocht in in 2012 één paar wandelschoenen, een spijkerbroek en een trui, dit jaar kocht ik veel meer. Wie ziek is ligt veel op de bank en heeft aan een paar lekkere fleecetruien genoeg. Deze zomer heb ik bijvoorbeeld veel shirts gekocht en wat broeken en dat was broodnodig. 

Zijn er nog meer verschillen? We gaven meer uit aan boodschappen in 2013 maar weer minder aan andere huishoudelijke uitgaven, en het totaalbedrag is net iets lager dan dezelfde periode in 2012.

Als ik kijk naar alle totaalbedragen van 2012 en 2013 zie ik iets opvallends. We gaven tot 15 augustus 2013 € 2111,84 minder uit dan dezelfde periode in 2012. Dat is dus € 263,98 per maand minder, iets meer dan het bedrag aan zorgkosten.

Kan ik hier een conclusie uit trekken? We zijn in totaal niet meer uit gaan geven sinds ik aan het herstellen ben, wel zijn de accenten verschoven. Waar aan de ene kant geld overblijft omdat er minder zorg nodig is, geven we aan de andere kant meer geld uit omdat het nu wel kan. Ik heb zelf wel gemerkt dat ik nu makkelijker ben over sommige uitgaven. In die zin heeft Julia zeker gelijk gekregen dat ik het gemiste wil inhalen. Ik snak naar leuke dingen doen, al hoeft dat natuurlijk niet altijd iets te kosten. Nog steeds neem ik zelf eten en lekkers mee als we gaan wandelen. Maar ik zeg nu wel vaker: kom we gaan een ijsje halen, we gaan hier even wat drinken, omdat het kan. En ik geloof oprecht dat ik er meer van geniet dan vroeger, ik ben het meer gaan waarderen, omdat het speciaal is in tegenstelling tot vroeger toen we zowat woonden op terrassen....

Dus, door mijn ziekte was het zeker makkelijker om te consuminderen op het gebied van uitjes. Wie zich belabberd voelt, doet weinig. Maar er waren wel hoge zorgkosten. Nu is dat enigszins omgedraaid. We doen veel meer leuke dingen dan voorheen en dat kost geld. Geld dat overblijft omdat er minder zorgkosten zijn. Al met al geven we minder uit dan vorig jaar tot nu toe. Dus als ik al een conclusie kan trekken dan is het dat het ziekzijn meer kostte dan wat we nu aan uitjes uitgeven. Dat wil niet zeggen dat we aan het laatste nu bewust meer geld gaan uitgeven. Ons doel blijft nog steeds zoveel mogelijk aflossen op de hypotheek. Maar af en toe een filmpje vaker pakken moet kunnen.   

Kijk jij wel eens op zo'n manier naar de uitgaven over verschillende jaren?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...