zaterdag 2 februari 2013

Volgende week

Afgelopen week heb ik mezelf eens goed verwend. Van mijn opgespaarde zakgeld nam ik een abonnement op de tijdschriften Gelukkig en Genoeg én ik kocht twee boeken die al langer op mijn verlanglijstje stonden: de 'Voedselzandloper' en 'Oersterk'. Ook ontving ik over de post maar liefst drie boeken (met dank aan de uitgevers!) waarvan ik een recensie ga schrijven. Ik ben in een nieuwe wonderlijke wereld terecht gekomen, waarbij ik soms uitgevers mail als ik interesse heb in een boek en zij me dan een recensie-exemplaar sturen.

Dat maakt dat ik met een enorme stapel leesvoer zit, fijn! Ik weet wel wat ik dit weekend ga doen!

Ook maakte ik deze week  mijn 'debuut' in de krant. Marieke Henselmans schreef een artikel voor de geldbijlage van Het Parool, waarin ze onder meer verwees naar mijn blog. Natuurlijk had ze dat netjes van te voren gevraagd, maar even goed vond ik dat best spannend.

En nu over naar de orde van de dag. Wat kunnen jullie hier verwachten volgende week?
  • Zelf schoonmaakmiddel maken
  • Bereid alvast je belastingaangifte voor
  • Hoe zakgeld mij helpt om te consuminderen
  • Wat is jouw relatie met geld?
  • Hoe loyaal zijn we? 
Fijn weekend! Heb jij veel plannen dit weekend of ga je net als ik lekker lezen?

vrijdag 1 februari 2013

In het groot inkopen

Vroeger deed ik er niet aan, maar sinds ik winkelen via internet heb ontdekt, koop ik vaker in het groot in. En dat scheelt geld. Want veel internetwinkels hebben aanbiedingen waarbij je meer korting krijgt, naarmate je meer bestelt. Voor mij loont het bijvoorbeeld de moeite om kattenvoer en meel per kwartaal in te kopen. Natuurlijk geef ik dan ineens tijdelijk meer geld uit en ik kom in een maand dat ik een grote internetbestelling doe, niet uit met mijn budget. Dat zorgde voor tijdelijke onrust in de kop. Ik probeerde in de maanden erop volgend de extra uitgaven te compenseren, maar dat werkte niet goed.

Wat ik nu doe, is uitrekenen voor welk bedrag ik ongeveer grote internetbestellingen doe per jaar. Dat trek ik af van de verwachte totaal uitgaven aan boodschappen. Zo kom ik op een regulier boodschappenbudget van € 90,- per week. De internetaankopen vallen daar dus niet onder. Zo hoef ik een grote aankoop niet te compenseren op de 'gewone boodschappen' en kijk ik halverwege het jaar eens of ik toch op mijn totaal boodschappenbudget van € 5.200,- ga uitkomen. Als ik zie dat dit niet lukt, heb ik nog tijd om te corrigeren. Lukt dat niet, dan moet ik misschien het totale budget aanpassen. Want hoewel ik door groot inkopen goedkoper uit ben, stijgen de prijzen van  boodschappen wel enorm de laatste tijd. Ik heb er dus een hard hoofd in of ik uit ga komen met het budget dat ik nu voor het 3e jaar op rij hanteer.

Groot inkopen kan veel geld schelen. Ik koop bijvoorbeeld 25 kilo biologisch speltmeel voor € 50,-. Daar bak ik 33 broden van. In de reformwinkel waar ik boodschappen doe, is speltbrood gemiddeld
€ 3,-. Zelf bakken met in het groot ingekocht meel, scheelt me dus de helft. Koop ik geen brood maar meel in de biologische winkel, dan scheelt het ca. 30 %. Zeer de moeite waard dus. Natuurlijk maak ik wel ook kosten voor het gebruik van de oven, maar toch.

