zaterdag 26 januari 2013

Volgende week

Jammer genoeg is er minder schaatspret dan verwacht. Er zijn wat rondjes geschaatst op de sloot bij ons achter, maar daar bleef het ook bij. Ik heb een dubbel gevoel bij de sneeuw en de kou. Het levert prachtige plaatjes op maar we stoken ons een ongeluk en het dagelijkse leven is wat gecompliceerder, aangezien er in onze wijk niet gestrooid wordt. Ik was dus vooral aan huis gebonden deze week en dat was echt weer even wennen.

Wonderlijk genoeg leeft onze kat Moos helemaal op met dit weer. En dat is bijzonder. Heel bijzonder. Hij is namelijk enorm lui. Een te dikke, pardon: volslanke zwarte kater die beweegt alsof hij bejaard is, hoewel hij pas 7 jaar is.  Moos heeft de tijd en laat zich niet gek maken. Behalve als je hem onheus benaderd. En dat is snel gebeurd, want Moos heeft last van moodswings. Wat vandaag goed is, klopt morgen niet meer en dat gaat volgens een logica die bij ons nog steeds niet bekend is.

Moos slaapt veel en graag, bij voorkeur op zijn eigen kussen. In de zomer ligt hij onder de struiken in de schaduw. De enige beweging is een verplaatsing van het ene naar het andere plekje. En soms ziet hij zich genoodzaakt een kortstondige actie uit te voeren omdat een andere kat voorbij loopt. Dat kan natuurlijk niet. Moos is namelijk de baas. Niet alleen hier in huis maar ook in de buurt.

Eigenlijk is het een enorm onhebbelijke kat, besef ik me als ik dit zo schrijf. Toch is hij ook heel ontroerend, met zijn eigenaardigheden en luie karakter. Tijdens de kou en de sneeuw kunnen we een trekje van Moos zien dat hij normaal goed verborgen houdt: hij is speels. Als ik nu naar buiten kijk, dan kan het zomaar zijn dat ik hem zie spelen of rennen. Gaan de mannen schaatsen op de sloot, dan rent hij er achter aan. De sneeuw maakt iets in hem los en doet hem jaren jonger en tevredener lijken. Moos is helemaal geen kat maar een jong speels ijsbeertje in het verkeerde lijf.

Maar goed, dit is geen blog over huisdieren, dus terug naar besparen en geld! Wat kunnen jullie hier verwachten komende week?
  • een recensie van het boek 'Geld, gezin en geluk' (nu echt, was afgelopen week niet gelukt)
  • Geef jezelf consuminder les...
  • Hard rinkelende kassa's in reformwinkels
  • de loonstrook van januari
  • In het groot inkopen 

Fijn weekend!

vrijdag 25 januari 2013

En weer een aflossing!

Het salaris is weer gestort, dus werd onmiddellijk de boel verdeeld. Als een verkeersagent verdeel ik het geld over verschillende potten: 'jij daar, naar sparen! En jij mag naar de reserveringsrekening! En tot slot, jij daar helemaal achter aan, ga naar de hypotheekaflossing. Jou zien we nooit meer terug!'. Natuurlijk ga zelfs ik met mijn tijd mee, dus een aantal overschrijvingen gaat automatisch. Dat doe ik meteen na ontvangst van het geld, zodat ik zeker weet dat we het niet ergens anders aan uitgeven. We moeten gewoon uitkomen met wat er overblijft. Meestal lukt dat en soms niet.

Hoewel het de bedoeling is dat we maandelijks € 500 aflossen, is dat deze maand € 1000 geworden. Ondanks veel uitgaven, hadden we ook meevallers in januari en die gaan voor 80% naar de hypotheekaflossing.

