dinsdag 20 augustus 2013

Het aflosverhaal van Pauline

Pauline is een vrouw van 46 jaar en getrouwd met een Canadees. Ze wonen in Canada in een vrijstaand huis en hebben drie kinderen, allemaal jongens, één van 12 jaar en een tweeling van 8 jaar. Pauline is huisvrouw.


Waarom ben jij gaan aflossen?
De hypotheekrente is in Canada niet aftrekbaar, dus alles wat je aan rente betaalt is weggegooid geld. We willen ook graag van deze schuld af, de kinderen gaan alleen maar meer geld kosten en dat willen we zo opvangen.

Wat voor hypotheek heb jij?
We hebben een annuïteiten hypotheek.

Wil je alles aflossen/ Heb je de hele som afgelost?
Ja, dat is in Canada de enige mogelijkheid. Spaarhypotheken en dergelijke bestaan hier niet. Er zijn wel mensen die iedere paar jaar een nieuwe (hogere) hypotheek afsluiten, maar dat zien wij helemaal niet zitten. We bezuinigen liever nu dan dat we op de lange duur veel geld verspillen.

Hoe reageerde je hypotheekverstrekker op je aflosplannen? En je omgeving?
Extra aflossingen zijn geen enkel probleem.  We lopen er niet mee te koop dat we extra aflossen, maar als we het iemand vertellen is de reactie meestal positief. Men denkt dan gelijk dat manlief flink verdient, maar het is juist zo dat we kunnen aflossen door geen gekke dingen te doen. Hier willen wel meer mensen aflossen, maar er iets voor laten, dat wil men vaak niet.

Ben je helemaal vrij om af te lossen wat je wilt, of moet je je aan een minimaal aflosbedrag houden van de bank? Is het aflossen een ingewikkeld administratief proces?
Wij mogen 20% van het originele hypotheekbedrag per jaar boetevrij aflossen. Het minimum bedrag moet wel $100 zijn. Het aflossen is heel simpel: we loggen in op de website van de hypotheekverstrekker, vullen dan het bedrag in en daarna wordt dat automatisch van onze bankrekening afgeschreven.

Maakte je van te voren een aflosplan en lukt het je om je daaraan te houden?
We hebben geen plan, maar de bonussen en extra's worden meestal gebruikt voor de aflossingen. We hebben ook een spaarpotje in de keuken staan. Sinds kort neemt manlief zijn lunch mee naar het werk en het geld dat hij uitspaart gaat in het potje voor de hypotheek. Steeds als er $100 inzit, maak ik het over.

Hoever ben je met aflossen?
We moeten nog $65000 aflossen (noot van SC:omgerekend is dat z€46578,29) en dat is over precies 3 jaar afgelost.

 
Hoe reageerde je omgeving dat je ging aflossen?
Onze oudste zoon snapt het al goed, maar met vrienden praten we er niet echt over.

Hoe houd je het vol? Hoe ga je om met tegenvallers?
Alles wat je extra aflost is meegenomen. Lukt het niet, dan is dit geen tegenvaller maar de realiteit. Wij zijn er heel trots op dat het ons lukt van één inkomen te leven.

Wat is jouw tip voor mensen die nog niet aflossen en twijfelen of ze het moeten gaan doen?
Ga eens uitrekenen wat je hypotheek je werkelijk kost. Rente en aflossing keer 12 keer de totale looptijd van je hypotheek. Haal van dat bedrag het bedrag dat je geleend hebt af. Niet schrikken. Natuurlijk moet je hier ook nog je renteaftrek tegenover zetten. Dan nog heb je genoeg redenen om zo snel mogelijk van je hypotheek af te willen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...