vrijdag 5 april 2013

Ontrommelen (2)

Twee dozen vol met  boeken, 1 doos met ondefinieerbare zooi, een oude TV, een tas vol met hebbedingetjes, ovenschalen, een vuilniszak met babykleding en een gezichtsbruiner. Dat gaat allemaal weg, sommige dingen worden hopelijk verkocht op Koninginnedag, andere zaken gaan meteen naar de kringloop.

Het TVtje stond al jaren achter de schotten op zolder, te wachten tot Zoon groot genoeg was. Nu is hij groot genoeg maar heb ik besloten dat een TV in onze slaapkamer kolder is. Ik kijk nooit TV in de avond, Meneer Spaarcentje wel en dat doet hij beneden op onze mooi platte beeldplaat. Dus Zoon kreeg onze slaapkamer TV die net wat minder ouder is dan het zwarte bakkie.

De ovenschalen kreeg ik ooit van iemand die naar een verzorgingshuis vertrok en stonden vanaf dat moment gruwelijk in de weg. Omdat ik geen nee durfde te zeggen tegen de gulle gever.....

De gezichtsbruiner stond ook al jaren in de weg. Het enige wat er met het ding gebeurde was verplaatsen.  "Nee, hier staat hij ook in de weg, dan maar naar daar, nee toch maar achter de schotten, o wacht daar is ook geen plek...AARGH!! Waarom moet dat ding weg? Omdat ik er knallende koppijn van krijg. En waarom duurde het zo lang voordat ik hem weg doe? Omdat ik hem toen zo graag wou hebben, een lang gekoesterde wens. Tja.

Zo kleeft aan alles een verhaal of een reden of een emotie dat maakt dat je het niet wegdoet, want als dan en ooit....en nu weg er mee, want zoals Valhalla gisteren treffend omschreef: 'het is fijn als je alles te lijf gaat (...) en er bergen, bergen, bergen rotzooi uit je huis komen die je echt allemaal niet nodig hebt om fijn te kunnen leven, maar die wel al die tijd in je achterhoofd zaten'.

Het vreemde is dat we nu al maanden bijna twee wekelijks dingen wegbrengen naar de vuilstort en de kringloop en nog nooit iets hebben gemist. Wel gaf ik wat spullen op het nippertje een tweede kans. Ik maak nu sinds een week dagelijks groene smoothies, omdat ik eindelijk ruimte heb voor die blender die voorheen op een achterlijke plek stond omdat er op het aanrecht geen ruimte was. Dat is een win-win situatie: meer ruimte en mijn gezondheid een boost!

donderdag 4 april 2013

Ontrommelen

Van nature ben ik een rommelkont. Ik sleep alles mijn hol in en bewaar het voor als-dan-je-weet-maar-nooit. Maar ergens onderweg is dat veranderd. Was dat omdat ik door de vele zooi dacht dat ik een groter huis nodig had? Wellicht. Met het consuminderen begon ook een proces van ontrommelen. Langdurig minder kopen betekent bij mij ook meer nadenken waarom ik iets wil kopen en als ik het al koop, nadenken over waar ik dat dan moet laten. Want het huis is propvol.

Tegenwoordig ben ik een ontrommelkont. Geheel volgens mijn manische aard, ben ik dat dan ook met veel passie. Ik heb er dan ook tijdens mijn vijf bankjaren grondig over kunnen nadenken ;-) Het leuke is, dit kan ik nog jaren volhouden want er is veel te ontrommelen! Het leverde overigens al veel op, bijvoorbeeld ruimte! Zo heb ik tegenwoordig een eigen kamer waar ik mediteer of schrijf of gewoon ga zitten als Zoon beneden met vriendjes iets té aanwezig is voor mijn overgevoelige zieltje. Meneer Spaarcentje heeft een eigen muziekkamer, waar hij kan pingelen, met de bongo's kan spelen, op het keyboard tekeer kan gaan en met de computer kan opnemen. O ja, als hij thuiswerkt doet hij dat ook in deze kamer. Dan heeft Zoon een slaapkamer en wij zelf ook. Riant dus. En een veel prettigere situatie dan twee slaapkamer en twee rommelkamers.