Dan kunnen we nu weer in gedachten een stuk huis aanwijzen dat van ons is en niet meer van de bank:
de lichtkoepel in de keuken (met als je goed kijkt een sneeuwlaagje er op)En dan tot slot een vraag van Kathy over gemotiveerd blijven om de hypotheek af te lossen:
'Wij zijn aan het aflossen, en we zijn zeer gemotiveerd, maar toch.........
Het bedrag gaat in kleine stukjes en dat wat het per maand minder wordt dat is ook vrij laag, dus bij tijd en wijle heb ik er moeite mee om de hypotheek niet als een bodemloze put te zien, het me moeite kost om elke 2,50 weer te waarderen. Hoe hebben jullie dat en hoe motiveren jullie jezelf??? 


Ik herken dat gevoel wel. Ons maandbedrag wordt met deze aflossing ongeveer € 4,40 lager. Maar dan moet de renteaftrek nog worden verrekend. Dus laat het voordeel € 3 zijn (grof geschat, heb eigenlijk geen idee). Wat een gedoe voor € 3 zullen veel mensen denken. Ja inderdaad, wat een gedoe. Maar wie het laatst lacht, lacht het best. Begonnen we vorig jaar met een hypotheek van € 254.856,42, inmiddels zijn we gezakt naar € 234.727,28. Elke aflossing vieren we in Huize Spaarcentje, dus hadden we op de dag van de aflossing als toet een heerlijke (suikervrije want ik doe mee aan de uitdaging van 100 dagen onbewerkt en suikervrij eten) chocolademousse met voor de mannen een bolletje ijs er bij en voor mij een stuk suikervrije amandelkokoscake. Zo is aflossen geen straf!

Natuurlijk is het moeilijk om af te lossen, zeker als je in je omgeving ziet dat anderen 'er maar lekker op los leven'. Ook kun je je afvragen of je straks als je huis afgelost is, niet 'gepakt' gaat worden door de regering omdat dan je huis bijvoorbeeld als vermogen wordt gezien en je in geval van wegvallend inkomen je huis moet gaan opeten. Niemand die weet hoe het loopt. Ik denk dat het voor iedereen wijsheid is om uit te zoeken of het huis onder water staat en hoe je er aan het einde van de renteperiode bij staat. Die mensen die er nu lekker op los leven, steken misschien wel hun kop in het zand en komen wellicht op een verschrikkelijke manier in de problemen juist in de tijd dat jij net klaar bent met aflossen.

Wat mij helpt, is dat ik niet meer nadenk over het geld dat in de aflossing is gestopt. Beschouw het geld dat je in de aflossing stopt, niet als geld dat je ergens anders aan had kunnen uitgeven. Los gewoon af en kijk naar de lange termijn. Bedenk hoe het is als je over 20 jaar alles hebt afgelost. Hoeveel vrijheid heb je dan? En hoeveel vrijheid heb je over 5 jaar, als het te betalen maandbedrag wel al aanzienlijk is gedaald? Want dat is mijn grootst motivatie: zo snel mogelijk lagere maandlasten. Onderweg naar een doel zijn, wordt nog altijd bepaald door de eerste stap die je zet en de stappen die volgen. En als dat alleen bereikt kan worden met het tempo van een slak, dan moet dat maar.

Wil je aflossen maar weet je niet waar te beginnen? Lees 'Eigenwijs je hypotheek aflossen' van Marieke Henselmans en 'Hypotheekvrij!' van Gerhard Hormann

Ben jij al aan het aflossen? Wat houdt je tegen?

donderdag 24 januari 2013

Dure maand

Tot nu toe is januari een dure maand voor ons. Het lukte me bij lange na niet om binnen het boodschappenbudget te blijven. Het kattenvoer was op (dat wordt in het groot ingekocht via ineternet) en de Marseillezeep ook (wordt ook in het groot ingekocht). Dat plus wat uitgaven voor de nieuwe (nog) gezonde(re) leefstijl van Spaarcentje 2.0, maakte dat ik flink over het budget heen ging.

Ook op ander gebied gaven we meer uit dan gepland. De auto moest een grote beurt hebben. Wat bleek, we hadden nieuwe autobanden nodig en er waren ook nog wat kleine dingen. Zo, dat was 'even' € 700 afrekenen. Ik had rekening gehouden met € 350. Veel te weinig dus.

