zaterdag 8 juni 2013

Een nieuwe Hormann....

Ondanks een licht aantrekkende economie verwacht het UWV volgend jaar 739.000 werklozen, dat is een stijging ten opzichte van dit jaar. De iets aantrekkende economie wordt vooral veroorzaakt door een verhoogde arbeidsproductiviteit. Meer banen levert dat helaas niet op. Heel zuur voor het nog steeds groeiende leger werklozen.

Hoewel ik geen econoom ben, zet ik wel vraagtekens bij zaken die ik soms in de media lees of om mij heen hoor, omdat ze botsen met het logische verstand.  Zoals bijvoorbeeld het idee van sommige bedrijven om de atv-dagen in te trekken. Ja, zo verhoog je inderdaad de productiviteit maar je lost er geen werkloosheid mee op. Bovendien hebben al die mensen van wie de atv-dagen worden afgepakt, hier ooit salaris voor ingeleverd, dat eisen ze natuurlijk dan weer terug. Dat plan kan dus meteen in de prullenbak volgens mij, want het lost niets op.

Het onzalige idee  dat werknemers om de werkloosheid op te lossen meer moeten gaan werken in plaats van minder, wordt door Hormann in zijn nieuwste boek ‘Helemaal vrij’ goed gekraakt. En als Hormann iets vindt, ga ik tegenwoordig even rechtop zitten. Iemand die met een tegendraadse boodschap negen drukken van een boek verkoopt, verdient aandacht en een luisterend oor.

In zijn vorige boek ‘Hypotheekvrij’ legde Hormann uit waarom je als huiseigenaar eigenlijk niets anders bent dan een huurder van de bank. Zo lang je niet aflost – en laten we wel wezen wie deed dat nou vrijwillig – steven je aan het einde van de looptijd van je hypotheek af op een groot financieel probleem. Aflossen dus.

In dit vervolg – geschreven voor 45 plussers maar eigenlijk verplichte kost voor iedereen die kan lezen (waarom niet als discussiestof behandelen tijdens de economieles?) – legt Hormann ons nog eens uit waarom aflossen zo belangrijk is, alleen pakt hij het nu iets groter aan. Wie de demografische gegevens bekijkt, de ontwikkelingen sinds de jaren zestig volgt, de gestegen welvaart ziet en de gestegen levensverwachting, ziet ook dat die zogenaamde onverwachte crisis helemaal niet zo onverwacht was. Kok waarschuwde eind jaren ’90 al voor een crisis en sindsdien zijn er meer mensen geweest die een boodschap verkondigden die niemand wilde horen. Dansen op een vulkaan en je blind en doof houden omdat hebzucht nu eenmaal sterker is dan realiteitsbesef.

De wereld is veranderd en dat heeft gevolgen voor onze welvaart. Maar wat is dat dan, welvaart? Lange tijd gingen we ervan uit dat het normaal was om op de pof te leven of een overwaarde van een huis te verzilveren, op het moment dat je nog helemaal niet van plan was om dit huis te verkopen. Veel mensen hebben hiervan kunnen profiteren, maar nóg meer mensen zijn hierdoor in de problemen geraakt. Voor wie zoekt naar oplossingen of inspiratie voor een nieuwe manier van leven, is dit boek een must. Ook trouwens voor mensen die nog steeds geloven in de maakbaarheid van de welvaart, of iedereen die nog steeds denkt dat de crisis niet bij hen aanbelt.

Ontslag kan je zomaar overkomen, zeker in deze tijd en door de toenemende werkdruk zou het ook kunnen gebeuren dat je langdurig uitvalt. Je kunt natuurlijk een tandje harder gaan rennen, maar is dat zinvol? Hormann zegt van niet. Met de afgrijselijke constatering dat één op de vijf Nederlanders zijn pensioen helemaal niet haalt, kunnen we nóg harder werken maar beter vergeten. Maar wat moeten we dan? Naast aflossen is dat vooral nadenken over wat je wilt in je leven en daar vervolgens naar gaan leven.

Aflossen van je hypotheek levert de vrijheid op om ver voor je pensioen bijvoorbeeld één of twee dagen minder te gaan werken. Zodat je tijd hebt om te lummelen, te fietsen, te wandelen of alle boeken te lezen die nog op je lijst staan. Parttime werken heet in Hormanns wereld prepensioen. Wacht niet tot je pensioen om die dingen te doen waar je al jaren over fantaseert, want of je haalt dat pensioen niet eens, of je bent tegen die tijd zo gammel dat je niet meer in staat bent op stap te gaan.

