dinsdag 4 juni 2013

Kleine beetjes maken veel mogelijk

We leven al jaren volgens een redelijk strak budget. Toen wij in inkomen achteruit gingen, maakten we keuzes, streepten een aantal zaken door en reorganiseerden onze financiën grondig. Het leven dat we nu leiden is evengoed heel comfortabel. We leven redelijk sober, kunnen ons een vakantie veroorloven en voor alle periodieke uitgaven zoals kleding, onderhoud aan de auto of pech, wordt gespaard. Omdat we heel bewust keuzes maken waar ons geld naar toe gaat, genieten we meer dan voorheen. De zaken die zijn geschrapt, waren blijkbaar minder belangrijk.

De hoogte van ons vakantiegeld bepaalt ons vakantiebudget. Door flink te zoeken lukt het elk jaar weer om voor twee weken een huisje in Frankrijk te boeken. Vooraf schatten we alle uitgaven in zoals voor de boodschappen,  het reizen en de uitjes. Omdat we altijd alles bijhouden is dat een kwestie van even een jaar terugbladeren in de boekhouding.

Wat niet in het budget valt, is een hotelovernachting. Natuurlijk kunnen we dichterbij huis vakantievieren maar wij zijn van die verwende nesten die in ieder geval een paar weken per jaar echt even van een knallende zon willen genieten. Dat betekent nog altijd een flink eindje rijden. De bestemming van dit jaar, de Auvergne, is op 10 uur rijden van ons huis. Dat is te doen in één keer, maar echt prettig is dat niet. Omdat ik na het boeken ontdekte dat de terugreis op een zwarte zaterdag valt, heb ik toch maar een chambre d´hotes geboekt. Ik ben één keer vast komen te zitten tijdens zwarte zaterdag en wist in één klap waarom dit zwarte zaterdag heet. Nooit meer!

Om het tekort in de vakantiebegroting op te vangen, ben ik boeken en dvd´s gaan verkopen via internet. Van de dvd´s had ik wel verwacht dat er belangstelling voor was (veel scandinavische thrillers) maar tot mijn stomme verbazing verkopen mijn oude studieboeken ook heel goed. Nooit verwacht dat mijn´Chakrawerkboek´ of ´Clinical Massage Therapy´ nog zoveel geld zouden opleveren!

De zaken lopen zo goed, dat ik nu ook voor de heenreis heb geboekt. Dan kunnen we ergens eind van de ochtend vertrekken, tot een uur of 5 rijden en dan hoeven we de volgende dag nog maar een paar uur. Ik zocht zeker een halve dag op internet naar een goed adres. Bijna alles viel af, of het zat al vol of het was te duur. Ik zocht naar een B & B in een leuk stadje waar je ´s avonds wat kunt eten. Pas na uren zoeken drong het tot me door dat ik natuurlijk ook even kon kijken of de B & B van de terugreis nog plek had. En jawel. Over suf gesproken!

Ik kan er enorm van genieten, dat al die keren dat ik die € 3 of € 5 van een verkocht boek opzij heb gezet, uiteindelijk resulteren in twee hotelovernachtingen. Je neemt afscheid van het één om het ander mogelijk te maken. Voor mij is dit essentie van consuminderen. Je hoeft je absoluut niet alles te ontzeggen, door creatief te schuiven met budgetten en te sparen voor de extra´s is er nog veel mogelijk. En dat terwijl ik een paar jaar geleden echt dacht dat wij ons huis moesten gaan verkopen toen mijn inkomen enorm achteruit ging. Consuminderen is zoeken naar wat kan binnen de mogelijkheden die je hebt. Wij kiezen voor een vakantie en een hotelovernachting, een ander rookt of gaat vaker uit eten. En weer een ander consumindert om een schuld af te betalen. Het kan allemaal.

Ik besef me dat ik in een luxepositie zit. Sommigen sparen en leven zuinig en zullen niet op vakantie kunnen of zich een extaatje veroorloven, zeker niet in deze tijd, dat is zuur. Waarvoor excuses als mijn jubelverhaal je rauw op de dak valt. Er zijn echter heel veel mensen die denken dat ze zich niets kunnen veroorloven maar waar er toch ruimte is. Zo kreeg ik laatst een mail van een mevrouw die door het opvolgen van mijn tips (weet wat er inkomt, houd je uitgaven bij, schrap wat je niet belangrijk vindt en spaar voor pech en reseveringsuitgaven) tot haar stomme verbazing zo veel geld overhield dat ze voor het eerst in 20 jaar op vakantie kon gaan. Kijk, daar doe ik het voor!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...