maandag 18 november 2013

het aflosverhaal van I.

I. is een alleenstaande vrouw van 51 jaar uit de provincie Utrecht. Ze is meer dan 15 jaar geleden gescheiden en heeft drie volwassen, uitwonende kinderen. Ze woont in een eengezinswoning en verhuurt een kamer aan een student. I. werkt parttime in vaste loondienst.

Waarom ben jij gaan aflossen?
Ik ben gaan aflossen omdat het kan en ik me veel prettiger en veiliger voel als mijn hypotheekschuld lager wordt.

Wat voor hypotheek heb jij?
Ik heb een aflossingsvrije hypotheek van nu nog € 56.000, ik heb dan al flink wat afgelost.

Wil je alles aflossen/ Heb je de hele som afgelost?
Ik weet niet of ik alles wil aflossen, in ieder geval tot net onder mijn eigenwoningforfait zodat het mij een flinke belastingbesparing oplevert. Soms is het moeilijk om vol te houden.

Hoe reageerde je hypotheekverstrekker op je aflosplannen?
Mijn hypotheekverstrekker heeft me alleen uitgelegd hoe ik het geld kan storten en ik hoef het niet aan te kondigen verder.

Ben je helemaal vrij om af te lossen wat je wilt, of moet je je aan een minimaal aflosbedrag houden van de bank? Is het aflossen een ingewikkeld administratief proces?
Ik mag 10% per jaar aflossen van de hoofdsom, deze is € 70.000. De extra aflossing is geen ingewikkeld proces, ik stort het gewoon op de rekening van de verstrekker.

Maakte je van te voren een aflosplan en lukt het je om je daaraan te houden?
Ja, ik heb een aflosplan, ik spaar elk jaar precies € 7000 bij elkaar, ik heb een jaarbegroting en een maandbegroting. Zodra mijn salaris komt stort ik daar een deel van op de spaarrekening. Vrijwel meestal lukt dit. Ik leef heel zuinig en koop geen luxe dingen, vergelijk verzekeringen en energieleveranciers en stap dan ook bijna jaarlijks over als het goedkoper kan. Ik hou een buffer aan van € 10.000 voor eventuele tegenvallers. Heel soms ben ik het zat, dat zuinige gedoe en wil ik echt even GROF gaan shoppen maar doe het nooit. Het sterkt me dan enorm om andere aflosverhalen te lezen en kan ik er weer met frisse moed tegenaan. Vooral de boeken van Gerhard Hormann vind ik kicken!

Hoever ben je met aflossen?
Mijn hypotheekbedrag was oorspronkelijk € 90.000, daar heb ik toen € 20.000 van afgelost en toen ben ik overgestapt, na het einde van het contract naar mijn huidige verstrekker voor € 70.000 dus. Sindsdien heb ik nog eens € 14.000 afgelost,  in totaal dus € 34.000.

Hoe reageerde je omgeving dat je ging aflossen?
Alleen mijn kinderen weten het en ze zijn ook altijd blij voor me als ik weer afgelost heb maar vinden ook dat ik wel wat scheutiger zou mogen leven. Maar ik weet waar ik het voor doe: gemoedsrust. Verder weet niemand het, dat vind ik niet nodig.

Hoe houd je het vol? Hoe ga je om met tegenvallers?
Als ik tegenvallers heb baal ik daar wel van maar daar is de buffer voor die ik vervolgens weer aanvul en probeer dan gewoon mijn spaartarget te halen. Ik besteed mijn vakantiegeld ook soms aan tegenvallers.

Wat is jouw tip voor mensen die nog niet aflossen en twijfelen of ze het moeten gaan doen?
Het aflossen van je hypotheek is een persoonlijke keuze, zelf zie ik het als een enorme geruststelling dat je steeds minder afhankelijk wordt van banken die toch een zekere macht over je hebben. En ik zie een hypotheek als een echte schuld en daar wil iedereen toch vanaf?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...