donderdag 26 september 2013

Schulden aflossen: het verhaal van Krappe Kas (2)

Gisteren lazen jullie over Krappe Kas , een vrouw van 50 die om verschillende redenen geen grip had op haar financiën. Ze was lang ernstig ziek, had psychische problemen en compenseerde haar verdriet met kopen. Ook was haar hart te groot, ze kocht van geleend geld spullen voor anderen. Toen Krappe Kas lichamelijk en psychisch iets opknapte, was ze in staat om te zien dat ze grote problemen had. Samen met haar man begon ze de schulden - die waren opgelopen tot € 50.000 - af te lossen.

Wanneer het omslagpunt kwam, dat weet ik niet exact meer, in ieder geval in de tijd dat het langzaam aan psychisch beter met me ging. Toen heb ik echt nachtenlang wakker gelegen van die schulden. Maar ook ging ik oplossingen zoeken. In eerste instantie heb ik deze aan mijn man voorgelegd en heb hem voorgerekend dat we echt moesten aflossen, zonder weer wat op te nemen. Dat deden we, mijn man vond gelukkig alles goed wat ik voorstelde. Zo sukkelden we voort tot het totaal aan schulden nog bijna € 43.000.- bedroeg. Toen ben ik weer gaan praten met mijn man en heb ik gezegd dat we nu alles op één hoop moesten vegen, zodat er nog één schuld overbleef in plaats van allemaal losse schulden. Daar ging hij ook weer mee akkoord.

In eerste instantie zou Krappe Kas op haar 65e van de schuld af zijn. Doordat zij echter bovenop de vaste aflossingen ook extra aflossen, hebben zij hun vooruitzichten aanzienlijk verbeterd. In het huidige aflostempo kan Krappe Kas  op haar 56e schuldenvrij zijn.

We losten keurig elke maand het vaste maandbedrag af, dat is € 425,-. In het begin betaalden we uiteraard bijna alleen maar rente en wat er echt afgelost werd was maar iets van € 56,-!!! Nu is dat gelukkig al heel anders, er wordt nu € 230,- echt afgelost dus dat is al heel wat meer.

Soms moeten er keuzes gemaakt worden tussen gezondheid en extra aflossingen. Krappe Kas kampt met voedselintoleranties en allergieën. Daarom moet zij glutenvrij, koemelkvrij en suikervrij eten zonder chemische toevoegingen. Om nog meer extra te kunnen aflossen, ging ze besparen op haar eten en dat had meteen grote gevolgen. Daar schrok ze van, ze was juist sinds 2012 gestopt met medicatie en niet meer onder behandeling bij GGNet omdat het zo goed ging. De extra aflossingen werden daarom teruggebracht van € 400 naar € 300,- per maand. Ze zochten en kregen hulp van een schuldhulpmaatje en die adviseerde om het extra af te lossen bedrag opnieuw iets te verlagen.

Sinds kort hebben we een schuldhulpmaatje en die zei dat we er gewoon goed voor staan en dat we gerust wat ruimer mogen leven. We komen nergens tekort, we bouwen langzaam een buffer op en zelfs als we niets extra zouden aflossen zouden we nu over ruim 5 jaar van de schulden af zijn. Maar waarschijnlijk met wat extra aflossingen zullen we er over 4 jaar al van af zijn dus dat is een mooi vooruitzicht. En hij vindt dat we mogen genieten, dat als er écht problemen komen het dan vroeg genoeg is om het budget te herzien. Dat wil niet zeggen dat we nu maar uitgeven wat we willen maar we kunnen ook wat sparen voor kleding en zo, zodat dat niet van het vakantiegeld betaald hoeft te worden. Dat is toch ook wel fijn om over te houden, zodat we misschien nog even weg kunnen als we dat zouden willen.

Hoe kun je je schulden aflossen? Waar bespaar je op? Welke keuzes maak je?

We blijven letten op producten die van het huismerk zijn in plaats van A-merken die we vroeger kochten. Voor kleding ga ik naar de kringloop en soms krijgen we ook van anderen kleding.En na het 'overlijden' van onze auto nu zo'n 5 jaar geleden, hebben we geen nieuwe meer gekocht. Eeder deden we dat wel altijd. Nu was er het besef dat we veel beter zonder auto verder konden gaan dan 'n andere aan te schaffen en dat is de beste bezuiniging die we ooit gedaan hebben.

