zaterdag 15 juni 2013

Het wrede leven

Vandaag ga ik met pijn in de buik en een vol hoofd op weg naar Almere waar de herdenkingsbijeenkomst voor Lodewijk Severein en Ingrid Visser gehouden wordt. Vandaag geen bespaartips maar een dag met een zwart randje. Samen met vele anderen sta ik stil bij het leven van deze mensen die zo wreed vermoord werden. Voor mij is dit een afscheid van een held uit mijn jeugd maar ik besef me dat het voor de families hierna pas gaat beginnen, een oorverdovende pijnlijke stilte en een loodzwaar verdriet. De impact van dit nieuws is op mij al groot, als buitenstaander want oud-leerlinge van Lodewijk, hoe zwaar moet dit dan wel niet voor de familie zijn.

Ik heb nauwelijks geslapen deze week en als ik sliep had ik telkens dezelfde absurde droom. Ik kwam Lodewijk tegen in zijn onvermijdelijk gebreide trui terwijl ik onderweg was naar de herdenkingsbijeenkomst. Hoe kon dat nou, hij was toch dood? Dat probeerde ik te zeggen. Maar hij wuifde mijn woorden weg, hij moest nog het één en ander doen. Ik reed in zo'n oude Ford truck met open laadbak vol met groenten en moest een brug oversteken. Maar telkens als ik dat probeerde, ging de brug open, waarna ik er toch overheen probeerde te rijden, als was ik een monstertruck chauffeur. Ik moest en zou naar die herdenking.

Dromen kennen geen logica en het wrede leven kent dat ook niet. Op naar Almere.

vrijdag 14 juni 2013

Koninklijk bezoek

Vandaag wordt ons IJsselmeerstadje vereerd met het bezoek van de kersverse koning en koningin. Dit bezoek zal maar liefst 20 minuten duren. Wim en Maxima wandelen door een historische straat die uitloopt op de Rode Steen, een prachtig oud plein van waaruit Hoorn ooit is ontstaan in vroegere tijden. Daar worden ze dan toegezongen en toegetrompetterd en dan gaat het weer hop in de bus richting Zaandam en Haarlem. Nadat het koningspaar is vertrokken barst er een feestje los dat duurt tot 19 uur in de avond en waar Hoorns talent mag laten zien wat ze kan.

Dat alles kost € 80.000,-. Ik ben niet de enige die vraagtekens plaatst bij dit bedrag. De fractie van Groen Links in onze gemeente schreef een brief aan Willem waarin zij uitlegt waarom € 80.000 voor een bezoek van 20 minuten niet passend is in deze tijd van crisis:

"Het totále bedrag dat onze inwoners dit jaar aan subsidie kunnen aanvragen voor energiebesparende maatregelen aan huis (zoals zonnepanelen, vloer-, dak- en muurisolatie, laagtemperatuur verwarming, zonneboilers, enzovoort) betreft €70.000. Een bedrag dat vergelijkbaar is met het voorgenomen plafond voor een heel jaar aan amateurkunst- en cultuurinitiatieven in Hoorn (een ’pot’ van €75.000). €80.000 is een bedrag dat gelijkstaat aan 2,5 bruto modaal jaarsalaris, maar bijvoorbeeld ook aan bijna 2.000 uur van de thuiszorg waarop momenteel zo hardhandig wordt bezuinigd in het licht van de crisis." (bron:hoorn actueel).

In zes dagen tijd reizen ze door de 12 provincies. Ik heb even snel geteld, ze doen in totaal 43 gemeenten aan. Laat al die gemeenten nou pak em beet gemiddeld elk € 50.000,- uitgeven dan wordt er zo € 2.580.000,- over de balk gegooid. Want dat is het toch? Hoezo kennismaking met het land? Ik denk niet dat deze mensen een kloppend beeld krijgen na al die wandelingen over opgepoetste met vlaggen versierde straten. Wat een verspilling van gemeenschapsgeld. En dat in deze tijd, ik vind het echt te schandalig voor woorden. Laat ze verdorie in alle provincies under cover een dag vrijwilligerswerk doen, les geven op een school, achter de kassa zitten in de supermarkt of een dagje meedraaien met een thuishulp. Ik weet zeker dat er dan een indringender beeld ontstaat dat beklijft en inspireert.