Het levert niet alleen ruimte op, maar ook geld. Nu de rommelkamers een eigen functie hebben gekregen, is de rest van het huis aan de beurt. Ik verkoop al langere tijd boeken en dvd's via Bol en krijg zo ook steeds meer ruimte. Achter de schotten op zolder stond ook veel troep die op zich best waardevol was of sentiment opriep. Maar om nu 40 babyhemdjes te bewaren? Mwah, lijkt me vrij zinloos. Dus ook dat werd uitgezocht. De leukste en liefste pakjes die een oh! en ah! gevoel oproepen, bewaar ik en de rest ligt klaar voor Koninginnedag. Ook vlooide ik de keuken uit. Een gezin van drie personen heeft geen vijftien ovenschalen nodig zo weet ik nu. Dat ruimt ook weer lekker op.

En na elke wegbrengronde naar de kringloop, krijg ik meer lucht lijkt wel. Ik geniet van meer ruimte en minder troep. Het helpt me ook te consuminderen, want het moet tegenwoordig wel heel erg speciaal zijn om er ruimte voor op te geven. Misschien dat ik over ga op de tactiek van 'iets nieuws er in, iets ouds eruit'.

Waar gaat dit naar toe? Dat kan ik je vertellen. Tegen de tijd dat ons huis is afgelost (over 20 jaar), is het vast zo ontrommeld dat het leeg is. Dan verkopen we het - de markt is dan natuurlijk weer aangetrokken - en dan kopen we een klein huisje-aan-de-dijk met een lapje grond dat we dan zonder hypotheek kunnen betalen en daar leven we dan met een paar katten, een hond en wat kippen en vooruit, misschien zelfs een geit. Zo dus....

Ben jij een rommelkont of ben je een minimalist in hart en ziel?

woensdag 3 april 2013

Recensie Financiële workout

Eind februari verscheen het nieuwste boek van Annemarie van Gaal: 'Financiële workout. In 20 stappen financieel fit', bedoeld om mensen beter te leren met geld om te gaan. Volg de 20 stappen en er kan niets meer mis gaan is de gedachte achter het boek.

In 20 hoofdstukken behandelt Van Gaal onderwerpen als: je relatie met geld, je blik naar anderen toe met betrekking tot geld, de rol van geld in een relatie, het nut van een goede organisatie, schulden en hoe je er grip op krijgt, tegemoetkomingen en kwijtscheldingen en besparen. En dan zal ik er vast nog wel een paar vergeten zijn.

Het boek is zeer compleet, alle onderwerpen worden nauwkeurig behandeld. Tussendoor krijg je als lezer kleine opdrachten. Doe wat de schrijfster zegt en er zal nog weinig aan je aandacht ontsnappen. Dat vond ik meteen dan ook het nadeel van het boek. Omdat er zoveel uitgebreide informatie instaat, had het voor mij meer weg van een zeer uitgebreide informatiefolder of naslagwerk, vooral ook omdat de toon de eerste helft van het boek vrij afstandelijk is. Goed omgaan met geld lukt veel mensen niet doordat ze belemmerd worden door slechte gewoonten, verslavingen of andere ellende. Het lijkt alsof Annemarie van Gaal daar weinig geduld voor heeft. Gewoon doen wat ze zegt en dan komt het vanzelf goed. Ze schrijft letterlijk:  'kop op, pak jezelf bij elkaar en laat je leven doorgaan'. Daar heeft ze natuurlijk wel gelijk in, maar ik denk dat veel mensen meer nodig hebben om gedrag waarin ze verzuipen, te veranderen.

