donderdag 29 augustus 2013

Potjes: 'de spaarcentjemethode'

Wie mij al langer volgt weet dat ik potjes met geld heb. Echte potjes en digitale potjes met geld. Onlangs las ik op een blog dat iemand dit de Spaarcentjemethode noemt.Veel mensen kiezen ervoor om gewoon 1 spaarrekening te hebben en dan bij te houden waar het allemaal voor is. Dat kan ik niet. Ik moet het geld echt verdelen over verschillende rekeningen/potjes anders 'voelt het niet goed'. Dat slaat nergens op, ik weet het. Aan de andere kant is het enige systeem dat het beste is, het systeem dat het meeste overzicht geeft. Voor mij is werken met verschillende rekeningen en potjes overzichtelijker.

Wij hebben een rekening voor de dagelijkse uitgaven en een aantal spaarrekeningen voor reserveringsuitgaven en een buffer. Maar daarnaast zijn er nog wat andere potjes. Ik heb wat echte potjes in de kast staan waarin kleingeld zit, zakgeld van de mannen en een potje met wat overblijft van het boodschappengeld. Sinds ik kennis maakte met Moneyou heb ik ook digitale potjes. Inmiddels zijn er overigens meer banken die die mogelijkheid bieden. Maar goed, ik heb die potjes dus bij Moneyou. Het zijn er 5 inmiddels: twee rekeningen met kleedgeld (één voor M en één voor mij, de kleding van S wordt van de kinderbijslag betaald, dat op een andere rekening staat). Dan nog één rekening met mijn zakgeld. Ik heb gemerkt dat ik beduidend minder geld uitgeef als ik mijn zakgeld uitbetaal op een rekening in plaats van cash...en tot slot een rekening voor de vakantie.

Enige tijd geleden besloten wij om te gaan sparen voor zonnepanelen. Maar niet lang na dit besluit gingen we twijfelen. Er verschijnen regelmatig berichten in de krant dat zonnepanelen binnenkort veel duurder gaan worden en dat je misschien wel beter je geld kunt investeren in windenergie. Of misschien moeten we het geld wel stoppen in de extra hypotheekaflossingen. Aan de andere kant, onze auto voldoet prima, maar ooit moet er een andere komen en dat kost ook veel geld. Ik heb weinig zin om in één klap van de buffer af te zijn na aanschaf van een andere auto.

Een auto is voor ons een bewuste keus. Als M. met het openbaar vervoer naar zijn werk gaat moet hij twee keer overstappen en daarna nog twintig minuten lopen. Hij is dan twee keer zo lang onderweg.  Aangezien de familie ook ver weg woont en niet echt in de buurt van openbaar vervoer, is de keus voor een auto toch al snel gemaakt. Drie jaar geleden kochten we een nieuwe tweedehands auto (van op dat moment een klein jaar oud). Die is natuurlijk op een gegeven moment op. Of eerder als we besluiten een zuinigere auto te kopen, want het heen en weer rijden naar het werk kost per maand voor gemiddeld € 200 aan benzine.

Dus, we gaan sparen voor een andere auto in plaats van voor zonnepanelen. Zo zijn de spaardoelen weer eens gewijzigd na wat nadenken.  Dat betekende een uurtje schuiven en puzzelen in exel. Meteen greep ik de gelegenheid aan om de rest van de begroting te bekijken: klopt het bedrag van het huishoudgeld nog? Van de uitjes? Moeten we als we gaan sparen voor een andere auto, een andere post schrappen? Zijn er nog andere grote uitgaven die we binnenkort kunnen verwachten?

Na een uur is de wereld weer duidelijk voor mij, althans, op papier. Nu nog even zien of het allemaal gaat lukken! Ons geld wordt verdeeld over deze potjes:

Betaalrekeningen: hier betalen we alle lopende zaken van die maandelijks worden afgeschreven.
Buffer: voor nood, onvoorziene rampen en ter vervanging van huishoudelijke apparaten, onderhoud aan het huis
Reserveringsrekening: voor alle periodieke uitgaven (feest- en verjaardagen, abonnementsgeld en contributies, onderhoud auto, route mobiel, onderhoud cv ketel, dierenarts, kapper, North Sea Jazz)
Autorekening: sparen voor een andere auto
Kledingrekening: één voor M en één voor mij
Kinderbijslagrekening: hier betalen we alles mee dat voor S is bedoeld (kleding, school, sport).
Vakantierekening: lijkt me duidelijk
Studierekening: we sparen voor de eventuele studie van S. en leggen maandelijks een vast bedrag in
Zakgeld: fysieke potjes voor de mannen en een digitaal potje voor mij
Huishoudpotje: fysiek potje waar we restjes huishoudgeld in gooien, bedoeld voor weken dat we niet uitkomt.

En jij? Werk jij ook met potjes of zou je gek worden van zo'n systeem?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...