maandag 23 september 2013

Het aflosverhaal van J. Willem

J. Willem leeft met zijn vrouw en twee kinderen in de  leeftijd van 2 en 5 jaar in een eengezinswoning in Alphen aan den Rijn. Daar wonen ze sinds 2004. J.Willem werkt full time en zijn vrouw drie dagen in de week. De kinderen gaan drie dagen per week naar de kinderopvang en buitenschoolse opvang. Hun bruto inkomen per jaar ligt tussen de € 52.000,- en € 55.000,-.

Waarom ben jij gaan aflossen?
Mijn vrouw raakte door een reorganisatie haar baan kwijt ( heeft gelukkig wel weer werk en een vast contract gekregen) en dan blijkt hoe kwetsbaar we zijn als er een (half) inkomen wegvalt, we hebben wel een hele goede buffer opgebouwd maar die willen we graag behouden.

Wat voor hypotheek heb jij?
Deels spaar / deels aflossingsvrij.

Wil je alles aflossen/ Heb je de hele som afgelost?
Ik denk dat wij alles willen aflossen. Als we in dit tempo doorgaan zijn we klaar rond 2019. In 15 jaar tijd hebben we dan het hele aflossingsvrije gedeelte afgelost, dan zijn mijn kinderen 12 en 9 jaar oud en hebben ze alle ruimte om later te studeren.
De spaarhypotheek moeten we volgend jaar verlengen en dat doen we naar alle waarschijnlijkheid weer voor 10 jaar, de afloop datum is dan 2024. Door wat extra stortingen in de spaarpolis en doordat we in 2019 van het aflossingsvrije gedeelte af zijn, kunnen we extra sparen om dan wellicht de hele hypotheek af te lossen.

Hoe reageerde je hypotheekverstrekker op je aflosplannen?
We hebben de website gecheckt hoe af te lossen en maakten een bedrag over. Twee weken later kregen we de bevestiging dat er een bedrag was overgemaakt en dat de bedragen worden aangepast

Ben je helemaal vrij om af te lossen wat je wilt, of moet je je aan een minimaal aflosbedrag houden van de bank? Is het aflossen een ingewikkeld administratief proces?
Wij mogen 20% per jaar aflossen, de minimale aflossing is € 2000,-. Het is heel simpel: download formulier “” extra aflossing”, vul de gegevens en het bedrag in en terugsturen via mail.

Maakte je van te voren een aflosplan en lukt het je om je daaraan te houden?
We hebben vanaf het begin de maandelijkse teruggave gebruikt om 50% te beleggen in een hoogdividend fonds van de ING, (daar zijn geen kosten aan verbonden) en om 50% te sparen. Dat doen we nog steeds, we proberen dat ook vol te houden. We wilden eens kijken wat meer zou opleveren, in dit geval is dat beleggen. Tevens hebben we extraatjes in de vorm van de 13e maand, het vakantiegeld, de belasting en zo op de spaarrekening gezet. Daardoor hebben wij nu een buffer van € 60.000.

We hebben altijd de intentie gehad om over 30 jaar het aflosvrije deel van € 90.000,- af te lossen, vandaar dat wij heel veel gespaard hebben. Mijn spreekwoord is 'hebben is hebben' en 'krijgen is de kunst'. We wilden doorsparen tot de € 90.000 en dat dan wegzetten maar door de plotselinge werkeloosheid van mijn vrouw en het wantrouwen in de financiële sector zijn we dit proces gaan versnellen.

We houden nu een buffer aan van € 60.000,- en alles er boven lossen we ieder kwartaal af. Dat moet dan wel minimaal € 2000,- zijn. Zo snijdt het mes aan 2 kanten: we houden de buffer én onze schuld en maandlasten worden minder.

Hoever ben je met aflossen?
Wij hebben nu in ruim 1,5 jaar tijd € 23.000,- afgelost, we zijn de 25% gepasseerd. Onze maandlasten zijn nu bijna € 100,- euro lager dan ten tijde van de start van de hypotheek. 

Hoe reageerde je omgeving dat je ging aflossen?
Er zijn slechts een paar mensen die wij het hebben verteld en die reageerden eerst verbaasd en daarna enthousiast.

Hoe houd je het vol? Hoe ga je om met tegenvallers?

Tegenvallers hebben we nog niet gehad, we kunnen afromen van onze spaarrekening en van onze beleggingsrekening. Zijn de koersen gedaald, dan kopen we weer goedkoper aandelen in en wachten we weer tot het volgende kwartaal. Dan lossen we alleen af als we genoeg hebben gespaard met ons spaargeld.

Wat is jouw tip voor mensen die nog niet aflossen en twijfelen of ze het moeten gaan doen?
Het eerder aflossen geeft je in de toekomst meer vrijheid. Denk niet alleen aan de maandlasten die minder worden maar ook aan je werk, misschien kan je wel één of meerdere dagen minder gaan werken bij je baas. Of je kunt eerder met pensioen,  dan is misschien de uitkering wel lager maar je hebt geen lasten meer van het huis.

De kinderopvang is voor ons een hoge kostenpost, hopelijk kunnen we over 1 of 2 jaar een dag minder gaan werken om een dag minder opvang te betalen.

Ik raad mensen wel aan om niet “ alles op alles te zetten om af te lossen “,  blijf wel gewoon leuke dingen doen met je gezin en krijg je een paar dure maanden in het vooruitzicht wacht dan gewoon totdat je weer wat te besteden hebt. Alles korter dan 30 jaar is meegenomen..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...