donderdag 19 september 2013

Wat kunnen we verwachten?

Prinsjesdag is weer voorbij. De koning las zonder al te veel gehaper zijn tekst, we hebben een nieuw woord geleerd - participatiesamenleving - en nu gaan we weer over tot de orde van de dag, wetend dat er veel boven ons hoofd hangt en dat de regering vooral veel zelfredzaamheid van ons verwacht. Meer bezuinigingen maar toch gaat de economie aantrekken. Hoe, dat weet niemand behalve Rutte en Samsom.

Het goede nieuws is dat de basisverzekering vrijwel gelijk blijft en dat het eigen risico 'maar' met een tientje stijgt. Ook wordt psychologische zorg meer vergoed dan nu. Voor de rest blijft het gissen en afwachten wat de maatregelen precies betekenen in de portemonnee. Voor sommigen kan het - ondanks dat het deels gissen blijft - verstandig zijn om alvast de begroting van volgend jaar aan te gaan passen. Tweeverdieners zonder kinderen en met een inkomen beneden modaal zitten goed, die gaan er zelfs iets op vooruit maar verder gaat zo'n beetje iedereen inleveren. Het meest getroffen worden mensen met een inkomen boven modaal, 65-plussers en  chronisch zieken en gehandicapten. Natuurlijk is ook hier weer een stapel-effect mogelijk. Een chronisch zieke alleenstaande moeder in de bijstand met kinderen gaat zware tijden tegemoet, als ze daar al niet midden in zat.

Het Nibud heeft de regeringsplannen doorgerekend voor 100 verschillende soorten huishoudens. Zo kun je kijken wat jij kunt verwachten. Wil je meer weten, kijk dan hier.

Natuurlijk staat onze specifieke situatie er net niet tussen. Daarom doe ik het op mijn manier. De begroting van volgend jaar is voor een groot deel klaar en ik heb die posten waar nog ruimte zit gemarkeerd. Mocht het nodig zijn dan kunnen daar de nodige maatregelen worden getroffen. Vanzelfsprekend bezuinigen we dan op de luxe zaken voor zover die er nog zijn (de krant bijvoorbeeld) maar toch zal het ook onontkoombaar zijn om te kijken naar bijvoorbeeld het boodschappenbudget.

Hoe ga jij hier mee om?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...