vrijdag 11 oktober 2013

Niets nieuws kopen

Het is je misschien niet ontgaan. In oktober gaan veel mensen de uitdaging aan om niets nieuws te kopen. Ook wel de buy-nothing-new-maand in goed Nederlands genoemd. De uitdaging gaat om bewustwording van 'wat je allemaal hebt, en hoeveel moois en leuks er al is. Ruilen, delen, geven, (ver)huren, opleuken, lenen, repareren, zelf maken & tweedehands kopen.' Een aantal bloggers springt hier op in om op eigen wijze verslag te doen van deze uitdaging. Ook op twitter komen er berichten voorbij. Wat me opvalt is dat veel mensen de uitdaging opvatten als een maand lang geen kleding kopen. Of als een uitnodiging om dan maar de kringloopwinkel leeg te kopen, het is immers niets nieuws dat ze kopen.

Doe ik hier aan mee? Nee, absoluut niet. Ik ben meer van de uitdaging: koop-niet-langer-ondoordacht-spullen-en-dat-het-hele-jaar-door. Ongetwijfeld worden er mensen wakker geschud door deze uitdaging, maar voor hoe lang? En wat voor zin heeft het om geforceerd iets niet te kopen wat je wel nodig hebt, om het in november dan alsnog aan te schaffen? Ook zie je dat mensen meteen gaan smokkelen, zoals de mevrouw die op twitter met de billen bloot ging. Ze kon het nieuwe boek van Elisabeth Gilbert 'echt niet laten liggen' met de toevoeging #buynothingnew en #uitzondering. Wel hoor, dat kan je wél laten liggen, alleen je had er geen zin in, denk ik dan. En: je kon het je veroorloven.

Jullie zien, ik ben dubbel. Ik vind het best een goed initiatief. Ik zou graag willen dat iedereen meer nadenkt voordat er gekocht wordt. En dat er voor kopen een heleboel alternatieven zijn, zoals ruilen of gewoon niet kopen en zonder leven. Maar het schrijnt wel dat er veel mensen zijn die nooit iets nieuws kopen. Niet omdat ze het niet willen, maar omdat ze het niet kunnen. Een initiatief van buy-nothing-new getuigt van overvloed. En dat in een tijd dat we allemaal 'ach en wee' roepen omdat het crisis is. Het leert mij dat het met veel mensen helemaal zo slecht niet gaat. En dat is natuurlijk positief, voor die mensen die kunnen besluiten een maand niets nieuws te kopen.

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben voor het kopen van tweedehands spullen, voor ruilen, delen en weggeven. Maar ik betwijfel het effect van deze maand. Of wil er een deelnemer aan deze maand aan het eind van het jaar hier verslag komen doen van zijn of haar inzichten en sinds de deelname aan deze uitdaging diep gewijzigd koopgedrag?

Doe jij mee aan deze uitdaging? Wat vind je er van?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...