Vind jij het normaal dat een bezoek van het koningspaar zoveel geld kost?

donderdag 13 juni 2013

Waar gaat het mis?

In deze tijd kan het zomaar zijn dat je leest dat de zorgverzekeraars 1,4 miljard (!) euro winst maken én dat er massa's ontslagen in de zorg dreigen. De voorspellingen van DNB zijn enorm negatief: het begrotingstekort loopt volgend jaar op tot 3,9% en om dit op te lossen moet er 8 miljard extra bezuinigd worden (bron: Volkskrant 11 juni jl). Het kabinet roept dat het zo'n vaart niet loopt en wacht de voorspellingen van het CBS af, om die te negeren als het zo uitkomt.  Roept de Rabobank dat de bodem van de huizenmarkt in zicht is, DNB ontkracht dit weer door te voorspellen dat de huizenprijzen nog twee jaar zullen dalen.

Denk je als huizenbezitter met een NHG goed te zitten in geval van een eventuele restschuld, worden de regels eenzijdig verscherpt. Want stel je voor dat té veel mensen het vangnet waar ze ooit voor tekenden gaan claimen. En het eerder gemelde getal van één miljoen huizen die onder water staan, is ook al weer ingehaald door de werkelijkheid: het zijn er inmiddels 1,3 miljoen....Niet vreemd dus dat steeds meer huizenbezitters aankloppen bij schuldhulpverleners. Die zagen de vraag naar hun expertise in het afgelopen jaar maar liefst met 50% doen toenemen (bron: Trouw, 8 juni jl.).

De Nederlandse economie staat er verschrikkelijk slecht voor en daar zijn de zuinige consumenten op dit moment de oorzaak van volgens DNB. Wij gaven met zijn allen dit jaar 2% minder uit dan vorig jaar. Vreemd is dat niet. Mensen die keer op keer getroffen worden door het stapeleffect van bezuiniging op bezuiniging, dreigende werkloosheid en huizen die onder water staan, houden de hand op de knip. Ik noem dat gezond verstand. Waarop de overheid als antwoord waarschijnlijk weer meer bezuinigingen inzet. Alsof dat de consumenten gaat aanzetten tot meer uitgaven.

Terug naar de zorg. Het kan niemand zijn ontgaan dat de zorg anders ingericht gaat worden. Alleen de zwaarste gevallen blijven in de AWBZ onder verantwoordelijkheid van de overheid. Lees: zorg in instellingen. De overige gevallen komen onder de hoede van de gemeenten. Ondanks dat het onder de paraplu van de overheid bepaald niet op rolletjes liep, is nu dan besloten dat de gemeenten het zelf mogen uitzoeken en als het even kan met een veel kleiner budget, er wordt namelijk 3 miljard bezuinigd. Hoe dat kan? Door de kwaliteit te verbeteren.

Wat dit in de praktijk betekent lees ik al hier en daar. Óf mensen krijgen een veel zwaardere zorgindicatie, om ze toch de zorg te bieden die ze nodig hebben, omdat er nu eenmaal niet familieleden op afroep beschikbaar zijn om de billen van tante Kaatje te wassen. Óf mensen worden in de steek gelaten. In plaats van 4 uur huishoudelijke hulp, komen ze ineens nog maar in aanmerking voor de helft van die tijd. Dat betekent concreet dat óf een zorgvraag niet meer correct kan worden beantwoord, wat leidt tot vuile billen van tante Kaatje of dementerende bejaarden die 10 keer per dag iemand van de thuiszorg laten uitrukken omdat ze hun huissleutels kwijt zijn. Een andere mogelijkheid is dat de zorgverlener hetzelfde werk nu in 2 uur gaat doen, waar voorheen 4 uur voor stond. Het is toch niet zo dat de zorgverlener en tante Kaatje die tijd lekker vol kletsten. Een zorgbehoefte verdwijnt niet zomaar op basis van financiële prikkels.

