dinsdag 26 november 2013

Review site Woekerpolisvrij

Mensen die in het bezit zijn van een woekerpolis willen daar graag van af. Maar hoe? Teruggaan naar de adviseur die destijds de polis verkocht, lijkt niet heel aantrekkelijk. Een hersteladvies hoort gratis te zijn maar de praktijk pakt soms anders uit. Ook blijkt de financiële situatie vaak nogal te zijn veranderd sinds het afsluiten van de polis, waardoor er nu andere keuzes zouden worden gemaakt. Wanneer is het dan nog hersteladvies en wanneer ga je daarvoor betalen? Voor extra kosten zijn mensen huiverig aangezien ze al financiële pech hebben door het bezit van een woekerpolis. Hoe pak je dat aan als je het zelf wilt gaan doen? Hoe weet je of je het juist aanpakt en welke keuzes er zijn? Wanneer is het wijsheid je polis af te kopen of om te zetten naar een ander product? Of te behouden en te kiezen voor een ander beleggingsprofiel?

Sinds een paar weken kun je hiervoor terecht bij Woekerpolisvrij. Heb jij een woekerpolis en is helemaal zelf doen te moeilijk of een brug te ver, dan is dit een uitkomst.  Het is een e-learning waarbij je 7 stappen doorloopt met hulp van video's, uitleg, taken en voorbeeldbrieven voor de bank, verzekeraars en je adviseur. Je leert wat in jouw situatie de beste optie is: premievrij maken van de polis, omzetten naar een ander product of afkopen.

Om het nut van de site te beoordelen, leek het me leuk op zoek te gaan naar iemand die een woekerpolis heeft. Die vond ik onmiddellijk, met nog 4 miljoen te ontwoekeren polissen hoef je hiervoor niet lang te zoeken. De door mij benaderde ontwoekeraar-in-spé H. is sinds kort gepensioneerd. In 1998 kocht hij samen met zijn vrouw een huis voor € 181.000. De financiering leunde 100 % op een beleggingsverzekering van Aegon - de safe hypotheek - met een gegarandeerd eindkapitaal van € 117.000. Helaas bleek dit een woekerpolis te zijn. Een stuitingsbrief werd verstuurd en begin dit jaar ontving hij een compensatie van € 7000. Alleen is dat niet voldoende om het gat te overbruggen van iets meer dan € 50.000, dat straks aan het einde van de looptijd overblijft. En dat einde nadert: over 7 jaar is het zover.

H. heeft een paar concrete vragen: heeft het zin om de polis zo kort op de einddatum nog om te zetten naar een ander product en kan dat überhaupt nog wel? Onder welke voorwaarden? Of kan hij beter zijn polis volledig afkopen en gaan sparen? Of misschien premievrij maken? Dat scheelt in ieder geval € 5700 per jaar aan kosten. Als hij dat de komende 7 jaar als aflossing inlegt, blijft er een veel kleinere restschuld over. Aan de andere kant blijft de verzekeraar wel kosten in rekening brengen en blijft er dan nog wel wat over? Met deze vragen in het achterhoofd hebben we de site bekeken. Omdat de makers van de site zo vriendelijk waren mij een account te geven, vulde ik de polisgegevens van H. in en wandelden we door de site. Niet om te ontwoekeren maar om te bepalen of Woekerpolisvrij voldoende mogelijkheden biedt om de situatie van H. op te lossen. De conclusie was dat dit zeker het geval is. De te verwachten besparing door te ontwoekeren is € 35.000.

De site ziet er overzichtelijk uit en is heel erg laagdrempelig. Dat wil zeggen dat de geboden informatie heel duidelijk wordt uitgelegd en goed te begrijpen voor iemand die niet thuis is in verzekeringsjargon. Als er naar informatie wordt gevraagd, bijvoorbeeld bij het invullen van je gegevens, begrijp je misschien niet altijd wat er wordt bedoeld. Wat is bijvoorbeeld percentage historisch rendement? En waar vind je dat? Even doorklikken op de icoontjes en je ziet waar je dit kunt vinden in je overzichten. Korte animatiefims gaan dieper in op bepaalde onderwerpen. Ook bevat elke onderdeel relevante informatie die je nodig hebt om keuzes te kunnen maken. Daarbij is het super handig dat door jou gelezen informatie met een groen vinkje wordt afgevinkt.

