zaterdag 4 mei 2013

Alles wat je moet weten over scheiden

Eén op de drie huwelijken strandt. Dat is veel. De kans dat een huwelijk vastloopt als het een tweede huwelijk is, is nog groter. 60 % van alle tweede huwelijken stranden. Ik ben niet getrouwd maar ging met M. een geregistreerd partnerschap aan. Wij wilden niet trouwen maar wel alles geregeld hebben. Bij ons is dat in gemeenschap van goederen. Dat daar nogal wat nadelen aankleven, besef ik me inmiddels. Toen niet. Eigenlijk waren we heel naïef.

Gelukkig zijn wij niet de enige sukkels. Met ons velen. Nu gaan wij niet uit elkaar, dat zijn we althans niet van plan, maar de kans is natuurlijk altijd aanwezig als ik Annemarie van Gaal mag geloven, in haar boek Exit. Alles wat je moet weten over scheiden. Dat zie ik overigens ook wel in mijn omgeving. Veel kinderen in de klas van S. hebben een scheiding meegemaakt en ik zie het ook in mijn vriendenkring. De eerste huwelijken zijn inmiddels geklapt.

Uit elkaar gaan is pijnlijk en ingewikkeld. Niet alleen moet er emotioneel afstand worden genomen van elkaar, ook financieel moet alles worden ontrafeld. Wat was het gezamenlijke bezit op het moment van uit elkaar gaan? Heeft één van de twee een eigen onderneming? Was er sprake van gemeenschap van goederen of juist van koude uitsluiting. En wat, als je in het laatste geval bent vergeten jaarlijks met elkaar af te rekenen?

In dit boek bespreekt Van Gaal heel uitgebreid alle situaties die voorbij komen als je voornemens bent om te gaan scheiden. Welke stappen dien je te zetten? Moet je er altijd een mediator bijhalen? Hoe wordt de kinderalimentatie berekent? Wat als jij met pensioen gaat? Heeft je ex-partner dan recht op de helft van jouw pensioen? Ook als jij al weer getrouwd bent met de nieuwe liefde van je leven? 

Bijzonder belangrijk is de financiële startpagina. Ga je uit elkaar, dan moet tot in details worden vastgelegd wat het financiële plaatje is van jullie gezamenlijke huishouding: inkomsten uit werk en erfenissen, maar ook schulden worden vastgelegd en de gezamenlijke kosten die zijn aangegaan. Van daaruit kun je afspraken gaan maken over de verdeling.

Als dit boek iets duidelijk maakt dan is het wel het belang dat nog tijdens het huwelijk beide partners betrokken zijn bij de financiën. Ik ken iemand die van het ene moment op het andere moment is opgestapt, koffer heeft gepakt en is vertrokken maar die zich nooit met de financiën heeft bemoeid. De achterstand die dit oplevert tijdens het afwikkelen van de relatie is desastreus en de achterblijvende partner doet er alles aan om het maken van afspraken te belemmeren.

Ook dat komt uitgebreid aan de orde: wat als de aanstaande ex niet meewerkt, tijdens de scheiding of erna? Waar heb je recht op en wat kun je wel vergeten? En als je alimentatie krijgt of betaalt, hoe lang duurt dat dan en wat als de alimentatiebetalende partner meer gaat verdienen of komt te overlijden?

Natuurlijk hoop ik niet mee te maken dat M. en ik uit elkaar gaan. Maar met dit boek in de hand zou ik wel goed beslagen ten ijs komen. Maar eigenlijk zou dit boek in een eerder stadium nog beter van pas komen: voordat je met iemand trouwt of een langdurige relatie aangaat. Lees het en je ontdekt als vanzelf waar jullie beiden eens een goed gesprek over moeten voeren.

Exit is een helder boek met veel voorbeelden uit de praktijk van een ervaringsdeskundige. Van Gaal heeft zelf maar liefst twee echtscheidingen meegemaakt en begeleidt tegenwoordig ook stellen tijdens het proces van scheiden. Overweeg jij om je partner gedag te zeggen? Lees dit boek en bereid je voor. Goed boek voor een redelijke prijs.

Annemarie van Gaal
Exit. Alles wat je moet weten over scheiden
ISBN 9789461560513 /  € 16,95

vrijdag 3 mei 2013

Zwak, ziek en misselijk

Geen echt aansprekende titel maar zo voel ik me wel. Als jullie dit lezen, ben ik onderweg naar Frankrijk. Althans, dat hoop ik. De afgelopen week lag ik plat met een keelontsteking en een infectie aan de luchtwegen en inmiddels ben ik zo verkouden dat ik beter een emmer onder mijn neus kan hangen, in plaats van zakdoeken te gebruiken.