Het brein achter de reorganisatie in de zorg is onze staatssecretaris Martin van Rijn. In de Volkskrant van 10 juni jl. wordt deze man nogal bejubeld. Hij heeft verstand van zaken, een geweldig netwerk in de zorg. "Luisteren en achterhalen wat de drijfveren zijn', worden genoemd als zijn belangrijkste kwaliteitenMaar wat ik ook lees is dat Van Rijn er vol ingaat: " Als ik hem om half 1 's nachts een sms of mail stuur, komt er direct een antwoord terug. (...) Werk is voor hem geen zwarigheid maar een levensvervulling. Hij heeft een tuin maar bekommert er zich niet om, al gaat hij wel met zijn vader naar diens volkstuintje. Een uurtje golf op zaterdag - daar blijft het bij. Een boek is voor vakantie, de enige pauze in het werk."

Wat een armoe. Te bedenken dat deze man kan opleggen hoe anderen hun werk moeten gaan uitoefenen. Wordt terug mailen in de nacht de norm? Misschien dat het verandert als Van Rijn een burn out krijgt, niet in aanmerking komt voor een afvloeiingsregeling, zijn hypotheek niet meer kan betalen en dan pas voelt hoe het is om kwetsbaar te zijn in deze samenleving.  Workalholics zijn toch bij uitstek de mensen die op een gegeven moment aanspraak gaan maken op zorg. Misschien kunnen al die artsen uit het netwerk van Van Rijn hem eens voorlichten over een gezonde verhouding tussen werk en privé. Als we niet uitkijken wordt té hard werken de norm. Dan weten we zeker dat de zorgkosten de pan uit rijzen.


woensdag 12 juni 2013

Zwemabonnement

Nu mijn gezondheid zo vooruit gaat, ben ik begonnen met een revalidatieproces bij een fysiotherapeut. Met haar werk ik in eerste instantie aan herstel van balans en coördinatie. Op een later moment beginnen wij met spier- en krachttraining en verbeteren van de conditie. Zelf probeer ik ook te werken aan de conditie door regelmatig te wandelen. Nu heb ik al een tijd het gevoel dat daar geen vooruitgang in zit. Dus bedacht ik me, kan ik beter gaan zwemmen. Een geweldige manier om alles te trainen zonder kans op blessures.

Dus fietste ik afgelopen maandag naar het zwembad. Wel een beetje met de bibbers in de knieën want de laatste keer dat ik ging zwemmen liep niet leuk af. Nog niet bewust van de ME dacht ik even mijn conditie te trainen en ging een half uur zwemmen. De schokgolven die daarna door mijn spieren trokken en de helse pijnen die ik er aan overhield, hebben toch wel voor een fout ankerpunt gezorgd.

Hoe anders was het maandag! Ik zwom in een rustig tempo en genoot. Mijn lichaam reageerde normaal en na het zwemmen voelde ik me moe, lekker moe. Dat smaakt naar meer! Nu zag ik op de website dat je meerbadenkaarten kunt kopen. Dat is voordeliger dan een los kaartje, dat per keer € 4,85 kost. Daarbij komt dan ook nog 30 cent voor een kluisje. Een 25-badenkaart scheelt, maar dan ben ik op jaarbasis nog altijd € 391,- kwijt, uitgaande van twee keer per week zwemmen. Best veel geld!

Er is nóg een mogelijkheid: een persoonlijk abonnement nemen. Voor € 82,- per jaar heb ik een seizoensabonnement in een openluchtzwembad hier 15 minuten vandaan. Daar kan ik dan 'gratis' zwemmen. Ik kan met dit abonnement het hele jaar door ook zwemmen in het binnenzwembad hier 5 minuten vandaan, dan kost me dat naast de eenmalige kosten van het abonnement, € 1,- per keer. Een rekensom leert mij dat als ik uitga van twee keer per week zwemmen, met deze optie € 186 per jaar kwijt ben. Bijkomend voordeel is dat ik deze zomer dan lekker met Sem naar het openluchtzwembad kan gaan en alleen voor hem toegang hoef te betalen.