Een voorwaarde om groot te kunnen inkopen is wel dat je ruimte hebt om het op te slaan. Dat was even schipperen, want waar laat je bijvoorbeeld 25 kilo meel? Je kunt het na opening van de zak niet erin laten zitten en eruit scheppen wat je nodig hebt. Meel moet goed afgesloten worden bewaard. Ik kocht daarom een voerton met deksel die hermetisch kan worden afgesloten. Dat was dus een kleine investering die zichzelf wel snel terug verdient.

Een ander voordeel van groot inkopen is dat het sjouw- en denkwerk scheelt. Aangezien ik alle broden bak die hier gegeten worden, sleepte ik wekelijks met kiloverpakkingen meel. En soms vergat ik het of kwam ik net niet uit en moest dan tussendoor snel naar de winkel. Want geen brood in huis is paniek hier. Nu hoef ik er eigenlijk nauwelijks nog aan te denken. Als de ton meel nog tot iets onder een kwart gevuld is, plaats ik de volgende bestelling.


Koop jij wel eens in het groot in? Waarom niet of juist wel?

donderdag 31 januari 2013

De tegenvallende loonstrook

Van de week ontving ik mijn loonstrook. Of eigenlijk is dat geen loonstrook want ik ontvang geen loon maar een uitkering. Afijn, geldoverzichtsstrook dus. De brief bevatte de opwekkende tekst dat ik een nieuw overzicht kreeg (het UWV doet niet aan maandelijkse overzichten, maar verstuurt alleen iets in geval van wijziging) omdat mijn uitkering is verhoogd. Dat is goed nieuws! Alleen toen ik naar het netto bedrag keek, bleek dat lager te zijn dan wat ik tot nu toe ontving. Over mensen blij maken met een dooie mus gesproken zeg....

Mijn bruto-uitkering is met € 13 gestegen, alleen de inhoudingen zijn ook gestegen met maar liefst bijna € 30. Netto ga ik er 17,95 op achteruit. Nu kan ik dat wel opvangen, maar ik ken ook mensen met een WIA-uitkering die nu met de handen in het haar zitten. Wat voor de éne mens 'maar' € 17,95 is, is voor de ander best een ramp.

Curieus genoeg ontving Meneer Spaarcentje iets meer geld dan normaal. Meer mensen ontvingen meer geld deze maand lees ik op diverse blogs en dat zijn allemaal mensen met een baan. Zou het dan echt de bedoeling van deze regering zijn dat iemand met een arbeidsongeschiktheidsuitkering wordt gekort en dat een werkende erop vooruit gaat? Dit om het werken te belonen en mensen zonder werk net even over dat randje duwen?

Begrijp me goed, ik gun een werkende zijn salaris, zeker als het mijn eigen vent betreft. Maar we weten toch inmiddels wel dat het wel of juist niet hebben van een baan in deze tijd volstrekt willekeurig is en niets zegt over inzet, capaciteiten of talent. Een baan hebben is gewoon geluk hebben. Blijkbaar was je nog niet aan de beurt toen er ziektes werden uitgedeeld en ontsprong je heel toevallig keer op keer de ontslagronde bij je bedrijf. Want die gaan vaak niet volgens inzet, resultaten of dienstjaren maar vaak volgens hele ordinaire rekensommen.

Oef wat een zure toon ineens. Ik wind me er gewoon over op. Wij kunnen dit makkelijk opvangen, maar heel veel mensen niet. Dat vind ik erg. Zo. Dat moest er even uit.

Ben jij er netto op achteruit gegaan?

woensdag 30 januari 2013

Hard rinkelende kassa's in reformwinkels

Omdat er vorige week veel sneeuw lag, lukte het me niet om op de fiets boodschappen te doen. Dus werd Meneer Spaarcentje op zijn vrije dag ingeschakeld. We gingen naar de biologische winkel. Daar komt hij normaal weinig. Meestal alleen als ik iets ben vergeten en het toch echt even snel gehaald moet worden. Maar nu deden we dan volop boodschappen. Ik had best veel nodig. Van groenten tot potten pindakaas, tomatenketchup, mayonaise. Soms is ineens alles op.

