maandag 12 augustus 2013

Het aflosverhaal van Hollander

Hollander vormt met zijn partner een gezinnetje van 4 personen. Hij is 45 jaar en zijn kinderen zijn 8 en 5 jaar oud. Zowel hij als zijn partner werken en hebben allebei een goede baan. Ze wonen in een ruime 2-kapper in een mooi dorp in het zuiden van Nederland. Het huis is 10 jaar oud, toen ze het kochten was het nieuwbouw.

Waarom ben jij gaan aflossen?
We wilden sowieso een hypothecaire lening waarbij we na 30 jaar alles aflossen. Toen we ons huis net hadden gekocht, hebben we een hoog-laag constructie gekozen op onze Spaarhypotheek. Drie jaar lang hebben we flinke extra gestort (totaal € 30.000,-) om zo, toen onze kinderen kwamen een fors lager maandbedrag te krijgen. Dit was in de periode 2003-2005.

Nu na 10 jaar hebben we alles wat ons hartje begeert. Twee gezonde kinderen, leuk werk, we gaan een paar keer per jaar op vakantie,  en er staan twee relatief nieuw auto’s voor de deur. Onze spaarbuffer is groot genoeg, VRH/inflatie en spaarrente zorgt ervoor dat het van daaruit ook bijna niet groeit.
Om te gaan aflossen hebben we verschillende redenen: over 10 jaar als onze kinderen op de middelbare school zitten, willen we vrij zijn van schulden en ze straks niet met een studieschuld opzadelen. Ook willen we onze vaste lasten verlagen. Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld ook ons dak vol zonnepanelen laten leggen. Aan de ene kant om ook een keer iets terug te krijgen van de overheid. Aan de andere kant betalen wij nu geen stroomkosten meer wat onze vaste lasten ook weer fors verlaagd.

Wat voor hypotheek heb jij? 
We hebben twee hypotheken: één aflossingsvrije van € 77.000,- en een spaarhypotheek van € 170.000,-. Totaal dus € 244.000,-

Wil je alles aflossen/ Heb je de hele som afgelost?

Eerst was het onze bedoeling om extra te sparen in de spaarhypotheek om vervolgens daarmee de aflossingsvrije af te lossen. Twee jaar terug hebben we besloten de aflossingsvrije hypotheek alvast af te lossen (maximaal 20% per jaar) en de extra storting in de spaarhypotheek te gebruiken om de looptijd te verkorten. Na 20 jaar (in 2023) zijn wij van beide hypotheken af.

Inmiddels hebben we voldoende in onze spaarhypotheek zitten (met een reserve van € 50.000,-) om deze na 20 jaar vrij te hebben. Dat wachten we maar gewoon af. Op onze aflossingsvrije hebben we inmiddels twee keer € 15.400,- euro afgelost, waardoor we nu nog €46.200,- schuld hebben. In 2016 zijn we hier vanaf.

Hoe reageerde je hypotheekverstrekker op je aflosplannen? En je omgeving?
Onze bankadviseur had nog wel een product wat waarschijnlijk meer rendement zou geven dan wat we nu wilden, maar we hebben voor zijn aanbod bedankt.

Ben je helemaal vrij om af te lossen wat je wilt, of moet je je aan een minimaal aflosbedrag houden van de bank? Is het aflossen een ingewikkeld administratief proces?
We mogen maximaal 20 % (per jaar) op de aflossingsvrije hypotheek aflossen. Een spaarpolis moet voor de fiscus 20 jaar lopen om achteraf niet aangeslagen te worden. Het is geen ingewikkeld proces, één mailtje naar onze adviseur en hij voert het uit.

Maakte je van te voren een aflosplan en lukt het je om je daaraan te houden?
Ons aflosplan staat hierboven beschreven, tot nu toe lopen we daarop voor. Ik houd per maand bij in excel wat onze bezittingen en schulden zijn. Gewoon om trots te zijn op onszelf en om te kijken of het een beetje klopt wat we bedenken.

Hoever ben je met aflossen?
De spaarpolis, die in 2023 € 170.000,- moet bevatten, staat nu op ongeveer € 100.000,-. De aflossingsvrije van € 77.000,- staat nu op € 46.200,-

Hoe reageerde je omgeving dat je ging aflossen?
Onze omgeving gaat het niet aan en weet het ook niet. We doen het uitsluitend voor onszelf en voor onze kinderen.

Hoe houd je het vol? Hoe ga je om met tegenvallers?
Voor ons is het geen probleem, we merken het in principe niet.

Wat is jouw tip voor mensen die nog niet aflossen en twijfelen of ze het moeten gaan doen?
Een tip is lastig te geven omdat ieders persoonlijke situatie anders is. Als je twijfelt of je het geld kunt missen dan zou ik het niet doen. Als je het geld echt over hebt is er niets wat je tegenhoudt. Het voorkomt dan in ieder geval dat je het aan andere onzinnige dingen uit gaat geven.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...