woensdag 6 november 2013

Uit het stenen tijdperk

Ineens kwam ik overal meldingen tegen van NL-Alert, een alarmsysteem bij noodtoestanden. 'NL-Alert is een aanvullend alarmmiddel van de overheid voor op de mobiele telefoon. Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht informeren. In het bericht staat specifiek wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen.' (citaat afkomstig van nederlandveilig). Niet verkeerd toch? Daar wil ik wel aan meedoen. De grote NL-Alert-test was maandag 4 november.

Op de site van NL-Alert kun je controleren of het alert kan worden ingesteld op jouw mobiel. Tja, daar werd ik weer eens met de neus op de feiten gedrukt. Ik kom uit het Stenen Tijdperk. Ik vind zelf dat ik een prima mobiel heb. Ik kan bellen, sms-en en 10 foto's maken (wat ik overigens nooit doe) met mijn Nokia 2730 Classic.

Best veel mensen in mijn omgeving hadden deze telefoon. Ik denk dat dit zo'n 3 jaar geleden was. Ik weet het niet zeker meer, wel dat ik deze telefoon overnam van M. omdat hij er één nodig heeft met 2 simkaarten, voor werk en privé. Afijn, heel veel mensen hadden deze telefoon dus. En toen een tijdje later hadden de kinderen van die vele mensen deze telefoon. De ouders zelf hadden toen ineens telefoons met van die glijtoetsen. En toen hadden de kinderen ook ineens allemaal die glijtoetsentelefoons. En ik had nog steeds mijn Classic.

Terug naar de NL-Alert. Deze kan ik niet ontvangen op mijn telefoon. Had ik er één in de 2600 serie gehad, dan had ik plat op de grond kunnen gaan liggen, of binnen kunnen blijven of wat NL-Alert mij dan ook wil adviseren in een alarmerende situatie. Maar nu stap ik in totale onwetendheid van rampen straks naar buiten. Is dat erg? Och nee. Ik ben content met mijn telefoon. Ik ben bereikbaar en kan bellen. Verder gaan mijn wensen niet. Omdat gadgets niets in mijn top 10 staan, geef ik er zo min mogelijk geld aan uit.

Ben ik nu een stereotype consuminderaar? Ik denk het niet. Ook voordat ik consuminderaar werd gaf ik mijn geld niet uit aan gadgets of electronica. M. bracht de 20e eeuw mijn huis binnen door op onze 3e of 4e afspraakje een dvd-speler mee te nemen omdat hij echt niet kon leven met mijn cassetterecorder.  Blijkbaar is het een aangeboren onverschilligheid, wat op zich verwonderlijk is want mijn vader liep voorop met computers en elektronische hebbedingetjes. Toch helpt deze houding me wel met consuminderen. Ik heb een sim only abonnement zonder internetmogelijkheid voor € 7,50 per maand. En dan maak ik het tegoed meestal niet op ook. Dat ik geen i-pad of tablet heb, verbaast jullie vast niet.

En NL-Alert? Maandag was het de tweede keer dat er een testalarm werd gestuurd naar geschikte telefoons. Hadden we tot nu de sirenes, in de toekomst kunnen mensen gerichter worden gewaarschuwd. In de toekomst dus. Want de test van deze maandag was geen succes. Sommigen ontvingen geen bericht, anderen ontvingen 'hem twee, vier of zelfs acht keer.' (bron: Volkskrant 5 november jl.). Ook al kom ik uit het Stenen Tijdperk, ik heb weer eens helemaal niets gemist.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...