maandag 7 oktober 2013

Het aflosverhaal van Sander en Daantje

Sander en Daantje doen alles in sneltreinvaart: ze trouwden in augustus 2012 en in december 2012 kochten ze een huis. Sander werkt fulltime, Daantje is werkzoekend en momenteel ook heel erg zwanger, zeer binnenkort verwachten ze hun eerste kindje. Toen ze het huis kochten was het plan zo veel mogelijk af te lossen. Dat Daantje haar baan verloor en zwanger werd zorgde voor een aanpassing van de plannen omdat er nu iets minder financiële ruimte is. Misschien kennen jullie ze wel van hun blogs Sanders en Daantjes groene blog en Positief besparen.

Waarom ben jij gaan aflossen?
Aangestoken door het enthousiasme van verschillende bloggers en het lezen van het boek 'Hypotheekvrij' hebben wij samen al voordat we een huis hebben gekocht besloten om dat huis ook weer zo snel mogelijk af te lossen.

Hier speelde natuurlijk ook mee dat we zo min mogelijk rente wilden betalen en niet van leningen houden.

Wat voor hypotheek heb jij?
Wij hebben een 100% lineaire hypotheek. Dit betekent dat het bedrag dat we hebben geleend in 360 gelijke termijnen wordt terugbetaald. De rente daalt elke maand met iets minder dan 2 euro, waardoor de maandlasten steeds lager worden.

Achteraf gezien hadden we ook wel de discipline gehad om zélf af te lossen, zonder deze verplichte aflossing, maar voorlopig zitten we hier wel even aan vast...

Wil je alles aflossen/ Heb je de hele som afgelost?
Ja, dat is zeker de bedoeling om te gaan doen! Daarom hebben we ook voor een lineaire hypotheek gekozen: dan weet je zeker dat je aan het eind van de looptijd de complete som hebt afbetaald.

Wij lossen ook extra af om het maandbedrag zo snel mogelijk naar beneden te brengen; de looptijd verkorten is voor ons niet zo belangrijk, want we willen hier voorlopig nog wel blijven wonen. Maar lagere maandlasten zouden wel erg fijn zijn, zeker met een baby op komst!

Hoe reageerde je hypotheekverstrekker op je aflosplannen?
Het maakte geloof ik weinig indruk ;) Wel zijn we helaas verkeerd geïnformeerd, bleek achteraf. Er was aan ons verteld dat een extra aflossing direct effect zou hebben op de rente én op de verplichte aflossing, maar nu blijkt dat alleen de rente erdoor daalt. Nu hebben we met de bank afgesproken dat ze eind 2013 een herberekening maken. Daarna moeten we bij elke extra aflossing de opmerking 'lastenverlichting' erbij zetten.

Ben je helemaal vrij om af te lossen wat je wilt, of moet je je aan een minimaal aflosbedrag houden van de bank? Is het aflossen een ingewikkeld administratief proces?
We mogen elk jaar 20% van het totaal geleende bedrag boetevrij aflossen. Om een extra aflossing te doen moeten we wel eerst wachten tot we 300 euro bij elkaar hebben gespaard.

Maakte je van te voren een aflosplan en lukt het je om je daaraan te houden?
Ons oorspronkelijke plan was om elke maand minstens 300 euro extra af te lossen. Dit lukte de eerste maanden prima, maar toen raakte ik mijn baan kwijt en bleek ik ook nog eens zwanger te zijn! Vanaf dat moment lagen de prioriteiten uiteraard opeens heel anders! Nu zetten we wel elke maand een klein bedragje opzij (het verschil tussen het beginbedrag dat we per maand betaalden en wat we nu per maand betalen + alle onverwachte financiële meevallers) en zodra we op 300 euro zitten, lossen we dat weer af. Verwachte financiële meevallers gaan naar een spaarrekening voor de kleine… Ik denk dat het belangrijk is om altijd flexibel te blijven en niet teveel te focussen op een plan, want dan ben je zo snel gedemotiveerd als het niet lukt!

Hoever ben je met aflossen?
Nog niet zo ver. We hebben nu 1/30e van onze hypotheek afgelost. Maar we wisten al dat het in het begin niet zo snel zou gaan. Door het sneeuwbal-effect van het aflossen met het verschil in rente zal het als het goed is wel steeds sneller gaan, dus dat is even afwachten...

Hoe reageerde je omgeving dat je ging aflossen?
Die vinden ons geloof ik nogal raar, omdat we ook een bordje in de woonkamer hebben hangen met het bedrag dat we nog af moeten betalen... ;) Daar krijgen we ook regelmatig vragen over en dat leidt wel eens tot ongemakkelijke momenten...

Maar we krijgen ook wel eens reacties van mensen die zeggen 'hadden we dit ook maar geweten toen we nog starters waren'.

Hoe houd je het vol? Hoe ga je om met tegenvallers? 
Wij houden het vol door vooral niet té streng te zijn voor onszelf. Als we extra aflossen maken we er elke keer een klein feestje van, maar als het niet lukt, dan gaan we niet zitten kniezen.

Met tegenvallers gaan we om door de plannen te veranderen. Dan maar wat minder snel aflossen… we hebben dankzij onze hypotheekvorm sowieso de zekerheid dat we over 30 jaar klaar zijn, en wat we extra aflossen is mooi meegenomen, maar als het even niet gaat, dan weten we dat het bedrag tóch elke maand wat kleiner wordt.

Wat is jouw tip voor mensen die nog niet aflossen en twijfelen of ze het moeten gaan doen?
Ik heb niet echt een tip. Ik denk dat het vooral een kwestie is van beginnen en door blijven gaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...