Dus liepen we door de winkel en pakten wat op het lijstje stond. Toen we bij de kassa stonden, waarschuwde ik al voor wat er ging komen. Evengoed zag ik hem bijna groen van ellende uitslaan toen hij het bedrag op de kassa zag.

Dat had ik ook toen ik net was overgestapt op biologisch. Nu weet ik eigenlijk niet anders meer. Biologisch is gewoon duurder, klaar. Ik probeer zoveel mogelijk te maken maar er zijn beperkingen. Ik kan wel zelf mayonaise maken maar dat eten we bijna nooit. Die heerlijke zelfgemaakte mayo is minder lang houdbaar en kan ik dus weggooien. Dat is zonde. Zo experimenteerde ik ook met zelf pindakaas maken, maar dat was geen succes. Al waardeerde ik het zeer dat Zoon de hele pot leeg at en beweerde dat het best oké was. Zijn gezicht vertelde iets heel anders. Zelf jam, chocopasta, cruesli en tussendoortjes maken is daarentegen wel een succes.

Ik beperk de kosten door zoveel mogelijk basisproducten te kopen en verder denk ik er niet meer over na. Natuurlijk sla ik mijn slag als er een aanbieding is maar ik leg me neer bij de hogere kosten. De één koopt merkkleding of gaat elke week uit eten en en wij geven hier ons geld aan uit. Ik denk nog wel eens aan vroeger, toen ik nog werkte. Na een carrièreswitch kreeg ik fors meer loon en ik deed thuis de mededeling dat ik het gestegen inkomen wilde besteden aan biologisch eten. Meneer Spaarcentje vond dat ook prima en aldus deden we. Om daar na een paar maanden weer mee te stoppen. Biologisch eten was niet te betalen, was onze eensgezinde conclusie.

Wat voel ik me dan tegenwoordig rijk met veel minder inkomen. Elke cent die je uitgeeft is een keuze (met uitzondering van medicijnen natuurlijk). Toen ik ziek werd, besloot ik mijn lichaam niet meer te belasten met voedsel dat e-nummers bevat. Ik stop alleen nog maar eten in mijn mond dat onbespoten is en onbewerkt. Niet dat ik bij anderen die 'anders' eten iets zal uitspugen, zo onbeleefd ben ik nu ook weer niet. Maar wat ik zelf koop voldoet aan wat ik belangrijk vind. Voor mij geen 'ambachtelijk gemaakte koek volgens grootmoeders recept' meer (die tot 2018 houdbaar is) maar alleen nog echt eten dat iets voor mijn lichaam doet, in plaats van dat mijn lijf overuren maakt om bijvoorbeeld transvetten af te breken die niet worden herkend als voedsel.

Zo is het en niet anders, voor mij dan. Maak jij nu ook wel eens een keuze waarvan je voorheen dacht het niet te kunnen betalen?

dinsdag 29 januari 2013

Recensie Geld, Gezin & Geluk

Stel je bent van plan je financiën te reorganiseren, hoe doe je dat dan? Veel mensen worden moedeloos bij het idee alleen al. Want waar moet je beginnen? De thuisadministratie zit misschien in 4 uitpuilende dozen, je hebt geen flauw idee wat je nu eigenlijk aan boodschappen uitgeeft en je vindt het in theorie wel een goed idee om te bezuinigen op energie, maar hoe zoek je nu uit of overstappen naar een andere energieleverancier loont? Bovendien is de kans groot dat je plan faliekant mislukt als je alles tegelijk probeert aan te pakken.

Stap voor stap verschillende thema's aanpakken werkt, zo heb ik een paar jaar geleden ondervonden. Eerst je administratie op orde brengen en vandaar uit een volgende stap zetten. Dat is ook de methode die Eef van Opdorp en Daniëlle Knapen voorschrijven in hun in 2012 verschenen boek Geld, Gezin & Geluk. Geld overhouden samen met je kinderen. Elke maand ga je als gezin een nieuwe financiële uitdaging aan om aan het einde van het jaar hopelijk te constateren dat alles onder controle is.

