dinsdag 10 september 2013

Kinderbijslag

Het is jullie vast niet ontgaan, de kinderbijslag wordt aangepakt. De overheid werkt toe naar één vast bedrag per kind. Tot nu waren dat drie verschillende bedragen, afhankelijk van de leeftijd van het kind. Nu krijgt elk kind het bedrag van € 192, ongeacht de leeftijd. Volgens mij wordt het in fases afgebouwd, maar ik vind dat je je dan maar beter kunt gedragen alsof het meteen ingaat, dan wen je er zo snel mogelijk aan.

Nu kan ik natuurlijk schrijven dat dit voor veel ouders een klap is. Ongetwijfeld wordt er in veel gezinnen van de kinderbijslag de energierekening betaald of de boodschappen gedaan. Of het wordt besteed aan alleen kindgerelateerde zaken. En anderen (al zijn dat er steeds minder) merken het niet eens dat het op hun rekening staat, omdat ze nooit hun saldo controleren. Dat kan allemaal. Voor sommige ouders is de kinderbijslag iets waardoor ze net kunnen uitkomen en voor anderen niet.

Het inkomen van de ouder heeft niet altijd iets mee te maken met wel of niet afhankelijk zijn van de kinderbijslag. Roepen dat daarom de kinderbijslag moet worden afgeschaft boven een bepaalde grens is niet echt zinvol. Want ook boven een bepaalde inkomensgrens kunnen mensen tot hun nek in de financiële problemen zitten.

Gaan roepen hoe onrechtvaardig het is dat het wordt verlaagd, heeft ook weinig zin denk ik. Ik zat hier eigenlijk al heel lang op te wachten en het verbaasde me dat het nog niet eerder werd aangekondigd.  De inkomensafhankelijke zorgpremie gaat er uiteindelijk ook heus wel komen.

Waar we naar toe gaan in dit land is dat we kinderen krijgen zonder steun van de overheid, ouderen verzorgen met zo min mogelijk steun van de overheid en het begrip zorg krijgt een hele andere lading. Zorg voor elkaar en zorg om elkaar want de overheid doet het niet meer.

Het enige wat jij kunt doen is voor jezelf zorgen door je minder afhankelijk van die overheid te maken. Waar is nog ruimte? Grijp het verlagen van de kinderbijslag aan om een rondje door je huis te maken. Welke bezuiniging deed je eerder niet maar kan nu wel worden gedaan. Misschien is het nu wel tijd om de droger de deur uit te doen, met een moestuin te beginnen, je eigen wasmiddel te maken? Of voor het eerst bij een kringloopwinkel naar binnen te stappen. Stap over je schaamte heen en geef in je omgeving aan dat je kleren voor je kind kunt gebruiken, net als dat jij de te klein geworden kleren weer kunt aanbieden aan anderen.

Voor anderen is de nood misschien minder hoog. Maar ook dan is het handig even te bedenken of er nu een gat ontstaat en hoe je dat kunt oplossen. Zelf stort ik de kinderbijslag altijd op een aparte rekening. Alles wat met S. te maken heeft wordt daarvan betaald. Ik kom daar tot nu toe altijd mee uit. We passen nog steeds de tactiek toe van aan het eind van de winter de jas voor de volgende winter te kopen. Schoenen kopen we meestal tijdens de lappendagen hier in Hoorn waarbij erg gigantische kortingen op topmerken worden gegeven.

Om te kunnen blijven doen wat we altijd deden, zullen we nu even moeten gaan rekenen. In eerste instantie gaan wij er € 164 per jaar op achteruit. Maar omdat S. in maart 12 wordt, gaan we er eigenlijk meer op achteruit (omdat we dus geen verhoging krijgen zoals tot nu toe het geval was). Dat is dan een bedrag van € 328,- per jaar, ca € 27,- per maand. De volgende vraag is: heb ik ruimte om die € 27 elke maand opzij te zetten, gaan we iets schrappen of gaan we hetzelfde doen met minder? De begroting voor 2014 is nog niet klaar maar ik zie nu al dat als we € 27 opzij gaan zetten, we in sommige maanden niet uitkomen. Er moet dus ergens iets van af. Daar ga ik maar eens op broeden.

Wat is jouw tactiek om deze maatregel op te vangen?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...