Veel voordeliger dus! Nu de volgende vraag, waar haal ik zo snel € 82,- vandaan? In augustus ben ik jarig en ik mag van mijn moeder altijd zelf uitzoeken wat ik wil hebben, voor een bedrag van € 100,-. Moedertje gebeld of ik nu alvast mocht doen dat ik jarig ben en dat was goed. Helemaal blij. Het abonnement is een mooie stok achter de deur en het voelt goed dat ik nu zo ver ben dat ik weer kan zwemmen. Op naar een mooi en goddelijk afgetraind lijf met een top conditie!
al zal dit lijf wel niet haalbaar meer zijn vrees ik....

dinsdag 11 juni 2013

Zwerfkatten update

Nadat ik posters had opgehangen met een foto van één van 'onze' zwervers, kreeg ik een aantal reacties. Van mensen die niet het baasje zijn van deze schuwe kat maar hem wel eten geven, omdat hij overduidelijk een zwerver is. Zo krijgt deze slimmerik eten van ons, van de buren 4 huizen verderop, van onze oude buurvrouw in de straat om de hoek waar we eerst woonden én van een kattenvrouwtje uit de straat hierachter. Meneer zal dus niet van de honger omkomen als we er een keer niet zijn.

Toch is het wel belangrijk dat zijn situatie beter wordt dan dit. De buren van 4 huizen verderop willen met ons de kosten delen van een castratie. Het plan is om hem te vangen, door de dierenambulance te laten ophalen, ballen eraf te laten halen en dan weer terug laten zetten in de straat. Dan kan hij daarna wel kiezen op wat voor wijze hij zijn bestaan wenst voor te zetten. Ik schat zomaar in dat zijn leven als gecastreerde kater wat rustiger wordt. Mensen benaderen een kat nu eenmaal vriendelijker als hij niet overal tegenaan loopt te piesen.

Met de andere kat gaan de vorderingen tergend langzaam. Hij komt regelmatig in de vroege avond langs, voor een hap, maar blijft ook zomaar af en toe twee dagen weg. Met hem moeten we iets meer geduld hebben, maar ook met hem zijn we - samen met de buren - hetzelfde van plan.

Waarom een castratie betalen voor twee katten waarvan we niet zeker weten dat ze ons als baasje kiezen? De kans is groot dat ze te schuw blijven om nog te kunnen socialiseren. Toch helpen we ze graag, om nog meer zwervers te voorkomen. Er zijn al katten genoeg en zeker zwervers kunnen ziektes oplopen en verspreiden. Om hun best ellendige bestaan een beetje beter te maken. Zwerfkatten worden vaak verjaagd vanwege de overlast die ze veroorzaken. De meeste gecastreerde katers worden rustiger en sproeien niet meer continue. In die zin zullen ze dus ook hopelijk anders benaderd worden door mensen en minder vaak een emmer water over zich uitgestort krijgen.

Ondertussen maak ik dagelijks kleine overwinningen mee met onze zwerver. Van blijven zitten eten terwijl wij naar hem kijken, tot in een stoel liggen en dan telkens even over de rand gluren of we hem wel zien tot de grootste overwinning zondagavond: ik zit op mijn hurken met een bak eten in de hand en hij komt naar me toe en gaat eten, terwijl ik op 5 centimeter afstand blijf zitten. Hij kijkend en etend, ik kijkend en genietend. In overleg met het plaatselijke asiel hebben we nu de volgende stap genomen: één keer per dag eten geven op een vast tijdstip. Zo kan de dierenambulance hem straks makkelijker vangen.

Ik kan niet het leed van de wereld oplossen maar wel het bestaan van en zwerfkat dragelijker maken. Meer weten over zwerfkatten? Kijk eens op de site van de Dierenbescherming.

maandag 10 juni 2013

Het aflosverhaal van K.

K. woont sinds 2006 in een rijtjes woning, deze woning is op "latere" leeftijd gekocht. Ze woont hier met haar partner, die een baan heeft als werkstudent. Zelf is ze sinds 1986 afgekeurd.

Waarom ben jij gaan aflossen?
Wij hebben een 100% aflossingsvrije hypotheek en waarom we zijn gaan aflossen is voor ons zelf ook een beetje de vraag. Hoofdzakelijk omdat de spaarrente bedroevend laag is en het in deze tijd voordeliger is om af te lossen. Maar dat was toen we ons huis kochten helemaal niet de bedoeling, vandaar ook dat we een 100% aflossingsvrije hypotheek namen. Wij hebben geen kinderen en laten ons geld dus aan niemand na en elke cent die we in ons huis steken, komt niet eerder terug dan wanneer we ons huis verkopen. We willen hier eigenlijk zo lang als mogelijk wonen, dus ik vond het best een moeilijke gedachte dat ik niet meer bij mijn geld kan als het eenmaal is afgelost. 

