dinsdag 24 september 2013

De nieuwe Henselmans: Sta financieel sterk!

Anderhalve week geleden viel de nieuwe Henselmans bij mij op de deurmat: Sta financieel sterk. Train je koopkracht in 10 eenvoudige stappen. Leuk! Boeken van Marieke zorgen ervoor dat consuminderen en besparen iets leuks wordt waar we zin in hebben, in plaats van dat het een noodgedwongen ingreep is.

De grote waarde van dit boek is dat het doet relativeren. Wat nou crisis, we zijn nog altijd 1,5 keer rijker dan in de jaren '80, schrijft ze aan het begin. Veel van het crisisgevoel wordt ons aangepraat. IJzersterk vind ik haar advies aan het eind van het boek om je jaarinkomen eens in te vullen op de globalrichlist. Wie een inkomen van  'slechts' € 10.500 invult, hoort nog altijd bij de rijkste 13 % van de wereld.

En dat is de grote waarde van dit boek: crisis en rijkdom zijn heel betrekkelijk en hoe je met geld omgaat is te veranderen, net zoals wat je allemaal met je geld kunt doen. Weg met die paniek! Crisis hoeft niet te betekenen dat je geen koopkracht kent. Koopkracht is vooral wat jij doet met je geld, welke keuzes jij maakt of juist laat. Crisis kan een aanleiding zijn om jezelf te trainen er meer uit halen dan er in zit en je minder afhankelijk te maken van anderen.

Het boek beschrijf 10 stappen die je als lezer kunt doorlopen om de grip te verstevigen.  Vanzelfsprekend staan daar wat bekende zaken tussen die ook in andere boeken van Henselmans staan: zorg dat je weet wat erin komt  en eruit gaat, bespaar op boodschappen door alles zelf te maken, maak slimme keuzes door bijvoorbeeld je hypotheek af te lossen, bespaar op vervoer door zoveel mogelijk te lopen, stop met roken, etcetera. De toegevoegde waarde is dat het een heel actueel boek is met fijne verwijzingen naar websites waar je zaken kunt uitrekenen: van 'hoe zit het met mijn pensioen' tot 'waar heb ik recht op' en 'moet ik mijn hypotheek aflossen?'.

De grote kracht van Henselmans is dat ze als geen ander kan motiveren. Dat doet ze onder meer door haar 'geen paniek' truc met ons te delen. Besparen en de tering naar de nering zetten gaat nu eenmaal beter als je mentaal sterk bent en niet in de stress schiet. Veel paniek wordt ons aangepraat, we lezen continu over de crisis, horen er over op het journaal en overal mogen ervaringsdeskundigen en economen vertellen hoe erg het wel niet is. Maar is het wel zo erg? Het is te leren om jezelf in de 'geenpaniek-stand' te zetten. "We hebben een huis en geen honger. Geen bloed of doden door de economie. Conclusie: niks onherstelbaars, valt reuze mee." schrijft ze op pagina 127. En gelijk heeft ze. Natuurlijk liggen mensen wakker van de geldzorgen of omdat ze bang zijn ontslagen te worden. Maar helpt dat? Nee. Het helpt meer om op een creatieve manier naar oplossingen te zoeken en die worden volop aangereikt.

Henselmans houdt niet van half werk en daarom raadt ze mensen aan nu alvast te onderzoeken waar de besparingsmogelijkheden liggen. Hoe? Door een maand op een minimum te gaan leven. Veel mensen die nu door de crisis getroffen worden, hebben misschien nooit een arme periode gekend en zijn erg bang voor een kleiner inkomen. Maar vaak blijkt de vrees voor de vrees het ergste te zijn. Onderzoek wat je minimumgrens is en kijk wat dit met je doet. Liever nu vrijwillig dan straks noogdgewongen door de feiten te worden overvallen. Hoe je onderzoekt wat het minimum is voor jou, wordt uitgelegd maar niet voorgekauwd. Het is immers de bedoeling dat je het zelf onderzoekt in de omstandigheden en met de lasten waarmee jij nu leeft.

Een geweldig idee! Ik heb zelf jaren geleden een arme tijd gekend en meer dan een jaar op een minumum geleefd. Niet omdat ik geen baan had maar omdat ik een opleiding wilde volgen en ontslag moest nemen bij mijn toenmalige werkgever en natuurlijk geen recht op een uitkering had. Ik moest de periode te zien overbruggen van geen baan hebben en de opleiding volgen. Dat ging prima, ik leerde dat ik van niets iets kon maken en ook nu jaren later nog, geeft deze periode me een goed gevoel. Ik weet precies wat noodzaak is en wat luxe. Hoewel ik nu veel meer financiële verplichtingen (hypotheek) heb dan toen, weet ik ook dat ik uiteindelijk heel weinig nodig heb.

Er zijn altijd mensen geweest die moesten besparen. Of mensen die van consuminderen een levensstijl maakten vanwege drang naar soberheid/zorg voor het milieu/behoefte aan wereldreis die moet worden bekostigd....Ook zijn er mensen geweest die na de jaren '80 zijn gaan werken, jaarlijks meer zijn gaan verdienen, van baan naar baan gingen, een huis kochten en - vooruit - na een paar jaar wéér een groter huis zonder eigen geld kochten, om dit uiteindelijk (n)ooit af te betalen met de opbrengst van een woekerpolis. De huidige crisis treft nu ook deze mensen, die er voorheen zeer warm bij zaten, weliswaar meestal met geleend geld maar toch. Voor deze mensen is dit een niet te missen boek waarin duidelijk wordt uitgelegd dat crisis niet hoeft te betekenen dat je machteloos bent. Een sober leven hoeft niet haaks te staan op comfortabel leven. Niet als je de juiste keuzes maakt.

En de andere consuminderaars? Is het boek daar ook een aanrader voor? Ik vind van wel. Deze crisis duurt al lang en we geven allemaal de ander de schuld. Het ligt aan de banken, de hebzucht, de euro.... Met elke besparingsmaatregel die bekend wordt gemaakt schreeuwen we moord en brand. Want wij leveren al zoveel in en nu is het eens de beurt aan de anderen, de rijken, de bankiers, de gepensioneerden....we rekenen ons suf en kijken uit naar het einde van deze moeilijke tijden. Maar hoe ziet de nieuwe tijd er straks uit? De economie zoals we die kenden met groei als norm, is misschien wel achterhaald. We hebben mensen als Henselmans nodig om ons te doen inzien dat dit helemaal niet erg is en dat er perspectieven zijn.

Sta financieel sterk. Train je koopkracht in 10 eenvoudige stappen
Marieke Henselmans / € 12,50
Uitgeverij Genoeg / ISBN 9789490298043
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...