donderdag 24 oktober 2013

Niet overstappen

Vorige week schreef ik dat ik wat overvallen werd door de verlenging van onze inboedel- en woonverzekering. Die was vele malen duurder geworden, enerzijds door de gestegen assurantiebelasting en anderzijds door een premieverhoging. Even navragen leverde de wetenschap op dat ik er nog gewoon onderuit kon. Een premieverhoging van 1/3, dat moet toch elders te voorkomen zijn? Ook ging ik meteen naar de autoverzekering kijken.

Ik gebruikte twee vergelijkingssites: Bespaarwijzer en Independer. De laatste gebruik ik al jaren. De eerste is redelijk nieuw op de markt van vergelijkingssites en roept in advertenties dat een gezin gemiddeld € 1621 kan besparen door over te stappen naar andere aanbieders en verzekeraars. Of dat zo is gaan we zien.

Het voordeel van de Bespaarwijzer is dat je maar één keer je gegevens hoeft in te vullen en dat er dan meteen 12 gebieden worden doorberekend voor je, variërend van zorg, autoverzekering, woon- en inboedelverzekering tot rechtsbijstand. Dat is handig. Bij Independer kun je 'maar' één soort per keer bekijken en vergelijken. Volgens de Bespaarwijzer kunnen wij - na één druk op de knop - gemiddeld € 500 per jaar besparen. Het grote nadeel is dat dit advies met een grote natte vinger wordt gegeven. Ze gaan uit van de goedkoopste zorgverzekeraar, zonder aanvullende verzekeringen. Of bij de autoverzekering van de eenvoudigste verzekering. Ja, zo kan ik het ook!

Waar ik dit najaar vooral naar wil kijken zijn de autoverzekering, de woon- en inboedelverzekering & aansprakelijkheidsverzekering. De overstap naar een andere energieleverancier regelde ik vorige week al. Ik vulde onze gegevens in bij beide sites en een half uur later kom ik tot de ontdekking dat overstappen naar een andere autoverzekeraar helemaal niet zinvol is. Onna Onna - waar we nu zitten  is voor ons al de goedkoopste. Op de andere verzekeringen kan ik totaal € 1,20 per maand besparen. Dat is voor mij niet de moeite van het overstappen, want ik betaal extra poliskosten bij een overstap.

Die € 1621 besparing volgens de Bespaarwijzer gaat voor ons dus bij lange niet op. Voor veel mensen niet denk ik. Want de adviezen die worden gegeven zijn heel algemeen. In eerste instantie dacht ik dat de autoverzekering € 10 per maand goedkoper kon. Totdat ik zag dat de Bespaarwijzer de bedragen zonder assurantiebelasting meerekent. Ook ontbraken nog de inzittendenverzekering, de rechtsbijstandsverzekering en de WA volledig casco, want redelijk nieuwe auto. Vulde ik die in, dan kwam ik op precies het bedrag uit wat we toch al betalen.

Geen overstap dit keer dus. Wel ga ik natuurlijk volgende maand de zorgverzekeraars met elkaar vergelijken. Voor wat betreft de Bespaarwijzer: ik ben er niet zo enthousiast over. Roepen dat er zulke grote bedragen bespaard worden terwijl die besparing fictief is, want gebaseerd op aannames en een bedrag noemen dat niet het te betalen bedrag wordt (want zonder assurantiebelasting), vind ik mensen op het verkeerde been zetten. Ik vind Independer veel overzichtelijker en het is vooral prettig dat de maandbedragen die je daar ziet in het vergelijkingsoverzicht, inclusief assurantiebelasting zijn.

Uiteindelijk blijft het veel uitzoekwerk wat je toch zelf moet doen. Wat daarbij helpt is een administratie die goed op orde is.  Het scheelt veel irritatie en uitzoekgedoe als je alle relevante gegevens bij de hand hebt als je gaat overstappen.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...