maandag 30 december 2013

Uit de oude doos: accepteer niets zomaar

Gewenning is niet goed voor je portemonnee en je spaarpot. Neem geen enkele uitgave voor lief of vanzelfsprekend en zoek naar goedkope alternatieven. De tijd is voorbij dat we accepteren dat bepaalde uitgaven er nu eenmaal bij horen. Maak voor jezelf duidelijk wat jouw prioriteiten zijn en waar jij je geld aan uitgeeft. Zorg vervolgens dat je op de hoogte bent van het aanbod en de prijzen. Wen jezelf aan om op vergelijkingssites te kijken of een product of dienst goedkoper kan. Dit kan met zorg, energie, mobiele telefoons, de autoverzekering of met cadeaus die je wilt kopen. Het loont echt de moeite!

Plan eens per jaar een middag die je besteedt aan de financiën. Kijk waar je staat op financieel gebied. Hoe doe je het? Liggen de accenten daar waar ze horen? Of glipt het geld nog steeds door je vingers? Misschien zijn er uitgaven waar je niet bij stil staat, maar die helemaal niet nodig zijn. Zo hebben wij twee jaar geleden de TVgids opgezegd en nog geen moment gemist. En kreeg ik rond diezelfde tijd een brainwave dat een doorlopende reisverzekering voor een gezin van drie personen dat één keer per jaar op vakantie gaat, totale onzin is. Dat was nu bij uitstek een uitgave die er altijd was en waar we niet bij nadachten. Totdat ik me afvroeg of het een zinnige uitgave was en of die nu nog wel noodzakelijk was. Je leefpatroon verandert door de omstandigheden waarin je verkeert en het is de kunst te zorgen dat je uitgavenpatroon daar mee in de pas loopt. Onze doorlopende reisverzekering dateert nog uit de tijd dat wij allebei werkten en drie keer per jaar op vakantie gingen.

Veel besparingen bereik je door met een frisse bril naar je eigen uitgavenpatroon te kijken. Net zoals je in de supermarkt een gewoontedier bent en vaak zonder nadenken hetzelfde merk koffie pakt, zo gedraag jij je waarschijnlijk ook met uitgaven die je al jaren doet en waar je misschien niet meer bij nadenkt, zoals de TVgids, de energieleverancier, de cadeautjes die je voor familie en vrienden koopt. Dat je tot nu toe voor mensen bijvoorbeeld een cadeautje van € 25 kocht, wil niet zeggen dat je dat altijd moet blijven doen. Als jouw inkomen verandert, dan verandert je budget ook. Maar vaak kom ik juist dan tegen dat mensen koste wat kost  evenveel blijven uitgeven aan cadeaus en feestdagen. Waarom zou je? Wie verwacht dat van je?

Blijf je verwonderen over de keuzes die je maakt. Dat is de beste manier om er het meeste uit te halen. Alleen jij bepaalt de prioriteiten, samen met je huisgenoten en passend bij de hoogte van je budget. Als je die prioriteiten goed in het snotje hebt en er niet van uitgaat dat sommige uitgaven onvermijdelijk zijn, dan krijg je meer speelruimte binnen het beschikbare budget. En heb je misschien de vrijheid om te kiezen voor zaken waar je echt blij van wordt.

Heb jij blinde vlekken waardoor er geld weglekt?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...