woensdag 9 oktober 2013

Prioriteiten

Nu er weer van alles boven ons hoofd hangt, gaan we weer rekenen en begrotingen bijstellen. Afwachten kan natuurlijk ook en dan reageren op wat komt. Alleen is dat niet handig als de financiële ruimte bij jou zit in abonnementen die opgezegd kunnen worden. Voor je het weet zit je weer ergens een jaar aan vast, dus begin nu alvast met een lijstje te maken van wat wanneer kan worden opgezegd. Bezuinigen kent altijd een aanloop- en wenperiode. Nu al maatregelen nemen, zorgt er voor dat je op een wat zachtere manier kunt wennen en meteen van het geld dat je uitspaart een buffer kunt opbouwen die je straks misschien hard nodig hebt.

Afhankelijk van de ruimte die je (nog) hebt, kun je prioriteiten stellen.  Natuurlijk is het allerbelangrijkste voor iedereen om de vaste lasten te kunnen betalen, maar verder? Dat verschilt voor iedereen. Waar de één graag verschillende abonnementen heeft, wil de ander elke week uit eten kunnen of elke maand naar de schoonheidsspecialist. En natuurlijk hangen de keuzes die je maakt samen met de ruimte die je hebt. Wij kiezen over het algemeen voor een redelijk sober leven maar gaan wel elk jaar op vakantie (omdat we daar heel erg blij van worden) en lossen we elke maand extra af (omdat ons huis onder water staat). Mocht de situatie krapper worden dan veranderen onze prioriteiten, dan maar niet op vakantie (ons blij zijn hangt daar niet van af) maar liever wel de hypotheek extra aflossen.

Prioriteiten stellen dus. Als je kijkt naar je huidige begroting, dan zie je hopelijk waar er ruimte is.  Is die ruimte er zo op het eerste gezicht niet, dan kun je specifieker naar bepaalde posten kijken, bijvoorbeeld je boodschappen. Eens per jaar houd ik een paar maanden de boodschappen bij, onderverdeeld in posten als: groenten, zuivel, lekkers, beleg, drank, etc. Heb jij geen ruimte om op andere categorieën dan boodschappen te besparen, dan kun je kijken of er binnen de boodschappen wel slagen zijn te maken. Het zo afzonderlijk bijhouden doet soms goed wakker schudden. Zoveel aan beleg uitgeven of aan lekkers? Wil je dat wel, kan dat wel? Schrap eens een tijd alle ongezonde of voorgesneden producten. Wie weet hoeveel je dan over houdt.

Natuurlijk doe je weer een rondje prijzen vergelijken bij energie- en zorgaanbieders en zoek je naar 'onzinnige' uitgaven. Heb je bijvoorbeeld een TVgids nodig als je heel makkelijk via internet kunt zien wat het aanbod is? Heb je een doorlopende reisverzekering nodig, als je toch geen geld meer hebt om op vakantie te gaan? Waar lekt het geld weg?

Mijn grootste besparing zit nog altijd in het feit dat ik spaar en dus een buffer heb. Hierdoor hoef ik geen tandartsverzekering te nemen of een begrafenisverzekering of de huisdieren te verzekeren. Ik gok er dus op dat ik niet dood neerval en een forse tandartsrekening achterlaat in dezelfde maand dat mijn 2 katten een dure operatie moeten ondergaan. Wie een buffer achter de hand heeft, kan veel geld op verzekeringen besparen.

Als ik aan onze begroting sleutel is voor mij het belangrijkste dat de begroting kloppend is en er na aftrek van alle vaste en variabele lasten ruimte overblijft om een vast bedrag te sparen. Is die ruimte er niet of is er geen ruimte meer voor het vaste spaarbedrag, dan ga ik andere uitgaven schrappen. Dan maar geen krant/biologisch eten/vakantie/zakgeld.

Heb je helemaal geen ruimte meer om te sparen, zoek het dan in andere oplossingen. Stop met vlees eten en omarm de peulvrucht, leer jezelf om kapotte apparaten te repareren of ga naar een repaircafé, leg een voorraad goedkoop eten aan als het in de aanbieding is, word dol op kool want dat kost een habbekrats, doe de auto de deur uit, stop met roken, maak zelf je kleding, ga samen koken met buren en deel de kosten, ken het verschil tussen behoefte en hebzucht, tussen trek en honger, tussen noodzaak en bijzaak, doe je droger de deur uit, was op lage temperaturen, maak je eigen wasmiddel, boen je huis met groene zeep, ga dumpsterdiven of tegen sluitingstijd naar de markt en de winkel, zeg tegen mensen dat je blij bent met weggevertjes, kijk wat je kunt verkopen op marktplaats, koop geen voorgesneden groenten of dure zuiveldrankjes, koop een stuk kaas in plaats van plakjes en rasp de restjes en vries dat in, pluk bramen en aarbeien en maak je eigen jam, kook altijd voor twee dagen en schep in de keuken op, zet de verwarming een graadje - twee mag ook - lager en douche om de dag.....

Wat je ook doet, laat het koppie niet hangen! Zoek de ruimte ook al is deze niet meteen zichtbaar. En weet waar je prioriteiten liggen. Dat zorgt ervoor dat je minder geld laat weglekken aan impulsaankopen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...