donderdag 30 mei 2013

Waar doen ze het van?

Wie zou er niet rijk willen zijn? Maar wat is dat dan rijkdom? Eén miljoen? Tien miljoen? € 10.000,-? Of is rijkdom dat je de middelen hebt om aan je verlangens tegemoet te komen? In haar nieuwe boek moedigt Erica Verdegaal de lezers aan grondig over deze vraag na te denken. Rijkdom - of wat jij eronder verstaat -  komt pas binnen handbereik als je bij  het begin start en dat is besef van wat voor jou voldoende rijkdom is.

Dat antwoord hangt ook nauw samen met uit wat voor gezin je komt en wat jouw beeld van geld is. Is geld voor jou synoniem met ellende of gebrek of onrecht? Of hebben jouw ouders je geleerd dat de wereld te koop is en dat succes nauw samenhangt met geld en bezit?

Waar doen ze het van ?
Rijkdom wordt je niet in de schoot geworpen en dat is nu net een probleem voor veel mensen. Ze fantaseren er wel over maar beseffen niet altijd dat veel rijke mensen heel hard voor die rijkdom hebben gewerkt. En dan niet zozeer zich in het zweet hebben gewerkt maar slim met geld om zijn gegaan en een focus hadden. Wat doen die rijken wat wij, normale stervelingen niet doen?

In ´Waar doen ze het van? Hoe je rijk wordt. En blijft.´ onthult Verdegaal wat rijke mensen allang weten. Je kansen om rijk te worden, zijn aanzienlijk groter als je je impulsen weet te beheersen en je niet laat leiden door emoties (o jee, hier val ik al af...), weet wat je wilt, handelt naar je prioriteiten, je diepgaand verdiept in geldzaken (en die niet zomaar overlaat aan iemand in een strak pak), het verschil kent tussen schulden en bezittingen en in deze huidige crisistijd niet gaat consumeren omdat Rutte dit van je verlangt. Je trekt juist je eigen plan en lost je hypotheekschuld af.

Natuurlijk denkt Erica Verdegaal heus niet dat Nederland straks ineens een paar 1000 miljonairs erbij heeft, die beginnen met bezit te vergaren onmiddellijk nadat ze de laatste bladzijde van dit boek hebben gelezen. Haar boodschap in dit boek is dezelfde boodschap die we lezen in haar columns: we kunnen er niet meer van uitgaan dat de staat ons verzorgt van de wieg tot het graf dus begin met voor jezelf te zorgen. De tijden zijn grondig veranderd en een goed gevulde spaarpot is bijna noodzaak geworden in deze crisistijd.

Denk vooral zelf na, laat je geen polissen en verzekeringen aan smeren maar spaar in plaats daarvan, om de pech die je overkomt op te vangen. Weet wat voor type mens je bent en pas je gedrag daar naar aan. Kun je niet tegen stress? Houd het dan bij sparen. Ze rekent je voor hoe je met het maandelijks opzij zetten van €100,- toch een klein kapitaal kunt vergaren. Ben je meer risicogericht, dan kun je aan aandelen en beleggen denken, maar alleen met geld dat je kunt missen.

Verdegaals boek leest als een trein, haar toon is over het algemeen plezierig (buiten een hele giftige sneer naar thuisblijfmoeders) en je raakt als vanzelf gemotiveerd om haar tips op te volgen. Het boek bevat veel voorbeelden en uitleg, onder meer uit de gedragseconomie en laat je op een soms bijna filosofische manier over geld nadenken, tegelijkertijd is het ook heel praktisch. Voor mij was het boek een prettig soort combinatie van Psychologeld, Nooit meer piekeren over geld en Financiële workout (hier allen besproken), met dat verschil dat haar boek vollediger is door de hierboven beschreven combinatie. Een aanrader!

Erica Verdegaal
Waar doen ze het van? Hoe je rijk wordt. En blijft.
ISBN 9789461260550 / € 16,95

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...