Leef nu, leef sober, maak jezelf zo onafhankelijk mogelijk door je schuld zo snel mogelijk af te lossen maar vergeet vooral niet te genieten. En dat hoeft immers geen geld te kosten. Zó leven, vergroot de kansen dat je überhaupt je pensioen haalt. Een afgelost huis maakt het misschien mogelijk om ver voor je pensioen rond te gaan reizen, want wie zegt dat je dat geld perse moet gebruiken voor de zorgkosten later (een veel gehoord argument van mensen die niet willen aflossen)?

Veel van wat Hormann schrijft is herkenbaar voor mij. Doordat ik ziek werd heb ik mijn nachtmerrie al beleefd en geleerd dat ik te afhankelijk was van mijn inkomen. Het downsizen leverde mij vervolgens zóveel op, dat ik nu niet anders meer zou willen.

De samenleving is veranderd. Zoals Hormann op pagina 179 schrijft 'We moeten ons niet afvragen wat een doosje maagzuurremmers precies kost, maar onszelf de vraag stellen waarom we die zo massaal nodig hebben'. De samenleving legt ons een enorme druk op, we moeten meer en langer werken en als we worden ontslagen, zijn we blijkbaar besmet en uitschot en moeten we zo snel mogelijk weer aan het werk. We worden immers in ons inkomen geraakt als we te lang werkloos zijn. Tegelijkertijd moeten we zorgen voor onze bejaarde ouders en onze kleinkinderen, want dat heet 'samen de verantwoordelijkheid delen'.

Door uit die waanzin te stappen, door een stap achteruit te zetten, zien we hopelijk wat belangrijk voor ons is. En wat goed is voor ons, is ook goed voor de samenleving, al zal de fabrikant van maagzuurremmers het daar niet mee eens zijn. De crisis is een kans voor onszelf om ons leven anders te formuleren. Om nieuwe definities te bedenken van welvaart en luxe. De crisis nodigt ook uit om de manier waarop we met elkaar omgaan en ons werkende leven willen inrichten, te herformuleren. Het boek van Hormann is daartoe een prachtige aanzet. Hij laat zien dat sober leven niet betekent dat je niet meer kunt genieten. Juist het sobere leven maakt veel genieten mogelijk. Sober leven betekent ook een prettige versimpeling van je leven met veel minder stress, en wie wil dat nu niet?

Iemand omschreef eerder deze week "Helemaal Vrij! als een verfrissend boek. Daar ben ik het niet mee eens. Ik las het en kreeg eerder het gevoel dat ik een plens water over me heen kreeg. Zó de vinger op de wond kunnen leggen en mensen zó goed een spiegel kunnen voorhouden en tegelijkertijd aanzetten tot flink nadenken, is een geweldige prestatie. Nu maar hopen dat er weer een volgend boek aankomt.

De belangrijkste les van Hormann (volgens hemzelf) is dat je wat van je leven moet maken,  'anders loop je nu te fantaseren over wat je later allemaal wilt gaan doen en blik je straks terug op een leven vol gemiste kansen'.  Een pleidooi voor mindfulness dus maar dan op zijn Hormanns: met veel informatie over hoe het zo is gekomen en met een sluiproute naar dat leuke plekje waar iedereen wil zijn. En dan nu allemaal naar de boekhandel rennen en kopen dat boek. Bij de bieb reserveren mag natuurlijk ook.

Lees dit boek en vraag jezelf af: ben ik een pion of een pionier?  Week je los van alle hypes, mustdo's en stressverhogende kosten- en tijdverslindende apparaten en ga voor versimpeling van leven. Hoe je dat invult, is aan jou.

Helemaal Vrij! Doorwerken tot je 67e is helemaal niet nodig!
Gerhard Hormann
JUST Publishers
ISBN 9789089752437  / € 14,95

ps. lees ook eens het blog van Gerhard Hormann: Van heel sober leven naar heerlijk simpel leven. Veel bloggers dromen er van ooit eens een boek te schrijven. Leuk dat een bekend en succesvol auteur eerst met de boeken begon en dan nu een blog is begonnen! Welkom in de bloggemeenschap!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...