vrijdag 7 juni 2013

Zuinig leven

Deze week werd ik benaderd door een hele aardige mevrouw van de tv. Ze deed research voor een nog te ontwikkelen programma over zuinig leven. Ze had mijn blog gelezen, of ze met me mocht praten mailde ze. Dat mocht, dus belde ze en vroeg me de hemd van mijn lijf. Waarom zijn we zuinig gaan leven, hoe doen we dat dan, wat is zuinig leven, waar ben ik het meest trots op?

Mijn verhaal over zuinig leven is niet hét verhaal over zuinig leven. Dat probeerde ik haar dan ook duidelijk te maken. De situatie waarin je zit bepaalt hoe zuinig zuinig is. De één doet dat omdat hij in de schuldsanering zit, de ander doet het uit ideële motieven en weer een ander doet het vanwege minder inkomen en lasten die niet ineens zomaar verdwijnen. In die laatste categorie zit ik.

Zuinig is niet hetzelfde als een vrek zijn of vrekkig leven. Zuinig zijn betekent voor mij een besef hebben dat iets op of kapot kan gaan. Dus ga je zorgvuldig om met je voorraad, geld, spullen, je lichaam. Zuinig betekent niet dat ik altijd voor de goedkoopste oplossing ga. Ik betaal liever wat meer dat goed en degelijk is gemaakt en om die reden lang mee kan gaan. Zuinig betekent voor mij dus niet meer in China gemaakte plastic troep kopen. Zuinig betekent voor mij weinig vlees eten, maar wát we eten is biologisch.

Voor mij is de kern van zuinig zijn vooral niet meer ondoordacht of impulsief uitgeven, sparen voor iets wat gewenst is en leren uit te komen met wat er te besteden is. Zuinig zijn levert veel op. Vooral gemoedsrust, omdat ik me niet meer zorgen maak om dingen die kapot kunnen gaan. Ik heb immers een buffer waarmee ik dat opvang.

Het gevolg van zuinig zijn is dat je ook zuiniger wordt met iets anders: met je tijd en met jezelf. Ik geniet intens van wat kan en sta niet te veel stil bij wat niet kan. Ik beschik nu over veel tijd en heb nu door mijn situatie als WIA-uitkeringstrekker noodgedwongen de arbeidsmarkt van een afstand kunnen bekijken. En wat ik zie bevalt me niet. Ik wil niet terug naar de ratrace van hard werken, reorganisaties en voortdurende kans op burn out. Ik wil niet het melodietje van een ander zingen, maar dat van mij en wat bij mij past. Ik ben zuinig op mezelf geworden. Mijn lichaam en geest zijn mijn grootste bezit en dat komt beter tot zijn recht als ik er goed voor zorg. Ik wil straks niet meer in de cirkel stappen van hard werken en daardoor een levensstijl krijgen die duur is (voorgesneden groenten in een pan gooien met een kruidenmix want geen tijd). Ik wil niet langer een duur sportabonnement moeten betalen omdat ik die drie keer in de week sporten nodig heb om de stress uit mijn lijf te krijgen. In plaats daarvan wil ik mijn leven zo organiseren dat ik regelmatig buiten kan zijn, wandelen, of lekker lanterfanten.

Het gevolg van zuinig zijn is dat ik anders tegen luxe, tijd en mezelf ben gaan aankijken. Mijn zuinige leven bevalt goed, er is namelijk meer ruimte voor mezelf in dit leven. Dat ik ziek ben geworden heeft me de kans gegeven om anders te kijken naar zaken die voor mij vanzelfsprekend waren. De crisis in mijn micro-economie was louterend. Dat er tegelijkertijd op een groter niveau ook een crisis gaande is, sterkt me in mijn gevoelens. Niet alleen ik doe er goed aan om soberder te leven, we worden nu met zijn allen gedwongen een stap terug te doen. Is dat erg? Wel voor mensen die tussen het wal en de schip vallen en verzuipen door de vele bezuinigingen. Maar voor veel mensen is het ook een kans om na te denken. Willen we wel zo hard werken dat we continue allerlei lichamelijke vage klachten hebben totdat het ineens té veel wordt. Willen wel wel 24 uur per dag beschikbaar zijn voor de buitenwereld, onze baas. Hoe erg is het als je niet elke 2 jaar een nieuwe mobiele telefoon kan kopen waar internet op zit? Waar heb je dat voor nodig als je tegelijkertijd ook een laptop hebt en daarop ook bereikbaar bent? Wil je wel werken voor spullen waar je eigenlijk heel goed zonder blijkt te kunnen? Wat heb je nu echt nodig in het leven en wat moet je daarvoor laten?

Dat is de essentie van zuinig zijn voor mij: een groeiend besef van wat ik echt nodig heb.Wat betekent het voor jou?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...