dinsdag 14 mei 2013

Het aflosverhaal van 'Wat kost een gezin'

Dit keer lezen we het aflosverhaal van een een gezin met 3 kleine kinderen van bijna 3, bijna 2 (j) en 8 maanden (m), bij sommige lezers bekend van het blog Wat kost een gezin. Man en vrouw hebben een parttime baan van ongeveer 24 uur per week en hebben in 2007 een nieuwbouwhuis gekocht en daar een vrij hoge hypotheek voor afgesloten. Aangezien ze 120 km van hun oude woonplaats zijn gaan wonen en hier 3 kinderen op de wereld hebben gezet, hebben ze eigenlijk een compleet nieuw leven gestart.


Waarom ben jij gaan aflossen? 
Bij het afsluiten van de hypotheek hebben we o.a. een overbruggingshypotheek en notariskosten mee gefinancierd en dat moest een keer terugbetaald worden. Toen we op een gegeven moment met ons spaargeld boven de grens van vrijstelling voor vermogensbelasting kwamen, hebben we in 2011 besloten een groot deel (€20.000) af te lossen. Eind vorig jaar viel mijn aandacht op het boek Hypotheekvrij! van Gerhard Hormann en nadat ik dat boek van Sinterklaas had gekregen, hebben we besloten om onze hypotheek ook flink te verlagen en dus versneld af te gaan lossen.


Wat voor hypotheek heb jij? 
We hebben een hypotheek die bestaat uit twee delen, een spaarhypotheek (€140.000) en een aflossingsvrij deel (€227.000). Het spaardeel komt in december 2031 volledig te vervallen, maar het aflossingsvrije deel moeten we zelf af zien te lossen. Inmiddels hebben we  €29.584,07 afgelost en daarmee zijn onze bruto vaste lasten met meer dan €100,- per maand omlaag gegaan.


Wil je alles aflossen/ Heb je de hele som afgelost?
Wij gaan voor de volledige aflossing binnen 20 jaar, maar hoe eerder hoe beter.

Hoe reageerde je hypotheekverstrekker op je aflosplannen?
Die zei eerst dat het niet gunstig is voor de hypotheekrenteaftrek, maar gaf later aan dat hij zelf ook liever zijn schulden af zou lossen en dat hij wel begreep dat wij voor aflossen hadden gekozen.

Ben je helemaal vrij om af te lossen wat je wilt, of moet je je aan een minimaal aflosbedrag houden van de bank? Is het aflossen een ingewikkeld administratief proces? 
We zijn helaas een klein beetje beperkt. We mogen niet meer dan €22.700 per jaar aflossen, maar voorlopig is dat bedrag ook al een flinke uitdaging. We hebben geen minimumbedrag en het bedrag hoeft ook niet afgerond te worden naar een veelvoud van 100. Het aflossen stelt verder niets voor. Een kwestie van een overboeking naar hetzelfde rekeningnummer als de maandelijkse incasso van de hypotheekrente onder vermelding van "extra aflossing" en ons hypotheeknummer.


Maakte je van te voren een aflosplan en lukt het je om je daaraan te houden?
We hebben van onze aflossingsvrije hypotheek een soort annuïteitenhypotheek gemaakt (http://www.watkosteengezin.nl/2013/01/van-aflossingsvrij-naar_17.html) waardoor we elke maand een vast bedrag (€600) aflossen en de volgende maanden de bespaarde rente daarbij optellen. We zijn hier nog maar net mee begonnen, maar het lukt ons al niet meer om ons daaraan te houden. We hebben ons doel voor dit jaar verhoogd waardoor we aan het eind van het jaar een bruto rentebesparing van €100 hebben, zodat we volgend jaar met een vast bedrag van minimaal €700 verder kunnen met de aflossingen. Ons plan gebruiken we nu als een soort minimum bedrag dat we elke maand moeten aflossen.

Hoever ben je met aflossen?

We zitten nu op een aflossing van 13% van ons aflossingsvrije deel en 8.1% van het complete hypotheekbedrag. Aan het eind van 2013 zitten we hopelijk op 17.1% van onze aflossingsvrije deel.

Hoe reageerde je omgeving dat je ging aflossen?
Eerlijk gezegd hebben we dat niet echt heel duidelijk verteld aan onze omgeving. We zeggen wel eens dat we af en toe wat geld aflossen, maar niet echt dat we er fanatiek mee bezig zijn om de gehele hypotheek af te lossen.

Hoe houd je het vol? Hoe ga je om met tegenvallers?
Voorlopig houden we het nog wel vol, maar we hebben ook nog geen echte tegenvallers gehad. Doordat we nu actief bezig zijn met onze financiële gezondheid in kaart te brengen, zien we wel duidelijk waar ons geld heen gaat. Daardoor gaan we bewuster met ons geld om en geven we veel minder uit aan minder belangrijke zaken.

Wat is jouw tip voor mensen die nog niet aflossen en twijfelen of ze het moeten gaan doen?
Hou je uitgaven bij! Bijvoorbeeld in een eenvoudige spreadsheet. Door te zien waar je je geld aan uitgeeft, geef je veel minder geld uit. Op deze manier hou je dus makkelijk extra geld over om af te kunnen lossen. Een rente besparing van €5 per maand lijkt weinig, maar in 20 jaar is dat wel €1.200. Als je die bespaarde €5 elke maand ook nog weer gaat aflossen, dan gaat het nog harder. Ooit zul je toch eens moeten beginnen aan het aflossen van je hypotheek.

~
Ook je verhaal vertellen? Stuur een mail naar consuminderenmetspaarcentje (at) gmail punt com.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...