dinsdag 28 mei 2013

Schok

Gisteren veranderde een stralende dag in een inktzwarte maandag door het nieuws dat Lodewijk Severein en zijn vriendin Ingrid Visser bruut zijn vermoord en begraven. Vorige week schreef ik al een stukje over de onuitwisbare indruk die Lodewijk op mij heeft gemaakt. In de krant en op internet lezen we alles over wat Ingrid en Lodewijk hebben bereikt in hun leven. Dat is veel. Succesvolle carrières in de volleybalwereld als spelers en als manager, succesvol in het zakenleven.

Wat ik niet lees is dat Lodewijk als leraar ook zeer succesvol was en op veel scholieren een stempel heeft gedrukt. Hij kon geweldig lesgeven en zag jou als scholier, de persoon die je was. Hij wist ons te bereiken en te motiveren. Je kon met hem over van alles praten, of dat nu de lesstof was of je persoonlijke sores. Hij was een warm, hartelijk mens die de klas uitnodigde om zijn pasgeboren oudste dochter te komen bewonderen.  Ik weet zeker dat er de afgelopen week honderden, zo niet duizenden oud-leerlingen van Lodewijk met een baksteen in hun maag rondliepen, levend tussen vrees en hoop.

Ik kreeg gisteren veel lieve mails van lezers die mij een hart onder de riem wilden steken omdat ze het nieuws hadden gehoord en mijn stukje van vorige week hadden gelezen. Hartelijk dank allemaal. Maar het gaat natuurlijk niet om mij en mijn eventuele verdriet. Want hoe groot moet de schok en het pijn wel niet zijn voor zijn dochters en de familie van Ingrid Visser. Hoeveel kracht moeten ze wel niet hebben om de komende tijd te doorstaan, om te verwerken wat er is gebeurd en de rechtzaken die gaan volgen mee te maken.

Het leven kan keihard zijn. Het enige wat ik nu kan doen is genieten van mijn gezin, blij zijn met wat ik heb en voelen dat ik leef. Ik ga verder met een diepe buiging voor mijn oud-leraar. Ik doe mijn ogen dicht en zie hem voor me. Voor mij blijft hij altijd de held in zijn door Stofke gebreide truien die als geen ander een brug wist te slaan tussen de wereld van de volwassenen en ons, de scholieren.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...