Naast extra uitgaven, waren er ook extra inkomsten: de rente van de spaarrekening werd bijgeschreven, we kregen geld terug van het energiebedrijf en de Opa van Schatje gaf ons een fijn bedrag onder het motto 'beter met een warme hand, dan met een koude hand gegeven'.

Dus de tegenvallers werden iets gecompenseerd door meevallers. Alles is weer onder controle. Dus deden we deze week toch ook weer een aflossing. Want dat gaat gewoon door.  Wel zijn er leermomenten: ik schat de kosten van de auto altijd veel te optimistisch in. Dat komt, onze vorige auto was een drama en kostte ons duizenden euro's per jaar. Dat was een oude bak en toen wij die in 2010 vervingen voor een auto van één jaar oud, had ik de illusie dat hoge onderhoudskosten tot het verleden behoorden. Maar dat was niet zo. Er was weinig mis met de auto maar met de grote beurt van vorig jaar moest er een software-update worden gedaan om een klein euvel te verhelpen. De motor viel soms weg als je de koppeling intrapte, samen met de rem. In plaats van stationair blijven draaien, ging de motor dan uit. Ik schrok me toen helemaal lam toen bleek dat we hier € 500 voor moesten betalen (ook omdat er toen ook weer divers andere kleine dingen moesten worden gedaan).

Ik moet dus voortaan uitgaan van een realistischer budget want een auto vergt nu eenmaal onderhoud. Naar verwachting moet dit jaar ook de distributieriem vervangen worden. Geen idee wat dat ding doet maar een kapotte distributieriem is een nachtmerrie, zo leerden wij nu bijna 6 jaar geleden. Toen waren we bijna €2000 kwijt om alle schade te betalen die de kapotte riem in de motor had aangericht.

Hoe hebben jullie het tot nu toe gedaan?

woensdag 23 januari 2013

Spaarcentje en het mirakel van de Magische Marseillezeep

Nee, dit is geen stripaflevering van Suske en Wiske maar een jubelverhaal over Marseillezeep. Deze maand precies 2 jaar geleden startte ik met zelf wasmiddel maken. Ik kocht 500 gram geraspte Marseillezeep voor € 4,50 en ging aan de slag. Nu pas is de zeep op. De laatste fles met het wasmiddel ben ik nu aan het opmaken. Voor mij aanleiding opnieuw zeep te bestellen, dit keer pak ik het groots aan: 5 kilo in één keer!

De witte was doe ik er niet mee, maar de rest wordt gewassen met Marseillezeep. Ik kan helemaal vrolijk worden als ik denk aan de besparing die ik hiermee heb bereikt. Want ook al zou je altijd je wasmiddel in de aanbieding kopen, tegen de lage prijs van wasmiddel van Marseillezeep kan je niet op. Ik heb eens uitgerekend dat ik ongeveer 5 liter wasmiddel voor €0,60 maak. Ik gebruik het overigens niet alleen voor de was maar ook regelmatig als gewoon schoonmaakmiddel, in plaats van een allesreiniger. Dat en soda en azijn, meer heb je eigenlijk niet nodig om je huis en was te doen.

Natuurlijk is de kans groot dat dit je niet aanspreekt. Doe het dan vooral niet. Maar houd jij net als ik niet echt van sterk geurend wasgoed (ik kan niet tegen die zogenaamde frisse - en zeer chemische - luchtjes), probeer dan eens of dit je bevalt.

