maandag 27 mei 2013

Het aflosverhaal van Aydos

Aydos is een getrouwde man van  56 jaar, hij woont sinds 13 jaar in een huis met daarop een geheel aflossings vrije hypotheek, het is zijn eerste koophuis


Waarom ben jij gaan aflossen?
Meerdere redenen:
  • Bij de openbaring van de woekerpolis affaire waarvan wij er twee hadden , niet overziend dat het woeker bleek te zijn - zijn we ons wat meer gaan verdiepen in die materie; je kon er niets aan doen
  • De sub prime hypotheek affaires in Amerika
  • Een up date gesprek bij de bank, onze hypotheek verstrekker die zei “dat het prima ging zo, geen vuiltje aan de lucht". Men leek niet enthousiast over onze vragen met betrekking tot aflossen. Wel het aanbod om de hypotheek te verhogen voor  een verbouwing of iets dergelijks
  • Gerhard hormann ’s boek aflossen in 10 stappen
  • Blog Spaarcentje
Wat voor hypotheek heb jij?
Geheel aflossings vrij.  € 213.000,-

Wil je alles aflossen/ Heb je de hele som afgelost?
In ieder geval meer dan de helft, we zijn sinds vorig jaar begonnen,.

Hoe reageerde je hypotheekverstrekker op je aflosplannen? En je omgeving?
Zie boven hoe de hypotheekverstrekker reageerde. En mijn omgeving reageert voornamelijk “defensief”: 'dat doe je toch niet; wie dan leeft dan zorgt'.  

Ben je helemaal vrij om af te lossen wat je wilt, of moet je je aan een minimaal aflosbedrag houden van de bank? Is het aflossen een ingewikkeld administratief proces?
Uiteindelijk viel dat mee, we mogen tot 20% per jaar aflossen maar die middelen hebben wij niet. We hebben nu het voornemen om bij het aflopen van de rentevaste periode, die om te zetten in een variabele rente per kleinere tijds eenheid.

Maakte je van te voren een aflosplan en lukt het je om je daaraan te houden?
Ja, tot nu toe houden wij ons daar aan.

Hoever ben je met aflossen?

In 2012 hebben we de eerste aflossing gedaan. Nu  in 2013 zijn we bezig met de opbouw van een aflossingsbedrag om dit medio laatste kwartaal 2013 door te storten. Opvallend daarin is dat we er samen lol in hebben gekregen. De vele tips die we tot ons kregen hebben we ter harte genomen. Een in de tijd opgebouwde kleine bankspaarverzekering hadden we bij het afsluiten ingebracht in de hypotheek. Zodra deze uitbetaalt ( 2017)  kan het geld linea recta  en boete vrij in de aflossing worden gestopt.

Hoe reageerde je omgeving dat je ging aflossen?
Zie boven. Een opmerking van een met ons bevriende accountant was  'probeer wel af te lossen.Gok met je hypotheek nooit op beleggingen of iets dergelijks.'

Hoe houd je het vol? Hoe ga je om met tegenvallers?

Alles goed bijhouden, consuminderen, het als “sport”zien, dagelijkse uitgaven in een huishoudboek bijhouden, 1 x per maand cash geld halen en daar alles van betalen, veel lezen.

Wat is jouw tip voor mensen die nog niet aflossen en twijfelen of ze het moeten gaan doen?
Lees Hormann, Henselman en Spaarcentje. Houd je op de hoogte van het financieel nieuws in de media. Je partner dient geheel eens te zijn met het aflossen. De verlokkingen van de westerse kapitalistische samenleving liggen immer op de loer.

Hoe dan ook: een hypotheek is een schuld, aflossingsvrij betekent ook dat je dan kunt en mag aflossen.
 
~
Ook je verhaal vertellen? Stuur een mail naar consuminderenmetspaarcentje (at) gmail punt com. Je krijg dan van mij de vragen opgestuurd.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...