Vertel je aan mensen in je omgeving dat je schuld hebt? Hoe reageren ze? Krijg je hulp van mensen en kun je dat aannemen?
Ik vertel inderdaad aan anderen dat we schulden hebben en hoe we daar mee bezig zijn. Want tja, ik schaam me er niet voor. Die schulden ontstonden in de tijd dat het heel erg slecht met me ging, nu gaat het goed, wel met ups en downs maar die horen bij het leven.

Ik ben heel open over onze schulden. Sommigen kletsen er over met anderen. Dat moeten ze zelf weten. Maakt mij niet uit. Maar de meesten reageren heel positief en vinden dat we goed bezig zijn. Groente en fruit wordt hier soms ook achter de deur heen geschoven al heb ik nu aangegeven dat we ons goed redden, ze blijven gewoon brengen omdat ze ook weten dat als er geld overblijft, we dat dan alsnog extra aflossen. Echt superlief dus!

Het aflossen gaat goed en Krappe Kas gaat steeds beter om met de ups en downs in haar leven. Ze heeft veel rust gevonden in haar geloof.

Het beste van alles wat er is gebeurd in mijn leven, is dat ik vorig jaar tot geloof kwam. Dat geeft me echte rust al blijft het leven natuurlijk met ups en downs verder gaan, het is voor mij een houvast. Vroeger zocht ik rust in van alles en nog wat maar ik vond nooit die echte, diepe rust, ik bleef zoeken. Nu is die drang tot verder zoeken verdwenen want mijn werkelijke rust is gevonden.

Hoe los je tegenslag op? Heb je bijvoorbeeld wel een kleine buffer?
Onze buffer is nog niet groot maar wordt elke maand iets groter. Nu staat de teller op € 500,-. En ach, we hebben allebei de instelling dat we niet iets nieuws hoeven als er iets stuk gaat. Tweedehands is ook prima of liever nog zelf repareren natuurlijk.

Hoe ga je om met sociale activiteiten? Wat doe je met verjaardagen en momenten waarop mensen van je verwachten dat je op koffie trakteert of een cadeautje meebrengt?
Wij gaan niet echt vaak naar verjaardagen maar als we gaan nemen we een kleinigheidje mee. Maar dat is maximaal ’n cadeautje van tussen de € 3 en € 7. Meestal zit ik dichter bij de € 3,- , ik koop altijd tijdens de opruiming dingen en die leg ik weg voor als we iets nodig hebben.

Wanneer denk je schuldenvrij te zijn?
We hopen dus nog maximaal 5 jaar bezig te zijn met aflossen, maar waarschijnlijk zijn we er over 4 jaar van af.

Wat is je eerste stap - denk je - als je schuldenvrij bent?
Zodra we schuldenvrij zijn is het eerste wat we doen een grotere buffer opbouwen. Daarnaast sparen voor als we eens iets nieuws zouden willen kopen. Maar het grappige is dat we tegenwoordig niet zo nodig iets nieuws willen. We hebben het nu veel beter, al geven we minder uit. Gelukkig zijn zit niet in kopen maar in je innerlijk beleven, hoe je met dingen omgaat.

In hoeverre beïnvloeden de schulden je relatie met je man? 
 Onze schulden beïnvloeden onze relatie niet echt, alleen toen ik extreem wilde bezuinigen greep mijn man in omdat ik ongezond ging eten en er weer depri door werd. Maar verder praten we tegenwoordig over alles waar we mee zitten. Daar gaan we één keer per week speciaal voor zitten. Qualitytime dus ;-). Mijn man is een heel lieve man, hij staat altijd voor mij en voor anderen klaar wanneer dat nodig is

Waar ben je trots op?
Nou ik denk toch dat we nu al zoveel afgelost hebben, al staat er natuurlijk ook nog genoeg.

Hoe zie jij je toekomst voor je?
Als er geen gekke dingen gebeuren ziet onze toekomst er goed uit denk ik. Over 4 jaar schuldenvrij, dus die zorgen zijn dan helemaal weg.
~
Dank je wel Krappe Kas voor je eerlijkheid en openhartigheid. Ik wens je heel veel sterkte met aflossen!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...