Dan komt hier nog maar eens (in de herhaling) het recept:

  • Verzamel wat met de dop afsluitbare flessen, voldoende voor 5 liter wasmiddel.
  • Gooi 80 gram geraspte zeep in een schone emmer en doe daar 5 liter kokendheet water bij. 
  • Roer het flink door met een garde en laat 24 uur staan. Ik roer het tussentijds nog een paar keer door, geen flauw idee of dat nodig is, maar dat doe ik met een soepje ook. 
  • Na 24 uur is het veranderd in een lobbige massa. Nog even goed door roeren zodat het wat losser wordt. Giet het dan over in flessen (waarbij een schenktuit handig is of knip de bodem uit een klein plastic flesje knippen en hou die ondersteboven als je geen schenktuit hebt).
Aan wasverzachter geef ik ook geen geld uit. Ik gebruik schoonmaakazijn. Dat maakt de was net iets zachter en ontvet ook de wasmachine. Daarnaast draai ik één keer per maand een was met beddengoed of handdoeken, op hoge temperaturen. Dit om er zeker van te zijn dat de machine goed ontvet wordt.


Je kunt in plaats van Marseillezeep ook Sunlight huishoudzeep gebruiken. Ik heb daar geen ervaringen mee maar lees dat anderen dit gebruiken.

Zou jij zelf je wasmiddel willen maken? Of gaat dat je te ver? Waarom?

dinsdag 22 januari 2013

Wat heeft 5 jaar ziek zijn mij gekost?

Onlangs plaatste Pedro een grappig stukje over wat 4 dagen ziek zijn hem had gekost. Hij maakte een optelsom van de gemaakte kosten (huisarts en medicijnen) en  de misgelopen inkomsten (maaltijdvergoedingen) en kwam op een bedrag uit van € 38 voor 4 dagen ziek zijn. Dat is € 9,50 per dag.

Dat bracht onmiddellijk een rekenmachine in mij op gang. Dat komt, ik 'vier' zeer binnenkort mijn 5 jarig jubileum als ME-patiënt. Hoeveel zou mij dit inmiddels hebben gekost? We hebben het immers niet over 4 dagen, maar 1825 dagen. Tijd voor een rekensom.

Allereerst keek ik naar de misgelopen inkomsten: €18.705.60. Dan heb ik het vakantiegeld, de winstuitkering die ik jaarlijks ontving en de bonussen die toch ook bijna jaarlijks uit de lucht kwamen vallen (na heel hard werken) nog niet eens meegeteld. Ook een eventuele stijging van salaris is hierin niet meegenomen. Na een jaar ziek zijn, daalde mijn inkomen met 30 %. Natuurlijk weet ik niet of ik zou zijn blijven werken bij mijn werkgever, misschien zou ik er wel bij één van de we gaan er met een bijl door heen rondes, euh, pardon reorganisatierondes uit zijn gevlogen en alsnog een periode een uitkering hebben gekregen, voordat ik weer werk zou vinden. Maar toch......€ 18.705,60.

Dan de gemaakte kosten. Toen ik eindelijk door had dat ziekzijn een langdurige kwestie was, ben ik de zorgkosten apart gaan noteren. Dat was vanaf 2010. Daarvoor heb ik het wel bijgehouden, maar niet braaf in één kolom onder één noemer. Ik heb dus de jaren 2008 en 2009 even moeten doorwerken. Dat was een interessante blik in de verleden tijd. Ik zie dat we ondanks dat ik weinig kon doen en vanaf 2009 al minder inkomen had, toch best veel geld uitgaven aan luxe zaken en afhaaleten.

Maar de gemaakte kosten dus. Vanaf februari 2008 tot en met december 2012 gaf ik, in de hoop op verbetering van de gezondheid, aan mezelf het enorme bedrag van € 12.313,19 uit. Dit bedrag werd uit gegeven aan niet vergoede medicijnen, de niet vergoede kosten van de behandeling in het ME centrum te Amsterdam en het VermoeidheidCentrum te Lelystad. Maar ook is in dit bedrag inbegrepen de reiskosten naar de diverse behandelaars en de uitgaven die ik maakte toen ik nog niet wist dat ik ME had en van behandelaar naar behandelaar hopte.

Conclusie, 5 jaar ziek zijn kostte €31.018,79. Dat is een bedrag van iets meer dan € 500 per maand dat ik (of liever wij, ik leef niet alleen), minder te besteden hadden, terwijl we net voordat ik ziek werd naar een groter en duurder huis zijn verhuisd.

