zondag 18 augustus 2013

Schulden aflossen


Onlangs maakten de lezers van dit blog kennis met Luccy, een vrouw van 48 jaar die haar aflosverhaal met ons deelde. Ze heeft haar hypotheek volledig afgelost, iets waar velen van ons over dromen. In haar aflosverhaal kwam zijdelings ter sprake dat zij jaren geleden na het verbreken van haar relatie geconfronteerd werd met een schuld van in totaal 50.000 gulden van haar toenmalige vriend. Ook die schuld werd volledig door haar afgelost. Luccy was bereid haar verhaal met ons te delen en het interview met haar verscheen begin juli.

Na het lezen van het verhaal van Luccy nam J. contact met mij op. Ze schreef me dat ze ook haar verhaal wil doen ‘al is het maar om andere mensen te waarschuwen of de ogen te doen openen’. Wat me trof in het verhaal van J. is de herkenbaarheid er van. J. is een slimme vrouw met een goede baan en haar pech of makke is dat kopen op krediet niet altijd voelde als een uitgave. En dat is herkenbaar. Met deze zienswijze werden in dit land immers massaal huizen met een beleggingshypotheek gekocht en zijn hypotheken die 120 % van de verkoopwaarde van het huis bedragen heel lang normaal geweest. Wie keek er nog vreemd op dat van de fictieve overwaarde van een huis een keuken werd gekocht, of een caravan? Zo is betalen met de creditcard ook ‘normaal’ geworden, om noodzakelijk spullen te kopen maar ook zaken/dingen die het leven tijdelijk leuker maakten. Echt als schulden hebben werd dit door veel mensen niet gevoeld, want de schuld werd ook meestal weer redelijk snel afbetaald.

Het probleem is dat er door het totaal ontbreken van reserves snel problemen kunnen ontstaan als de maandlasten stijgen. En dat is wat J. overkwam. J. heeft een kind van 4 jaar oud en woont samen met haar vriend. Op haar eigen blog doet ze regelmatig verslag van het aflossen van haar schuld waar ze sinds 2011 serieus mee aan de slag is gegaan. Maar hoe is het zo gekomen? Dat is een verhaal in drie delen dat deze week op Spaarcentje verschijnt, maandag, woensdag en vrijdag.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...