Het boek gaat bijna overal op in, van het opzetten van een goede administratie tot bijvoorbeeld zak- en kleedgeld, impulsaankopen, boodschappen doen, aanbiedingen die geen aanbiedingen zijn, aanpakken van je energieverbruik, feestdagen en vakanties, en dan heb ik nog niet eens alles opgenoemd.

Elk hoofdstuk begint met een uitleg over het betreffende onderwerp, met bovendien veel fijne verwijzingen naar websites die je verder kunnen helpen. Het onderwerp wordt levendig gemaakt doordat je als gezin een opdracht kunt doen, die helpt om het onderwerp wat te laten bezinken. Ik vond vooral de opdracht telkens een ander gezinslid verantwoordelijk te maken voor de boodschappen, erg leuk bedacht. Zo kun je pubers goed leren dat je prioriteiten moet stellen als je een beperkter budget hebt. Maar wie weet, leren de pubers jou ook weer veel. Tot slot bevat elk hoofdstuk ervaringsverhalen van mensen die soms wel, soms niet alles onder controle hebben en soms wel weten waar ze de fout ingaan, maar te gemakzuchtig zijn om het aan te pakken.

Het grote pluspunt van dit boek vind ik de onvoorstelbare hoeveelheid websites waar naar wordt verwezen. Zo is het bijna een naslagwerk geworden. Wil ik even weten waar ik cadeaubonnen kan ruilen, dan zoek ik dat voortaan in dit boek op (Ik wist niet eens dát je cadeaubonnen kunt ruilen...). Soms gaat de informatie wat ver en werd ik met de neus op het feit gedrukt dat ik blijkbaar een halve digibeet ben. Zo lees ik op pagina 23 in het stukje over mobiele telefonie: ' Als het kan, gebruik een Wi-Fi verbinding. Op die manier verbruik je geen data. Zoek even via de apps Free Wi-Fi finder en Boingo WI-finder. (...) Vermijd het streamen van video en audio. Het is verstandiger deze te downloaden en vervolgens op te slaan, dan ze online te streamen.' Echt, ik heb geen flauw idee waar dit over gaat. Maar misschien is dit wel een super tip voor mensen die dol zijn op gadgets en wel van alles met hun mobiel doen. Met mijn mobiele telefoon kan ik bellen en sms-en. Dat is het.

Je kunt eruit halen wat voor jou van toepassing is en sommige stukken (zoals wat mij betreft bovenstaande stuk) laten voor wat het is. De auteurs hebben overduidelijk veel kennis en kunde van geld en hoe je er mee om kunt gaan en zijn goed in staat gebleken om op een overzichtelijke manier over te brengen hoe je orde kunt aanbrengen in jouw financiële chaos.

De titel vind ik niet helemaal passend. Het boek heet Geld, Gezin & Geluk. Geld en gezin komen inderdaad uitgebreid aan de orde, maar  het onderwerp geluk komt er wat bekaaid van af. Wat ik mis is informatie over het proces dat je kunt doormaken als je de financiën gaat reorganiseren. Veel bespaarders komen er bijvoorbeeld na verloop van tijd achter dat minder spullen ook minder (geestelijke) ballast kan betekenen. En dat anders met geld omgaan (lees: besparen) verschrikkelijk leuk en verslavend kan zijn. Het laatste hoofdstuk gaat kort in op de vraag of het geluksgehalte van het leven is veranderd na het doorvoeren van de door de auteurs voorgestelde veranderingen.  Zij stellen dat er drie opties zijn als je je financiële situatie wilt veranderen: 'de lotto winnen, selfmade miljonair worden of slim met je geld omgaan'. En vervolgens gaan ze in op het feit dat miljonair zijn, niet gelijk staat aan gelukkig zijn. Geld maakt schijnbaar gelukkig tot een inkomen van € 58.000 per jaar. Daarboven neemt het geluksgevoel niet meer toe.

