dinsdag 11 juni 2013

Zwerfkatten update

Nadat ik posters had opgehangen met een foto van één van 'onze' zwervers, kreeg ik een aantal reacties. Van mensen die niet het baasje zijn van deze schuwe kat maar hem wel eten geven, omdat hij overduidelijk een zwerver is. Zo krijgt deze slimmerik eten van ons, van de buren 4 huizen verderop, van onze oude buurvrouw in de straat om de hoek waar we eerst woonden én van een kattenvrouwtje uit de straat hierachter. Meneer zal dus niet van de honger omkomen als we er een keer niet zijn.

Toch is het wel belangrijk dat zijn situatie beter wordt dan dit. De buren van 4 huizen verderop willen met ons de kosten delen van een castratie. Het plan is om hem te vangen, door de dierenambulance te laten ophalen, ballen eraf te laten halen en dan weer terug laten zetten in de straat. Dan kan hij daarna wel kiezen op wat voor wijze hij zijn bestaan wenst voor te zetten. Ik schat zomaar in dat zijn leven als gecastreerde kater wat rustiger wordt. Mensen benaderen een kat nu eenmaal vriendelijker als hij niet overal tegenaan loopt te piesen.

Met de andere kat gaan de vorderingen tergend langzaam. Hij komt regelmatig in de vroege avond langs, voor een hap, maar blijft ook zomaar af en toe twee dagen weg. Met hem moeten we iets meer geduld hebben, maar ook met hem zijn we - samen met de buren - hetzelfde van plan.

Waarom een castratie betalen voor twee katten waarvan we niet zeker weten dat ze ons als baasje kiezen? De kans is groot dat ze te schuw blijven om nog te kunnen socialiseren. Toch helpen we ze graag, om nog meer zwervers te voorkomen. Er zijn al katten genoeg en zeker zwervers kunnen ziektes oplopen en verspreiden. Om hun best ellendige bestaan een beetje beter te maken. Zwerfkatten worden vaak verjaagd vanwege de overlast die ze veroorzaken. De meeste gecastreerde katers worden rustiger en sproeien niet meer continue. In die zin zullen ze dus ook hopelijk anders benaderd worden door mensen en minder vaak een emmer water over zich uitgestort krijgen.

Ondertussen maak ik dagelijks kleine overwinningen mee met onze zwerver. Van blijven zitten eten terwijl wij naar hem kijken, tot in een stoel liggen en dan telkens even over de rand gluren of we hem wel zien tot de grootste overwinning zondagavond: ik zit op mijn hurken met een bak eten in de hand en hij komt naar me toe en gaat eten, terwijl ik op 5 centimeter afstand blijf zitten. Hij kijkend en etend, ik kijkend en genietend. In overleg met het plaatselijke asiel hebben we nu de volgende stap genomen: één keer per dag eten geven op een vast tijdstip. Zo kan de dierenambulance hem straks makkelijker vangen.

Ik kan niet het leed van de wereld oplossen maar wel het bestaan van en zwerfkat dragelijker maken. Meer weten over zwerfkatten? Kijk eens op de site van de Dierenbescherming.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...