Ontwoekeren gaat via deze site in 7 stappen. De eerste stap (na de bevestiging dat je een woekerpolis hebt) is het versturen van een stuitingsbrief. Ik ga niet uitleggen wat dat is, daar kom je vanzelf achter als je gaat ontwoekeren. Vervolgens wil je natuurlijk weten onder welke voorwaarden je de polis kunt omzetten dan wel wijzigen, premievrij maken of afkopen. Dat wordt op deze site 'de spelregels' genoemd. Als je je polis wijzigt, heeft dat gevolgen op fiscaal gebied, die worden in stap 3 behandeld. Zet je de polis om, dan kan in de meeste gevallen de overlijdensrisicoverzekering ook worden aangepast, dat is stap 4. Mijn eigen ervaring is dat je hiermee heel veel geld kunt besparen. Vervolgens ga je aan de hand van diverse vragen bepalen of het gat dat je hebt te overbruggen via sparen of beleggen wordt gedicht en wat voor nieuw product jij kunt kiezen in plaats van je woekerpolis. Dit risicoprofiel is stap 5. Je kunt kiezen uit een aantal producten ter vervanging van je woekerpolis (en dat wordt vanzelf duidelijk naar aanleiding van de door jou ingevulde vragen) en deze worden in stap 6 in een overzicht gepresenteerd. Dat overzicht is gebaseerd op jouw situatie, wensen en risicoprofiel. Nu kun je daadwerkelijk ontwoekeren. Tot slot komt de schadevergoeding aan bod: ga je geleden verliezen claimen en zo ja hoe doe je dat?

Woekerpolisvrij is een echte aanrader: een duidelijk e-learning die je door het hele proces leidt. Je kunt op elk moment een paar stappen terug bladeren of juist vooruit zetten om te kijken wat er nog volgt. De opmaak is rustig en duidelijk. Links staat altijd het leeswerk en rechts het doe- en uitzoekwerk. Wat ik alleen mis als je begint is een kopje met 'informatie verzamelen': wat moet je allemaal verzamelen om van start te gaan? Dat zou voor veel mensen handig zijn. Ook zou ik de makers willen adviseren de interactieve rondleiding hoe de website werkt naar iedereen te sturen en niet alleen naar mensen die het pakket kopen met toegang tot webinars. Of - als dit niet kan - deze informatie opnemen als stap 0.

De prijs die je betaalt voor deze cursus is afhankelijk van het pakket dat je kiest, er zijn drie pakketten.  Om te bepalen of een pakket aanschaffen überhaupt zinvol is, kun je kosteloos via een rekenmodule een eerste schatting van je situatie maken waarbij je ziet wat je kunt besparen door je situatie aan te passen. Voor mensen die huiverig zijn dat ze via dit traject producten krijgen aangesmeerd waar de makers van de site vooral van profiteren: de keuzes die worden voorgeschoteld zijn afkomstig van moneyview. Je zal vervolgens zelf contact moeten opnemen met de verschillende aanbieders, je kunt niet via 'even doorklikken' een ander product aanschaffen. De site is onafhankelijk. Het enige geld dat wordt verdiend, is afkomstig van de e-learning pakketten.

Je woekerpolis in de la laten liggen en wachten tot de situatie zich vanzelf oplost, werkt echt niet. Ook al voel je weerzin, er is geen ontkomen aan. Kom je niet in actie dan benadeel jij jezelf enorm. Sterker nog, misschien heb je dan in de toekomst een levensgroot probleem omdat je bijvoorbeeld niet in staat bent om je huis af te lossen. Ontwoekeren is dus noodzaak. Ik heb het gedaan en heb enorm veel geleerd. Maar ach wat zou het prettig zijn geweest als deze e-learning toen al van start was gegaan.

Woekerpolisvrij
  • Ontwoekeren van 1 polis, account 6 maanden geldig en ondersteuning helpdesk: € 79
  • Ontwoekeren van 3 polissen, account 9 maanden geldig, ondersteuning helpdesk en toegang tot 3 webinars: € 89
  • Ontwoekeren van 10 polissen, account 12 maanden geldig, ondersteuning helpdesk en onbeperkt toegang tot webinars: € 139
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...