Dit voegt weinig toe aan het onderwerp en hier hebben de auteurs volgens mij echt een kans laten liggen. Want selfmade miljonair worden als optie om je financiële situatie te veranderen, vind ik niet realistisch. Zo zullen ze dat vast ook niet bedoelen, ik vind het alleen jammer dat ze niet meer ingaan op een heel belangrijk onderdeel als je beter wilt leren omgaan met geld: je houding ten opzichte van geld. Of je goed met geld kunt omgaan, wordt zeker ook bepaald door je mentaliteit.Wat betekent geld voor jou? Wat doet het met je als je niet alles (meer) kunt kopen wat je wilt? Kun je je wensen en verlangens ombuigen? Het aan de kaak stellen van je impulsen, het doen van zelfonderzoek om te bepalen wat jij nodig hebt en wat niet, het onderhandelen met gezinsleden over waar absoluut niet op bezuinigd mag worden en waar juist wel op, dit zijn allemaal zaken die toch met geluk samenhangen. Zijdelings wordt er wel wat genoemd, maar dat had van mij veel uitgebreider gemogen. 

Als ik dit boek tot slot vergelijk met Vrolijk besparen van Henselmans, ook een boek over goed omgaan met geld en waar het plezier vanaf spat, dan wordt het onderwerp besparen in Geld, Gezin & Geluk heel zakelijk behandeld, terwijl het juist zo'n leuk spel kan zijn. Maar goed, dat is wat gezeur van mij. Ik vind Geld, Gezin & Geluk absoluut een aanrader voor mensen die hoognodig orde op zaken moeten stellen en ik zal het zeker nog vaker raadplegen als ik op zoek ben naar websites.
GELD, GEZIN & GELUK
Geld overhouden samen met je kinderen
Eef van Opdorp en Daniëlle Knapen
€ 17,95
ISBN 9789058779625

maandag 28 januari 2013

Geef jezelf consuminderles

Inzicht in inkomsten en uitgaven begint bij alles op te schrijven en te noteren. Eerst maak je een overzicht van alles wat er inkomt en uitgaat en dan ga je kijken of de rekensom klopt. Klopt het niet dan kijk je eens goed naar de uitgaven en verdeel je die in vaste lasten en luxe. Het rijtje luxe verdeel je vervolgens in favorieten. Minst favoriet is bijvoorbeeld nummer 10 en meest favoriet is nummer 1. Je schrapt de nummers 5 tot en met 10 al naar gelang de nood en je kijkt of je dan wel uitkomt, waarbij je ook rekening houdt met onvoorziene uitgaven. Dus je reserveert ook geld voor een buffer. Hoe groot die buffer moet zijn, kun je uitzoeken op de site van het Nibud, maar kun je ook in je oneindige wijsheid zelf beslissen.

Dat was de theorie in een notendop. Leuk. En dan? Waar ik het meest van heb geleerd is het consequent vergelijken van wat ik vooraf bedacht met wat ik daadwerkelijk uitgaf. Dus houd ik de hele maand mijn (of beter gezegd: onze) uitgaven bij en leg die aan het einde van de maand naast de begroting. In het begin viel ik dan vaak van de ene in de andere verbazing. Ik leerde dat ik meestal te optimistisch de kosten van wat dan ook inschatte. Dat ik een beeld van mezelf had als beheerst en volleerd bespaarder en hoe dat dan kon dat er dan toch allerlei onvoorziene en ongeplande uitgaven gedaan waren, tja.

Jezelf dwingen om elke maand gewoon je schatting te vergelijken met je eigen financiële gedrag is leerzaam en werkt twee kanten uit. Je hebt jezelf beter in de hand. Je had immers een doel en dat was besparen, om wat voor reden dan ook. Van je fouten leer je. En je leert steeds beter in te schatten hoeveel iets daadwerkelijk gaat kosten. Tel gerust 10% op bij je begroting voor reparaties, onderhoud, feestdagen, verjaardagen en vakantie. Grote kans dat dit teleurstellingen voorkomt.

Vergelijk jij je uitgaven met je begroting?

Vandaag op Echt eten, puur koken het menu van komende week.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...