maandag 17 juni 2013

Het aflosverhaal van Nomoskar

Nomoskar woont samen met haar lief en drie kinderen. Ze wonen sinds 2005 in een mooi groot huis, dat ze ook nog wat groter hebben gemaakt. Vanwege haar werk hadden ze meer ruimte nodig. Nomoskar werkt thuis en haar partner werkt (deeltijd) buitenshuis.

Waarom ben jij gaan aflossen?
Toen wij als twee “domme blondjes” niets wetend van hypotheken een huis wilden kopen, raadde de adviseur ons een beleggingshypotheek aan. Wij wilden redelijk lage maandlasten en aangezien wij er toen nog niets van snapten, zijn we op het advies afgegaan. Na een aantal jaar begonnen we ons wel zorgen te maken: hoe krijgen we in vredesnaam € 238.500,- bij elkaar via beleggingen? Maar aflossen was niet mogelijk omdat het inkomen gewoon te laag was op dat moment. Zo rond 2011 veranderde dat en zijn we gaan nadenken wat er mogelijk was. Ons eerste idee was zelf bijsparen via een spaardeposito. Uiteindelijk zijn we min of meer op de gok gaan aflossen, de eerste aflossing was onze belastingteruggave in 2012 en dat voelde heel erg goed.

Wat voor hypotheek heb jij?
Zoals ik al zei hadden we een beleggingshypotheek. Na die eerste aflossing zijn we verder gaan nadenken en besloten we aan de hand van berekeningen op internet te kijken of we van de beleggingshypotheek een annuïteiten- aflossingsvrije of een bankspaar - aflossingsvrije hypotheek konden maken. We hebben uiteindelijk gekozen voor de combinatie annuïteiten – aflossingsvrij omdat we bij banksparen veel te veel beperkt werden. De combinatie hebben we weer om de maandlasten. Aangezien mijn baan zo veranderlijk is als het weer, het ene jaar een voltijds baan maar een jaar later kan het zo anders zijn, zijn “lage” maandlasten erg fijn. Daarom zijn we na het omzetten doorgegaan met aflossen. Bovendien stond ons huis onder water en dat wilden we eigenlijk ook wel veranderen.

Wil je alles aflossen/ Heb je de hele som afgelost?
We zijn begonnen met het aflossen op onze annuïteitenhypotheek. Met als motivatie: De lasten dalen sneller als we die hypotheek aflossen en daarna pas de aflossingsvrije hypotheek.
Hoeveel we af gaan lossen is bij ons onduidelijk, we hebben afgesproken om zoveel als mogelijk af te lossen. Het doel is 100% maar we pinnen ons er niet op vast.

Hoe reageerde je hypotheekverstrekker op je aflosplannen?
Onze hypotheek verstrekker vindt het prima dat we aflossen. Volgens mij promoten ze het zelfs min of meer door beperkingen weg te halen.

Ben je helemaal vrij om af te lossen wat je wilt, of moet je je aan een minimaal aflosbedrag houden van de bank? Is het aflossen een ingewikkeld administratief proces?
Bij de aflossingsvrije hypotheek kun je al vanaf  €25,- aflossen en er is geen maximum. We zijn dus vrij in wat we aflossen. Iedere maand maak ik een bedrag over naar de hypotheek verstrekker. Het is ontzettend simpel, wat dat betreft ben ik blij met deze hypotheek verstrekker.

Maakte je van te voren een aflosplan en lukt het je om je daaraan te houden?
Van te voren had ik een plan gemaakt voor een aantal jaren. Nu blijkt dat ons inkomen op dit moment zo hoog is dat we er ruim aan kunnen voldoen, maak ik dus ook stoer een groter bedrag over en heb ik ook gelijk een nieuw plan gemaakt voor één jaar. Die periode is voor mij te overzien wat inkomen betreft en ik kan voor dat jaar dan een redelijk precies plan maken.

Hoever ben je met aflossen?
De eerste van de maand kijk ik online even hoe de hypotheek er voor staat. In maart doken we onder de €200.000,-. Ik merk dat dat wel een magische invloed heeft, er staat opeens geen 2-tje maar een 1-tje.

Hoe reageerde je omgeving dat je ging aflossen?
We hebben het maar weinig mensen verteld. De mensen die we het vertellen snappen onze motivatie en reageren daardoor wel positief en ook verbaasd omdat we in hun ogen zoveel overhouden.

Hoe houd je het vol? Hoe ga je om met tegenvallers?
Ik merk dat het voor mij heel belangrijk is om overzicht te hebben. Wat komt er iedere maand binnen, wat gaat er uit? Wat moeten we sparen voor onvoorziene omstandigheden.
Blijkbaar ben ik een lijstjes mens, ik maak voor alles een Excel sheetje. Eén lijstje voor inkomsten en uitgaven, waarbij ik ook regelmatig experimenteer met minder inkomsten en wat gebeurt er dan? Een ander lijstje met spaar doelen, ik heb een aantal potjes gemaakt waar ik maandelijks geld in zet. Daardoor weet ik wat er aan het eind van de maand op de spaarrekening moet staan. Alles wat “over” is bekijken we per maand. We hebben nu bijvoorbeeld een paar dure uitgaven gehad, dus wat over is gaat in een spaarpotje wat te leeg dreigt te raken. Zo kunnen wij tegenvallers goed opvangen.

Om het vol te houden heb ik een huis getekend bestaande uit vierkantjes, ieder vierkantje staat voor €500. Iedere maand kleur ik de vierkantjes die van ons zijn in. Over 3 vierkantjes is de kruipruimte helemaal van ons en gaan we beginnen met de beneden verdieping. Verder werkt lezen van en over mensen die ook aflossen zeer motiverend.

Wat is jouw tip voor mensen die nog niet aflossen en twijfelen of ze het moeten gaan doen?
Wat een lastige vraag…. Aflossen is zo afhankelijk van je situatie en motivatie.

Ik zou me in ieder geval goed gaan verdiepen in het aflossen. En vooral niet alleen maar afgaan op mensen die zeggen: “ja maar de hypotheekrente aftrek”. Lees bijvoorbeeld ook het boek van Marieke Henselmans, daarmee kun je de voors en tegens voor jezelf op een rij zetten. Daarna kun je bewust een voor jou goede keuze maken.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...