De toon wordt wat milder en meer coachend in de tweede helft van het boek en na lezing is er nog weinig waar je niets van af weet. Heel interessant en nuttig is de uitgebreide aandacht die ze geeft aan het onderwerp geld in een relatie en dan vooral wat er gebeurt als de relatie misloopt. Best schokkend om te lezen dat vrouwen er bij een scheiding gemiddeld 23% op achteruit gaan terwijl mannen er gemiddeld 7% op vooruit gaan. Ze zet goed overzichtelijk op een rij wat er allemaal komt kijken bij een scheiding en wat je ook aan kosten kunt verwachten. Ik vind het alleen jammer dat dit onderwerp vooral vanuit het gezichtspunt van een scheiding wordt behandeld. Ik ken best veel mensen die uit elkaar gaan en bezit, een huis en kinderen moeten verdelen en die niet getrouwd zijn of iets op papier hebben gezet. Ook dan moet er veel geregeld worden lijkt mij.Wat vind ik van dit boek? Ik vind het zeer compleet en overzichtelijk, ook al is de wijze waarop ze de lezer aanspreekt niet helemaal voor mij bestemd. Ik moet eerlijk zeggen dat het omslag me afstoot en bepaalde associaties opwekken bij mij. Veel goud in het omslag in combinatie met het woord workout in de titel en Annemarie die stralend de camera inkijkt terwijl ze gouden halters vasthoudt, doen mij denken aan meer geld verdienen of vergaren en niet zozeer aan je financiële leven op orde krijgen. Maar ik ken wel heel wat mensen die veel baat zullen hebben bij dit boek. Ben jij iemand die zich nooit met de financiën thuis bemoeit en er blind op vertrouwd dat je schatje het allemaal goed zal regelen? Lees dit boek! Ikzelf zal het zeker nog vaak inkijken, het is door de vele informatie een naslagwerk geworden.

Annemarie van Gaal schrijft al langer boeken en columns over (goed omgaan met) geld. Ook werkte ze mee aan tv-progamma's zoals een dubbeltje op zijn kant. Financiële workout. Financieel gezond in 20 stappen is haar vierde boek.

ISBN 9789461561077 / € 16,95
ook verkrijgbaar als e-book, € 8,50

maandag 1 april 2013

Het aflosverhaal van Maarten

Maarten (tot eind 2006 Schuldige op www.schuldige.nl) is een opgeruimde, vrolijke jongeman van 33. In 2007 (vlak voor de crisis…) kocht hij in zijn eentje zijn eerste huis, een 2-kamerappartement. Een paar jaar geleden is er een jongedame bij hem ingetrokken.

Waarom ben jij gaan aflossen? 
Ik werd over de streep getrokken door de boeken van Marieke Henselmans (Eigenwijs je hypotheek aflossen) en Gerhard Hormann (Hypotheekvrij!). Het boek van Marieke heb ik zeker zeven keer helemaal uitgespeld omdat ik de redactie heb gedaan. Daarvoor had ik het boek van Hormann al gekocht. Een lezing van hem in een boekhandel in de buurt was het laatste zetje. Vooral zijn ontdekking dat een aflossingsvrije hypotheek na 30 jaar helemaal niet afbetaald is, zette me aan het denken. Ik heb mijn hypotheek altijd wel gezien als een schuld die ooit afbetaald moest worden, maar dit was nieuw voor me. Ik dacht echt dat ik in 2037 gewoon overal vanaf zou zijn.

Wat voor hypotheek heb jij?
Half spaar, half aflossingsvrij.

Wil je alles aflossen/ Heb je de hele som afgelost? 
Ik ben in 2012 begonnen, dus er staat nog heel wat open. Ik hoef niet als een malle in recordtempo klaar te zijn, die tijd hebben we gehad. Het is leuk als ik voorlopig elk jaar het maximale bedrag kan aflossen, want ik geniet van de dalende bedragen, maar iets minder is ook niet erg. Als de richting maar goed is.

Hoe reageerde je hypotheekverstrekker op je aflosplannen? En je omgeving? 
Toen ik vorig jaar belde om mijn eerste aflossing aan te kondigen kreeg ik van een medewerker verkeerde informatie! Volgens hem moest er tussen twee aflossingen minimaal een jaar zitten. Later belde ik nog eens en wist een collega me te vertellen dat het per kalenderjaar is, dus eind december maximaal aflossen en begin januari weer, dat mag ook. Ondanks deze valse start heb ik de indruk dat hypotheekverstrekkers inmiddels wel gewend zijn aan aflossers. Mijn omgeving is over het algemeen wel nieuwsgierig naar aflossen en dan leg ik graag wat uit. Aardig was ook de reactie van mijn verzekeringsadviseur, toen ik hem vertelde dat ik niet wist dat ik na 30 jaar niet overal vanaf zou zijn. "Aflossen is natuurlijk prima. Je constructie hebben we destijds zeer uitvoerig doorgenomen". Blijkbaar toch nog niet uitvoerig genoeg…

