maandag 21 oktober 2013

Het aflosverhaal van LLMM

Soms loopt het in het leven anders dan we willen of plannen en dat kan grote gevolgen hebben, ook op financieel gebied. Blogger Lekker Leven Met Minder beantwoordde een paar maanden geleden mijn aflosvragen. Haar situatie is onlangs drastisch veranderd. In overleg met haar is besloten haar eerder gegeven antwoorden nu wel te publiceren, ook al gaat er veel veranderen. In een later stadium interview ik haar nog eens over haar situatie dan.

Lekker Leven Met Minder is 28 jaar oud en woont met haar vriend in een vrijstaande boerderij in Friesland. Ze zijn daar in 2009 komen wonen, zonder kinderen, maar wel met flink wat dieren.

Waarom ben jij gaan aflossen?
In de eerste instantie wilde ik graag de lasten verlagen en aflossen was een mooie manier om dat te doen. Daarnaast begonnen de lasten ook steeds zwaarder te wegen toen onze financiële situatie veranderde. Zo begonnen we aan dit avontuur met 2 loondienstsalarissen en 1 fors ondernemerssalaris en zitten we inmiddels op 1 toch wat minder fors ondernemerssalaris en geen loondienstsalarissen meer. De hypotheeklasten vormen nu ongeveer 50% van onze totale vaste lasten.

Wat voor hypotheek heb jij?
Een combinatie van een spaarhypotheek en aflossingsvrije hypotheek. 

Wil je alles aflossen/ Heb je de hele som afgelost?
Nog lang niet! Maar dat is wat mij betreft uiteindelijk wel de bedoeling. Ik wil hier gewoon vanaf zijn, iets overlaten omdat dat fiscaal aantrekkelijk is, is op dit moment niet iets dat me aanspreekt. 

Hoe reageerde je hypotheekverstrekker op je aflosplannen?
Niet speciaal. Ik kreeg gewoon instructies en dat was het. 

Ben je helemaal vrij om af te lossen wat je wilt, of moet je je aan een minimaal aflosbedrag houden van de bank? Is het aflossen een ingewikkeld administratief proces?
Op het aflossingsvrije deel mogen we jaarlijks boetevrij 20% aflossen. In ons geval is dat zo'n € 40.000,- en daar komen we voorlopig echt niet aan, dus dat gaat makkelijk. Er geldt geen minimum, maar we kiezen zelf voor een minimum van € 500,-. Op het spaardeel mogen we inleggen en/of de maandelijkse inleg verhogen. In de eerste instantie hebben we een aantal keer ingelegd, maar in 2011 hebben we de maandelijkse inleg fiks verhoogd. Nu doen we daar niets extra's mee, omdat we liever direct rendement zien. 

Maakte je van te voren een aflosplan en lukt het je om je daaraan te houden?
Ik heb verschillende plannen gemaakt, maar steeds veranderde de situatie en dus ook de mogelijkheden. Wel zet ik nu 'vast' 30% van mijn extra inkomen apart voor de hypotheek en dat lukt goed. 

Hoever ben je met aflossen?
We hebben inmiddels bijna € 18.000,- afgelost op het aflossingsvrije deel en bijna € 25.000,- gespaard binnen de Spaarhypotheek. Onze totale hypotheeksom was ruim € 412.000,-, dus al met al zitten we nu op zo'n 10%. 

Hoe reageerde je omgeving dat je ging aflossen?
Het komt niet echt ter sprake en het leeft ook wat minder, omdat mensen in mijn omgeving óf nog geen (koop)huis hebben, óf hun huis al hypotheekvrij hebben. 

Hoe houd je het vol? Hoe ga je om met tegenvallers?
Door er aan de ene kant bewust mee bezig te zijn en er aan de andere kant maar niet te veel over na te denken. Elke keer dat we € 500,- storten is dat mooi, maar als ik het vervolgens weer aftrek van de hoofdsom, dan lijkt het geen enkel verschil te maken. Ik houd mezelf maar voor dat de tijd uiteindelijk onze vriend is en dat het mooi is dat we er tijdig mee begonnen zijn, maar als er eens fikse tegenvallers zijn, dan zakt mij de moed ook wel in de schoenen. Wel vind ik het vooral fijn dat ik er apart voor spaar. Aan dat geld zit ik dus ook niet voor iets anders, dus het is niet zo dat ik bij elke tegenvaller weer de afweging moet maken of ik het in de hypotheek stop, met een vrij onzichtbaar resultaat, of dat er een belangrijk actueel probleem mee opgelost gaat worden. 

Wat is jouw tip voor mensen die nog niet aflossen en twijfelen of ze het moeten gaan doen?
Zeker doen! Bekijk je hypotheekpapieren en zorg ervoor dat je weet wat je hebt. Dat motiveert al en is ook gewoon verstandig. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat de hypotheekrenteaftrek bijvoorbeeld maar 30 jaar aanhoudt. Daarna moet je het volledige rentebedrag helemaal zelf betalen. Bij veel mensen valt het einde van die 30-jarige periode ook nog eens redelijk samen met de pensioenleeftijd, dus zit je met een enorm probleem: minder inkomen en hogere lasten. Dan kun je beter voorbereid zijn. Ook lekker dat je dan niet wakker hoeft te liggen van beslissingen van de overheid met betrekking tot hypotheken e.d.!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...