Wil je alles aflossen/ Heb je de hele som afgelost?
We hebben geen echte vaste plannen wat aflossen betreft, alles wat er boven een bepaalde buffer komt lossen we af. Dat zal het ene jaar dus meer zijn dan het andere jaar, wel is er een minimum bedrag wat we willen aflossen. We houden altijd rekening met nog weer eens een andere auto, vervanging van spullen in huis en onderhoud van de woning of daling van onze inkomsten. 
 
Ben je helemaal vrij om af te lossen wat je wilt, of moet je je aan een minimaal aflosbedrag houden van de bank? Is het aflossen een ingewikkeld administratief proces?
Bij de bank mogen we 20% van het totaal bedrag per jaar aflossen. We bepalen zelf van hoe wat en wanneer, dus we hoeven dit niet aan te vragen. Heel ideaal dus.

Hoe houd je het vol? Hoe ga je om met tegenvallers?
Hoe we het volhouden weet ik niet, we zijn pas een jaar bezig en als er tegenvallers zouden zijn dan lossen we of niet af of we gebruiken een deel van onze buffer. Wel heb ik heel veel bewondering voor mensen die nog een heel groot bedrag open hebben staan en toch gemotiveerd zijn om af te lossen.  In het begin motiveert het natuurlijk niet echt als je maar een paar minder euro aan rente hoeft te betalen. Dat wordt na jaren van aflossen of grotere bedragen ineens aflossen pas interessant. Het blog van Spaarcentje en de reacties erop zorgen er wel voor dat ik bij de les blijf. Ook ben ik een trouwe bezoeker en lezer van huizenweblog, Gerard Hormann, Kees de Kort, zodat ik alert blijf. 

Wil je alles aflossen/ Heb je de hele som afgelost?
Of we het huis helemaal ooit af kunnen lossen denk ik niet, we hebben nog 13 jaar te gaan en we hebben pas 1/3 afgelost. Misschien dat we sneller zouden kunnen aflossen als we helemaal niets meer zouden doen. Dat willen we niet. Door ziekte ben ik jarenlang aan huis gekluisterd geweest en heb daar door weinig kunnen deelnemen aan het leven.Sinds een paar jaar gaat het iets beter met mij en nu wil ik de dingen die ik weer kan doen, toch ook wel heel erg graag doen. Op dit moment is dat sporten en tja, dat kost geld, maar toch heeft het nu kunnen leven wel prioriteit boven het aflossen.
Vandaag weet ik wat ik kan, in het verleden was er niets en wat er in de toekomst zal gebeuren weet ik ook niet. Dus.............genieten moet even mogen.

Maar..... we gaan daarentegen nooit op vakantie, uit, bezoeken niets, zitten nooit op een terras, gaan ook niet duur uit eten. In verhouding is het misschien niet eens zoveel geld wat ik daar aan uitgeef.   

Hoe reageerde je omgeving dat je ging aflossen?
Hoe de omgeving er op reageert weet ik niet want ik vertel het eigenlijk tegen niemand. Wel hoor ik van mensen om me heen heel veel weerstand als ik het onderwerp aflossen aankaart. Veel mensen leggen echt totaal geen verantwoording bij zichzelf.  Verschillende mensen lossen weinig of niets af en hebben huizen die vet onder water staan.  Ik schrik wel heel erg als ik verhalen van andere mensen hoor en ben dan superblij dat wij niet een té duur huis hebben gekocht. Onze woonlasten zakken al pittig en ik hoef dus wat dit aangaat niet wakker te liggen. 

Wat  is jouw tip voor mensen die nog niet aflossen en twijfelen of ze het moeten gaan doen? Een echte tip heb ik niet voor de mensen omdat alle situaties van mens tot mens zo verschillend zijn, maar misschien wel dit: blijf bij je zelf, laat je niet gek maken hoe een ander leeft of doet. Doe in ieder geval iets,  zodat je later niet hulpeloos om je heen hoeft te kijken. Blijf controle houden over je eigen financiële leven.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...