Ben je helemaal vrij om af te lossen wat je wilt, of moet je je aan een minimaal aflosbedrag houden van de bank? Is het aflossen een ingewikkeld administratief proces? 
Voor mijn aflossingsvrije gedeelte geldt een maximum van 10% boetevrij per jaar. Ik mag op 1 januari meteen het hele bedrag overmaken, of het in meerdere delen uitsmeren over het jaar. Doodeenvoudig: kwestie van overmaken met de juiste gegevens erbij. Een paar weken later krijg je een brief met je nieuwe tussenstand en je nieuwe maandbedrag. In het spaargedeelte heb ik me nog niet verdiept, dat is nog ver weg en is niet zo eenvoudig.

Maakte je van te voren een aflosplan en lukt het je om je daaraan te houden?
De aflossingen in 2012 en 2013 waren geen probleem, want er stond nog wat op de bank. Ik ben nu weer aan het sparen voor 2014. Eén van de maatregelen die hier sinds dit jaar van kracht zijn, is dat ik mijn hypotheekrenteaftrek niet meer elke maand ontvang. In 2014 krijg ik dus in één keer een groot bedrag terug. Verder is er geen groot plan met doelen. Ik doe wat ik kan, maar het moet wel leuk blijven.

Hoever ben je met aflossen?
Ik heb pas twee keer een aflossing gedaan en dat scheelt elke maand enkele tientjes. Aardig, maar er is nog een lange weg te gaan.

Hoe houd je het vol? Hoe ga je om met tegenvallers?
Ik maak er al jaren een sport van om mijn maandlasten zo laag mogelijk te houden, dus ook gas, licht, telefoon en internet. Dat gaat allemaal van één vastelastenrekening die ik eens per maand aanvul met een deel van mijn salaris. Elke maand print ik een begrotinkje en vink ik af wat er afgeschreven is. Het totale bedrag wil ik zo laag mogelijk hebben, want des te meer blijft er over voor 'leuke dingen'. Lang heb ik gedacht dat de hypotheekbedragen niet te verlagen waren, maar dat klopt dus niet. Boven mijn computer hangt een briefje met het bedrag dat nog openstaat, zodat ik constant zie waar ik het voor doe. Mijn huis staat al meer dan een jaar te koop omdat we samen graag iets groters willen. Als we kunnen verkassen gaan we het voor eens en altijd en duidelijk herinrichten.

Wat is jouw tip voor mensen die nog niet aflossen en twijfelen of ze het moeten gaan doen?
Er valt niet te twijfelen, want aflossen is goed. Wel moet je eerst even nagaan of het in jóuw situatie slim is. Het boek van Marieke Henselmans is daar perfect voor. Verder zijn er twee dingen heel belangrijk: iedereen wil natuurlijk best wel aflossen, maar je moet het écht willen en niet alleen maar even roepen. Voorwaarde twee is weten waar je mee bezig bent. Zonder een fatsoenlijk overzicht van je inkomsten en uitgaven ben je nergens (en kom je ook nergens).
~

Tot zo ver Maarten en terug naar Spaarcentje! Wil jij ook je aflosverhaal vertellen? Stuur een mail naar consuminderenmetspaarcentje@gmail.com en je ontvangt de vragenlijst retour.

zondag 31 maart 2013

Lang leve de vriezer

Met wat diepvriesfruit halen we toch de warmte in huis als het weer niet mee wil werken: een raw cheesecake met framboos, zwarte bes en mango. Zonder suiker en zuivel, man, man wat zijn we goed bezig! (pssst, dat is om het croissantje van vanmorgen te compenseren hoor, ik ben bepaald geen heilige....).

Ziet er lekker uit vinden jullie niet? Fijne paasdagen. Wij vieren niets, a-religieus als we zijn. Wel genieten we van de vrije dagen. Het verbouwen is zo goed als klaar en ik ben mijn bed intensief aan het uitproberen deze dagen. Zo kan ik weer energie voor de komende week verzamelen.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...