donderdag 4 april 2013

Ontrommelen

Van nature ben ik een rommelkont. Ik sleep alles mijn hol in en bewaar het voor als-dan-je-weet-maar-nooit. Maar ergens onderweg is dat veranderd. Was dat omdat ik door de vele zooi dacht dat ik een groter huis nodig had? Wellicht. Met het consuminderen begon ook een proces van ontrommelen. Langdurig minder kopen betekent bij mij ook meer nadenken waarom ik iets wil kopen en als ik het al koop, nadenken over waar ik dat dan moet laten. Want het huis is propvol.

Tegenwoordig ben ik een ontrommelkont. Geheel volgens mijn manische aard, ben ik dat dan ook met veel passie. Ik heb er dan ook tijdens mijn vijf bankjaren grondig over kunnen nadenken ;-) Het leuke is, dit kan ik nog jaren volhouden want er is veel te ontrommelen! Het leverde overigens al veel op, bijvoorbeeld ruimte! Zo heb ik tegenwoordig een eigen kamer waar ik mediteer of schrijf of gewoon ga zitten als Zoon beneden met vriendjes iets té aanwezig is voor mijn overgevoelige zieltje. Meneer Spaarcentje heeft een eigen muziekkamer, waar hij kan pingelen, met de bongo's kan spelen, op het keyboard tekeer kan gaan en met de computer kan opnemen. O ja, als hij thuiswerkt doet hij dat ook in deze kamer. Dan heeft Zoon een slaapkamer en wij zelf ook. Riant dus. En een veel prettigere situatie dan twee slaapkamer en twee rommelkamers.

Het levert niet alleen ruimte op, maar ook geld. Nu de rommelkamers een eigen functie hebben gekregen, is de rest van het huis aan de beurt. Ik verkoop al langere tijd boeken en dvd's via Bol en krijg zo ook steeds meer ruimte. Achter de schotten op zolder stond ook veel troep die op zich best waardevol was of sentiment opriep. Maar om nu 40 babyhemdjes te bewaren? Mwah, lijkt me vrij zinloos. Dus ook dat werd uitgezocht. De leukste en liefste pakjes die een oh! en ah! gevoel oproepen, bewaar ik en de rest ligt klaar voor Koninginnedag. Ook vlooide ik de keuken uit. Een gezin van drie personen heeft geen vijftien ovenschalen nodig zo weet ik nu. Dat ruimt ook weer lekker op.

En na elke wegbrengronde naar de kringloop, krijg ik meer lucht lijkt wel. Ik geniet van meer ruimte en minder troep. Het helpt me ook te consuminderen, want het moet tegenwoordig wel heel erg speciaal zijn om er ruimte voor op te geven. Misschien dat ik over ga op de tactiek van 'iets nieuws er in, iets ouds eruit'.

Waar gaat dit naar toe? Dat kan ik je vertellen. Tegen de tijd dat ons huis is afgelost (over 20 jaar), is het vast zo ontrommeld dat het leeg is. Dan verkopen we het - de markt is dan natuurlijk weer aangetrokken - en dan kopen we een klein huisje-aan-de-dijk met een lapje grond dat we dan zonder hypotheek kunnen betalen en daar leven we dan met een paar katten, een hond en wat kippen en vooruit, misschien zelfs een geit. Zo dus....

Ben jij een rommelkont of ben je een minimalist in hart en ziel?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...