woensdag 4 december 2013

Veranderingen (1): mobiele telefoon

S. wordt in maart 12 en gaat in september naar de middelbare school. Dat is een grote verandering. Hij krijgt daar een heel ander leven, met meer verantwoordelijkheden en meer zelfstandigheid. We moeten hem meer gaan loslaten en dat vind ik wel spannend. Dus proberen we er nog zoveel mogelijk gezond verstand in te proppen en stellen we oefenperiodes is.

Hij krijgt bijvoorbeeld in maart voor zijn verjaardag een mobiel. Zo kan hij in aanloop naar de middelbare school wennen aan het hebben van een telefoon en ermee leren omgaan. Straks in september is alles al nieuw. Eerder was ik ervan overtuigd dat we hem een mobiel met prepaid kaart zouden geven maar ik ontdekte dat er ook abonnementen te koop zijn waarbij je een limiet kunt instellen. Is het limiet bereikt, dan kan er nog maar naar drie nummers worden gebeld waarvoor dan een buitenbundeltarief geldt. Er is wel wat te zeggen voor deze optie, want prepaid bellen is natuurlijk duurder. En het zit me niet lekker dat als het tegoed op is, er helemaal niet meer gebeld kan worden in geval van nood.

Maar dan zijn we er nog niet. Ik zou het liefst voor een eenvoudige telefoon gaan, één die kan bellen en sms-en. Meer kan mijn toestel ook niet en ik ben er perfect gelukkig mee. Maar misschien heeft 'de rest' wél internet op zijn mobiel en wordt er vooral gecommuniceerd via whatsapp dat goedkoper is dan sms-en. Kom ik meteen op het volgende punt: krijgt hij een mobiel om met ons - zijn ouders - te communiceren (ik ga nu weg, ik kom zo thuis, ik zit bij Pietje)? Of om contact te hebben met zijn vrienden? En gaan wij dat betalen (in het eerste geval zeker) of moet hij dat zelf betalen? Maar is het wenselijk dat hij internet op zijn mobiel heeft? Dan kunnen we geen filter instellen.

Heel wat vragen dus, en ik heb geen pasklare antwoorden. Die zullen wel komen door voortschrijdend inzicht. Dat betekent dat we een mobiel aanschaffen, afspraken gaan maken en die na een paar maanden gaan herzien. Ik besef me dat we rijkelijk laat zijn met de aanschaf van een mobiel. Hij is - samen met een ander meisje - het enige mobielloze kind in de klas. Dat heeft al best wat discussie opgeleverd. Een mobiel wordt nu eenmaal beschouwd als een interessant hebbeding. Maar met een school op 5 minuten afstand en een moeder die altijd thuis is, vond ik het tot nu toe echt onzin. Eigenlijk nog steeds wel als ik diep in mijn hart kijk. Maar ik kan de eenentwintigste eeuw niet volledig buitensluiten ook al wil ik dat graag.

Heeft jouw kind een mobiel? Met internet? Wat voor afspraken hebben jullie gemaakt?

Toevoeging: bedankt voor het meedenken! Nu heb ik een vraag vanuit mijn prehistorische grot: ik lees meerdere reacties van mensen die zeggen alleen een bel-sms abonnement te kopen voor het kind, dan kunnen ze evengoed whatsappen. Maar dat gaat over internet, moet je je dan aanmelden met een code voor de wifi? Begrijp ik dat goed? En dan kun je dus alleen appen in een wifi-omgeving? En met een internetabonnement kun je altijd appen?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...