maandag 30 september 2013

Het aflosverhaal van Erik

Erik is 34 jaar en afkomstig uit een dorpje onder de rook van Gouda. Hij woont samen met zijn vrouw in een praktisch rijtjeshuis met een kleintje van vier maanden.

Waarom ben jij gaan aflossen?
We zijn gaan aflossen omdat we graag op één salaris de vaste lasten willen kunnen betalen. Nu werken we nog allebei, in de toekomst zou dat zomaar kunnen veranderen. Verder vinden we het een hele fijne gedachte om minder van de bank afhankelijk te zijn en zelf te kunnen bepalen waar het geld naar toe gaat. Mocht de overheid ook ooit nog eens de hypotheekrenteaftrek afschaffen, wat mij helemaal niet zou verbazen, dan ben ik er klaar voor.
Als laatste levert geld in het huis stoppen meer op dan op een spaarrekening en heb ik het gevoel verantwoordelijk bezig te zijn " voor later" .

Wat voor hypotheek heb jij?
We hebben een spaarhypotheek van €180.000,- en een aflossingsvrij gedeelte van €69.000,-.

Wil je alles aflossen/ Heb je de hele som afgelost?
Op dit moment is ons streven om het aflossingsvrije gedeelte weg te werken. We zijn in 2010 begonnen en hebben €35000,- af kunnen lossen. Ik hoop de rest in nog eens drie jaar weg te kunnen werken. Tussendoor proberen we ook af en toe wat in de spaarpolis te stoppen.
Daarna willen we de spaarhypotheek wegwerken. Daar hebben we nu een saldo opgebouwd van €35000,-. De rentevast periode verloopt over twee jaar.

Hoe reageerde je hypotheekverstrekker op je aflosplannen?
Geen enkel probleem! Zelfs niet toen ik de gekoppelde overlijdensrisicoverzekering loskoppelde en ergens anders voordeliger afsloot. Die zijn in de loop der tijd een stuk goedkoper geworden.

Ben je helemaal vrij om af te lossen wat je wilt, of moet je je aan een minimaal aflosbedrag houden van de bank? Is het aflossen een ingewikkeld administratief proces?
We mogen maximaal 10% per jaar aflossen.
Omdat begin dit jaar de rente op een gelijkwaardige lening met dezelfde looptijd hoger was, konden  we boetevrij een hoger bedrag aflossen. Dat was gunstig voor ons.
In het begin belde ik de bank, voordat ik een bedrag overmaakte. Nu doe ik dat niet meer, omdat het geen verschil maakte. Nu bel ik alleen nog achteraf, als ze een betaling niet verwerkt hebben voor de nieuwe maand. Soms hebben ze een beetje aansporing nodig...

Maakte je van te voren een aflosplan en lukt het je om je daaraan te houden?
Nee, we maken geen plan. Ik kijk hoeveel ik overhoud boven een minimum bedrag van €15.000,-. Dat houden we achter de hand voor onvoorziene uitgaven. Na verloop van tijd los ik dan weer een stukje af. Laatst hebben we diverse kozijnen vervangen in huis, dat moest gewoon gebeuren. Dan denk je wel heel even aan een grote storting die je ook daarvan had kunnen doen, maar ja, je kan niet alles hebben.


Hoever ben je met aflossen?
Nog niet ver genoeg! Op een gegeven moment merk je dat je geld overhoudt, ondanks dat de voorlopige teruggaaf minder wordt. Dat kun je dan weer gebruiken voor volgende aflossingen. Of in mijn geval pakken luiers...

Hoe reageerde je omgeving dat je ging aflossen?
In het begin vertelde ik het nog wel eens. Nu niet meer. Ik wacht tot het moment dat ik glimlachend kan zeggen dat het huis "vrij" is.

Hoe houd je het vol? Hoe ga je om met tegenvallers?

We laten er nog niets voor, alhoewel dat kan veranderen binnenkort. Ik ben heel makkelijk daarin, lukt het niet, dan gaat het niet. Misschien een andere keer dan. Tegenvallers probeer ik te vermijden, lukt het rechtsom niet, dan misschien wel linksom.

Wat is jouw tip voor mensen die nog niet aflossen en twijfelen of ze het moeten gaan doen?
Als je de mogelijkheid hebt, lekker doen. Als je twijfelt, kan je het proberen met een proefstorting. Kijk of dat bevalt maar pas op, het kan verslavend werken...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...