vrijdag 14 juni 2013

Koninklijk bezoek

Vandaag wordt ons IJsselmeerstadje vereerd met het bezoek van de kersverse koning en koningin. Dit bezoek zal maar liefst 20 minuten duren. Wim en Maxima wandelen door een historische straat die uitloopt op de Rode Steen, een prachtig oud plein van waaruit Hoorn ooit is ontstaan in vroegere tijden. Daar worden ze dan toegezongen en toegetrompetterd en dan gaat het weer hop in de bus richting Zaandam en Haarlem. Nadat het koningspaar is vertrokken barst er een feestje los dat duurt tot 19 uur in de avond en waar Hoorns talent mag laten zien wat ze kan.

Dat alles kost € 80.000,-. Ik ben niet de enige die vraagtekens plaatst bij dit bedrag. De fractie van Groen Links in onze gemeente schreef een brief aan Willem waarin zij uitlegt waarom € 80.000 voor een bezoek van 20 minuten niet passend is in deze tijd van crisis:

"Het totále bedrag dat onze inwoners dit jaar aan subsidie kunnen aanvragen voor energiebesparende maatregelen aan huis (zoals zonnepanelen, vloer-, dak- en muurisolatie, laagtemperatuur verwarming, zonneboilers, enzovoort) betreft €70.000. Een bedrag dat vergelijkbaar is met het voorgenomen plafond voor een heel jaar aan amateurkunst- en cultuurinitiatieven in Hoorn (een ’pot’ van €75.000). €80.000 is een bedrag dat gelijkstaat aan 2,5 bruto modaal jaarsalaris, maar bijvoorbeeld ook aan bijna 2.000 uur van de thuiszorg waarop momenteel zo hardhandig wordt bezuinigd in het licht van de crisis." (bron:hoorn actueel).

In zes dagen tijd reizen ze door de 12 provincies. Ik heb even snel geteld, ze doen in totaal 43 gemeenten aan. Laat al die gemeenten nou pak em beet gemiddeld elk € 50.000,- uitgeven dan wordt er zo € 2.580.000,- over de balk gegooid. Want dat is het toch? Hoezo kennismaking met het land? Ik denk niet dat deze mensen een kloppend beeld krijgen na al die wandelingen over opgepoetste met vlaggen versierde straten. Wat een verspilling van gemeenschapsgeld. En dat in deze tijd, ik vind het echt te schandalig voor woorden. Laat ze verdorie in alle provincies under cover een dag vrijwilligerswerk doen, les geven op een school, achter de kassa zitten in de supermarkt of een dagje meedraaien met een thuishulp. Ik weet zeker dat er dan een indringender beeld ontstaat dat beklijft en inspireert.

Vind jij het normaal dat een bezoek van het koningspaar zoveel geld kost?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...