donderdag 4 juli 2013

Vakantiebegroting: waarom en hoe

Niet de eerste keer dat ik schrijf over een vakantiebegroting en vast ook niet de laatste keer. Deze week hoorde ik iemand de opmerking maken geen begroting voor de vakantie te maken, omdat ze toch niet in de hand hebben wat ze uitgeven. Elk jaar weer viel het vies tegen. Tja, daar kan ik best veel tegenin brengen! Ik denk dat een begroting remmend werkt. Als jij € 100,- in je portemonnee stopt, bedoeld voor de komende week, dan ga je onbewust toch rekening houden met dat bedrag. Grote kans dat het totaal aan uitgaven om en nabij die € 100,- komt. Denk je er vooraf niet over na, dan geef je zo maar veel meer uit dan die € 100,- en op de één of andere manier nooit minder.

Hoe dat komt? Ik schreef er al eerder over. In ons zit een mentale boekhouder die van alles voor ons bijhoudt. Maak jij een begroting, dan is die boekhouder continue aan het werk, om alles bij te houden. Vooraf geen begroting maken is dus hetzelfde als je mentale boekhouder ook op vakantie sturen, met gevolgen voor je uitgaven.

Zo, nu dat dan duidelijk is, wat ga je dan begroten en hoe? Natuurlijk is dat afhankelijk van wat je gaat doen tijdens de vakantie: thuisblijven, huizenruil, kamperen, dagjes weg, geheel verzorgd in een hotel of een huisje huren. Bij ons bepaalde de hoogte van het vakantiegeld het budget. Ook dan kun je keuzes maken. Willen we persé 2 weken weg naar Frankrijk, dan zoeken we flink naar een betaalbaar vakantiehuisje. Maar we zouden ook kunnen kiezen voor één week vakantie dichterbij. Dat scheelt reiskosten (minder benzine, geen hotelovernachting) en dus kunnen we misschien een luxe huis huren of meer uitstapjes maken.

Het begint dus met wensen op één lijn te zetten met het beschikbare geld. Bepaal vooraf een budget en zoek binnen dat budget wat mogelijk is. Dat werkt beter dan eerst zoeken wat je wenst en dan er achter komen dat het wel erg duur is. Dus:
 • bepaal je budget (bij ons is dat het vakantiegeld)
 • zoek binnen het budget een vakantieadres
 • hoe duurder het verblijf, hoe minder er overblijft voor de rest
 • heb je een verblijfplaats gevonden, wat blijft er dan over voor: leefgeld, benzine, tol, uitjes?
 • kom je niet uit----> zoek een goedkoper vakantieadres of doe concessies aan de rest (minder uitstapjes, soberder leven)
 • kom je nog steeds niet uit ----> vergroot het budget door je inkomsten te vergroten. Zo betalen wij de hotelovernachtingen dit jaar van door ons verkochte boeken en dvd's.
 • maak gebruik van 'wisselgeld': thuis geef je ook geld uit aan eten, boodschappen en benzine. Hoeveel zou dat zijn?. Gebruik dat om de gaten te dichten.

Houd rekening met:
 • voorbereidingen (inkopen, zonnebrand, vaccinaties, etc.)
 • reiskosten ( benzine, vlieg/treintickets, overnachting in hotel of op een camping, tol, vignet)
 • verblijfskosten (hotel/huisje/camping, schoonmaakkosten, borg)
 • verzekeringen 
 • leefgeld (boodschappen, uitjes)
Maak voor alle onderdelen schattingen en bepaal een budget. Hoeveel denk je dat je per week aan boodschappen uitgeeft in een ander land? Heb je geen flauw idee, vraag dan rond, zoek op internet naar informatie over prijzen. Kom je er niet uit, zorg dan dat je de rest strak wel budgetteert, zodat je wat ruimte over hebt voor tegenvallers.Veel zaken kun je best nauwkeurig schatten. Als je weet op hoeveel kilometer afstand je eindbestemming ligt, moet je kunnen uitrekenen hoe vaak je moet tanken voor de heen- en terugreis. Op de plek zelf zal je vast ook wel wat heen en weer rijden. Wij tanken meestal gedurende twee weken vakantie 5 of 6 keer, ik reken € 400,- tot € 450,=.

Begroten heeft te maken met schatten, gebaseerd op wat je weet. De eerste keer is lastig, maar als je alles bijhoudt wat je uitgeeft, heb je een volgende keer alle informatie bij de hand. Na elke vakantie leg ik de schatting naast de daadwerkelijke uitgaven en zie ik of het klopte. Niet om mezelf te straffen maar om er van te leren. De eerste keer klopte er weinig van maar de tweede keer kwam het precies uit, op € 11 na in ons voordeel. Ik werk het uit in exel (maar het kan natuurlijk ook gewoon op papier worden gezet).  Op de manier voorkom ik dat de vakantie een periode is waardoor we tot ver na die tijd op de blaren moeten zitten. Dat viert een stuk prettiger vakantie!

Niet iedereen kan op vakantie gaan of vakantie vieren. Misschien heb jij die ruimte wel helemaal niet. Maar ook dan is er wel iets mogelijk. Door het jaar heen regelmatig wat kleingeld in een potje stoppen, maakt dat zomaar een ijsje kopen, op een terrasje zitten of toegang betalen voor het zwembad misschien mogelijk wordt. Denk na wat kan en ga er niet van uit dat je helemaal niets kunt doen. De meeste ruimte krijg je door vooraf na te denken en daar naar te handelen.

Wat ga jij doen in de vakantie en heb je erover nagedacht hoeveel het kost?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...