Ook dit keer hebben we oppas voor het huis, een fijn gevoel. De katten gedragen zich bij thuiskomst veel relaxter als ze zijn vertroeteld door iemand die hier logeert, in plaats van dat een buurvrouw langskomt om eten te geven.

Doordat ik ziek was, heb ik weinig tot niets kunnen doen van wat ik van plan was deze week. Ik wou het huis zo achterlaten dat het net lijkt alsof we hele propere mensen zijn. Dat is niet echt gelukt. Ook zou ik met S. wat leuke dingen gaan doen. We waren van plan naar een museum te gaan en misschien om ergens met de trein naar toe te gaan.  In plaats daar van lag ik op bed en lag S. gezellig naast me, lezend of al computerend. Een groot voordeel is wel dat ik na een week nietsdoen goed uitgerust ben en dat ik lekker veel gelezen heb.

Zo heeft elk nadeel een voordeel. Voor nu fijn weekend allemaal en tot ziens.

Naschrift: dat ik een beetje de kluts kwijt ben, blijkt wel. Dit stukje stond voor morgen gepland en vandaag zou hier de recensie van het boek Exit van Annemarie van Gaal komen te staan. Dan krijgen jullie die morgen te lezen!


dinsdag 30 april 2013

Vrijmarkt

Door alle berichtgeving over de kroning van vandaag, raakte de vrijmarkt bijna ondergesneeuwd. Je las er weinig over. Ook mijn gemeente had niets te melden, niet dat het niet doorging, ook niet dat het wel doorging.  Een beetje stress kreeg ik daar wel van, aangezien er onder de trap een ongelofelijk grote stapel staat met troep die mijn huis uit moet euh met spullen die verkocht gaan worden....

Groot was de opluchting toen ik in ons IJsselmeerstadje in het centrum overal afgeplakte en afgebakende verkoopplekken zag. De vrijmarkt gaat door. Het plan is simpel: om half 7 vanmorgen werd die stapel troep het huis uitgedragen en die zien we nooit meer terug. M. bracht met de auto de spullen naar een hopelijk goede plek (dat weet ik nog niet op het moment dat ik dit schrijf) en wat er niet verkocht wordt, blijft in de auto en gaat linea recta naar de vuilstort en kringloop. Dat M deze week niet meer vrij is en dat we als hij vrij is op vakantie zijn, vergeet ik voor het gemak maar even. IK WIL DIE TROEP NIET MEER IN HUIS.

Kijken naar wat er weggaat, is best leerzaam. Nu weet ik bijvoorbeeld dat ik nooit meer waxinelichtjeshoudertjes moet kopen. Want als ik ze koop, staan ze toch in de weg. Ik steek er hooguit in het begin van de herfst drie aan en de overige zestien staan werkeloos in de kast, hopend op betere tijden. Zo weten we nu ook dat we met een gezin van 3 personen met een paar ovenschalen makkelijk uitkomen. Ik moet leren gewoon in de toekomst ferm nee!! te zeggen tegen iedereen die zijn zooi wenst te dumpen in dit huis.

Voor iedereen een fijne dag gewenst, hoe je dit ook viert. Ik hoop op een rustige dag, voor mij geen oranjegekte. Wel vind ik het bijzonder om de kroning van een nieuw staatshoofd mee te maken, dus ik ga wel even kijken.

En jij? Aan de buis geplakt of ga je de vrijmarkt op?

maandag 29 april 2013

Het aflosverhaal van Joris

Sinds 2001 woont Joris in een bescheiden appartement in een mooie stadswijk. Sinds kort samen met zijn vriendin. Voor 2001 huurde hij een kamer met gedeelde douche en toilet. Hij heeft een fijne, veelzijdige baan waar hij zich goed in kan ontwikkelen. De betaling is prima en hij houdt voldoende tijd over voor ontspanning. In zijn werk is hij verantwoordelijk voor risicovolle taken en hij vindt het belangrijk dat mensen er op kunnen vertrouwen dat hij deze betrouwbaar en onafhankelijk uitvoert. Omdat hij principieel is en ietwat zorgelijk merkte hij angst bij zichzelf om zijn inkomen kwijt te raken bij mogelijke arbeidsconflicten. Dat bracht hem op het spoor van financiële onafhankelijkheid, met name door het boek Je Geld of Je Leven van Hanneke van Veen en Rob van Eeden, dat hij al tijdens zijn studietijd had gelezen.

