vrijdag 8 november 2013

Uit de oude doos: Lezen is weten. Leer van anderen

Twee jaar geleden plaatste ik tien consumindertips waar ik nog steeds achtersta. Omdat er sindsdien veel nieuwe lezers zijn bijgekomen, leek het me een goed idee deze artikelen opnieuw te plaatsen de komende tijd. Dus, de komende tijd op vrijdag 'uit de oude doos' (met wel wat aanpassingen): Spaarcentjes consumindertips.

Tip 1: Lezen is weten. Leer van anderen Het paradoxale van consuminderen is dat iets niet doen, resultaat oplevert:
 • niets weggooien
 • niet driedubbel verzekering zijn
 • nooit rood staan
 • geen reclamefolders lezen
 • je niet abonneren op de nieuwsbrief van je favoriete schoenenwinkel

Het lijkt allemaal zo simpel maar in de praktijk loop je tegen veel zaken aan. Je kunt natuurlijk als een dolle stier beginnen met consuminderen. Gewoon wat meer opletten als je boodschappen doet en iets minder impulsaankopen doen. Dat levert al snel verbazingwekkend veel op. Maar wat als je constructief meer moet bezuinigen? Wij hadden toen ik net ziek werd in 2008 door inkomensdaling ongeveer € 1000 per maand minder te besteden. En dat terwijl we net duurder waren gaan wonen. Ziek worden plan je namelijk niet. Als de consuminderbehoefte een noodzaak wordt omdat je anders je huis moet gaan verkopen, ga je er niet komen met iets meer opletten met de boodschappen.

 • Oriënteer je op het internet op de verschillende consuminderstartpagina’s of op de website van Genoeg of die van Erica Verdegaal. Begin gewoon met Googlen op woorden als consuminderen, bezuinigen en sparen en je hebt uren leesvoer. Spit de site van het Nibud eens goed door. Kijk ook bij collegabloggers in de leeslijst rechts.
 • Leen uit de bibliotheek wat consuminderklassiekers:
 • Je geld of je leven van Hanneke van Veen en Rob van Eeden: boordevol tips voor de beginnende consuminderaar. Niet altijd even toepasbaar (‘neem een kleine partner, die eet minder en neemt minder ruimte in’), wel leuk en inspirerend.
 • Hoor wie klopt daar geld uit mijn zak? en Consuminderen met kinderen, Besparen maar! of Sta Financieel Sterk van Marieke Henselmans: veel praktische tips en direct toepasbaar. Eigenlijk is alles van haar heel leuk en brengt ze haar boodschap heel prettig en niet belerend: laat je niet gek maken en bezwijk niet onder de terreur van de verwachtingen van anderen (je kinderen) om maar van alles aan te schaffen. Ook leert ze je om zaken die onvermijdelijk zijn zoals uitstapjes en verjaardagsfeestjes, toch financieel dragelijk te maken.
 • Alle boeken van Erica Verdegaal: vlot leesbaar en veel tips over sparen (en voor in een later stadium, beleggen)
 • Kijk onder de tab recensies voor meer tips over consuminderboeken
Het lezen van consuminderboeken helpt je om je bewust te worden van de soort consuminderaar die jij bent. Want er zijn veel verschillen. Zet je net als Neurootje in de winter de koelkast uit om energie uit te sparen, of gruw je alleen al bij het idee? Misschien is het voor jou wel genoeg om te stoppen met schoenen te kopen of iets minder uit eten te gaan. Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren en situatie. Omdat ik eten het belangrijkste in mijn leven vind (nou vooruit op M. en S. na dan), ben ik niet bereid om heel erg veel concessies te doen aan de kwaliteit en smaak van mijn voeding. Het is goed om dat te weten. Want als je gaat besparen op zaken die je enorm aan het hart gaan, staat het consuminderen je snel tegen. Het is niet de bedoeling dat je het gevoel krijgt dat er iets van je wordt afgepakt, maar juist dat je het gevoel hebt dat je er iets bij krijgt (de rust van een buffer en geen schulden).


Naast bewustwording helpt het lezen ook om je op zijn tijd een schop onder je kont te geven, te inspireren. Ik schrijf nu bijna drie jaar over consuminderen maar ook ik word nog steeds positief geraakt door boeken op dat gebied. Zo houd ik het vlammetje brandend en zak ik niet in.

Let dus goed op als je deze boeken leest. Welke tips vind je belachelijk en over de top? Dan gaan ze over een onderwerp waarop jij niet wilt bezuinigen. Wees je daarvan bewust, want de makkelijkste bezuinigingen voer je door met die dingen die je het minst belangrijk vindt. Dus houd je reacties tijdens het lezen in de gaten en creëer zo alvast in gedachten een lijst van aandachtsgebieden die een goed uitgangspunt vormen voor de volgende tip: inzicht door overzicht.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...