Nu zal elke ziekte andere kosten met zich meebrengen. Ik heb de pech dat veel medicijnen en behandelingen van 'mijn' aandoening niet worden vergoed. Maar ik ben zeker niet de enige patiënt die veel moet bij betalen.  En ik had het geluk dat ik een partner heb, zodat ik er financieel niet alleen voor sta.

Wat hebben we aan deze rekensom? Zie het als een stukje ter lering en vermaak. Ik weet nu dat vier dagen ziek zijn in Belgie Pedro € 9,50 per dag kostte en dat mijn vijf jaar ziek zijn in Nederland mij € 16,99 per dag kostte. Tot zover het vermaak....en dan nu de lering. Kijk eens in je eigen portemonee? Kan jij € 17 per dag missen, dag in, dag uit, jaren lang, zonder in de problemen te komen? Die € 17 hebben er voor gezorgd dat wij ons uitgavenpatroon drastisch moesten aanpassen. Hier en daar zijn wat offers gebracht en soms baalden we daar enorm van. Vooral het wennen aan alles moeten plannen en nooit eens spontaan uit de band springen, heeft lang geduurd. Want wat waren we verwend!

Toch ben ik zeker niet zielig! Na het gemok over het inkomensverlies en de extra kosten kwam bij ons het besef dat het er niet om gaat hoeveel geld je hebt maar hoe je er mee omgaat. Toch zou ik als ik de afgelopen jaren over zou kunnen doen, het liefst al eerder de beschikking hebben gehad over een buffer. Want wat een stress hebben wij gehad. Ik hield immers geen rekening met verlies van inkomsten. Ja, er vielen wat ontslagen, maar ik zou heus wel een andere baan vinden, dacht ik toch. Maar geen haar op mijn hoofd hield rekening met ziek worden en blijven, voor een langere tijd. We leefden er maar wat op los en we leefden er goed van, zonder buffer.

Natuurlijk hoop ik dat jij niet ziek wordt. Maar ga er niet van uit dat je huidige situatie blijvend is. Ziek zijn overkomt je en zie je niet aankomen. Houd rekening met pech. Geef minder uit dan dat er in komt en spaar voor een buffer. Dat slaapt een stuk rustiger. Want ik heb veel slapeloze nachten gehad door het gepieker over geld. Dat gun ik niemand.

Ben jij voorbereid op een forse inkomensterugval?maandag 21 januari 2013

Onder water staan maar niet verzuipen

Als ik door ons buurtje fiets, dan zie ik hier en daar borden met 'Te Koop' in tuinen staan en op ramen geplakt. Wat me opvalt, is dat er meer wordt verkocht de laatste tijd. En dat is niet alleen wat ik denk te zien, maar ook echt wat er is gebeurd in het laatste kwartaal van 2012 volgens de NVM.

Vorig jaar zijn er 115.000 woningen verkocht, en een aanzienlijk deel daarvan werd in de laatste drie maanden van het jaar verkocht. Niet vreemd natuurlijk, de invoering van de nieuwe hypotheekregels in 2013 heeft waarschijnlijk veel potentiële kopers over de streep gehaald om snel nog 'even' een huis te kopen. Vooral voor starters zal het straks moeilijker worden om een huis te kopen. Mensen kunnen niet meer zomaar aflossingsvrije hypotheken afsluiten en hebben straks de verplichting binnen 30 jaar af te lossen. Hypotheken waarbij je aflost, zoals een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek hebben hogere maandlasten.

Maar niet alleen starters krijgen het moeilijk. Bestaande huizenbezitters kunnen ook in de problemen komen. Naar schatting ca. 800.000 huizen staan onder water. Dat betekent dat je huis inmiddels minder waard is dan de prijs waarvoor je het kocht en de lening die je afsloot. Is dat erg? Wel als je niets aflost. Dan heb je na 30 jaar een probleem. Of eerder, als je door echtscheiding of verlies van inkomen gedwongen bent om te verkopen.