Waarom ben jij gaan aflossen?
Een aantal redenen:  Vanwege de vrijheid. Door mijn vaste lasten te verlagen kan ik in minder tijd of met een eenvoudiger baan in mijn levensonderhoud voorzien. En ook vanwege de onafhankelijkheid. Door lagere vaste lasten voel ik meer moed om verantwoordelijkheid en risico's te nemen.

Wat voor hypotheek heb jij? 
Ik heb een hypotheek bij de ING (toenmalig Postbank): 60 % lineair en 40 % annuiteit, met NHG. Afgesloten in 2001.

Wil je alles aflossen/ Heb je de hele som afgelost?
Ik heb eind 2012 de gehele som afgelost en de akte van doorhaling van de hypotheekakte bij het Kadaster is inmiddels geregeld. Dat kostte me € 95 inclusief alles. Geregeld via http://www.aktevandoorhaling.nl/ 


Hoe reageerde je hypotheekverstrekker op je aflosplannen?
De bank legde (telefonisch) direct netjes uit hoe ik extra kon aflossen: ik moest het bedrag overschrijven naar het rekeningnummer van ING Hypotheken, onder vermelding van ''extra aflossing'' en mijn hypotheeknummer. Na betaling ontving ik telkens een brief ter bevestiging van het extra afgeloste bedrag.

Ben je helemaal vrij om af te lossen wat je wilt, of moet je je aan een minimaal aflosbedrag houden van de bank? Is het aflossen een ingewikkeld administratief proces?
Het aflossen was administratief eenvoudig: ongeveer vier keer per jaar maakte ik via internetbankieren een flink bedrag over, zoals hierboven beschreven. Ik kreeg het verzoek om ronde bedragen af te lossen, maar een minimum werd niet genoemd. Ik kon jaarlijks 20 % van de hoofdsom boetevrij aflossen. Dit bedrag heb ik in het laatste jaar gehaald. Aflossing kon echter onbeperkt boetevrij bij het aflopen van de rentevaste termijn, bij mij jaarlijks. Dus in de praktijk speelde de boeteclausule voor mij geen rol.

Maakte je van te voren een aflosplan en lukt het je om je daaraan te houden?
Mijn plan was om al het geld dat ik kon overhouden te gebruiken voor aflossing. Wel met een buffer van € 10.000. Hier heb ik me aan gehouden. Ik heb me niets wezenlijks ontzegd, maar wel goed nagedacht over wat ik belangrijk vond om geld aan uit te geven (sport en recreatie met vrienden en boeken). De rest heb ik geminimaliseerd. Ook heb ik geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen (isolatieglas, HR-combiketel en waterbesparend sanitair). Dit scheelde vervolgens kosten dus dat hielp ook bij het aflossen.

Hoever ben je met aflossen?
Klaar.

Hoe reageerde je omgeving dat je ging aflossen?
Mijn directe familie vond het zeer verstandig en waren trots toen het gepiept was. Mijn vrienden begrepen het wel, maar deelden het enthousiasme minder. Men zag minder problemen in hoge vaste lasten.

Hoe houd je het vol? Hoe ga je om met tegenvallers?
Mijn schema was niet zo strak. De aflossingen kwamen al snel flink op gang, waarna het steeds makkelijker ging (sneewbaleffect). Zolang ik het gevoel bleef houden dat ik op de goede weg zat was ik tevreden.

Wat is jouw tip voor mensen die nog niet aflossen en twijfelen of ze het moeten gaan doen?
Aflossen voelt voor mij alsof ik emmers van mijn boot knip en dus steeds lichter en gemakkelijker vaar. Ik voel meer energie en door de lagere kosten doemen nieuwe vrijheden op om mijn leven meer naar mijn zin in te richten. Dat gun ik iedereen.

naschrift van Joris aangezien een aantal lezers graag wilde weten wat zijn hypotheek was: 
Het bedrag was € 138.000,-, inclusief kosten koper etc. Dat was in 2001 ongeveer 3,5 maal mijn brutojaarsalaris. Ik heb in totaal ongeveer € 170.000,- betaald aan de bank, inclusief rente en met verrekening van de hypotheekrenteaftrek.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...