In onze straat staan nu twee huizen te koop. Eén huis is net verkocht, binnen 6 maanden. Dat viel me best mee. Natuurlijk was ik benieuwd naar de verkoopprijs, want ook ons huis staat onder water. Wij kochten ons huis eind 2007, vlak voordat de crisis losbarstte. Jaar na jaar lees ik in de krant dat de waarde van mijn huis fors is gedaald. Toen ik de bewoonster van het net verkochte huis op straat tegen kwam, vroeg ik haar dan ook meteen voor welke prijs ze haar huis had verkocht. Haar huis is identiek aan ons huis, het staat in een blok van gelijke huizen. De verkoopprijs viel me mee. Ons huis staat weliswaar onder water, maar we zijn niet aan het verzuipen. Als we door vette pech ons huis zouden moeten verkopen, dan lukt het ook wel om de restschuld af te lossen met de buffer. Dan schrapen we wel alles bij elkaar, inclusief het studiegeld van Zoon, maar toch. Ik had erger verwacht.

Nu maar hopen dat dit niet gebeurt en dat we hier nog jaren kunnen blijven wonen!

Staat jouw huis onder water? Doe je daar iets aan?

zondag 20 januari 2013

Bekentenissen op zondag

Van de week schreef ik al dat ik er in de middag achter kwam dat ons zolderraam wagenwijd openstond. De tien minuten luchten waren wel heel erg uit de klauwen gelopen. Pure verspilling aangezien de zolder niet afgesloten kan worden en wij in de huiskamer onze trap naar boven hebben. Wij kunnen dus niet beneden stoken en de rest boven dicht doen. Natuurlijk doen we wel de deuren dicht van de kamers boven, maar evengoed gaat er dus veel warmte naar boven en dit geval zo het zolderraam uit.

Soms ben je gewoon suf bezig. Doe je linksom een besparing en draai je die terug door onachtzaamheid of verstrooidheid. Deze week heb ik daar een handje van. Ik maakte geld over maar vergat op de verzendknop te drukken. Zodat de ontvanger tevergeefs op haar centjes zat te wachten (sorry!). Ik maakte een heerlijke granenreep met banaan en kokos maar had even niet door dat de gedroogde pruimen die ik er door deed, met pit waren. Ik dacht alleen wat maakt die staafmixer toch een herrie? Ik kreeg het pas door toen ik de reep in mijn mond stopte om te proeven. Dat kon zo de vuilnisbak in. En het geweldige lamswollen vest dat ik begin van de winter bij de kringloop voor € 5 heb gekocht, overleed in de wasmachine. Daar had ik hem natuurlijk helemaal niet in mogen stoppen. Zeker niet omdat de temperatuur op 90 graden stond. Want eens in de maand draai ik een handdoeken- of beddengoedwas op 90 graden, zodat achterblijvende zeepresten in de machine verdwijnen. Helaas vergeet ik dan vaak prompt de was erop de temperatuur aan te passen en weer op 30 graden te zetten. In dit geval echt jammer. Het vestje dat eruit kwam, zou leuk zijn voor een kind van zes jaar.

Zo ben ik best wel suf bezig deze week. Maakt niet uit, daar leer ik weer van, hoop ik maar. Toch is mijn humeur niet kapot te krijgen, ondanks suffe acties of een dure auto-reparatie (daarover later in de week). Waarom het humeur zo goed is? Deze dame stond na 5 jaar ziek zijn op het ijs en schaatste een paar rondjes. Meer heb ik niet nodig om te genieten. Natuurlijk ging ik ook goed onderuit, maar dat hoort erbij. Ik krabbelde weer op en schaatste weer verder.

Heb jij al geschaatst of is dat niet jouw ding?

ps: wil je weten hoe het is om te schaatsen na 5 jaar ziek zijn? Lees het hier.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...